Zobacz pełną wersję : jak przetestować obiektyw?
mam wrażenie że obiektyw ustawia czasami ostrość przed, czy fotografując kartę testową muszę zachowywać ustawienia kątu obiektywu w stosunku do blatu?
Mariozii
09-03-2007, 23:48
może lepiej nie testuj... już wielu się po tym rozchorowało ;)
za dużo kasy dałem za ten obiektyw, jak będzie nie tak to wtedy jadę na żytnią
ustaw sobie 3 obiekty w linii, daj mała przesłonę, ustaw ostrość na środkowy obiekt środkowym punktem AF.
Tomasz1972
09-03-2007, 23:52
kartke sobie darować?
masz ostre zdjęcia ?
przy f/4 tak chociaż cykałem szybkie foty tak dla zabawy i niektóre były ostre nie tam gdzie trzeba, chociaż muszę wyjśc na zewnątrz i przy świetle dziennym postrzelać..
Testy rob przy dziennym, dobrym świetle a nie przy jakims kiepskim. Pozatym pamiętaj że w obrębie punktu AF musisz miec kontrastowe elementy bo AF działa na kontrast. Możliwe że AF ci się pomylił. Ale jak _niektóre_ były nieostre to daruj sobie dalsze testy - obiektyw OK jest.
Tomasz1972
09-03-2007, 23:58
przy f/4 tak chociaż cykałem szybkie foty tak dla zabawy i niektóre były ostre nie tam gdzie trzeba
widocznie robiłeś jakiś błąd gdyż przy FF/BF albo jest zawsze albo jest OK
chociaż muszę wyjśc na zewnątrz i przy świetle dziennym postrzelać..
dobry pomysł :)
ha ! i już jestem szczęśliwszy
tylko prawdziwe fotografowanie pokaże Ci czy obiektyw jest ok. nie baw się tablicami testowymi bo szkoda czasu.
tylko prawdziwe fotografowanie pokaże Ci czy obiektyw jest ok. nie baw się tablicami testowymi bo szkoda czasu.
Szkoda czasu i nerwów.... jak foty wychodzą takie, które Cię zadowolą to jest OK:D
za dużo kasy dałem za ten obiektyw, jak będzie nie tak to wtedy jadę na żytnią
Porob ze dwa tygodnie zdjecia w przeroznych warunkach ale naturaleni, a nie "testowe" . Ocen te zdjecia na spokojnie (a nie na 100% powiekszeniu). Jak bedziesz z nich zadowolony to znaczy ze obiektyw jest OK.
Vitez, twoim zdaniem jaka jest optymalna wielkosc przy ktorej oceniac foto? bo prawde mowiac ja tez sie zawsze pcham na 100% i wypatruje ostrosci i czystosci obrazu
Vitez, twoim zdaniem jaka jest optymalna wielkosc przy ktorej oceniac foto? bo prawde mowiac ja tez sie zawsze pcham na 100% i wypatruje ostrosci i czystosci obrazu
Z 8 megapikseli odbitka 20x30 lub okolice 33% przy rozdzielczosci 1280x960.
100% na tej rozdzielczosci ekranu to jakbym plakat filmowy z ok 10-15cm ogladal - tez kropki od wydruku widac i wiele mozna mu zarzucic, podczas gdy z normalnej odleglosci (metr i wiecej zazwyczaj) wyglada bardzo ladnie taki plakat.
Narazie brak okazji na wyjście w plener, głównie pogoda ale w domu pofociłem z lampą wbudowaną i powiem że chyba jest ok