Zobacz pełną wersję : HOYA: Pro 1, HMC Super, a może Pro 1 Digital?
Zamierzam kupić Tokinę 12-24 i komplet filtrów (UV, CIR-POL).
Skłaniam się ku marce Hoya.
Czy ktoś może mi poradzić która z serii będzie się najlepiej sprawdzać z cyfrą?
Seria Pro 1 Digital niby przeznaczona specjalnie do cyfry (i Pro...:roll:) ale cenowo najniżej...:confused:
Warto dopłacać?
Imo jak już kupować filtr to kupić dobry, więc lepiej dopłacić :-).
Miałem podobny problem. Moje rozwiązanie w przypadku 77mm - UV nie dopłaciłem, w przypadku polara dopłaciłem do wersji nie-digital. Wykonanie wersji digital bardziej mi się podoba od strony mechanicznej. W przypadku polara wersja SHMC Pro1 (nie digital) bardziej mi odpowiada optycznie. Są to oczywiście oceny subiektywne nie poparte żadnymi testami. Na 67mm miałem przez moment zupełnie odwrotnie tzn UV SHMC Pro1, polar Pro1 digital.
Sumująć UV chba bez znaczenia jeśli różnica będzie nieduża kup nie-digital, polar raczej nie-digital.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno. Jak się uważnie wczytasz w bełkot marketingowy firmy HOYA to doczytasz że straty światła na pro1 nie digital są na poziomie 0.03% a w przypadku wersji digital to tajemnica firmy - ale pewnie na poziomie 4%?2%?1%(kto to może wiedzieć?). Co oczywiście nie oznacza że digital jest 10 razy gorsze od nie-digital.
Odgrzewam bo mam pytanie:
Heh... wiem, że filtr Hoya SHMC czyści się paskudnie. Jak Czyści się filtry:
- Hoya SHMCPro1
- Hoya Pro1 Digital?
kup sobie porzadna mikrofibre i wszystkie sie czyscic bedzie tak samo. Mozesz tez zaopatrzec sie w isopropanol (alkohol) w sklepach elektrycznych i wspomoc czyszczenie psikajac nieco na szkielko.
tomek1906
31-10-2007, 09:49
czyszczenie to kwestia mniej istotna , na fotach i tak nie zobaczysz zabrudzeń, no chyba że będą to 2cm plamy :)
na szeroki kąt tylko filtry w wersji slim, mam 10-22 z uv hoya pro digital w wersji slim i po zakręceniu polara mam już mega winietę
nie zobaczy rysy lub kurzu ale jak bedzie tlusta plama lub spory odcisk (tez poniekad tluszcz) to w tych miejscach moze zdjecie byc popsute.
Czy podane niżej filtry nakręcone na 24-70L winietują na 5d?
- Hoya SHMC
- Hoya SHMCPro1
- Hoya Pro1 Digital?
Aby nie tworzyć nowych wątków zapytam tutaj - który filtr bardziej polecacie czy Hoya HMC Super czy Marumi DHG? Jak podsumujecie test http://www.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html ?
Co do uvałki, polecam lekturę:tego testu (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=5)...
Mariusz_C
15-11-2007, 19:02
Co do uvałki, polecam lekturę:tego testu (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=5)...
Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłem na ten test. Wychodzi na to że nie potrzebnie kupowałem Hoye HMC Super skoro samo HMC jest tak samo dobre.
Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłem na ten test. Wychodzi na to że nie potrzebnie kupowałem Hoye HMC Super skoro samo HMC jest tak samo dobre.
Czy HMC Super powoduje u Ciebie winetę? Sam nie wiem czy brać SHMC CZY SHMC Pro 1.
Mariusz_C
16-11-2007, 00:30
Czy HMC Super powoduje u Ciebie winetę? Sam nie wiem czy brać SHMC CZY SHMC Pro 1.
Na 24-105 nie mam winiety z HMC przy 350D, ale na kliszowym eosie 5 przy 24 juz jest winieta i to nie od filtra a od obiektywu. Nie sprawdzalem ale szeroki filtr może ją dodatkowo powiększać. Myślę, że do cropa na 24-105 spokojnie możesz zakładać zwykły filtr czyli HMC albo HMC Super, a nie slima.
Na 24-105 nie mam winiety z HMC przy 350D, ale na kliszowym eosie 5 przy 24 juz jest winieta i to nie od filtra a od obiektywu. Nie sprawdzalem ale szeroki filtr może ją dodatkowo powiększać. Myślę, że do cropa na 24-105 spokojnie możesz zakładać zwykły filtr czyli HMC albo HMC Super, a nie slima.
Potrzebuję do 17-50 (przy cropie 27-80) i oprócz wyboru Marumi vs Hoya doszły obawy o winetowanie. Piszesz, że w przypadku 24-105 nie winetuje, ale już po pomnożeniu przez crop? Dobrze zrozumiałem?
Mariusz_C
18-11-2007, 13:06
Potrzebuję do 17-50 (przy cropie 27-80) i oprócz wyboru Marumi vs Hoya doszły obawy o winetowanie. Piszesz, że w przypadku 24-105 nie winetuje, ale już po pomnożeniu przez crop? Dobrze zrozumiałem?
Nie po przemnożeniu przez crop tylko na obiektywie Canon 24-105L.
Ja mam pytanie do użytkowników obiektywów Tokina 12-24: czy ten obiektyw winietuje ze zwykłymi filtrami np Hoya HMC (nie slim) na cropie??
dickory dare
22-11-2007, 18:22
http://photofilter.com/comparison_Hoya_Pro_camera_filters.htm
Filip fistudio
22-11-2007, 21:17
Czy podane niżej filtry nakręcone na 24-70L winietują na 5d?
- Hoya SHMC
- Hoya SHMCPro1
- Hoya Pro1 Digital?
SHMC Pro1 na 24-70L nie winietuje z 5D.
a uzywa ktos tego filtra na FF z 17-40?
jak sie sprawdza?
Filip fistudio Dzięki za odpowiedź.
Czy wie ktoś co z pozostałymi dwoma filtrami?
- Hoya SHMC
- Hoya Pro1 Digital?
Odświerzam i proszę o odpowiedź...
(...)
Jeszcze jedno. Jak się uważnie wczytasz w bełkot marketingowy firmy HOYA to doczytasz że straty światła na pro1 nie digital są na poziomie 0.03% a w przypadku wersji digital to tajemnica firmy - ale pewnie na poziomie 4%?2%?1%(kto to może wiedzieć?). Co oczywiście nie oznacza że digital jest 10 razy gorsze od nie-digital.
Odświeżam wątek, bo kwestia transmisji światła jest dość istotna. Czy ktoś znalazł informację na temat ilości przepuszczanego światła w wersji Pro1 Digital?
Jakie różnice poza nasyceniem kolorów (Pro1 nasyca bardziej niż wersja Digital, przynajmniej wg testu ze strony http://photofilter.com/comparison_Hoya_Pro_camera_filters.htm ) pojawiają się w porównaniu obu filtrów? Czy ktoś miał styczność z tymi modelami i mógłby napisać, który z nich lepiej kupić? Różnica cenowa to ponad 100 zł, a więc 25% wartości wersji Pro1. Czy warto do niego dopłacić?
Wybieram między tymi modelami, gdyż zależy mi na przednim gwincie.
Odświeżam wątek, bo kwestia transmisji światła jest dość istotna. Czy ktoś znalazł informację na temat ilości przepuszczanego światła w wersji Pro1 Digital?
taka, ze nie masz szansy zauwazyc roznice w praktyce, a jedynie w laboratorium z porzadnymi urzadzeniami pomiarowymi. a chocby skaly sraly, na zdjeciach nie ma najmniejszej mozliwosci, zeby cokolwiek to zmienilo
Jakie różnice poza nasyceniem kolorów (Pro1 nasyca bardziej niż wersja Digital, przynajmniej wg testu ze strony http://photofilter.com/comparison_Hoya_Pro_camera_filters.htm ) pojawiają się w porównaniu obu filtrów?
kolejne bezsensowne rozwazania. roznicy nie zauwazysz na zdjeciach.
polar Digital1 ma mocniejsza okladzine niz inna Hoya. kradnie wiecej swiatla ale i mocniej polaryzuje.
w UV-kach modlenie sie nad takimi roznicami jest marnowaniem czasu i czystym onanizmem sprzetowym.
Wybieram między tymi modelami, gdyż zależy mi na przednim gwincie.
to kup filtr z przednim gwintem i rob zdjecia. jak sie zaczniesz modlic nad druga cyfra po przecinku w wartosci transmisji swiatla to Ci sie mozg zlasuje od goraca tylko :mrgreen:
Dzięki za odpowiedź, akustyk. :-)
Pytania o różnice w transmisji światła etc. wynikały z pytania, czy warto dopłacać do Pro1. Z tego co napisałeś wynika, że nie warto.
Ale...
Napisałeś, że Pro1 Digital ma mocniejszą okładzinę (to widać nawet na zdjęciach katalogowych) i że mocniej polaryzuje. Jednak test z wklejonego przeze mnie linku tego nie potwierdza (kolory są bardziej nasycone na zdjęciach z założonym Pro1).
Zatem jak to jest? Autor testu chyba nie pomylił opisów pod zdjęciem, skoro napisał też, że "As designed to do the Hoya Pro 1 digital gives a more natural look, plus the colors are more neutral than with the Super Pro 1
I prefer my colors in landscape shots to have the more saturated colors of the Super Pro 1."
A nasycenie jest dla mnie ważne (wolałbym filtr, który mocniej podkręca kolory), gdyż zamierzam używać filtra polaryzacyjnego także z aparatami analogowymi, z których fotografie nie będą edytowane po wywołaniu w C-41.
nie wiem jak jest w tescie, wiem ze moj polar Digital Pro1 jest najmocniejszym polarem jakiego uzywalem od czasu Cokina liniowego (gdzie liniowe polary maja domyslnie silniejsza okladzine). i w pierwszej kolejnosci wierze wlasnym oczom a nie testom zrobionym przez, poniekad, zupelnie nieznane osoby w sieci.
Pro 1 Digital daje wg mnie najładniejszy odcień niebieski - ciemny, neutralny bez fioletu - dla mnie ideał.
Np. firma Marumi sprawę stawia uczciwie i na swojej stronie pokazuje coś takiego:
http://www.marumi-international.com/Gallery/Gallery_Grafik/Foto_023/F_023/F_023md.html
Dorzucam link dla zainteresowanych. Tabelka porównawcza z parametrami filtrów, nie tylko marki Hoya.
http://www.zen20934.zen.co.uk/photography/LensTests/Flare/FilterData.htm
:-)
kup sobie porzadna mikrofibre i wszystkie sie czyscic bedzie tak samo. Mozesz tez zaopatrzec sie w isopropanol (alkohol) w sklepach elektrycznych i wspomoc czyszczenie psikajac nieco na szkielko.
Szukałem właśnie czegoś o isopropanolu - jak to sie sprawdza w czyszczeniu przedniej soczewki?
Chce przetrzec i zrobic jak najwiecej dla przedniej soczewki w 16-35 - ale boje sie przegiac z jakims rozpuszczalnikiem.
Macie jakies doswiadczenia z czyszczeniem szkiel isopropanolem?
Witam , ja mam doświadczenie z isopropanolem w czyszczeniu rdzeni chipsetów płyt głównych i procków z pozostałości past i innych silikonów i mogę stwierdzić , że żadnych szkód nie robią w elektronice ale jak się sprawa ma z optyką i szkłami to sprawwdzę
ps miedź, aluminium, nikiel - na to też nie szkodzi
uzywam isoppropanolu do czyszczenai soczewek w obiektywach i nic zlego sie nei dzieje.
powloki sa :) koloru nie zmieniaja :) najlepszy jest eter ale mozna nie zdazyc doczyscic szkla i chrapnac na troche.... :D
uzywam isoppropanolu do czyszczenai soczewek w obiektywach i nic zlego sie nei dzieje.
powloki sa :) koloru nie zmieniaja :) najlepszy jest eter ale mozna nie zdazyc doczyscic szkla i chrapnac na troche.... :D
Hehe, rozbawiles mnie tym chrapnieciem :)
O ile czytalem o isopropanolu - ze mozna go szukac w elektrycznych, to gdzie szukac eteru? Skoro jest najlepszy?
Nie jest to na 'recepte' lub cos innego? :)
strach pomyslec jakby sie to dzieciakom w gimnazjum w rece dostalo.
Eteru nie kupisz (oficjalnie) nawet w szpitalach jest z nim problem. Jest wycofywany z użytku.
Eteru nie kupisz (oficjalnie) nawet w szpitalach jest z nim problem. Jest wycofywany z użytku.
No i dobrze, a isopropanol zamowiony.
Faktycznie skutecznosc eteru do isopr. (w wersji 99%) jest duzo wieksza?
Pytam z ciekawosci - czy jak czegos nie doczyszcze to juz trudno i znak ze nie ma szans, czy warto szukac eteru? Pomijam juz czy plamka utrudnia robienie zdjecia czy nie.
... a i jeszcze przy okazji watku o filtrach :)
Chce zalozyc cos na 16-35 w celu ochrony chocby przed ptasia kupa, czy Hoya Super HMC Multi-Coated UV(0) (przydlugawa nazwa) nie zepsuje mi jakosci fotki?
Bo z dwojga zlego to wole uzywac bez filtra, jesli mam miec jakies straty na jakosci.
Przeczytalem watki o filtrach i wynika generalnie ze uv'ki pod cyfre to raczej jako ochrona soczewki. Ok - ale jak juz mam zaslonic soczewke szyba to chcialbym zeby przynajmniej ta szyba nie przeszkadzala mi w robieniu zdjec.