PDA

Zobacz pełną wersję : Lustro do studia giętkie ?

ddarc
21-03-2007, 17:10
Czy ktoś wie gdzie można kupić taką gietką płaszczyzne ala "Lustro " powiedzmy o wymiarach 2m x 1m ...żeby robić zdjecia w studio typu odbicie włosów modelki itp.

Pzdr. DD

Kubaman
21-03-2007, 23:12
to się nazywa blenda ;) , poszukaj w necie i na allegro

ewentualnie w sklepach typu castorama możesz kupić cienkie pleksi z naklejoną folią aluminiową, ale giętkość jest ograniczona

ddarc
22-03-2007, 14:00
To nie blenda, odbija idealnie jak lustro a można ją wygiąć powiedzmy w lekki pół łuk... zapewne to jakaś elastyczna blacha o powłoce lustra...jakoś nie moge nigdzie znaleźć w sieci czegoś takiego

morafi
22-03-2007, 17:25
Ja rozwiazałem ten problem kupując plekse biała mleczna w jakims markecie (nomi itp) tylko moje "modele były zdecydowanie mniejsze" ale widziałem je w róznych rozmiarach, także 2 x1m

Moze gdybyś kupił przezroczysta plekse i położył ja na czarnym tle równiez oddała by odbicie o które ci chodzi - ale to tylko mój tok myslenia ;)

ddarc
22-03-2007, 23:20
Powiedzcie mi jak sie wkleja tu fotke z dysku to pokaże jak to wyglada..u konkurencji w studiu

Tomasz1972
22-03-2007, 23:22
Powiedzcie mi jak sie wkleja tu fotke z dysku to pokaże jak to wyglada..u konkurencji w studiu

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347

ddarc
23-03-2007, 22:05
Tyle to wiem potrzebuje wkleić z dysku nie z internetu

esteper
23-03-2007, 22:13
No to wrzuć to zdjęcie do internetu, na imageshack.

ddarc
25-03-2007, 00:43
Ok. wrzuciłem 2 fotki 600x400 ta para to mój kumpel więc mam jego zgodę do publikacji ...a fote wykonało jedno studiów w Szczecine kilka lat temu , Chodzi mi o uzyskiwanie podobnych efektów z odbiciem i na zagiętej płaszczyźnie.

Gdzie cos takiego można kupic, ewentualnie czy macie pomysł co to może być..

http://img410.imageshack.us/my.php?image=f1cx7.jpg
http://img250.imageshack.us/my.php?image=f2gu0.jpg

miszaqq
25-03-2007, 01:47
poszukaj jakis np. producentow lub firm montujacych meble a zwlaszcza duze szafy do zabudowy, sam takowa posiadam i lustro w niej o wymiarach bagatela 2,5m x 1,2m jest wlasnie czyms takim, jest to chyba jakas blacha bo lekko sie wygina i niezle faluje, z tego co sie pytalem przy montazu nie ma mozliwosci jego zbicia wiec jest bezpieczne rowniez do studia (kiedys za taka szafe przyszlo mi zaplacic kilkaset zlotych wiec cena tkaiej wielksoci lustra to musialo byc pewnie paredziesiat zl) tak wiec poszukaj firm montujacych szafy wnekowe i tam powinni ci byc w stanie takie cos znalesc i sprzedac
powodzenia :)

Janusz Body
25-03-2007, 09:37
Po mojemu to nie jest lustro!!! Lustro daje za mocne, wręcz brutalne efekty. Takie coś jak na drugim zdjeciu to na pleksi z gatunku "transparent" z podłożonym od "drugiej strony" jakimś białym półprzepuszczalnym materiałem lekko podświetlone od spodu.

To o co się ta para ( tego faceta skąś znam :) ) opiera to tafla szklana jakiegoś biurka (przeźroczysta bo widać suknie) a więc też nie odbija jak lustro.

SimOn!
25-03-2007, 12:24
Po mojemu to nie jest lustro!!! Lustro daje za mocne, wręcz brutalne efekty. Takie coś jak na drugim zdjeciu to na pleksi z gatunku "transparent" z podłożonym od "drugiej strony" jakimś białym półprzepuszczalnym materiałem lekko podświetlone od spodu.

To o co się ta para ( tego faceta skąś znam :) ) opiera to tafla szklana jakiegoś biurka (przeźroczysta bo widać suknie) a więc też nie odbija jak lustro.

Oj nie wydaje mi sie. Widac ze material odbija sie w tafli, tyle ze ta jest fajnie pofalowana i daje ciekawe efekty. Na drugiej fotke tam suknie nie przeswituje a odbija sie w "blacie".

Co do tego materialu to kojarzy mi sie z cienka blacha aluminiowa/miedziana - samoprzylepna. Wykorzystuje sie takie cos np do naklejenia na sciany, meble itp. Bardzo cienki ( ale nie tak cienki jak kuchenna folia alu, ma to raczej grubosc cos jak cienka tekturka, czy plastikowa okladka bindowanych dokumentow) arkusz balchy miedzianej lub aluminiowej pokryty z jednej strony klejem i zabezpieczony papierem, cos jak naklejki.
Popytaj w sklepach dla artystow, w skladach budowlanych, albo w firmach dekarskich.

ddarc
25-03-2007, 18:04
Na pierwszym i drugim zdjęciu jest ta sama płaszczyzna ...kumpel ze zdjecia mówił że jest to jakaś blacha. Szkoda że nie moge zapytać wprost tego fotografa;-) i pomacać...chyba że zapisze się na zdjęcia w studio...:roll:

Ponoć nie długo targi reklamy w Poznaniu...ponoć bywają tam ciekawe akcesoria ...może tam coś znajde

SimOn!
25-03-2007, 18:11
...kumpel ze zdjecia mówił że jest to jakaś blacha.

No potwierdzasz to co pisalem....wiec juz wiesz co to jest :-)

ddarc
25-03-2007, 22:44
Coś wymyśle. Dzieki za podpowiedzi