PDA

Zobacz pełną wersję : czy 350d wspolpracuje z lampm 299 t

shf
17-03-2007, 16:01
czy lampa canon 299 t bedzie wspolpracowac z canonem 350 d czy to jest oplacalny wydatwek bo slyszalem gdziez ze do 350 d pasujom tylko te najdrozsze lampy canona moze ktos cos wie na ten temat

gwozdzt
17-03-2007, 16:07
Lampa 299T posiada własną automatykę błysku (i to podobno jedną z lepszych) wiec będzie bez problemu współpracować. Efekty mogą być nawet lepsze niz w E-TTL.

Vresviik
17-03-2007, 16:09
Ale chyba tylko manualnie?

gwozdzt
17-03-2007, 16:36
Ale chyba tylko manualnie?
Co manualnie?

Lampa ta posiada wbudowany czujnik naświetlania (nie mylic z fotocelą!) i sama sobie dobiera moc błysku w zależności od ISO i przysłony. Działa dobrze z każdym aparatem, a nawet bez aparatu ;-)
Jedyne co tam trzeba manualnie nastawić to właśnie ISO i f/stop, które należy ustawić takie same jak na aparacie i dalej juz lampa sama bedzie dbała o prawidłowe naświetlenie.

Vresviik
17-03-2007, 16:39
Co manualnie?

Lampa ta posiada wbudowany czujnik naświetlania (nie mylic z fotocelą!) i sama sobie dobiera moc błysku w zależności od ISO i przysłony. Działa dobrze z każdym aparatem, a nawet bez aparatu ;-)
Jedyne co tam trzeba manualnie nastawić to właśnie ISO i f/stop, które należy ustawić takie same jak na aparacie i dalej juz lampa sama bedzie dbała o prawidłowe naświetlenie.

Dzięki:) Zaraz sprawdzę,nie przyszło mi to głowy wczesniej

gwozdzt
17-03-2007, 16:44
Zasady pracy z lampą posiadajacą automatykę tyrystorową opisałem tu na przykładzie Soligora 42D:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11730

299T jest jeszcze lepsza od tamtego Soligora, bo posiada programy dla ośmiu przysłon (2; 2.8; 4; 5.6; 8; 11; 16; 22) a tamten Soligor tylko dla czterech.

Vresviik
14-04-2007, 11:36
Fajnie działa ta lampa z 5tką,miłe to.

Elajasz
22-04-2008, 21:05
no to ja sie podepne i troche odswieze temat.
mianowicie jestem w posiadaniu Canona 299T ktory mam zapiety do 30D.
Jak wiadomo jest to lampa tyrystorowa i olewa pomiar swiatla z body. Sami wprowadzamy przyslone i ISO na lampe. no i tu mam kilka pytan :)
(na body ustawiony tryb M, a na lampie F.NO. SET)

1. Jesli pstrykam zdjecia z lampa na wprost to wszystko jest ok i mam poprawnie naswietlony kadr. Troche zaczynaja sie schody jak odchyle palnik lub załoze na niego dyfuzor. Kadr jest niedoswietlony. Czy to znaczy ze lampa w tej sytuacji dokonuje pomiaru w taki sam sposob jak wtedy gdy panik ustawiony jest na wprost i ignoruje odchylenie panika?

2. Czy ustawienie ogniskowej na lampie wplywa na naswietlenie klatki? Tzn. jesli mam ustwione 28 mm na lampie a robie szklem na 50mm to czy klatka bedzie niedoswietlona, czy tylko bede mial oswietlony wiekszy obszar (zakładam ze lampie wystarczy mocy i obiekt bedzie pokryty blyskiem)

3. Czy lampa pozwala na doswietlenie, tnz. jesli chce zlapac swiatlo zastane i robie np. na f2.8 (wprowadzam to na lampe) i 1/30 to czy lapma mi doblysnie czy blysnie i bedzie na zdjeciu tylko flesz?

4. I ostatnie. Czy istnieje mozliwosc 'zapamietania' przez lampe pomiaru swiatla, tzn ustawiam pomiar->zapamietuje->przekadrowuje->pstrykam.

bede wdzieczny za odpowiedzi :)

gwozdzt
23-04-2008, 07:50
1. Jesli pstrykam zdjecia z lampa na wprost to wszystko jest ok i mam poprawnie naswietlony kadr. Troche zaczynaja sie schody jak odchyle palnik lub załoze na niego dyfuzor. Kadr jest niedoswietlony. Czy to znaczy ze lampa w tej sytuacji dokonuje pomiaru w taki sam sposob jak wtedy gdy panik ustawiony jest na wprost i ignoruje odchylenie panika?
po pierwsze trzeba sie zastanowić, czy lampie wystarczyło mocy?

ale nawet jeśli wystarcza, to i tak w praktyce przy odchylonym palniku (również w TTL i E-TTL) zwykle trzeba dać korektę na (+).
W Twoim przypadku na aparacie ustaw otwór przysłony nieco większy niz na lampie np. F.NO. SET=f/8 - w aparacie ustaw f/5,6

2. Czy ustawienie ogniskowej na lampie wplywa na naswietlenie klatki? Tzn. jesli mam ustwione 28 mm na lampie a robie szklem na 50mm to czy klatka bedzie niedoswietlona, czy tylko bede mial oswietlony wiekszy obszar (zakładam ze lampie wystarczy mocy i obiekt bedzie pokryty blyskiem)
moim zdaniem klatka będzie naświetlona poprawnie.

ale jaki to problem spróbować? masz cyfrę - kilka strzałow i powienieś wszystko wiedzeć :-)

3. Czy lampa pozwala na doswietlenie, tnz. jesli chce zlapac swiatlo zastane i robie np. na f2.8 (wprowadzam to na lampe) i 1/30 to czy lapma mi doblysnie czy blysnie i bedzie na zdjeciu tylko flesz?
j.w. - spróbować, nic nie kosztuje :-)

chociaż jeśli chcesz tylko doświetlić, to znowy musisz nieco "oszukać" lampę (tak jak w pkt 1) tylko tym razem na minus 1-2EV, a mianowicie jeśli w body ustawisz f/2,8 to na lampie f/2 (zeby uzyskać -2EV dla błysku to niestety musisz przymknąć szkło do f/4 bo na lampie nie ma f/1,4)

4. I ostatnie. Czy istnieje mozliwosc 'zapamietania' przez lampe pomiaru swiatla, tzn ustawiam pomiar->zapamietuje->przekadrowuje->pstrykam.
nie.
tego nawet nie dało się robić w tradycyjnym TTL.

dopiero systemy z przedbłyskiem (E-TTL) dały taką możliwość.

tylko po co o to wszystko pytasz, skoro i tak chcesz ją sprzedac :confused:
http://canon-board.info/showthread.php?t=33157

Elajasz
23-04-2008, 19:57
Dzieki za odpowiedz :)
troche sie wyjasniło, choc jednak wychodzi ze lampa nie do konca mi odpowiada, chociaz jest spoko ;)

a chce sprzedac bo brakuje mi troche lepszejszej lampy (wlasnie o e-ttl chodzi), a odpowiedzi na pytania potwierdzily moje testy i dlatego je zadalem :)

jeszcze raz dziaki za odp :)