Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Eos 33V-problem z wskaźnikiem korekcji

serbio
19-03-2007, 08:11
Witam
Mam problem z wkaźnikiem korekty ekspozycji , wskazuje caly czas na +1 a nie jak powinien na 0 .Pokazuje tak na programach P , Tv ,Av oraz na DEP. Jak przekręcę na M i zacznę korygować to jest ok.
Przyciskając na Fukcje i przechodząc z redukcji czerwonych oczy aż do korekcji odchylenia ekspozycji to tam caly czas pokazuje wskaźnik na +1, jak zacznę korygować wskaźnikiem odchylenie to nie tak jak zawsze że pokazuje odchylenie w prawo i w lewo od 0 ale teraz to robi z pozycji +1 a więc defakto caly czas pokazuje prześwietlanie klatki.
Co to może być jakiś bląd w programię może ja coś źle zrobilem , nie wiem sam.
Wyciągnąlem baterie i dalej nic caly czas to samo +1.
Poproszę o radę co zrobić , czy można to naprawić, skorygować ,Żytnia a może jednak to naprawić u jakiegoś mechaniora od aparatów fotograficznych.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady, uwagi i sugestie.

Endriu86
19-03-2007, 10:29
Witam,
włącz aparat np. na P, upewnij się, że kółko szybkich nastaw jest włączone ( to z tyłu ) nacisnij spust do połowy i kółkiem szybkich nastaw popraw ustaw korektę na 0.
Powiedz, czy zadziałało :)

Pozdrawiam

serbio
19-03-2007, 11:31
Dzięki po pracy spawdzę. Ale czy przypadkiem po wyjęciu bateri nie powinien wskaźnik pokazywać zera ?
Pozdrawiam

MacGyver
19-03-2007, 11:46
Puszka ma jeszcze baterie podtrzymującą pamięć, inaczej po wyjęciu baterii CR kasował by się licznik klatek filmu, widać ustawiania też zapamiętuje.

serbio
19-03-2007, 11:52
Gdy przyciskam spust migawki do polowy to pokrętlem szybkich nastaw ustawiam sobie punkty ostrości. Kólkiem wybieram punkty poziome , a tym pokrętlem punkty pionowe. Mam ustawione C.Fn-11-2. A więc raczej to nie jest chyba to .
Tak się zastanawiam czemu na M w sekwencji AEB wskażnik rozchodzi się od +1 w prwo i w lewo a nie ja powinno być dobrze od zera?

MacGyver
19-03-2007, 11:55
Powinno byc od "0". Nie pamiętam dokładnie tych sekwencji (mam 33, bez V) ale chyba coś jest przestawione. Masz instrukcje?

serbio
19-03-2007, 12:42
instrukcja jest , to są takie same modele różnica w wykończeniu i lampki.

MacGyver
19-03-2007, 12:47
Spróbuje wieczorem sprawdzić na moim czy też można ustawić taką stałą korekcję, bo teraz to nie wiem co Ci doradzić :(

moregun
19-03-2007, 16:29
to chyba coś skopanego bo nie widzialem takiej nastawy. moze jakis zaklad naprawczy foto wjmie ci baterie i "zresetuje" pamieć. bedzie prosciej i taniej - no chyba ze jakas gwarancja to obejmuje jeszcze

serbio
19-03-2007, 16:54
Na czym polega reset pamięci i jaki jest koszt ?

serbio
20-03-2007, 08:22
Dzięki za porady ,wysylka na Żytnią.
Pozdrawiam

moregun
20-03-2007, 14:32
powodzenia - napisz jak było

steku
10-04-2007, 21:28
A próbowałeś przestawić C.Fn-11 na "0"?
W instrukcji od 33V piszą, że ustawienie C.Fn-11 na "2" powoduje właśnie przełączenie kółka z tyłu na sterowanie wyborem punktu AF, ale tylko pod warunkiem, że wcześniej wciśniesz przycisk wyboru punktu AF (ten z 7 punktami AF w prostokącie, obok AE-lock). Może masz ten przycisk uszkodzony - cały czas wciśnięty?
Jak to nie pomoże ustaw wszystkie C.Fn na zero (wartości domyślne).