Zobacz pełną wersję : Jakość zapisywania obrazu Canon 30D
Czy może ktoś wyjaśnić- po co tyle opcji zapisywania obrazów ,kto je wykrzystuje w praktyce,na forum stale rozmawia o najwyższej jakości zdjęć .jak to się ma do L,M,S, itd.itd...przy dzisiejszych giga pamięciach?.
Czy może ktoś wyjaśnić- po co tyle opcji zapisywania obrazów ,
Aby nikt nie marudził, że nie ma wyboru :-)
kto je wykrzystuje w praktyce,na forum stale rozmawia o najwyższej jakości zdjęć .jak to się ma do L,M,S, itd.itd.
Ja ich zupełnie nie wykorzystuję, bo robie RAWy.
Ale gdyby była możliwość wyboru RAW o mniejszej rozdzielczosci, to chętnie bym skorzystał, bo na codzień wystarcza mi 3MPix (2160x1440) i w takiej rozdzielczości zachowuję sobie JPG, natomiast 6MPix to juz jest max. co mi potrzeba :-)
stdanielo
18-03-2007, 21:38
Ja często robie w M lub S imprezy typu sylwester, urodziny i inne tego typu imprezki. Po cholerę mi wtedy RAW'y i 8MP.
Fotomaniac
18-03-2007, 22:03
Ja lubię mieć wybór, nie wszystko robię na L, bo nie ma potrzeby.
A jak trzaskasz reporterkę i zapomnisz dodatkowej karty.....?:mrgreen: Zdjęcia z M,S do formatu 20x30 i tak będą b.dobre.
kumpel ktory ma zaklad foto i robi wesela i inne chaltury - robi tez wszystko na M bo po lekkim wykadrowaniu swietnie ida odbitki z frontiery 15x21. wieksze tylko mu miejsce w kompie zawalaja.
Kolekcjoner
19-03-2007, 22:56
Ja np. robię na imprezach RAW + jpg (S) i dzięki temu mam gotowe zdjęcia do oglądania jak ktoś potrzebuje i do internetu. Jak coś jest nie tak to obrabiam raw-a, a jak jest ok. to zostawiam małego jpg-a. Także to jest bardzo przydatna rzecz.
Leszek Grygorczuk
24-03-2007, 19:44
Zajmuję się fotografią przyrody używam tylko ustawień RAW + L albo L.
[CANON 30D + CANON 70 - 200 L USM, SIGMA 17 - 70]
Pozdrawiam
Jak robię reportertkę to samo L, jak atakuję coś bardziej ambitnego to RAW + L.
Wybieram dlatego L, że zawsze mogę coś inaczej przyciąć w photoshopie i dalej mam dużo rozdzielczość. A dlaczego RAW? Bo zawsze mogę na kompie poprawić fotkę (kolory, jasność) i zawsze lepiej mieć ten "cyfrowy negatyw". Bo w sumie sam jpg jest prawie jak fotka z polaroida - tyle, że jpg zawsze można jeszcze ciutkę podrasować :-)
Fotomaniac
24-03-2007, 20:52
Jpg-i z 5D i 30D na tyle sa dobre MZ, że nie często korzystałem z RAWów.
Na razie jestem "bezsprzętowiec" przetestowałem już chyba wszystko co jest na rynku (bez najnowszego Fuji S5 Pro) i zastanawiem się co jest dla mnie najoptymalniejsze. ...))
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak człek ma za dużo do wyboru to ma problem heheh!!!
Czy może ktoś wyjaśnić- po co tyle opcji zapisywania obrazów
Żeby był wybór. Różnym ludziom różne parametry są potrzebne...
kto je wykrzystuje w praktyce
Ci, którzy tego potrzebują.
na forum stale rozmawia o najwyższej jakości zdjęć
Do tego m.in. służy forum ;-)
jak to się ma do L,M,S, itd.itd...
Nijak. Każdy rodzaj zapisu jest inny - pod względem wielkości plików i parametrów.
przy dzisiejszych giga pamięciach?
A co "giga pamięci" mają do formatu zapisu (pomijając ilość miejsca zajmowanego przez fotki) :?:
Jeżeli wysarczy Ci "M" to kosztem jakości zmieścisz więcej na karcie. Jeżeli robisz w "RAW" zmieścisz mniej - w zamian za możliwośc obróbki.
M@riusz
Ja używam praktycznie tylko L, chociaż czasami jak jest coś, czego nie wypada zawalić (jakaś grubsza impreza itp) to wtedy RAW. RAW + L to już naprawdę sporadycznie. Dla mnie to już zbytek łaski...
Ale nie powiem że nie zdarzyło mi się cykać coś w M czy S, bo owszem. Jak potrzebuję coś na szybko typu "skan" notatek z wykładu czy zdjęcia na allegro :)