PDA

Zobacz pełną wersję : info w celowniku

camil
19-03-2007, 01:41
witam

mam troszke głupie pytanie ale ponieważ nie moge tego sam sprawdzic bo nikt ze znajomych nie ma Canona pytam:)
czy informacje w celowniku podczas kadrowania takie jak;czas naswietlania czułosc, przesłona itp... są wyswietlane dopiero po nacisnieciu spustu migawki do polowy czy sa widoczne cały czas ?
dokladniej chodzi mi o aparat Canon 20lub 30D

z gory dzieki za odpowiedzi :)

Tomasz Golinski
19-03-2007, 01:49
Pojawiają się po naciśnięci spustu do połowy, a po puszczeniu są widoczne jeszcze przez kilka sekund.

camil
19-03-2007, 02:05
czy tak jest we wszystkich trybach fotografowania ? czy moze w M sie pojawiają ? to moim skromnym zdaniem ogromna wada poniewaz fotografujący nie widzi jakie ma parametry...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy Canony 1D... też tak maja ?

MacGyver
19-03-2007, 02:29
Wszystkie Canony serii Eos, które miałem w rękach, analogowe i cyfrowe (a także EF-M, taki pół-eos) tak miały :-)

qwerty1237
19-03-2007, 03:25
czy tak jest we wszystkich trybach fotografowania ? czy moze w M sie pojawiają ? to moim skromnym zdaniem ogromna wada poniewaz fotografujący nie widzi jakie ma parametry...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy Canony 1D... też tak maja ?

Heee... nie za bardzo kumam o co Ci chodzi, ale chyba o to ze swiatlomierz nie mierzy swiatla caly czas nawet jak nie kadrujesz (czas/przyslona)? Zwazywszy na to ze pomiar swiatla w jakims tam stopniu pobiera energie to chyba calkiem logiczne rozwiazanie, ze nie jest robiony non-stop, zwazywszy ze sa sytuacje kiedy jest zbedny np. kiedy puszka sie dynda wesolo na pasku na szyji pstrykajacego. Oczewiscie przycisniecie spustu opuszkiem palca do polowy i zobaczenie info na wyswietlaczu tez wymaga energi...

Feelip
19-03-2007, 09:12
To ja tak troche OT podczepie sie, co moze przyczyna lekkiego rozmazywania sie tego info ?

Rolek
19-03-2007, 09:14
To ja tak troche OT podczepie sie, co moze przyczyna lekkiego rozmazywania sie tego info ?
Może się za bardzo wzruszasz?

DoMiNiQuE
19-03-2007, 09:20
Zle umiejscowiona matowka.

Bagnet007
19-03-2007, 09:30
Zle umiejscowiona matowka.

Matówka w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Wyświetlacz w wizjerze o ile pamiętam znajduje się nad pryzmatem i jego obraz jest "dodawany" do obrazu z matówki. Rozmazanie to pewnie wina niewłaściwego ustawiania korekcji w wizjerze.

Szamot
19-03-2007, 11:42

Rozmazanie to pewnie wina niewłaściwego ustawiania korekcji w wizjerze.

u mnie byl podobny problem i rzeczywiscie wina lezala w zle ustawionym wizjerze. wystarczylo pokrecic "regulacja celownika" i problem znikl.;)

Feelip
19-03-2007, 11:47
u mnie byl podobny problem i rzeczywiscie wina lezala w zle ustawionym wizjerze. wystarczylo pokrecic "regulacja celownika" i problem znikl.;)

Nie no nie przesadzajcie hehe wizjer dobrze ustawiony, wlasnie myslalem ze to moze matowka ale jak nie to moze to moj wzrok juz nie bardzo :(

DoMiNiQuE
19-03-2007, 11:49
Podswietlanie punktow ostrosci tez masz rozmyte?

Feelip
19-03-2007, 11:53
Podswietlanie punktow ostrosci tez masz rozmyte?

Maja taka lekka otoczke...

Tomasz1972
19-03-2007, 11:57
czy informacje w celowniku podczas kadrowania takie jak;czas naswietlania czułosc, przesłona itp... są wyswietlane dopiero po nacisnieciu spustu migawki do polowy czy sa widoczne cały czas ?
dokladniej chodzi mi o aparat Canon 20lub 30D

Czułości nie pokazuje w wizjerze .

Informacja w celowniku : Pola AF, pamięć pomiaru/pomiaru błysku, automatyczny bracketing, czas otwarcia migawki, przysłona, poziom/korekcja ekspozycji, maksymalna liczba zdjęć w serii, potwierdzenie automatycznego / ręcznego ustawienia ostrości, ostrzeżenie karty CF