Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotoedytorzy - ich ciezka dola ;-)

Jac
19-03-2007, 22:53
bardzo sie ciesze, ze w koncu polacy sa w formule1, ciesze sie rowniez za maja tam polska obsluge medialna, dziennikarze, fotgrafowie... i bardzo podoba mi sie rowniez praca naszych edytorow (tu na miejscu) ktorzy niezwykle trafnie potrafia wykorzystac material nadeslany z daleka, tak celnie i trafnie kadrujac aby zmiescilo sie wszystko co istotne w nowym designie strony :mrgreen:

!!! WIELKIE BRAWA !!! SZACUN !!!

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img102.imageshack.us/img102/7797/kubicavi2.jpg)

ps. w koncu napis "kubica" sie jakos zmiescil ;-)
http://www.sport.pl/moto/1,78995,3998244.html

EDIT:
nie, wcale sie nie czepiam...poprostu jest pieknie wykadrowane

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/2373/kubica2av3.jpg)

mungo
19-03-2007, 23:01
Ja nie wiem czy do strony gazetowej też fotoedytorzy przygotowują fotki. Może i przygotowują ale to kadrowanie typowe dla neciarza;)

Jac
19-03-2007, 23:21
no to sorry, jesli za wyglad (chyba) najwiekszego polskiego portalu odpowiadaja ludzie od kodu... to takie sa efekty
po co Kuba Atys pojechal do australi, jak oni teraz NISZCZA jego prace ! - dla mnie to jest szok - zreszta to nie pierwsza wpadka portalu GW....

Tomasz Golinski
19-03-2007, 23:29
Kurcze, to wygląda na błąd w kodzie, bo jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ktoś to zrobił świadomie...

Jac
19-03-2007, 23:37
Kurcze, to wygląda na błąd w kodzie, bo jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ktoś to zrobił świadomie...

nie no jasne -
kadr centralny
RULEZ

mattnick
20-03-2007, 00:04
chyba zacznę swoje "najlepsze" foty słać tu i tam :)

Jac
20-03-2007, 00:10
nawet jesli foty sa wstawiane z automatu - to chyba automat sam ich nie dobiera? wiec napewno jest jakis czlowiek ktory wrzuca tekst+zdjecie a pozniej patrzy jak to wyglada?... niewiem amatorszczyzna raczej

... no chyba ze fotoedytor jest juz w Irlandii ;-)

caravaggio
20-03-2007, 07:44
Amatorszczyzne mozna znalezc wszedzie - nie tylko wsrod ludzi tworzacych serwisy internetowe, ale rowniez wsrod ludzi, ktorzy je przegladaja i krytykuja :lol:

Jakbys pofatygowal sie odrobine i kliknal na zdjecie (lub na maly plus obok autora) to byc moze bys sie zorientowal, ze zdjecie w calosci otwiera sie w nowym oknie, a to co widac to po prostu efekt dosc niefortunnie funkcjonujacego skryptu, ktory automatycznie kadruje zdjecie do okreslonego wymiaru.

Jednym slowem - p***nales jak chory w kubel z tym ironicznym hymnem na czesc fotoedytorow. Rzeklbym, ze osmieszyles sie bardziej niz osmieszylby sie fotoedytor, ktory by zgodnie z twoimi podejrzeniami w ten sposob skadrowal zdjecie :lol:

TOPOL
20-03-2007, 07:51
Jakbys pofatygowal sie odrobine i kliknal na zdjecie (lub na maly plus obok autora) to byc moze bys sie zorientowal, ze zdjecie w calosci otwiera sie w nowym oknie, a to co widac to po prostu efekt dosc niefortunnie funkcjonujacego skryptu, ktory automatycznie kadruje zdjecie do okreslonego wymiaru.

... co nie zmienia faktu, że grafik dał ciała nie sprawdzając przed zamieszczeniem na serwerze jak ta "automatycznie skadrowana" fota się prezentuje.

Jac
20-03-2007, 09:41
Jakbys pofatygowal sie odrobine i kliknal na zdjecie (lub na maly plus obok autora) to byc moze bys sie zorientowal, ze zdjecie w calosci otwiera sie w nowym oknie,

jak bys nie wiedzial ;-) (no bo niby skad bys mial wiedziec) to przegladam dosc duzo serwisow informacyjnych i zawsze klikam w zdjecia, wiem ze te zdjecia sie otwieraja w pelnych oknach

a to co widac to po prostu efekt dosc niefortunnie funkcjonujacego skryptu, ktory automatycznie kadruje zdjecie do okreslonego wymiaru.

no wlasnie glupota jakich malo, co zreszt swietnie widac

Jednym slowem - p***nales jak chory w kubel z tym ironicznym hymnem na czesc fotoedytorow. Rzeklbym, ze osmieszyles sie bardziej niz osmieszylby sie fotoedytor, ktory by zgodnie z twoimi podejrzeniami w ten sposob skadrowal zdjecie :lol:

a moim zdaniem to wlasnie fotoedytorzy sa odpowiedzialni za dobor i prezentacje zdjec w tym serwisie! nie automat, nie informatyk, nie PlatformaObywatelska ;-) ... i to oni sie tutaj osmieszaja na maksa puszczajac taka lipe ... to swiadczy o nich nie o mnie :lol:

kaen
21-03-2007, 07:59
Różne redakcje mają różne procedury obiegu i zarządzania informacją/treścią. Nie wiemy kto i co publikuje/zatwierdza w przypadku serwisu sport.pl. Jeżeli nawet fotoedytor dobiera zdjęcia, to przeważnie ktoś inny zbiera wszystko do kupy i publikuje (a czasem ktoś jeszcze to przyklepuje).

Poza tym do tego są automaty, które agregują dane (zdjęcia/teksty) i same "publikują" treść. Problem pojawia się wtedy, gdy dane są niestandardowe, system nie pozwala na określoną ingerencje w sposób publikacji lub edytor (osoba publikująca) jest mało rozgarnięta/ma gdzieś efekt końcowy. Przejrzalem kilka fotek i wygląda na to, że zdjęcia kadrowane są automatem - skalowanie do szerokości -> wykadrowanie paska o stałej wysokości i zaczynającego się N% od górnej krawędzi. Taki automat sprawdzi się w większości przypadków, ale - jak widać po przykładach - nie zawsze.

Tak więc nie ma sensu mieszać z błotem (foto)edytorów, bo nie wiadomo jak to w tym przypadku było/jest. Za to na pewno warto zadać sobie trochę trudu i zgłosić taki błąd. W serwisie GW jest nawet specjalny link 'Zgłoś problem lub błąd' na dole każdej strony.

kaen

Jac
21-03-2007, 11:51
Za to na pewno warto zadać sobie trochę trudu i zgłosić taki błąd. W serwisie GW jest nawet specjalny link 'Zgłoś problem lub błąd' na dole każdej strony.

kaen

kiedys zglaszalem - ale nie ma reakcji na zgloszenia wiec sobie dalem spokoj

zamiscili kiedys serje zdjec pionowych w poziomie :lol: ze trzy dni tak wisialo

muflon
22-03-2007, 13:57
Może i przygotowują ale to kadrowanie typowe dla neciarza;)
Ja strzelam że to właśnie tak było. Koszerna niedawno zmieniła internetową ramówkę i może się jeszcze docierają - te poziome fotki w nagłówkach sportowych z tego co się do tej pory zorientowałem to właśnie takie mają być - to co wstawiał Jac wpisuje się w ogólną tendencję na gazeta.pl od jakiegoś czasu. No taki ahtyzm panie ;-)

Jac
22-03-2007, 14:22
e tam - mi sie coraz mniej podoba GW, kadrowanie zdjec, zjedzone wyrazy w artykulach itd... coraz wiecej tam jest bledow - poprostu poziom tego portalu sukcesywnie spada wraz ze zwiekszaniem objetosci...