Zobacz pełną wersję : Sanyo Eneloop vs Sanyo 2500
Witam
Nosze sie z zamiarem zmiany moich aku (Sanyo Ni-MH 2300) w cyfrowce oczywiscie na aku Sanyo. No i tak przegladajac allegro moja uwage przykuly baterie Sanyo Eneloop.
Co sadzicie o tych aku? Moze ktos ich uzywa i moglby powiedziec cos wiecej o nich.
Tak sie zastanawiam wlasnie miedzy Sanyo Eneloop a Sanyo 2500mAh
Mój aparat to Canon A610.
Czekam na odpowiedzi :-D
Pzdr
To zależy jak często robisz zdjęcia. Jeżeli aparat ma leżeć tygodniami na półce i być gotowy do użycia to zdecydowanie Eneloop. W przeciwnym wypadku – kup zwykłe.
Co sadzicie o tych aku? Moze ktos ich uzywa i moglby powiedziec cos wiecej o nich.
Ja używam. Dość krótko, więc nie mam dużego doświadczenia. Dla mnie jest to rozwiązanie wszystkich problemów. Lampy używam dość rzadko, i ze starymi AKU miałem czasem tak, że po wyciągnięciu lampy po długim czasie był zonk. Eneloopy podobno nawet do roku mogą leżeć bez większych konsekwencji.
To zależy jak często robisz zdjęcia. Jeżeli aparat ma leżeć tygodniami na półce i być gotowy do użycia to zdecydowanie Eneloop. W przeciwnym wypadku – kup zwykłe.
Z tym to ciezko wyczuc bo raz aparat lezy sobie spokojnie na polce a czasami jest uzywany codziennie :-D. Ale chyba nastawie sie na zwykle, sa tansze i bardziej pojemne...
dwakufle
14-03-2007, 06:03
Jakiś miesiąc temu kupiłem BC 700.
Przetestowałem swoje akumulatorki.
Wniosek, który się nasunął :
Eneloopy tydzień po naładowaniu tracą tyle samo pojemności co np. bezfirmowe Modeny.
Nie wiem jak byłoby po kilku miesiącach ?
Ciekawostka :
po pełnym, powolnym formatowaniu, Eneloopy tracą pojemność !!!!
Bezfirmówki na ogół odwrotnie.
Myślę, że towar jest przereklamowany.
Może po roku trzyma toto więcej od innych akumulatorków, ale bez przesady, każdy ma ładowarkę i na ogół przed użyciem je doładowuje.
Podsumowując :
nie kupię już Eneloopów.
Są dwa razy droższe od firmowej konkurencji.
Zaleta :
trzymają z grubsza pojemność deklarowaną przez producenta.
Niestety, po kilku cyklach są nierówne, a wiadomo, cały komplet wart jest tyle, co najsłabsze ogniwo :mrgreen:
Eneloopy tydzień po naładowaniu tracą tyle samo pojemności co np. bezfirmowe Modeny.
Ja mam inne doświadczenia. Taka historia:
Ładuję dwa komplety aku, GP 2300 idą do lampy, eneloopy na zapas.
Po miesiącu wyciągam lampę, włączam, 5 zdjęć - i lampa zaczyna się ładować długo. Kolejne 5 - koniec z aku. Wkładam eneloopy i robię zdjęcia tak, jakbym wyjął aku z ładowarki przed chwilą.
Te GP świeżo po naładowaniu zachowują się fajnie, więc raczej wszystko z nimi ok.
Witam
Nosze sie z zamiarem zmiany moich aku (Sanyo Ni-MH 2300) w cyfrowce oczywiscie na aku Sanyo.
A po co zmieniać?? Różnicy tak nie będzie.
Ja mam inne doświadczenia. Taka historia:
Ładuję dwa komplety aku, GP 2300 idą do lampy, eneloopy na zapas.
Po miesiącu wyciągam lampę, włączam, 5 zdjęć - i lampa zaczyna się ładować długo. Kolejne 5 - koniec z aku. Wkładam eneloopy i robię zdjęcia tak, jakbym wyjął aku z ładowarki przed chwilą.
Te GP świeżo po naładowaniu zachowują się fajnie, więc raczej wszystko z nimi ok.
Co prawda to nie moje doświadczenie, ale zawsze...
Znajomy fotograf przerzucił się zupełnie na Eneloop i bardzo je chwali. Ma akumulatorów w torbie zawsze ileś-dziesiąt sztuk (do paru lamp i jakichś gadżetów) i nie ma problemu że wyjmuje i któreś się rozładowały.
Jakiś miesiąc temu kupiłem BC 700.
Przetestowałem swoje akumulatorki.
Wniosek, który się nasunął :
...
A w jakiż to sposób za pomocą BC700 zmierzyłeś upłynność tych ogniw?
dwakufle
14-03-2007, 13:06
Cyborg >
gdybyś mógł troszkę doprecyzować pytanie, chętnie odpowiem.
Nie rozumiem słowa "upłynność", przepraszam.
A po co zmieniać?? Różnicy tak nie będzie.
Zmieniam bo moje juz padają ;)
Cyborg >
gdybyś mógł troszkę doprecyzować pytanie, chętnie odpowiem.
Nie rozumiem słowa "upłynność", przepraszam.
Pewnie chodzi o spadek pojemności chwilowej po określonym czasie od osiągnięcią pojemności maksymalnej.
dwakufle
14-03-2007, 16:45
suchyHc >
Dalej nie wiem o co chodziło Cyborgowi.
Opiszę z grubsza, jak to wyglądało u mnie.
Nówki Eneloopy potraktowałem BC700.
Przy maksymanym prądzie ładowania, po formatowaniu wyszło, że mam zestaw w okolicach 2100.
Minął tydzień.
Kolejny cykl rozładowania i :
ucekło około 300 mA.
Sporo, bo ponad 10 % pojemności.
Deklarują, że po roku ucieknie 15 %.
Przypuszczam, że wątpię.
Wrzuciłem w ten sam test no naime.
Efekt porównywalny do Eneloop.
Możliwe, że trzymają po początkowym spadku dłużej.
Mam je za krótko, żeby wypowiadać się na temat ich " długowieczności ".
> do kogoś, który po tygodniu od ładowana, błysnął kilka-naście razy :
wywal te akumulatorki i naprawdę nie potrzebujesz Eneloopów.
Szkoda kasy.
> do kogoś, który po tygodniu od ładowana, błysnął kilka-naście razy :
wywal te akumulatorki i naprawdę nie potrzebujesz Eneloopów.
Szkoda kasy.
Nie wiesz co piszesz. Mam te akumulatorki i działają tak jak powinny. Zwykłe w lampie bez ładowania poleżą trochę i się wyładują. I jak sobie przypomnisz, że ich potrzebujesz to już jest zazwyczaj za późno. A ENELOPY sobie leżą i czekają naładowane, nawet 2 do 3 miesięcy, i czasem to wystarczy żeby sie nie zbłaźnic. Ze zwykłymi może być tak, że wyciągasz sprzęt, podpinasz lampę i ZONK. Dobrze jeszcze jak masz wbudowaną. Siara co prawda ale możesz uratować twarz profi-fotografa. :-)
dwakufle
14-03-2007, 23:59
> WaldekA
Masz Eneloopy od co najmniej trzech miesięcy.
Ja krócej.
Akumulatorków używam do lampki.
Oprócz Eneloopów posiadam 5-6 letnie:
GP 1600
Energizer 1850
Duracell 1800
miesięczne Modeny 2500.
Używam ich sporadycznie i mimo wieku, po kilku miesiącach nieużywania, walą w lampie kilkaset błysków.
Nie twierdzę, że Eneloopy są do ****.
Mam je zbyt krótko, żeby mieć tu jakieś wyrobione zdanie.
Po wstępnym przetestowaniu, ztwierdziłem, że po tygodniu od naładowania, utraciły 15 % pojemności; (2100>1800).
Tyle według reklamówek miały ztracić po roku :roll:
Podobnie procentowo pojemność uciekła Modenom.
Nie wiem, co byłoby po np. 6 miesiącach nie korzystania z akumulatorków i pewnie nigdy się nie dowiem.
Jeśli Twoje bateryjki po tygodniu od naładowania walą kilkanaście błysków i koniec.....
Po prostu je wywal.
Na pewno nie świadczy to o wyższości Eneloopów.
Potrzebuję jeszcze kilka kompletów akumulatorków.
Byłem pewien, że kupię Eneloopy.
Po przetestowaniu ich przez BC 700, wiem, że szkoda kasy.
No, ale o gustach się nie dyskutuje.
Masz na nie ochotę, ok.
Na pewno nie są gorsze od konkurencji.
Tyle, że prawie 2 x droższe :mrgreen:
suchyHc >
Dalej nie wiem o co chodziło Cyborgowi.
Sorry, przez chwile mnie nie było i nie odpisywałem.
Chodziło o negatywną cechę ogniwa polegająca na tym, że samo rozładowuje się z czasem - prąd upływa wewnątrz ogniwa. Poprawnie powinno być "upływność". Właśnie tę wadę poprawili w Eneloopach. Ale to już wyjaśnione.
Pytałem jak odczytujesz aktualną ilość ładunku w ogniwie, bo akurat tą wielkość dość trudno odczytać za pomocą BC700 - wynik pojawia się na chwilę po kilku godzinach od włożenia accu.
dwakufle
16-03-2007, 23:06
Aktualnej ilości ładunku w ogniwie nie zobaczysz natychmiast.
Żeby sprawdzić, ile mają pojemności po "leżakowaniu" :
-włóż je do BC700
-uruchom na każdym przycisku numerycznym DISCHARGE REFRESH, Uwaga !!! Nie DISCHARGE, bo wtedy nie wyrobisz się z podejrzeniem danych . Musiałbyś nonstop przy tym siedzieć.
Włącz tę funkcję natychmiast, bo inaczej dane będą przekłamane.
-po rozładowaniu, nastąpi automatycznie proces ładowania.
Jeśli w jego trakcie powciskasz DISPLAY, ujrzysz pojemność, którą oddało każde ogniwo podczas rozładowania, (mAh).
-gdybyś nie zdążył podejrzeć tych wartości w takcie CHARGE REFRESH, dane uciekną.
Ładowarka zacznie mierzyć kolejny cykl rozładowania, (mAh).
-po odczycie danych i ich zapisaniu, zmień sposób pracy z CHARGE REFRESH, na CHARGE.
BC 700 zakończy pracę po naładowaniu ogniw.
W podglądzie zobaczysz wartość mAh, które weszły w ogniwo, od czasu zmiany na CHARGE.
Czy "uplynność " poprawili w Eneloopach ?
Sprawdź sam.
Wymaga to jednak czasu i cierpliwości.
Zrób pełny REFRESH, (kilka cykli).
Po wyświetleniu FULL, zapisz dane mAh, dla każdego akumulatorka.
Odczekaj tydzień, 10 dni.
Wrzuć do ładowarki i załącz od razu DISCHARGE REFRESH.
Zapisz pojemność po rozładowaniu.
Porównaj z danymi z przed tygodnia.
Wejdź na Alledrogo.
Zobacz, ile Eneloopy powinny " upłynnić " się po roku leżakowania.
Jakie wnioski ?
To samo w międzyczasie zrób ze świeżymi w sensie nowości "bezfirmówkami".
Zapisz wyniki, porównaj.
Mam drugi komplet Eneloopów, ale nie chciało mi się już ich testować.
REFRESH robiłem prądem 100/200.
Zabawa trwała kilka dni.
Pozdrawiam.
Mam drugi komplet Eneloopów, ale nie chciało mi się już ich testować.
REFRESH robiłem prądem 100/200.
Zabawa trwała kilka dni.
Pozdrawiam.
I właśnie z tego powodu możesz sobie ten test do butów wsadzić. Ogniwa nowej generacji przy ładowaniu 200 mA / rozładowaniu 100 mA osiągają o .. pareset mAh gorsze wyniki niż przy właściwym ich traktowaniu, tj. dla AA minimum 500/250 mA.
Po szczegóły powinienem Cię odesłać na forum elektroda.pl, bo nie mam siły na opisywanie tego. Jednak tak jest, uwierz na słowo.
Wracając do tytułowego pytania zadanego w tym wątku/temacie:
Albo Sanyo Eneloopy lub ich "odpowiedniki" albo Sanyo 2700 lub 2300, ale zdecydowanie NIE 2500
Sanyo 2500 (przynajmniej czesc partii dostępnych na rynku, z uzasadnionym podejrzeniem iż dotyczy to.. ich większości) BARDZO SZYBKO się sama rozładowuje. Sam miałem Sanyo 2700 które pod tym względem zachowywały się b. dobrze, i stąd śmiem sądzić że pod tym względem są ok. Miałem, bo.. dokonałem jednak migracji na ogniwa "nie rozładujące się". Garść Eneloop'ów, GP Recyko+ oraz Panasonic Infinium.
DonBolano
24-02-2011, 23:03
Troszkę odgrzeję temat.
Czy miał już ktoś styczność z Eneloopami o pojemności 2500?
Do tej pory używam tych o poj. 2000 i się sprawdzają. Warto bawić się w nową wersję?
ja mam styczność, ale dopiero od wczoraj :), jak trochę poużywam i nie zapomnę to napiszę kilka zdań, używam do 430EX II i jak na razie śmigają ładnie, ale jeszcze nie ładowałem,
może tu jeszcze coś znajdziesz http://canon-board.info/showthread.php?t=46493, chociaż tu jest chyba mowa o starszej wersji, ja mam xx, czy jakoś tak
DonBolano
24-02-2011, 23:26
Mam tę samą lampę i 2000 na co raz krócej mi starczają, więc rozglądam się za czymś mocniejszym.
Są już Eneloop 2500 w sprzedaży, ale podobno znacznie dłużej się ładują. Było już na ten temat przy rozważaniach dot. lamp błyskowych. Ja używam 2kpl. standardowych Eneloop 2000 i jak dotąd mnie nie zawiodły.
Są już Eneloop 2500 w sprzedaży, ale podobno znacznie dłużej się ładują.
Muszą się dłużej ładować skoro mają większą pojemność 2500vs2000(stara wersja).
Pozdrawiam
Muszą się dłużej ładować skoro mają większą pojemność 2500vs2000(stara wersja).
Pozdrawiam
To akurat jest logiczne i oczywiste. Stwierdzenie padło w kontekście tego, że Koledzy to sprawdzili w naturze a ja nie miałem okazji. Pytanie tylko czy jest sens zakupu tych o pojemności 2500 skoro i tak do lampy raczej potrzeba 2 kpl. a nie jednego, żeby nie zostać z niczym w trakcie robienia zdjęć.
(...) Pytanie tylko czy jest sens zakupu tych o pojemności 2500 skoro i tak do lampy raczej potrzeba 2 kpl. a nie jednego, żeby nie zostać z niczym w trakcie robienia zdjęć.
różnica w cenie nie jest jakaś mega straszna, zawsze to więcej prądu, wiec moim skromnym zdaniem sen jest...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście "sens" a nie "sen"
Sam posiadam 2x4szt eneloop-ek i jestem póki co zadowolony! Kilka miesięcy bez problemu trzymaja!!
Niemniej jednak wyczytałem, że te mocniejsze (2500) nie sa już tak dobre jak poczciwe 2000, ale może ktos ma inne zdanie na ten temat...
Pzdr
szybki-pl
01-03-2011, 21:37
Rozbieżność waszych opinii wynika z tego, że eneloopy kupowane na allegro są często prawie idealną kopią orginału japońskiego. Mam 8 szt kupionych w salonie FJ i jest tak jak producent podaje natomiast jeden komplet kupiony na allegro przy okazji innego zakupu i już nie jest tak kolorowo. Oryginalne się lekko błyszczą (chodzi o napis)a te z alledrogo Niiiiii.....:-) pozdrawiam.
mamy te same akumulatory na myśli, czyli te http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=eneloop+2500
Z tego co podaje producent to nowe eneloop-y o poj. 2500mAh mają krótszą żywotność do 500 cykli natomiast stare (2000mAh) do 1500 cykli. Poza tym 75% mocy utrzymują ok 12 m-cy natomiast stare (2000mAh) do 36 m-cy.
Ja używam Panasonic Infinium 2100mAh od 3 lat ładuje prądem 1,0A rozładowuje 0,5A na BC 900 co 3-4 m-ce robię odświeżanie pojemności jak na razie nie zauważyłem spadku pojemnośći.
Pozdrawiam
Witam,
podepnę się pod temat. Proszę o poradę. Muszę jak najszybciej kupić nowe akumulatory. Po przeczytaniu wielu dobrych opinii wybiorę Sanyo Eneloop. Ale mam pytanie: używałam do tej pory akumulatorków Camelion i Sony i zostały mi po nich ładowarki. Czy mogę ładować nimi nowe Eneloop'y, czy lepiej kupić ładowarkę BC-700 lub BC-900 ?
Pzdr
używałam do tej pory akumulatorków Camelion i Sony i zostały mi po nich ładowarki. Czy mogę ładować nimi nowe Eneloop'y
IMHO Tak
Spytałam, ponieważ czytam tu o różnych prądach ładowania i rozładowania i zastanawiam się, żeby nie uszkodzić nowych aku, bo nie wiem jak ładują te ładowarki. Jak wspomniałam do tej pory zużyłam kilka kompletów Camelion i Sony. Robię bardzo dużo zdjęć, często je ładowałam, ale mam wrażenie, że zbyt szybko się psują - tracą całkowicie pojemność, nie chcą się naładować. Mówi się, że aku wytrzymują 1000 ładowań, a moje wytrzymały najwyżej po kilkadziesiąt. Zastanawiam się skąd ten problem. Czy to kiepskie aku, czy coś nie tak z ładowarkami? Czy mróz uszkadza aku?
Pzdr
Posiadane przez Ciebie ładowarki z całą pewnością mogą służyć do ladowania ogniw Eneloop :)
Mróz nie tyle uszkadza aku co zdecydowanie obniża ich pojemnośc a tym samym skuteczność :(
...kilka kompletów Camelion...
A cóż to za marka?
djkowal123
05-03-2011, 13:45
Witam koleżanki i kolegów, piszę w tym wątku bo raczej nowego nie warto zakładać, a mianowicie co sądzicie o aku GP RECYKO, mam w domku kilka zwykłych aku GP i mogę powiedzieć ze są dobre, a chce dokupić sobie po jeszcze jednym komplecie czegoś lepszego do 580EX, co byście polecili Enloopy czy RECYKO. pozdrawiam
Ja kupiłem kiedyś duracele 2650 i naprawde dały rade bardzo długo, a mam jakąś kiepską ładowarkę gp. Choć teraz zastanawiam się poważnie nad tymi Enloopami
Z GP Recyko jestem wielce zadowolony, z tego względu że nie rozładowują się same w takim tempie jak inne GP .
Dla przykładu zrobiłem na nich swoim SX 20 jakieś 500 zdjęć a po 2 miesiącach nieużywania aparatu napstrykałem na wakacjach jeszcze ok 1200 zdjęć zanim całkowicie padły.
Do tej pory używałem dwóch tanich zestawów akumulatorków i po roku od zakupu nie wytrzymują więcej niż 100 zdjęć.
Duracelle ActiveCharge 2000 podobno są produkowane w tej samej fabryce co eneloopy. Kupiłem ojcu jedne i drugie, może mi się kiedyś uda je zabrać i przetestować.
Posiadane przez Ciebie ładowarki z całą pewnością mogą służyć do ladowania ogniw Eneloop :)
Mróz nie tyle uszkadza aku co zdecydowanie obniża ich pojemnośc a tym samym skuteczność :(
Ogniwa eneloop i pochodne potrzebują "powera" ładowania prądem jak najwyższym jak również na potrzeby odświeżania lub "reformatowania" prądu względnie dużego. Nie wiem czy posiadane urządzenia posiadają takie funkcje. Ja osobiście ładuję prądem 1,0 A i rozładowuje prądem 0,5 A, z tego co zaobserwowałem przez 3 lata jest to optymalne rozwiązanie, zero=0 spadku pojemności względem deklarowanej poj. producenta.
Pozdrawiam
Ogniwa eneloop i pochodne potrzebują "powera" ładowania prądem jak najwyższym jak również na potrzeby odświeżania lub "reformatowania" prądu względnie dużego. Nie wiem czy posiadane urządzenia posiadają takie funkcje. Ja osobiście ładuję prądem 1,0 A i rozładowuje prądem 0,5 A, z tego co zaobserwowałem przez 3 lata jest to optymalne rozwiązanie, zero=0 spadku pojemności względem deklarowanej poj. producenta.
Pozdrawiam
Na jakiej podstawie tak uważasz i jakiego "powera" posiadają ładowarki serwowane w zestawie z aku ENELOOP, bo ja nie widzę różnicy.
W sprzedaży Battery Charger for Ni-MH AA/AAA to zupełnie przeciętna ładowarka - iwięcej na www.eneloop.info
Za chwilę wyjdzie na to że ładowarka Sanyo sprzedawana wraz z ogniwami Eneloop ładuje ogniwa w sposób nieprawidłowy i w ogóle jest beznadziejna, a jedyną słuszną konstrukcją jest "coś" z serii BC-xxx.
Znalazłam takie dane:
ładowarka SONY:
-Zasilanie napięciem przemiennym AC 100 - 240 V 50Hz
-Czas ładowania: 7 h (Załączone akumulatory: 4 x AA 2500 mAh, 2 x AAA 900mAh)
ładowarka Camelion (to jakaś niemiecka firma, normalnie można kupić, i bardzo szybko ładuje :-) ):
-Napięcie prądu:
* AC 220V - 240 V 50 Hz
* AC 110C - 120 V - 60Hz
Prąd ładowania:
* AA 2,8 VDC - 1000 mA lub 5,6 VDC - 1000mA
* AAA 2,8 VDC - 550 mA lub 5,6 VDC - 550 mA
-w zestawie zasilacz i 4 akumulatorki AA 2200
-czas ładowania: AAA 800 mAh Ni-MH - 2h
AA 2300 mAh Ni-MH - 2,5h
ładowarka sanyo eneloop:
-napięcie na wejściu: AC 220 - 240 V/ 50 Hz, 5 Wat
-prąd ładowania: AAA maksymalnie: 120 mA; AA maksymalnie: 250 mA
-przybliżony czas ładowania: 14 godzin
-aku AA2000mAh
Nie znam sie na tym, muszę zaufać Waszym podpowiedziom i jeśli trzeba-warto, to kupię BC-xxx, chociaż mając 2 ładowarki wolałabym kupić za te pieniądze kartę pamięci niż kolejna ładowarkę. Ale z drugiej strony, wkurza mnie, że te aku tak szybko padają. Na początku jest super, a potem nagle klap.
A jeśli już kupić, to BC-700, czy BC-900 ?
pzdr
Za chwilę wyjdzie na to że ładowarka Sanyo sprzedawana wraz z ogniwami Eneloop ładuje ogniwa w sposób nieprawidłowy i w ogóle jest beznadziejna, a jedyną słuszną konstrukcją jest "coś" z serii BC-xxx.
Nikt tak nie twierdzi Kolego. Nie wiem skąd takie wnioski :confused:
Kupiłem ten zestaw i przekonałem sie naocznie, że to po prostu zwykła ladowarka jak wiele innych - nic nadzwyczajnego :)
dopisuję - spisane z Ładowarki sony: 100-240V 50/60Hz 7W
1.2V 360mAh (AA) x4 ; 140mA (AAA)x4
LuMa nie kupuj kolejnej ładowarki, bo to bez sensu i niewiele zmienia. Po prostu kup nowe aku Eneloop - przetestuj i używaj.
Ok, dzięki. za tę kasę kupię sobie kartę pamięci.
Czy Eneloopy kupić w sklepie internetowym - w jednym są po 39zł-4 szt. (ale nie wiem które UTGA), czy na allegro?
pzdr
K.Muszkiet
06-03-2011, 14:08
Czy Eneloopy kupić w sklepie internetowym - w jednym są po 39zł-4 szt. (ale nie wiem które UTGA), czy na allegro?
pzdr
Ze sprawdzonych sklepów, które są na allegro i w "realu" polecam HERMESPL. Jest to sklep z Gliwic. Jeżeli chodzi o ładowarki, akumulatorki, karty pamięci zawsze się tam zaopatruje. Nigdy nie zdarzyło mi się tam kupić bubla w postaci podróbki. Sklep istnieje na rynku od wielu, wielu lat, co jedynie świadczy o ich podejściu do tematu.
Oczywiście nie mam żadnych powiązań ze sklepem - jestem zwykłym zadowolonym klientem, który zagląda do ich sklepu od czasu do czasu...
Sam kupując na allegro zastanawiam się nad rzetelnością sprzedających. A takie opinie na pewno ułatwiają podejmowanie decyzji, gdzie dobrze wydać nasze oszczędności.
Zresztą sam niedawno kupiłem u nich 4 komplety Sanyo 2000mAh UTGA :)
Pozdrawiam
KM
szymekgd
06-03-2011, 16:32
Osobiscie nie widzialem akku eneloop´ow o pojemnosci 2500,kiedys kupilem eneloopy 2000 oraz te sanyo i od tego momentu kupuje tylko eneloopy;)
pzdr
Kup na Allegro, tam gdzie dużo osób kupuje - będzie pewnie i najtaniej :) Masz do wyboru 2000 i 2500 - musisz sam zdewcydować, obydwie wersje są OK. Teraz te 2000 są sprzedawane w nowej wersji - używam i polecam.
Kup na Allegro, tam gdzie dużo osób kupuje - będzie pewnie i najtaniej :) Masz do wyboru 2000 i 2500 - musisz sam zdewcydować, obydwie wersje są OK. Teraz te 2000 są sprzedawane w nowej wersji - używam i polecam.
Jak będziesz kupować na Allegro więcej niż jeden komplet, to sprawdź koszt dostawy. Często cwaniaki doliczają 20 zł za przesyłkę a faktycznie płacą za nią 2,50 zł i w ten sposób rekompensują sobie niską cenę sprzedaży.
Osobiscie nie widzialem akku eneloop´ow o pojemnosci 2500,kiedys kupilem eneloopy 2000 oraz te sanyo i od tego momentu kupuje tylko eneloopy;)
zajrzyj tutaj
http://www.eneloop.pl/produkty.html
eneloopy 2500 są w produkcji
zajrzyj tutaj
http://www.eneloop.pl/produkty.html
eneloopy 2500 są w produkcji
Są ale kosztują 2x tyle co Eneloopy 2000
Przy standardowych zastosowaniach IMHO korzystniej wyjdzie kupić 2 komplety eneloop 2000 niz 1 komplet eneloop 2500. ale to taki OT
imho lepiej mieć 2 komplety 2500 niż 3kpl 2000, przy organizowaniu bagażu warto też myśleć o wadze która będziesz nosił ;)
Zgadam się z tym w 100%, tylko na chwilę obecną biorąc pod uwagę współczynnik cena pojemność, eneloop 2500 jako wzglęgna nowość wypadają słabo
przy organizowaniu bagażu warto też myśleć o wadze która będziesz nosił ;)
Żebyś się chłopie nie oberwał od 4 bateryjek więcej...:shock:
Przepuklina to straszna choroba..
Policz - 2x2500mAh a 3x2000mAh, który zestaw będzie miał większą pojemność ?
ziarko do ziarka i zbierze się miarka i płacisz nadbagaż na każdej przesiadce
BTW robicie OT moja odpowiedź była do stwierdzenia że Eneloopów 2500 kolega nie widział
imho lepiej mieć 2 komplety 2500 niż 3kpl 2000, przy organizowaniu bagażu warto też myśleć o wadze która będziesz nosił ;)
Uzywam akumulatorków eneloop o pojemności 2000 mAh (kupiłem 3 kpl) od ok. 2 lat .... jeszcze mi się nie zdarzyło sięgnąć po drugi komplet na weselu :mrgreen:
Uzywam akumulatorków eneloop o pojemności 2000 mAh (kupiłem 3 kpl) od ok. 2 lat .... jeszcze mi się nie zdarzyło sięgnąć po drugi komplet na weselu :mrgreen:
mi się zdażyło sięgnąć po 5 komplet przy 2x580exII
Faktycznie tak bywa :( trzeba kalkulować ceny na gotowo z kosztami przesyłki. Dopiero wtedy porównanie ceny zakupu jest coś warte.
Faktycznie tak bywa :( trzeba kalkulować ceny na gotowo z kosztami przesyłki. Dopiero wtedy porównanie ceny zakupu jest coś warte.
Mnie osobiście spotkał szczyt bezczelności ze strony sprzedającego. Skorzystałem z opcji "płacę z Allegro" - zapłaciłem za zamówiony towar i zawyżone koszty przesyłki podaną kwotę wyliczoną przez metalową skrzynkę. W tym samym dniu dostałem maila od sprzedającego, że łączne koszty są o 5 zł większe, bo coś tam coś tam z transportem i pocztą się zmieniło. Odpisałem mu co o nim myślę oraz, że mam swój honor i o piątaka nie będę się kłócić. W związku z wcześniej przekazanym przelewem poprosiłem jedynie o podanie tytułu do drugiego przelewu, aby księgowa się połapała. Jak na razie nie ma żadnego odzewu i czekam na towar (zakupiłem go w niedzielę).
A jeśli chodzi o same Eneloopy to robię małe doświadczenie. Na balkonie mam czujnik zewnętrzny do termometru. Przy ostatniej pogodzie (a mrozy trochę odpuściły) akumulatorki Energizer 2650 wytrzymały mi w nim nie cały tydzień. Włożyłem teraz Eneloopy 2000 – zobaczymy jak one są odporne na zimowe warunki.
mi się zdażyło sięgnąć po 5 komplet przy 2x580exII
Staram się błyskać jak najmniej ... więcej korzystam w plenerze , gdzie szybciej się zużywają, bo inne czasy i ISO, ale i tak starczy ... może za mało zdjęć robię :mrgreen:
Staram się błyskać jak najmniej ... więcej korzystam w plenerze , gdzie szybciej się zużywają, bo inne czasy i ISO, ale i tak starczy ... może za mało zdjęć robię :mrgreen:
albo za mało kadrów w kontrze gdzie doświetlenie cieni leci na 100% mocy
albo gdzie lampy to jedyne światło w opuszczonych miejscach
mateuszkaratysz
08-03-2011, 16:27
to w końcu jak odróżnić allegrowe podróbki?
wiktor2323
08-03-2011, 18:31
Mateusz po poście kolegi wyżej o błyszczącym napisie poszedłem zobaczyć swoje i napisy sa pociągnięte drobnym brokatem.:) Ale czy ja mam 100% org to nie wiem:P
Kupiłęm je na allegro razem z BC
Kupiłem miało być :|
Co nie co na ten temat:
http://eneloopbattery.blogspot.com/2010/02/how-to-spot-fake-or-genuine-real.html
http://www.tipidpc.com/viewtopic.php?tid=214637
Dystrybutor w Polsce to HAMA Polska sp. z o.o. Robakowo ul. Poznańska 5 / Gądki albo Baltrada Gdańsk ul. Hallera 132. Oryginalne pakiety ( 4szt.) kupione na aukcjach są opatrzone nalepką dystrybutora :)
Nie kupować w Allegrowie, kolega podał i ja też rekomenduję sprawdzony sklep (wysyłkowy również) Hermespl...
Nie kupować w Allegrowie, kolega podał i ja też rekomenduję sprawdzony sklep (wysyłkowy również) Hermespl...
Oni też handlują na Allegro........więc chyba 1-szy człon zdania jest już nieaktualny :wink:
a jak to jest z HR3-UWX 2500 mAh, kupiłem na Alle... u sprzedawcy u którego robię czasem zakupy akcesoriów i nie miały żadnych nalepek polskiej dystrybucji, tzn. że są "lewe"???
Co nie co na ten temat:
http://eneloopbattery.blogspot.com/2010/02/how-to-spot-fake-or-genuine-real.html
http://www.tipidpc.com/viewtopic.php?tid=214637
a ja mam UTG i UTGA i jescze inaczej wyglądają niż te na fotach czyli 3 wzór białej/perłowej okleiny
Dystrybutor w Polsce to HAMA Polska sp. z o.o. Robakowo ul. Poznańska 5 / Gądki albo Baltrada Gdańsk ul. Hallera 132. Oryginalne pakiety ( 4szt.) kupione na aukcjach są opatrzone nalepką dystrybutora :)
jest jeszcze dystrybutor CSI computer systems for industry
http://eneloop.com.pl/
zarówno w blistrach i OEM w miękkich plastikach
Ja kupiłem w tym sklepie
https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=3
też są dystrybutorem Eneloop (mają tanio i b. szybka dostawa)
pozdrawiam wszystkich
W takim razie może kupić
tu http://www.eneloop.pl/produkty.html
lub
tu http://www.agito.pl/akumulatorki/sanyo-eneloop-aa-2000-mah-4-szt.-box.0.417661.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=417661&utm_campaign=wszystkie.
?
W takim razie może kupić
tu http://www.eneloop.pl/produkty.html
lub
tu http://www.agito.pl/akumulatorki/sanyo-eneloop-aa-2000-mah-4-szt.-box.0.417661.html?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=Feed&utm_content=417661&utm_campaign=wszystkie.
?
Można kupić wszędzie tam, gdzie masz gwarancję oryginalności - żebyś nie musiał zgadywać co kupileś :)
Jesli chodzi o sklep stacjonarny to np. www.proline.pl.
Oryginalne pakiety ( 4szt.) kupione na aukcjach są opatrzone nalepką dystrybutora...
Na żadnym z trzech "czteropaków" nie miałem żadnej naklejki dystrybutora. Oczywiście wszystkie ogniwa kupowane były z pewnych źródeł i są oryginalne.
Na żadnym z trzech "czteropaków" nie miałem żadnej naklejki dystrybutora. Oczywiście wszystkie ogniwa kupowane były z pewnych źródeł i są oryginalne.
Ja natomiast kupilem na aukcjach od dwóch różnych sprzedawców i każdy box ma naklejkę dystrybutora :)
To wszystko się kupy nie trzyma. Kupię gdziekolwiek. ;-)
no to się uspokoiłem :-D
Ja natomiast kupilem na aukcjach od dwóch różnych sprzedawców i każdy box ma naklejkę dystrybutora :)
no może jednak nie :(
To wszystko się kupy nie trzyma. Kupię gdziekolwiek. ;-)
w sumie dobre podsumowanie tematu
Ja z kolei kupowałem u różnych sprzedawców i od jednego była naklejka dystrybutora a od innego nie - nie zwracałem na to w sumie uwagi. Obejrzałem jedynie akumulatorki i są one identyczne - nie ma żadnych różnic w wykonaniu, napisach i etc. A to chyba jest najważniejsze.
W najnowszym marcowym Digital Foto Video jest megatest akumulatorków. W tym także Eneloop'ów. Warto zajrzeć. Wyniki są ciekawe.
Pzdr
Odświeżę nieco temat w nawiązaniu do mojego postu #20. Już kilka cykli moje HR-3UWX 2500 przeszły i generalnie jestem z nich bardzo zadowolony. Zawsze robię tak, że jak już widać (lampa bardzo wolno się ładuje), iż akumulatorki się prawie rozładowały to wkładam je do BC 700 rozładowuje prądem 250 mAh i ładuję 500 mAh. Jak mi się do końca naładują do ładowarka pokazuje stan naładowania w graniach 2700 - 2800 mAh, a więc więcej niż deklarowana pojemność. Zdjęcia z lampą robię sporadycznie, ładuję średnio raz na półtora miesiąca. Uważam, że to był bardzo udany zakup i mogę polecić te akumulatorki.
baldhead_72
21-07-2011, 14:59
Bangi napisałeś:
"Jak mi się do końca naładują do ładowarka pokazuje stan naładowania w graniach 2700 - 2800 mAh, a więc więcej niż deklarowana pojemność"
I tu się z Tobą nie zgodzę, ponieważ ładowarka w takim wypadku pokazuje ile akumulatorki energii przyjęły energii a nie ile jej zgromadziły. Część jej poszła na straty: reakcję elektrochemiczną, ciepło które się z nich wydzieliło podczas ładowania.
Pojemność można określić tylko na podstawie tego ile energii potrafią oddać.
W Twojej ładowarce jest funkcja "Test". Działanie jej polega na pełnym naładowaniu akumulatorka i potem jego rozładowaniu podczas którego mierzona jest jego pojemność. Tylko ta funkcja określi rzeczywistą pojemność Twoich akumulatorków.
Skoro tak to po urlopie pokuszę się o taki test :) Dzięki za uświadomienie.
Ale tak czy owak nie mam żadnych zastrzeżeń do tych aku.
baldhead_72
21-07-2011, 16:27
Zgadzam się. Sam ich używam i bardzo sobie chwalę.
Może tych o większej pojemności nie używam do lampy, bo za jednym razem aż tak dużo zdjęć nie robię, za to do lampek rowerowych są jak znalazł.
Nawiązując do 1 postu autora tego wątku. posiadam Sanyo Eneloop 8 sztuk i musze powiedzieć że sprawują się wyśmienicie. Ładuję je ładowarką Powerex MH-C9000. Wg producenta w pełni naładowane powinny trzymac pojemnosć do 85% do roku czasu, jednak różnie to bywa:) jeżeli akumulatorki sa narażone na niskie lub wysokie tempertury to pojemność spada. Po niemalże 3 latach użytkowania moje maja pojemnośc od 1926 do 1994 tak wynika z moich zapisów;) Także polecam!