PDA

Zobacz pełną wersję : paypal a western union

jinks
20-03-2007, 17:33
Witam,

czy ktoś z forumowiczów płacił za coś kupionego na ebay-u amerykańskim przy pomocy paypala (z Polski)? Czy sprzedający się na to zgadzają bo z tego co mi wiadomo to oni płacą prowizję i nie wiem czy fakt, że byłoby płacone z polskiej karty kredytowej nie zwiększa ich kosztów? A może ktoś ma jakieś doświadczenia z płaceniem przez western union(w sensie przesłania za ich pomocą pieniędzy) - na daną chwilę jedyna karta kredytowa jaką mogę zobyć to karta studencka (płaska) i nie wiem czy umożliwi mi korzystanie z paypala?

miszaqq
20-03-2007, 20:02
NIGDY nie uzywaj western union do platnosci na ebay lub allegro, raz nigerasy juz probowaly nabrac znajomych ze szkocji, ale cudem udalo sie im odzyskac przesylke, a wiec PAYPAL jak najbardziej tak (sprzedajacy placi taka sama prowizje niezaleznie od tego czy placisz z PL, UK czy ChRLD), a poza tym to czy nie da sie wplacic kasy na konto paypal z normalnego konta bankowego najpierw a potem kupowac cos ? (nie znam polskiego paypala i jakie tam sa ograniczenia, znam tylko wersje UK)

SdoubleU
20-03-2007, 20:17
NIGDY nie uzywaj western union do platnosci na ebay lub allegro, raz nigerasy juz probowaly nabrac znajomych ze szkocji, ale cudem udalo sie im odzyskac przesylke, a wiec PAYPAL jak najbardziej tak (sprzedajacy placi taka sama prowizje niezaleznie od tego czy placisz z PL, UK czy ChRLD), a poza tym to czy nie da sie wplacic kasy na konto paypal z normalnego konta bankowego najpierw a potem kupowac cos ? (nie znam polskiego paypala i jakie tam sa ograniczenia, znam tylko wersje UK)

Polski Paypal można "zasilić", w rzeczywistości poprzez Paypal zapłacić, tylko kartą kredytową. Pieniądze wpłacone na konto PP można transferować na konto bankowe.

filip71
20-03-2007, 22:16
tylko PayPal-em płać.
Ja mialem kilka transakcji i wszystko OK - na eBay są sprzedawcy gdzie są oznaczenia o gwarancji zwrotu kasy np. do 1500zł. Nie wiem jak się to przekłada na praktykę jednakże zawsze coś.

Vitez
20-03-2007, 23:10
czy ktoś z forumowiczów płacił za coś kupionego na ebay-u amerykańskim przy pomocy paypala (z Polski)?

Ja placilem juz sproo razy i w USA i w UK i Niemcy. Zero problemow. Sprzedajacy jak juz zaznacza w aukcji opcje akceptowanej platnosci przez Paypal to dalej nie maja nic do gadania.

na daną chwilę jedyna karta kredytowa jaką mogę zobyć to karta studencka (płaska) i nie wiem czy umożliwi mi korzystanie z paypala?

Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa. Spojrz czy jest i dla ciebie dostepna. Jak nie to niestety o Paypalu mozesz chwilowo zapomniec, poki wypuklej karty sie nie dorobisz (mi PKO BP swego czasu jak bylem jeszcze studentem bezproblemowo wydal Visa Classic - karta wypukla, z odroczonym terminem platnosci, czyli nie do konca kredytowa).

jinks
21-03-2007, 00:56
Dzieki serdeczne panowie za konkretne odpowiedzi. Co do karty w banku powiedzieli mi, że ta studencka jest kartą kredytową, ale płaską. Spróbuję jeszcze zapytać na stronie paypala.

r65
21-03-2007, 02:40
Inteligo + PayPal = no problem.

cood
21-03-2007, 07:50
Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa. Spojrz czy jest i dla ciebie dostepna. Jak nie to niestety o Paypalu mozesz chwilowo zapomniec, poki wypuklej karty sie nie dorobisz [cut]

karta visa electron z Inteligo działa w paypalu bez problemów więc trochę mijasz się Vitezie z prawdą w powyższym swierdzeniu :)

a.

slawi_3000
21-03-2007, 09:43
A co za problem spróbować wygenerować konto w PayPal przy pomocy dowolnej posiadanej karty? Najwyżej system odmówi. PayPal budzi mój ciągły podziw. Praktycznie we wszystkich przypadkach zakupów towarów wirtualnych (np. kody aktywacyjne), towar jest na mailu w 20 - 30 sekund po transakcji niezależnie od pory dnia, czy nocy. Jedyny wyjątek w moim doświadczeniu to Japonia, gdzie zaufanie do robotów jest ograniczone :D i mail dochodzi w kilka godzin po rozpoczęciu przez firmę pracy w realu.

bartolomic
21-03-2007, 11:33
Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa. Spojrz czy jest i dla ciebie dostepna. Jak nie to niestety o Paypalu mozesz chwilowo zapomniec, poki wypuklej karty sie nie dorobisz (mi PKO BP swego czasu jak bylem jeszcze studentem bezproblemowo wydal Visa Classic - karta wypukla, z odroczonym terminem platnosci, czyli nie do konca kredytowa).

ta karta przysługuje każdemu. Kosztuje bodajże 24 PLN rocznie, ale pewien nie jestem. Mam ją i jestem bardzo zadowolony. Mimo że jest traktowana jako kredytowa, to jest ona rodazjem karty pre-paidowej, połączonej z rachunkiem eKONTO.. jak dla studentów świetna sprawa - wszystko w necie zapłacisz..

gwozdzt
21-03-2007, 11:43
karta visa electron z Inteligo działa w paypalu bez problemów więc trochę mijasz się Vitezie z prawdą w powyższym swierdzeniu :).
Dokładnie tak.
Działanie karty w internecie nie zależy od tego czy jest wypukła, płaska, kredytowa lub debetowa, lecz jedynie od tego czy ma udostępnione transakcje zdalne (tzw. MO/TO/IO).

Karta Inteligo (www.inteligo.pl (http://www.inteligo.pl)) mimo iż płaska i debetowa ma te transakcje udostepnione i działa.

Natomiast w mBanku do tych celów jest e-karta połączona ze specjalnym subkontem i to jest nawet lepsze rozwiazanie, bo bezpieczniejsze.
http://www.mbank.com.pl/oferta/karty/ekarta.html

Podobno w mbanku jest karta do platnosci internetowych - rowniez plaska ale w sklepach, serwisach internetowych akceptowana jako kredytowa.
Masz bardzo mgliste pojęcie o rodzajach kart bankowych.
Fizyczny wygląd karty (płaska/embosowana) nie ma już dziś nic wspólnego ze sposobem jej rozliczania (debetowa, kredytowa czy obciążeniowa).
Kredytówka moze byc płaska (pełno tego dziś), a z drugiej strony debetówka może być wypukła (zdecydowanie mniej popularne, ale np. ja mam taką z MultiBanku).

Polecam:
http://www.kartyonline.pl/faqy.php?k=1
http://groups.google.pl/group/pl.biznes.banki/msg/58a0ec521c24e096?&hl=pl

swego czasu jak bylem jeszcze studentem bezproblemowo wydal Visa Classic - karta wypukla, z odroczonym terminem platnosci, czyli nie do konca kredytowa).
to była karta obciążeniowa (charge).

Vitez
22-03-2007, 11:53
Masz bardzo mgliste pojęcie o rodzajach kart bankowych.

Rety ale sie rzuciliscie - no dalej rozszarpcie mnie bo smiem sie na czyms nie znac.
Ludzie... tolerancji troche. Przeciez nie wprowadzam z premedytacja kogos blad. Mozna kogos poprawiac ale robcie to z klasa a nie agresja jaka prezentujecie :roll: .
To ze sie na czyms znasz nie znaczy ze od razu musisz tak sie wywyzszac, epatowac z ta wiedza a ponizac kogos kto nie wie tyle co ty.
Do tej pory uwazalem cie Tomku za rozsadnego i rozumnego czlowieka, ale powyzszymi tekstami to pojechales, jak to sie mowi "ostro po bandzie" .

gwozdzt
22-03-2007, 12:05
Rety ale sie rzuciliscie - no dalej rozszarpcie mnie bo smiem sie na czyms nie znac.
Ludzie... tolerancji troche. Przeciez nie wprowadzam z premedytacja kogos blad. Mozna kogos poprawiac ale robcie to z klasa a nie agresja jaka prezentujecie :roll: .
To ze sie na czyms znasz nie znaczy ze od razu musisz tak sie wywyzszac, epatowac z ta wiedza a ponizac kogos kto nie wie tyle co ty.
Do tej pory uwazalem cie Tomku za rozsadnego i rozumnego czlowieka, ale powyzszymi tekstami to pojechales, jak to sie mowi "ostro po bandzie" .
Sorry, jeśli Cię to tak dotknęło, ale czy nie jesteś czasem trochę nadwrażliwy...?
Stwierdziłem fakt (że masz kiepskie pojęcie o rodzajach i klasyfikacji kart), a następnie wszystko wyłuszczyłem co i jak.
Kto się tu rzuca? kto rozszarpuje? gdzie tu ostro...? No ale każdy ma subiektywne odczucia, więc jeśli poczułeś się obrazony, to jeszcze raz przepraszam.

minek
26-03-2007, 00:07
No, właśnie właśnie. Visa Electron z Inteligo jak mówicie działa z paypalem, a podobna z mBanku - już nie. Tej przezroczystej nie miałem, ale ZTCW to też nie wszystko i nie wszędzie z nią działa, przynajmniej w Internecie hen, w stanach coś kupując. Znajomy miał problemy.
Natomiast miałem kiedyś z PKO SA wypukłą Visę, też nie kredytowa czyli to ta pośrednia - charge czy jakoś tak. I na amazonie przy jej pomocy kupowałem.
A teraz mi CITI dało całkiem za darmo przez pierwszy rok Vise kredytową, hihi. I działa!

comatus
10-11-2007, 19:12
Mam konto paypal założone na konto bankowe w banku amerykańskim (Chase). Mam teraz pytanie, czy mogę w jakiś sposób wpłacić z Polski dolary na to konto? Jak narazie $ leżą w koncie w Banku Zachodnim, ale że coraz bardziej tracą na wartości to chciałem coś kupić za nie bez wymieniania. Da się jakoś?

Krzychu
10-11-2007, 19:18
Mam konto paypal założone na konto bankowe w banku amerykańskim (Chase). Mam teraz pytanie, czy mogę w jakiś sposób wpłacić z Polski dolary na to konto? Jak narazie $ leżą w koncie w Banku Zachodnim, ale że coraz bardziej tracą na wartości to chciałem coś kupić za nie bez wymieniania. Da się jakoś?

Zobacz czy do tego konta nie mozesz wyrobic karty rozliczanej w dolarach - jezeli tak to po prostu nia zaplacisz.

papierzyna
10-11-2007, 19:19
Tak - PKO BP realizuje transfery do USA. Trwa to około 4-5 dni i kosztuje około 60 zł do kwoty 10 000$ (ale tu się mogę mylić).

comatus
10-11-2007, 19:20
Ale teraz jestem w Polsce i raczej długo do USA nie zawitam. Mogę coś takiego zrobić z PL?

papierzyna, zapytam o to w poniedziałek :) dzięki

slonkaap
11-11-2007, 12:41
Przepraszam ze wchodze w watek ale wlasnie zamierzalem zalozyc podobny i dlatego chce zapytac czy kupujac na Ebay w USA i placac z Polski /po uzgodnieniu ze sprzedajacym ze towar wysle do Polski / istnieje duze ryzyko ze po zaplacie nie otrzymamy towaru?Pytam poniewaz niektore aukcje na ebay.com dot.obiektywow np 400mm/5.6 wydaja sie /ok 850 $ / bardzo ciekawa.Tak sadze.Co o tym myslicie.Moze ktos ma w tej kwestii doswiadczenia.Pozdrawiam Slonkaap

comatus
11-11-2007, 14:56
Z USA jak narzie nie miałem problemów. Kiedyś jak kupowałem telefon w UK gostek jakoś przez miesiać mi go nie przysyłał to złożyłem 'zażalenie' do paypal i mi kasę oddali. Gostek z resztą następnego dnia mi przysłał telefon (okazało się, że mu się dziecko rodziło i zapomniał o całym świecie)

papierzyna
11-11-2007, 17:55
Przepraszam ze wchodze w watek ale wlasnie zamierzalem zalozyc podobny i dlatego chce zapytac czy kupujac na Ebay w USA i placac z Polski /po uzgodnieniu ze sprzedajacym ze towar wysle do Polski / istnieje duze ryzyko ze po zaplacie nie otrzymamy towaru?Pytam poniewaz niektore aukcje na ebay.com dot.obiektywow np 400mm/5.6 wydaja sie /ok 850 $ / bardzo ciekawa.Tak sadze.Co o tym myslicie.Moze ktos ma w tej kwestii doswiadczenia.Pozdrawiam Slonkaap
Ryzyko zawsze jest i trzeba się z nim liczyć - ja na 50 różnych transakcji na Ebay wtopiłem raz i straciłem około 1000 zł. Generalnie towar dochodzi.

slonkaap
11-11-2007, 18:10
Mam jeszcze jedno pytanie, wiem ze bylo kiedys poruszany podobny temat ale sami rozumiecie ze kazdy chce kupic jak najtaniej.Chodzi o to czy przesylka jak trafi z USA do np Anglii,rowniez naloza clo i vat,czy tam tego nnie ma i oplaci sie skierowac przesylke wlasnie tam.Pytam poniewaz mam tam corke i to na jej adres moglbym ew.zlecic przesylke.Pozdrawiam i licze na wyrozumialosc.Slonkaap

Brodi
11-11-2007, 21:46

Jeśli płacisz via PayPal - ryzyko jest mniejsze. Masz dość długi czas na wycofanie transakcji. Jak na razie nie musiałem z tego korzystać :)

slonkaap
12-11-2007, 11:29
Jeśli płacisz via PayPal - ryzyko jest mniejsze. Masz dość długi czas na wycofanie transakcji. Jak na razie nie musiałem z tego korzystać :)

Czy mozesz rozwinac mysl,poniewaz dopiero zaczynam zabawe z PayPall i wiem ze pieniadze przesylaja bardzo szybko.Dlaczego wiec mam czas na wycofanie transakcji?Znow czegos nie wiem.Slonkaap

adalbert
13-11-2007, 20:54
Podpinam się :)
Zamierzam na ebayu kupić w USA aparat od osoby prywatnej - mam świadomość, że "grozi" mi cło i podatek.
Opłata oczywiście poprzez PAYPAL.
Sprzedający zamierza wysyłać sprzęt poprzez insured Global Priority Mail (50$).
Jest to sprzęt używany.(czy to ma jakieś znaczenie dla ew. cła etc. ?)
Czy wysyłka poprzez GPMail oznacza podanie przez Sprzedającego wartości zawartości na opakowaniu? Czy możliwe jest wówczas przesłanie tego jako GIFTU?
Jeśli jednak cło i podatek będą konieczne - jaka będzie ich wysokość?
Załóżmy - do łatwiejszej kalkulacji - od każdego 1kzł.

Pirx
13-11-2007, 23:11
Jeśli koniecznie chcesz zapłacić cło+podatek, to skorzystaj właśnie z "insured Global Priority Mail" :twisted:

Problem w tym, że suma ubezpieczenia nie może przekraczać deklarowanej wartości paczki. Nadawca ma więc do wyboru :

Ubezpieczyć paczkę na rzeczywistą wartość i takąż zadeklarować. Wtedy automatycznie stajesz się honorowym wspieraczem budżetu (HWB).
Olać ubezpieczenie i zadeklarować "used photo equipment, value - 30$". Tutaj jesteś narażony na to, że nie zostaniesz HWB, a na dodatek, w razie zaginięcia przesyłki zostajesz na lodzie.
Tak, jak często to robią chłopaki z Hong-Kongu, ubezpieczyć przesyłkę w firmie trzeciej, a zadeklarować 30$. Szansa na HWB niewielka, a w razie zaginięcia przesyłki da się coś odzyskać.Co do wysokości opłat, to stawka celna na kamery i aparaty cyfrowe wynosi obecnie 0%, płacimy wyłącznie 22% VAT-u.

adalbert
13-11-2007, 23:24
Jeśli koniecznie chcesz zapłacić cło+podatek, to skorzystaj właśnie z "insured Global Priority Mail" :twisted:
Dzięki za odpowiedź - to niestety nie mój wybór a Sprzedającego

Problem w tym, że suma ubezpieczenia nie może przekraczać deklarowanej wartości paczki. Nadawca ma więc do wyboru :
[LIST=1]
Ubezpieczyć paczkę na rzeczywistą wartość i takąż zadeklarować. Wtedy automatycznie stajesz się honorowym wspieraczem budżetu (HWB).
Rozumiem, że w tej sytuacji nawet zadeklarowanie, iż jest to GIFT nie ochroni mnie przed cłem?
Sprzedający właśnie odpisał na mojego maila - cytuje:
"I will do $900 shipped. (...) Also, I will ship the camera insured for $850 - I can declare it as a gift, but I will not declare a lower value, as that prevents me insuring it for the purchase price."

Co do wysokości opłat, to stawka celna na kamery i aparaty cyfrowe wynosi obecnie 0%, płacimy wyłącznie 22% VAT-u.
Czyli w moim przypadku 22% od 850 lub 900$ ?
Mhmm... i to w tym wypadku na 100% ? Mam na myśli "insured Global Priority Mail"
Rzecz dotyczy eosa 1v hs mint condition - zastanawiam się, czy gra warta świeczki - taka fanaberia związana z zamiłowaniem do slajdów :)