PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 czy lepiej lampa 580EX ???

infosman
08-03-2007, 19:09
witam,
uzbierałem 1500 zł i jak zwykle mam problem na co wydać .... czy wymienić kitowy obiektywa na np wspomnianego Tamrona czy może pokusić się o lampę 580EX. Nadmienię tylko że w tym roku czekają mnie dwa rodzinne śluby (oczywiście nie będę tam jako super fotograf tylko jako podglądacz "superfotografa") i wg Was co bardziej się sprawdzi w małym kościółku zewnętrzna lampa i kitowy obiektyw czy może jasniejszy Tamron i wbudowana lampa???

pozdrawiam,
Mariusz

tomaj_2
08-03-2007, 19:18
Wbudowana lampa to na imprezy a nie na poważne foty...poważnie stary nie ma sensu focic przy użyciu tego małego cuś ;)
Ja powiem tak: obiektywy już jakieś masz...moim zdaniem czas na lampę 8)

gwozdzt
08-03-2007, 19:25
Tu był bardzo podobny temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18255

Jak widać w stopce autora tamtego wątku, człowiek wybrał szkło (mimo iż nawet wbudowanej lampy nie miał :-))

Ode mnie tylko tyle, że gdybyś wybrał Tamrona, to przy uzywaniu go wraz z wbudowaną lampą koniecznie nie zapomnij zdjać tulipana :-)

chuckyy
08-03-2007, 21:31
witam,
uzbierałem 1500 zł i jak zwykle mam problem na co wydać .... czy wymienić kitowy obiektywa na np wspomnianego Tamrona czy może pokusić się o lampę 580EX. Nadmienię tylko że w tym roku czekają mnie dwa rodzinne śluby (oczywiście nie będę tam jako super fotograf tylko jako podglądacz "superfotografa") i wg Was co bardziej się sprawdzi w małym kościółku zewnętrzna lampa i kitowy obiektyw czy może jasniejszy Tamron i wbudowana lampa???

pozdrawiam,
Mariusz

Stałem przed takim samym wyborem i.... kupiłem jedno i drugie :D

A tak serio to ciężko jest doradzić, ale moim zdaniem - z kitowym obiektywem, jeśli masz dobre światło to zrobisz dobre zdjęcie. Tamronem w gównianym świetle (a takie często jest w kościele) może Ci za dobrze nie pójść...

Focus604
08-03-2007, 22:06
Gdybym stał przed takim wyborem to zdecydowanie wziąłbym lampę.
Większa radość i pożytek. A kitowym obiektywem da się robić zdjęcia.
Następnym razem dozbierasz na lepszy obiektyw.
Naprawdę będziesz zadowolony z takiego wyboru.
Zniknie tez problem czerwonych oczu co często zdarza się przy wbudowanej lampie.
580 lepiej pokryje szeroki kąt.

sadaman
09-03-2007, 00:38
Popieram przedmówców.
Lampa przydaje się w wielu sytuacjach...również w ciągu dnia np w plenerze.
A kit we współpracy z zewnętrzną lampą potrafi robić znacznie lepsze zdjęcia niż przy użyciu wbudowanej.
Moim zdaniem jednak powinieneś się porządnie zastanowić co bardziej czego bardziej ci obecnie potrzeba z częgo częściej korzystasz i na bark czego bardziej narzekasz - jednakże niezależnie co kupisz pierwsze i tak uzupełnisz je o te drugie.

A tak na marginesie - ja zacząłem od lampy...a później wymieniłem kita na lepsze szkła.

Pozdrawiam

rolaj
09-03-2007, 00:49
Kupisz obiektyw i nadal będziesz miał tylko słabą wbudowaną lampkę. Kupisz lampę i z kitem, jeśli oczywiście nie jest felerny i się nie rozlatuje (ale to przecież wiesz, uzywasz tego obiektywu), obsłuzysz to samo co tamronem. Te dwa śluby na pewno. Tip: fotografuj to, na co akurat "super fotograf" nie będzie zwracał uwagi, nie dubluj go tylko uzupełniaj. Rodzina będzie zadowolona. :)

szycho
09-03-2007, 00:58
Lampa!!! Też miałem podobne wątpliwości co zrobić z moją "kupką". Fakt, nie była to 580'ka,ale...430 - jak dla mnie jest bomba. Zgadzam się z w/w opiniami. KIT nie jest taki zły. Na lepsze szkło to przyjemność zbiereć dudki. A jak sobie zafundujesz 580EX, to problem lampy masz z głowy na dłuuugie lata. Mi ostatnio bardziej brakuje flasha niż jaśniejszego obiektywu*.

*nie chodzi o tele:)

Jarko3City
09-03-2007, 01:12
Tamron ma lepsze światło, zwłaszcza przy 50 mm.
Jednak lampa zewnętrzna daje więcej możliwości.
Wbudowana świeci tylko "na wprost" a zewnętrzna "na wprost", 45stopni do góry lub odbicie od ściany, +stofen.
Przy wbudowanej miałem zawsze jasny pierwszy plan i ciemny drugi, przy zewnętrznej, przy świetle odbitym od sufitu, oba były odpowiednio doświetlone. Do tego dochodzą diody wspomagające AF, które działają lepiej i dyskretniej niż błyski wspomagające AF z lampy wbudowanej.

Ja na początek dokupiłem 430 i 50/f1,8.

I ostatni plus lampy zewnętrznej z zabarwieniem humorystycznym ... na imprezach czy weselach czasami trudno przebić się przez tłum z "małpkami". A z zewnętrzną lampą wygląda się taaak profesjonalnie, że sami robią mi miejsce :wink:

Pzdm Jarek

bartolomic
09-03-2007, 01:18
zastanów sie z czego częsciej korzystasz i to kup, a potem zacznij zbierac na kolejne.. po co Ci np lampa jak landszafty robisz.. z kolei jak fotografujesz cos w jaskiniach, to chyba lampa sie przyda - sam musisz wiedziec, a jak nie masz pomyslu, to ja bede wiedzial na co wydac te pieniadze, nr konta na prv;)

MARANTZ
09-03-2007, 02:51
Zdecydowanie jasne szkło. Nie wolno się bać wysokiego ISO. Ja w kościele 1/3 zdjęć robię kompletnie bez lampy a jak widać nie mam 24-70/2.8 (niestety). Lampa oczywiście też jest bardzo potrzebna i generalnie oba elementy trzeba mieć. Tylko zdjęcia z kita na pełnej dziurze.... nawet z lampą nie będą ciekawie wyglądać. Samą lampą zdjęć nie masz co robić, bo fatalnie wyglądają zdjęcia z naświetlonym pierwszym planem i ciemną resztą.
Namawiam do jasnego szkła i nauki doświetlania pierwszego planu lampą wbudowaną. Jeżeli zaś nie masz umiejętności by sobie bez lampy poradzić (bo faktycznie łatwe to nie jest, ale można) to kup 430 EX i stałkę 50/1.8. Tam gdzie trzeba będzie robić szeroko to założysz tego koszmarnego kita.

Silwe
09-03-2007, 03:04
Pomyśl też może nad jakimś kompromisem np. używana lampa 380EX lub 420 EX i do tego np. używany Tamron 28-70 /2.8

Pomyśl czy brakuje ci tej zewnętrznej lampy. Do kośćiała napewno jest wymagana jeżeli nie masz jasnych szkieł. Jednak przy takich zwykłych zdjęciach jakoś można sobie radzić z wbudowaną lampą ( zrobić jakiś dyfuzor np.) Ja miałem podobne dylematy i zrobiłem tak, kupiłem sobie taki zestaw:

Lampa 550EX
Lampa 420EX
Canon 24-85 3.5-4.5 USM

taki zestaw wyniósł mnie ok 1650 PLN i jak na moje potrzeby to pewnie i tak jest za dobry ;)

KuchateK
09-03-2007, 04:14
Przychodzi taki czas kiedy iso brakuje nawet w 1Dmark3, przyslony nie mozna bardziej otworzyc nawet w 50 f/1.2 i wtedy lampa jest zbawieniem. A majac ciemne szkla i nieco bardziej szumiace puszki lampa da jeszcze wiecej. Nie tylko jest jasniej ale i ostrosc trafia gdzie nalezy znacznie czesciej ;)

A wbudowana... Prawie robi wielka roznice. Wbudowana jest "prawie tym prawie" :mrgreen:

ecki74
09-03-2007, 07:55
No a ja mam taką propozycję - lapka 430EX a do tego co zostanie (z 580) troche dołożyć i kupic obiektyw np. 17-50 2.8.

gwozdzt
09-03-2007, 08:48
No a ja mam taką propozycję - lapka 430EX a do tego co zostanie (z 580) troche dołożyć i kupic obiektyw np. 17-50 2.8.
Nawet 420EX by wystarczyła (ale unikać 380EX). Za 500zł da radę ją kupić, więc 1000 zostałby na obiektyw. Sprzedać KITa za 150, dołożyć jeszcze 2-3 stówki i mamy na Tamrona :-)

slawi_3000
09-03-2007, 09:44
kup 430 EX i stałkę 50/1.8

Najlepsza rada jest Marantza! Córka ma 400D z kitem i 430ex. Zestawik jest bardziej, niż OK. Do tego 50/1.8 i da się żyć :-D . W każdym razie do reportażu lampa musi być. 430ex brakuje jedynie trybu master.

chuckyy
09-03-2007, 09:56
Najlepsza rada jest Marantza! Córka ma 400D z kitem i 430ex. Zestawik jest bardziej, niż OK. Do tego 50/1.8 i da się żyć :-D . W każdym razie do reportażu lampa musi być. 430ex brakuje jedynie trybu master.

No ale na ślubie, to z 50 za wiele nie zawalczy - portrety ok, ale jak będzie chciał zrobić całą sylwetkę? :)

MARANTZ
09-03-2007, 10:02
Tam gdzie trzeba będzie robić szeroko to założysz tego koszmarnego kita.
:lol:

EDIT: znalazłem coś takiego http://www.pstryk.com.pl/opis.php/6266

To taki pomysł na jasne szkło i lampę wbudowaną.

Jarko3City
11-03-2007, 12:30
...
Namawiam do jasnego szkła i nauki doświetlania pierwszego planu lampą wbudowaną. ...
Marantz - ja tego nie rozgryzłem i dlatego kupiłem 430 i stofen, ale nie zawsze jest czas i możliwość ją dokręcić. Jeżeli masz czas to napisz na temat doświetlania pierwszego planu trochę (albo podaj linki do wątków na ten temat na forum).

PZDM Jarek

Matsil
11-03-2007, 13:19

No z tym bardziej niż O.K. z KITem to trochę przesada, chyba że nie oczekujesz jakiejś lepszej jakości lecz tylko przeciętną.

Podobnie jak Marantz robię sporo zdjęć w kościołach bez lampy, ale też nie wyobrażam sobie życia bez niej. Wysokie ISO pociągają za sobą długie godziny przy obróbce zdjęć ale taka już jest fotografia. Z moimi zoomami minimalna przysłona to F4 i z doświadczenia wiem, że jaśniej nie trzeba. Tamrona i tak trzeba przymknąć do F4 żeby było ostro i żeby wogóle AF trafił przy 17mm.

Pytanie: czy lampa czy jasny obiektyw bez sprecyzowania do czego zestaw będzie wykorzystywany jest bez sensu. Jeżeli robisz zdjęcia w ciemnych kościołach, to niestety ale obydwa elementy są niezbędne.
Moja propozycja to: kupić tamrona i 430EX. Będzie to niewiele ponad 2k. Na początek wystarczy, też zaczynałem z 430EX i chociaż do 580EX trochę jej brakuje to z powodzeniem możesz zdziałać z nią naprawdę wiele.

Mutt
11-03-2007, 19:04
Ja bym na twoim miejscu lampe postawił jako priorytet. Obiektyw masz (kit). Da się nim robić zdjęcia. Gdy będziesz miał przypływ gotówki to wymienisz na tamrona.

ctz
11-03-2007, 20:45
Zdecydowanie lampa. W T17-50 lepiej korzystać z f4, a w ciemnym pomieszczeniu AF i tak może Ci robić psikusy.

infosman
11-03-2007, 23:11
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi!!!
Decyzję podjąłem i mam teraz lampę. Stwierdziłem, że tak jak kilku z Was sugerowało na początek wystarczy mi 430-tka. To co mi zostało przeznaczyłem na filtr UV do mojej kochanej 85-tki (mam B+W f-pro) i kartę pamięci około 4GB bo już mnie powoli trafia kiedy po chwili chodzniia ze znajomymi po parku brakuje mi miejsca na kolejne fotki (staram się robić w Rawach). Mam nadzieje że nie pojedziecie teraz po mnie, że gitare zawracam z 580-tką, a kupuję 430 :roll:

Pozdrawiam,
Mariusz

jacekxyz
11-03-2007, 23:19
I dobrze zrobiles 430 ci spoko wystarczy, ja zrobilem nia pare tys fot i mocy mi nie zabraklo, zbieraj teraz na dobre szkielko (ja tez zbieram)

rolaj
12-03-2007, 10:26
Dobrze zrobiłeś, powodzenia!