PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 100-300 USM + Kenko Teleplus 1.5x MC DG Teleconverter AF

andjanu
12-03-2007, 11:50
witam
jestem tu nowy pragnę wszystkich powitać :)
i mam pytanko czy da sie podłączyc mój obiektyw do TC i czy to będzie działać ??
pozdrawiam

swiderski
12-03-2007, 12:56
Z tego co się orientuję, to niestety nie ma takiej możliwości. Swoją drogą to byłby to baaardzo ciemny zestaw (zapomnij o AF już przy 100mm).
Oczywiście możesz go podłączyć zaklejając styki w konwerterze, ale nie wiem czy ma to jakikolwiek sens. Do konwetretów polecany jest 70-200/4 i pochodne ;)

crater
12-03-2007, 13:16
swiderski nieprzesadzaj. da sie tego uzywac.

andjanu
12-03-2007, 14:03
to da sie czy sie nieda ??? bo niewiem czy warto coś takiego kupić ??
to jakie bede miał światło z takiego obiektywu jak użyje TC x1,5
pozdrawiam

piast9
12-03-2007, 14:40
to da sie czy sie nieda ??? bo niewiem czy warto coś takiego kupić ??
Czy mechanicznie się da przykręcić to sie musi ktoś z posiadaczy wypowiedzieć ale chyba tak.

to jakie bede miał światło z takiego obiektywu jak użyje TC x1,5
pozdrawiam
O pełną działkę gorsze. Tyle, że Kenko nie mówi tego body więc AF się nie zdeaktywuje ale może kiepsko działać przy większych ogniskowych.

MARANTZ
12-03-2007, 17:05
Ja odradzam zakup Kenko w taniej wersji 1.5, jest bardzo słaby optycznie. Jeżeli już to kupić TC 1.4 Kenko w wersji DG (lepszy optycznie). Po zaklejeniu styków będzie działał AF a światło oczywiście o działkę gorsze (choć exif tego nie pokaże).
Niemniej jedna uwaga..., jeżeli chcesz kupić TC do 100-300 to zapewne będziesz wtedy robił zdjęcia przy maksymalnej ogniskowej. Znając jakość obrazu na długim końcu tego szkiełka na pełnej dziurze, wiedząc jak taki TC pogarsza jakość obrazu, mając świadomość że fakt założenia takiego TC wymaga jednak domknięcia o 1 EV a i samo szkło też by potrzebowało dla siebie takiego domknięcia, no i w końcu obiektyw przez ten TC już jest ciemniejszy... Mnie tutaj śmierdzi na odległość jakościowym koszmarkiem bo wypadałoby domknąć do minimum f/11. Przy ogniskowej 420mm (po cropie około 650mm), braku stabilizacji to niespecjalnie widzę zastosowanie i sens takiego zakupu. Już w moim 100-400L (gdzie optyka na końcu zakresu dużo lepsza a i stabilizacja zamontowana) to ten TC jest sporym ograniczeniem. Do 100-300 USM (mając jakieś tam doświadczenie w długich lufach) bym go nie kupił, nie ma sensu.

andjanu
12-03-2007, 17:51
dzieki za odpowiedź :)
nie stac mnie na TC za 1000 zł a chcę porobić fotki ptaków i zwierzaków :)
myślę że przy dobrym słońcu i ten da sobie radę :)
może ktoś mi pokaże jakies zdjęcie z takiego połączenia lub podobnego

szandor
12-03-2007, 18:09
Moim zdaniem C 100-300 na 300mm jest już tak słaby, że nie stać go na osłabianie konwerterem. Nie będziesz z fotek z takiego zestawu zadowolony. Najlepiej gdybyś mógł na próbę taki zestaw do swojej puszki podczepić. Szkoda kasy.

andjanu
12-03-2007, 18:23
może jest ktoś z białegostoku i posiada TC to chetnie podjadę dla obejrzenia efektów :)

MARANTZ
12-03-2007, 19:02
Coś mi się zdaje, że kolega jest napalony na TC i nawet pisanie o kichowatości tego zestawu niczego nie zmieni. Te 40% ogniskowej naprawdę nie jest warte tego TC. Lepiej nauczyć się podchodzić ptaki i za kasę na TC kupić jakieś moro. Jeżeli masz zamiar rozbić zdjęcia ptakom idąc na łatwiznę poprzez zwiększanie ogniskowej to i 1000mm może być za mało. Nie tędy droga. 300mm to po cropie 480mm. Kiedyś facet mający na analogu 500mm robił super foty, więc to raczej kwestia podejścia do sprawy a nie samych milimetrów ogniskowej.

andjanu
12-03-2007, 20:24
ok
dzieki za sprowadzenie mnie na ziemie :)
raczej zrezygnuje z zakupu uważam temat za zamknięty :)
pozdrawiam