Zobacz pełną wersję : obracanie fotek i foldery
Petrelos
12-03-2007, 12:59
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 20D i nasuneło mi się kilka pytań:
(jeżeli to już było (a napewno było) to sorry)
1.Aparat zapisuje mi w jednym folderze do 100 zdjęć. Czy jest możliwość zspisywania w 1 folderze wszytskich zdjęć?
Bo jak na karcie mam kilkaset fotek w kilku folderach poruszanie sie miedzy nimi jest odrobine niewygodne. Można zmieniać sposób zapisywania folderów ale to nie rozwiązuje problemu......
2.Aparat automatycznie obraca obraz i taki obrózcony obraz równiez wyświetla software canona na kompie. Ale jak otwiera się fotkę w PS czy gdziekolwiek indziej jest nieobrócona. Czy aparat i program poprostu sbie symuluje to obracanie czy tak nie jest. I jak to można zmienić (o ile można)?
Z góry dzięki za rady
Tomasz Golinski
12-03-2007, 13:08
1. po przegraniu musisz je sam przenieść do jednego katalogu, np tak ren */* . :)
2. Masz jakiegoś dziwnego PS-a. Mi "gdziekolwiek indziej" jest obrócona. Znowu, można bezstratnie obrócić wszystkie jpegi zgodnie z danymi o orientacji np. jheadem tak: jhead -autorot *
http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/
O
1.Aparat zapisuje mi w jednym folderze do 100 zdjęć. Czy jest możliwość zspisywania w 1 folderze wszytskich zdjęć?
Bo jak na karcie mam kilkaset fotek w kilku folderach poruszanie sie miedzy nimi jest odrobine niewygodne. Można zmieniać sposób zapisywania folderów ale to nie rozwiązuje problemu......
Ja zgrywam czytnikiem i total commanderem z uzyciem skrotu klawiszowego ctr+b.
2.Aparat automatycznie obraca obraz i taki obrózcony obraz równiez wyświetla software canona na kompie. Ale jak otwiera się fotkę w PS czy gdziekolwiek indziej jest nieobrócona. Czy aparat i program poprostu sbie symuluje to obracanie czy tak nie jest. I jak to można zmienić (o ile można)?
SOA #1 = u mnie dziala. W Breezebrowserze, Irfanview, PS, C1, RAWShooter - we wszystkich tych programach mam prawidlowo obrocone zdjecia.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem 20D i nasuneło mi się kilka pytań:
(jeżeli to już było (a napewno było) to sorry)
Z góry dzięki za rady
Jeśli robisz w RAWach i masz 4 GB kartę to wejdzie Ci tych maksymalnie 400, czyli w najgorszym przypadku masz 6 folderów - to chyba znowu nie tak dużo :) nie ma mozliwości ustawienia, aby aparat zapisywał wszystko w jednym folderze, co koledzy powyżej już napisali
U mnie każda przeglądarka obraca poprawnie zdjęcia - PS także
Ja używam - wybaczcie - Nikon View do zgrywania na komp (bardzo wygodny program, został mi po nikonie) i wszystkie zdjęcia trafiają do jednego foldera. W sofcie canona dzieja sie chyba podobnie? W PS wszystkie otwieraja sie obrócone do pionu. Btw. Nikon View można bez problemu ściągnąć np z nikonusa.com
Petrelos
12-03-2007, 20:32
Dzięki wielkie za odpowiedź. A więc z PS mieliście racje on obraca te fotki, tylko że trzeba w PS ją zapisać żeby była obrócona bo jak nie to normalny podgląd obrazów windows wyświetla nieobrócone. Jeszcze spróbuje z jheadem...
dzięki wielkie za odpowiedź
jak można wyłączyć automatyczne obracanie w PS CS2 mam zdjęcia z kilku aparatów i chce aby domyślnie wszystkie otwierały się poziomo a tak nie jest bo z nikona d2x pionowe kadry otwierają się pionowo:evil: chociaż w aparacie funkacja ta była wyłączona.
Z Canona 5D otwierają się poziomo:p w aparacie obracanie wyłączone.
Widze ze moderator tak jak mój CS2 jest mądrzejszy niż myśłę:-(
przecież to pytanie nie jest do tego tematu?
A więc z PS mieliście racje on obraca te fotki, tylko że trzeba w PS ją zapisać żeby była obrócona bo jak nie to normalny podgląd obrazów windows wyświetla nieobrócone.
Dobra rada - zapomnij o podgladzie "normalnym" windows bo to on tu jest nienormalny i nie czyta informacji o orientacji zdjecia. Czyli ogladaj je na szybko jakims normalnym programem (faststone, irfanview, acdsee, i wiele innych lepszych od "madrzejszego niz uzytkownik" windows).
Widze ze moderator tak jak mój CS2 jest mądrzejszy niż myśłę:-(
przecież to pytanie nie jest do tego tematu?
To nie ja przerzucilem ale powiem ci ze wg mnie twoje pytanie o obracanie zdjec jak najbardziej pasuje do watku z pytaniem o obracanie zdjec przez software :roll: .
A jesli naprawde ci sie ten fakt nie podoba to zasady porzadkowe w Regulaminie - punkt 3 - polecam.
ale dalej nie ma odpowiedzi na zwykłe pytanie jak wyłączyć w adobe CS2 automatyczne obracanie przy otwieraniu pionowych zdjęć do pionu. Tu pojawia się wiele problemów bo jak robie "stykówkę" to część jest pionowa reszta pozioma i bardzo zle to wygląda. 2 problem to automatyzacja bo po zabiegu mam zdjęcia poobracane a tego nie chce. Dodam ze w starszej wersji photoshopa 6 ten problem nie wystepuje i wszystkie fotki otwiera poziomo.
Skasowanie mojego nowego tematu i doklejenie go tu nie ma wiele wspolnego z pytaniem autora wątku bo on pytał o obracanie ustawiane w body aparatu i foldery tworzone w puszce
Chodzi mi konkretnie o automatyczne obracanie przy otwieraniu plików w adobe CS2 a nie w innych programach i puszkach
Tomasz Golinski
13-03-2007, 18:46
Można jhead-em zresetować tagi rotacji przez jhead -norot *
Tylko, że to nieodwracalne...
No właśnie, mam ich po ostatnim weekendzie całkiem sporo (jpgi), i chciałem skorzystać z cudownej opcji automatycznego obracania do pionu na podstawie exifa. No i nie działa, ani w infranview, ani w photo mechanic. Nie wiem o co chodzi, bo niby analizuje pliki, coś tam mieli, ale po zakończeniu ani pół fotki nie zostało obrócone do pionu. ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje, albo sposób jak to zrobić?
Pozdrawiam