PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 400D dlaczego?

Tomek2570
18-03-2007, 17:29
Witajcie
Jestem tutaj nowy,mój pierwszy poscik - powiedzcie mi dlaczego canon eos 400D w pomieszczeniu przy oswietleniu pokojowym /zarówka/w programie auto z lampa błyskowa robi takie ciemne zdjęcia niemam pojecia dlaczego tak się dzieje,moze uszkodzony aparat.Ten model mam niecały miesiąc dlatego moje pytanie,pozdrawiam

JurekGR
18-03-2007, 17:37
A czemu używasz trybu AUTO? a nie spróbujesz chociaż trybu Portret?
Kupowąc 400D i używać Auto :-(

M@riusz
18-03-2007, 17:51
Podejrzewam, iż właśnie dlatego że robisz w trybie "auto". Zacznij używać innych ustawień. Do trybu "auto" najlepsze są głuptaki a nie lustrzanki.

M@riusz

suchyHc
18-03-2007, 18:03
Pokaż zdjęcie, to Ci pomożemy określić błąd.

Bajo
18-03-2007, 18:26
canon tak ma że na automacie zawsze wychodza lekko za ciemne zdjecia ale to lepsze od tego gdyby mially wychhodzic za jasne bo ciemne jest stosunkowo łatwo odratowac a jasnego nie - wynika to z polityki canona

Tomasz1972
18-03-2007, 18:27
http://www.canon-board.info/search.php

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16881

franker
18-03-2007, 19:09
łojezu - auto- ja zachodziłem w głowę po co jest ten tryb w 400D...
zmień na P, jak CI nie pasuje niedoświetlanie to zrób +1 lub trochę mniej i powiino być oK!

Tomek2570
19-03-2007, 00:12
Panowie dziekuje naprawdę nie spodziewałem się takie reakcj na mój poscik,jeszcze raz dziękuje.
Postaram sie dać jakies przykładowe fotki w trybie auto,pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

zmień na P, jak CI nie pasuje niedoświetlanie to zrób +1 lub trochę mniej i powiino być oK!

tzn nie bardzo rozumiem- p to wiem ale nie bardzo rozumiem z tym +1

suchyHc
19-03-2007, 00:30
Wciśnij górny klawisz na prawo od LCD i zakręć kołem, w trybie P :lol:

Tomek2570
19-03-2007, 00:41
z tym p to rozumiem,ale to +1 jeden chodzi ci o lampę /wzmocnienie/

blum
19-03-2007, 01:04

jasniej, ciemniej, jasniej, ciemniej i nie chodzi o lampe. moze na dzien dobry jakas instrukcja? jest taka nawet.. chyba obslugi sie nazywa ;-)

sowask8
19-03-2007, 09:37
pokaż to zdjecie lepiej bo newiem jak Auto moze jeszcze dawac lampe ze słabym błyskiem.

PrzemeS
19-03-2007, 11:53
O ustawienie ekspozycji na +1. Tak ladnie widoczne na histogramiku w trypie M. W P chyba tez.

Innymi slowy: Aparat ma pokazywac, ze zdjecie bedzie za jasne ;)

Szamot
19-03-2007, 11:53

chodzi o korekcje ekspozycji. ustawiasz na P, wciskasz Av (przycisk na prawo od LCD) jednoczesnie pokrecasz kolkiem nastaw w prawo (dokladnie tak jak napisal suchyHC). zmienia sie ekspozycja. wszystko widac na LCD.
lampa nie ma nic wspolnego

szymcik
19-03-2007, 16:15
łooo...i zaopatrzyć się koniecznie w "podstawy fotografii" ja np mam :P

Tomek2570
19-03-2007, 20:31
chodzi o korekcje ekspozycji. ustawiasz na P, wciskasz Av (przycisk na prawo od LCD) jednoczesnie pokrecasz kolkiem nastaw w prawo (dokladnie tak jak napisal suchyHC). zmienia sie ekspozycja. wszystko widac na LCD.
lampa nie ma nic wspolnego

Panowie jeszcze raz dzięki,wiecie jak to jest człowiek ma nowy aparat to by chciał wszystko naraz wiedzieć,ale tak sie nieda.Pomalutku do celu,już co niektórzy nakreslili mi trochę moja główke,ale forum chyba jest poto by sobie pomagac,jeszcze raz dzięki dla Was wszystkich.

ps.ta ksiązka dla poczatkujących fotografów by sie przydał

pozdrówka

JurekGR
19-03-2007, 20:35
Książka dla początkujących swoją drogą ale instrukcję radzę dokładnie przestudiować :-)
Pozdrawiam,
Jurek.

Tomek2570
19-03-2007, 20:46
Książka dla początkujących swoją drogą ale instrukcję radzę dokładnie przestudiować :-)
Pozdrawiam,
Jurek.

Tak Jurku,ale ta instrukcja jest bardzo okrojona

JurekGR
19-03-2007, 20:52
No jest jaka jest, w takim razie poszukaj jakiejś dobrej książki o podstawach fotografii. Napewno dużo Ci rozjaśni i pomoże. Sam mam "Szkołę fotografowania National Geographic". Na początek jak znalazł. Na Allegro można niedrogo czyli około 35-40zł (w stosunku do ceny katalogowej około 80zł) ją wyrwać. Polecam.
Gdybyś był z Kielc chętnie bym pożyczył :-)

Tomek2570
19-03-2007, 21:16
pokaż to zdjecie lepiej bo newiem jak Auto moze jeszcze dawac lampe ze słabym błyskiem.

zobaczcie i ocencie sami

http://www.lolo70.neostrada.pl/z1.jpg
http://www.lolo70.neostrada.pl/z2.jpg

lukep
19-03-2007, 21:25
W!

Z tego co pokazlaes na tym zdjeciu mozna jasno wywioskowac, ze:
- tryb Auto,
- lepiej oglada sie kadry gdy sa obrocone ;/
- typowe ustawienie Canona w trybie Auto, czyli zbyt ciemno,
- i jeszcze daleka droga przed Toba w kwestii kadrowania, oswietlenia, modelowania i...

Zdrowko i powodzenia

lukep

Tomek2570
19-03-2007, 21:32
- i jeszcze daleka droga przed Toba w kwestii kadrowania, oswietlenia, modelowania i...

wiem o tym,ale chyba dam rade,pozdrówka

franker
19-03-2007, 21:35
nie, nie o lampę, aczkolwiek o całą ekspozycję - normalnie jest ustawiona w pozycji neutralnej i są opcje od -2 do + 2 jeśli zdjęcia sa dla ciebie za ciemne daj
trochę na +
ps. instrukcja jest nieco wyżej

JurekGR
19-03-2007, 21:36
Tomek2570
Przestaw aparat na tryb temetyczny albo po wstępnej lekturze instrukcji na P, i zobacz co Ci z tego wyjdzie. Tak na początek.
O trybie AUTO zapomnij, tak jakby go nie było.
Pozdrawiam,
Jurek.

Matsil
20-03-2007, 10:49
A czemu używasz trybu AUTO? a nie spróbujesz chociaż trybu Portret?
Kupowąc 400D i używać Auto :-(
Jaki portret, zapomnijmy o trybach auto!!! Takich trybów to można było sobie używac w "kieszonkowcach". Czym się różni tryb Portret od AUTO???????

A ja zachodzę w głowę po co dali P :p.
Panowie, nie róbcie chłopakowi mętliku w głowie. Jak chce robic zdjęcia z lampą w pomieszczeniach to tylko tryb M i nic więcej!!!
Było już tego sporo na tym forum, a ja jeszcze raz powtórzę:
Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt :p.

A tak wogóle wszyscy nowi użytkownicy lustrzanek cyfrowych zapomnijcie i jakichkolwiek trybach poza M, Av i Tv jak chcecie nauczyc się robic zdjęcia tym sprzętem.

JurekGR
20-03-2007, 17:47
Jaki portret, zapomnijmy o trybach auto!!! Takich trybów to można było sobie używac w "kieszonkowcach". Czym się różni tryb Portret od AUTO???????

A ja zachodzę w głowę po co dali P :p.
Panowie, nie róbcie chłopakowi mętliku w głowie. Jak chce robic zdjęcia z lampą w pomieszczeniach to tylko tryb M i nic więcej!!!
Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt :p.

A tak wogóle wszyscy nowi użytkownicy lustrzanek cyfrowych zapomnijcie i jakichkolwiek trybach poza M, Av i Tv jak chcecie nauczyc się robic zdjęcia tym sprzętem.

Ok. Ale przyznasz, że na początek może być. Kolega się doszkoli, potrenuje i nauczy się korzystać a lustra tak jak należy.

blum
20-03-2007, 18:23
Ok. Ale przyznasz, że na początek może być. Kolega się doszkoli, potrenuje i nauczy się korzystać a lustra tak jak należy.

zeby tylko sie nie przyzwyczail.
400d to moje pierwsze lustro a kupujac wiedzialem co biore i od poczatku robilem na M. IMHO najlepiej jest uczyc sie na M a nie na auto lub trybach tematycznych.

JurekGR
20-03-2007, 18:41
Masz rację ale uważam, ze skok z AUTO na Mmoże doprowadzić do zniechęcenia w początkowaj fazie.
Nie wiem czy to taka chańba ale ja używam AV (w większości przepadków) lub TV, i póki co odpowiada mi to. :-)

Matsil
20-03-2007, 19:04

Ale przecież na P albo Portret nie ma się w czym szkolic. Toż to taka sama automatyka jak Auto :p. Nie pozwala dowolnie wybierac ani czasu ani przysłona a chyba są to najważniejsze czynniki w fotografii!

Masz rację ale uważam, ze skok z AUTO na Mmoże doprowadzić do zniechęcenia w początkowaj fazie.
Nie wiem czy to taka chańba ale ja używam AV (w większości przepadków) lub TV, i póki co odpowiada mi to. :-)

Av i Tv niestety nie w zestawienie z lampą (tylko specyficzne sytuacje), chyba, że lampa służy tylko do rozjaśnienia cieni. W większości przypadków w trybie Av gdy jest ciemno aparat da za długi czas i zdjęcie wyjdzie poruszone.
A Tv z lampą to się robi zdjęcia na OSie Karowa Warszawskiej Barbórki jak jest ciemno :D.
Do zniechęcenia prędzej doprowadzi tryb Auto jak autor zacznie oglądac zdjęcia i okaże się, że wychodzą gorsze niż z jego kompaktu, który miał wcześciej. Niestety.

Moje propozycje (choc nie są to reguły):
M - zdjęcia wewnętrzne z lampą, zewnętrzne z dużym kontrastem (pomiar, obliczenia itp.)
Av - większośc przypadków tzn. krajobrazy, spacery itp., gdy chcemy skorzystac z głębi ostrości - małej lub dużej.
Tv - wszędzie tam, gdzie zależy nam na rozmyciu, lub zatrzymaniu chwili.
Zresztą każdy gdy trochę pocwiczy sam dojdzie jak z tego wszystkiego korzystac.

JurekGR
20-03-2007, 19:08
Ok. Zgoda, mnie przekonałeś :-) ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)
Według mnie opcji powoli da lepsze rezultaty.
Pozdrawiam,
Jurek.

blum
20-03-2007, 20:04
ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)

zalozmy sonde i zapytajmy w niej kto robi/robil prawo jazdy na automat :lol:
IMHO trafniejsze porownanie bo chodzi o obsluge sprzetu a nie utrate zycia.. na srodku oceanu plywaja takze rekiny :roll:
nawet dzieci* rodza sie w wodzie ;)

*nie wszystkie oczywiscie ;-)

JurekGR
20-03-2007, 20:42
zalozmy sonde i zapytajmy w niej kto robi/robil prawo jazdy na automat :lol:
IMHO trafniejsze porownanie bo chodzi o obsluge sprzetu a nie utrate zycia.. na srodku oceanu plywaja takze rekiny :roll:
nawet dzieci* rodza sie w wodzie ;)

*nie wszystkie oczywiscie ;-)

Ok. Przesadziłem :D

Matsil
20-03-2007, 20:48
Ok. Zgoda, mnie przekonałeś :-) ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)
Według mnie opcji powoli da lepsze rezultaty.
Pozdrawiam,
Jurek.

Ale ja nie chcę nikogo przekonywać, daję tylko dobre rady jak najszybciej wykorzystać wielkie możliwości lustrzanki. Każdy po kilkuset spapranych zdjęciach zauważy, że jest coś nie tak i zacznie kombinować.
Moim zdaniem korzystanie z funkcji M, Av i Tv to nic trudnego, ktoś kto zdecydował się na lustarzankę zna chyba podstawowe pojęcia takie jak czas, przysłona, ISO i zależności pomiędzy nimi. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie co chcę uzyskać, jakie zdjęcie chcę zrobić i dobrać do tego tryb. Nie można pozwolić żeby decydował za nas automat, bo nigdy efekt nie będzie zadowalający.
Zauważ, że profesjonalne lustrzanki nie mają żadnych trybów tematycznych.
Uważam, że korzystanie z tych trybów jest cofaniem się w rozwoju a nie płynnym przejściem do profesjonalności. Nie dają one porządanych efektów i po krótkim czasie mogą zniechęcić.

andymis
20-03-2007, 20:48
Dołożę swoje pięć groszy. Długo bawiłem sie lustrzankami analogowymi, niedawno sprawiłem sobie 400d i przyznam, że tez zaskoczyły mnie bardzo ciemne fotki w automatyce. Sam zadko tego uzywam, ale w analogu w dziwnych sytuacjach, gdy nie było czasu na zastanawianie się były przydatne.
W 400d mozna tez spokojnie je wykorzystać rozjasniając później foty choćby w programie dorzucanym standardowo na płytce.
Jako początkującemu, nie mającemu zadnych doświadczeń w M proponowałbym na początek mimo wszystko program P z + na ekspozycji a w pomieszczeniach również z korekcja lampy (wejście w P przez Menu jako 2 zakładka, druga pozycja od góry)
Powodzenia
A.

JurekGR
20-03-2007, 20:56
Matsil Masz świętą rację!!!
... ale Tomek2507 z tego co czytałem o jego problemie, obawiam sie, że nie do końca zna znaczenie podstawowych pojęć: przesłona,... i tu jest problem.
Mnie też się zdaje, że kupują lustrzankę robi się to świadomie, i nie po to żeby używać AUTO.
Coś mi się wydaje, że z całym szacunkiem dla Tomek2507 zdjecia z trybów tematycznych albo z P (po drobnych korektach) Go zadowolą :-) Przynajmnie póki nie podszkoli się :-)

Matsil
20-03-2007, 20:59
Matsil Masz świętą rację!!!
... ale Tomek2507 z tego co czytałem o jego problemie, obawiam sie, że nie do końca zna znaczenie podstawowych pojęć: przesłona,... i tu jest problem.
Mnie też się zdaje, że kupują lustrzankę robi się to świadomie, i nie po to żeby używać AUTO.
Coś mi się wydaje, że z całym szacunkiem dla Tomek2507 zdjecia z trybów tematycznych albo z P (po drobnych korektach) Go zadowolą :-) Przynajmnie póki nie podszkoli się :-)
Cieszę się, że się rozumiemy. A dla Tomka2507 będzie na pewno lepiej jak zacznie się bawić w manual, wtedy o wiele lepiej wszystko zrozumie. Tryb P szczególnie z KITem kiepsko się sprawdza. KITa trzeba przymknąć żeby było w miarę ostro a ten tryb tego nie daje. Lepiej od razu zacząć od Av.

W 400d mozna tez spokojnie je wykorzystać rozjasniając później foty choćby w programie dorzucanym standardowo na płytce.
To się raczej kiepsko sprawdza. Lepiej prześwietlić dając +2/3EV robiąc RAWa i później zjechać z ekspozycją niż niedoświetlić i dociągać. Szum wszystko zepsuje.
Dla początkujących proponuję robić zdjęcia jednocześnie w JPG i RAWach, potem porównywać efekty obróbki. Później już będziecie robić tylko RAWy :-).

JurekGR
20-03-2007, 21:02
Ciekawe co główny zainteresowany na to? :-)
Tak czy owak miła wymiana poglądów :-)
Pozdrawiam,
Jurek.

blum
20-03-2007, 21:22
Lepiej prześwietlić dając +2/3EV robiąc RAWa i później zjechać z ekspozycją niż niedoświetlić i dociągać. Szum wszystko zepsuje.
przepal tez wszystko zepsuje (nie bedzie z czego zjezdzac).

Tomek2570
20-03-2007, 22:01
Witam
Panowie naprawde jestem w szoku że sa naprawdę życzliwi ludzie którzy mi pomagaja - super Panowie wielkie dzięki.

Jak sie domyślacie cały czas kombinuje z róznymi ustawieniami,wydaje mi sie że jest coraz lepiej.Auto idzie na boczek.

Napisał Matsil
A ja zachodzę w głowę po co dali P .
Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt .

Zrobiłem tak jak napisał Matsil Tryb M iso 800 1/60s, F4-5 lampa+1
zobaczcie jak to wyszło,myśle że nie najgorzej.
http://www.lolo70.neostrada.pl/z3.jpg - z lampa
http://www.lolo70.neostrada.pl/z4.jpg - bez lampy
A jeszcze pytanko doradzcie mi jaki kupić obiektyw szerokokątny do ogólnego zastosowania i jakiej firmy polecacie.Wydaje mi sie że za mało ta 400D bierze obszaru fotografowania.

Matsil
20-03-2007, 22:14
przepal tez wszystko zepsuje (nie bedzie z czego zjezdzac).

Prześwietlić a nie przepalić, to różnica. Prześwietlić czyli delikatnie zwiększyć ekspozycję, jak z wydłużeniem czasu. Wiadomo, przypał może wszystko zepsuć.

Zrobiłem tak jak napisał Matsil Tryb M iso 800 1/60s, F4-5 lampa+1
zobaczcie jak to wyszło,myśle że nie najgorzej.
http://www.lolo70.neostrada.pl/z3.jpg - z lampa
http://www.lolo70.neostrada.pl/z4.jpg - bez lampy
A jeszcze pytanko doradzcie mi jaki kupić obiektyw szerokokątny do ogólnego zastosowania i jakiej firmy polecacie.Wydaje mi sie że za mało ta 400D bierze obszaru fotografowania.
Nie jest źle, choć twarze trochę prześwietlone. Jak będziesz miał zewnętrzną lampę, to kieruj ją w sufit, efekt jest znacznie lepszy.
Najlepiej kupić obiektyw Canona np. 17-40, ale jest on drogi. Z zamienników nie polecam sigm, z 400D ponoć dobrze się sprawdza tamron 17-50/2.8. Miałem go i mogę powiedzieć o nim wiele dobrego - niesamowicie ostry, denerwuje trochę głośny AF. Najlepiej kupić od forumowego kolegi Cichego - masz gwarancję ostrości.

blum
20-03-2007, 22:41
Prześwietlić a nie przepalić, to różnica.

wiadomo :smile: chodzilo mi o to, ze moze dojsc do przepalenia ale nie napisalem dokladnie. moj blad.

Tomek2570
25-03-2007, 18:20
Witam
Mam do Was koledzy kolejne pytanko,powiedzcie mi jakie macie ustawienia 400D jak robice fotki w plenerze przy słonecznym dniu.
dziękuje za pomoc z góry

Skylines
26-03-2007, 09:30
+1 to do korekcji ekspozycji +1 EV...jeśli dobrze zrozumiałem tak ??

swiernal
31-05-2007, 18:27
Pan Tomek widze już próbuje kombinować coś w ustawieniach? bardzo dobrze.
w plenerze przy słonecznym dniu. troche ogólnikowo powiedziane,też by sie jakieś zdjęcie przydało ; ) najlepiej to pokombinuj sam z przesłonami,czasem naświetlania ,ISO i innymi ustawieniami i potem w domu porównaj przy którym jak wyszło. przynajmniej szybko sie nauczysz. jednak forum to forum,spytać zawsze warto ;)

PrzemeS
31-05-2007, 18:54
To zależy jeszcze co robię w plenerze. Landszaftów nie robię, ale raczej bym domykał przesłonę. Nie potrzebuję malutkiej GO, a tylko sobie poprawię ostrość ;)

Jeżeli robię portret to:
Jeżeli zależy mi na małej GO, to otwieram "dziurę", czasem domykam o jedną/dwie działki.
Jeżeli nie potrzebuję małej GO, to domykam tak do 4 lub 5,6

ISO jak najmniejsze, jeżeli warunki na to pozwalają, ale sam napisałeś: "słoneczny dzień" ;)

Jeżeli chcę poeksperymentować ze światłem to różnie. Zależy co chcę uzyskać.

WB na auto. Takie rzeczy jak kontrast, wyostrzanie i inne ustawienia z pod poziomu aparatu - nie przejmuję się tym, robię w RAWach ;)

O to chodziło?

lukimy
31-05-2007, 19:48
Zrób dokladnie tak jak powiedzial suchyHc. Przelacz na P wciśnij górny klawisz na prawo od LCD (AV +/-) i trzymając zakręć kołem w prawo, patrz w wizjer i zobacz co się poruszylo. I zrób zdjęcie, zobaczysz jak się jasno zdrobi.