Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z ostrzeniem w 24-105L

Karolajna
06-03-2007, 22:42
Witam w końcu zamieniłam swojego starego 300d na 5d i zainwestowałam w niby pożądne szkiełko. Myślałam ze przesiadam sie z trabanta do bmw, a tu wielkie zdziwienie. Zestaw 300d + 18-55(byle jaki std) robi ostrzejsze foty niz 5d + 24-105L!!! Jestem załamana. Robiłam pseudotest przy lampach błyskowych i przy tych samych parametrach, aparat na statywie pierwszy zestaw wypadł ciut lepiej a powinna byĆ ogromna różnica (oczywiscie na korzysc 5d). Wymarzony zestaw mam od miesiąca i wpedza mnie w depresje. Poradzcie co robiĆ!!!

Janusz Body
06-03-2007, 22:51
Pytań 100 - te najważniejsze to:

- robisz w RAWach czy w jpegach,
- czym obrabiasz i czym oglądasz
- jakie masz ustawienia w aparacie w menu - jakie sharpness
...

najlepiej to pokaż jakies sample

Wini
06-03-2007, 22:55
najlepiej to pokaż jakies sample

...z exifem

Karolajna
06-03-2007, 23:24
bez bicia... przyznaje sie ze test zrobiłam na jpegach... ustawienia w 1 i w 2 były wyzerowane... oglądam i obrabiam w photoshop cs2

DoMiNiQuE
06-03-2007, 23:27
Wrzuc jakies sample, najlepiej w pelnej rozdzielczosci prosto z aparatu. Inaczej to wrozenie z fusow ;)

Janusz Body
06-03-2007, 23:30
zrób zdjęcia ze statywu z samowyzwalaczem albo wężykiem - wyostrz manualnie i w AF i daj sample

EDIT: a oglądasz na 100% czy zmniejszone ?

Karolajna
06-03-2007, 23:40
wysyłam ci zdjęcia na maila robione są przy lampie błyskowej

DoMiNiQuE
07-03-2007, 00:39
Imo roznica w ostrosci polega na specyfice zastosowanych szkiel. W obu przypadkach uzywalas przyslony F/22 a jak wiadomo przy takiej przyslonie kazde szklo traci swoje walory optyczne. Najwidoczniej 18-55 inaczej sobie z tym poradzil. Zrob zdjecia w zakresie przyslon F/8-11 i wtedy porownaj. Poza tym zastosowalas rozne ogniskowe i obiektywy. Imo zdjecia z 24-105 nie wygladaja tak tragicznie :)

Karolajna
07-03-2007, 00:52
Test zaczynałam od f5 i przeskakiwałam co 2 przesłone. Niezaleznie od przesłony zdjęcia z obu aparatów były takie same albo na 5d 24-105L były ciut bardziej mydlane, a przeciez kupujac nowy aparat z super obiektywem liczyłam ze bede miała kolosalną różnice - zdjęcia żylety - a tu klops, więc jesli nie widac różnicy to po co wydawac tyle kasy... :(

schabu
07-03-2007, 01:07
a moze przejdz sie do jakiegos znajomego ktory dluzej robi foty i najlepiej zeby tez mial canona. mozliwosci wystepownia takiego "kiepskiego"(nie widzialem sampli wiec daje w cudzyslow)efektu moze byc multum. w tym nieumiejetnosc poslugiwania sie sprzetem:/

paparazzo
07-03-2007, 01:33
Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał. Ciekawe czemu. Hehe... Tak to jest gdy ktoś "jest" fotografem(fką ;) ) zaczynającym/ą od lustrzanej cyfry. Troszkę pokory. Nie tylko sprzęt jest ważny.

SimOn!
07-03-2007, 01:35
Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał. Ciekawe czemu. Hehe... Tak to jest gdy ktoś "jest" fotografem(fką ;) ) zaczynającym/ą od lustrzanej cyfry. Troszkę pokory. Nie tylko sprzęt jest ważny.

Oj ja czasem sie zastanawiam po co tyle uszczypliwosci. niech kazdy zaczyna jak lubi...

Pirx
07-03-2007, 09:41
A jaki masz monitor ?

Na LCD z marketu róznica jakości będzie niezauważalna, bo wszystko jest wyswietlane w g...nianej jakości.
Ja widzę całkiem dużą różnicę na dwóch tanich LCD z matrycami TN z których korzystam na codzień.
Ten w pracy mam dużo nowszy i lepszy :cry:

gietrzy
07-03-2007, 09:54
Poradzcie co robiĆ!!!

Bez zdjęć z exifem trudno będzie ci pomóc. Wystaw zdjęcia na imageshack albo napisz na PM

Karolajna
07-03-2007, 11:05
Oj panowie wstyd!!! To ze zalogowałam się do tego forum wczoraj nie znaczy ze zdjęcia robie od tygodnia. Jak juz pisałam wczesniej pracuje juz 4 rok na 300d a wczesniej pracowałam na anolagu. W zeszłym miesiącu kupiłam sobie
5d i żylete obiektyw. Nie jestem laikiem, zdjecia robie juz od ładnych kilku lat. W tym roku robie magistra z fotografii dlatego kupiłam lepszy sprzet a poza tym to tez o czyms świadczy. Ja wiem ze najłatwiej jest kogos "objechaĆ" ze ma dobry sprzęt a nie potrafi robiĆ zdjęĆ no ale tak nie jest w tym przypadku. Mój monitor to nie LCD tylko roczny samsung syncmaster 959nf i to nie jest wina monitora.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Czekam na jakieś fachowe porady a nie sączenie jadu.

jatzzek
07-03-2007, 11:12
Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał.

Robisz projekcje swojej przygody z fotografia na inne osoby. Za 10 lat analog bedzie taka egzotyka jak teraz sredni albo duzy format. I co? To znaczy, ze juz nikt nie bedzie rozumial czym jest fotografia? IMHO troche bez sensu powiedziales.

Karolajna a moglabys wrzucic mi porownanie na skrzynke. Moze z F5 albo F8. Nie przejmuj sie wszelkimi opiniami, ktore powstaly zanim opiniodawca obejrzal zdjecia :)

ErnestPierwszy
07-03-2007, 11:18
Hej!
Możesz mi przesłać zdjęcia na maila (kolan1(małpa)tlen.pl)?
Pozdrawiam.
Marek

PS
Nie przejmuj się dogryzaniem:) Ja też "nie umiałem" robić zdjęć obiektywem kolegi EF24-70L f2.8, wychodziło zawsze mydło... Szkło okazało się w końcu "zepsute". Na rynku jest mnóstwo gorszych i lepszych egzemplarzy.

jatzzek
07-03-2007, 11:18
A jaki masz monitor ?

Na LCD z marketu róznica jakości będzie niezauważalna, bo wszystko jest wyswietlane w g...nianej jakości.
Ja widzę całkiem dużą różnicę na dwóch tanich LCD z matrycami TN z których korzystam na codzień.
Ten w pracy mam dużo nowszy i lepszy :cry:

Ale jesli na tym samym (gownianym) monitorze porownuje 300D + KIT z 5D + 24-105 i wychodzi jej ze ten drugi uklad mydli bardziej niz pierwszy, to znaczy ze monitor zmienia zdanie i gorzej wyswietla jak rozpozna zdjecie z 5D? Hmm ciekawe,ciekawe...

gwozdzt
07-03-2007, 11:21
Zdjecia można bez problemu wrzucić tu:
http://www.speedyshare.com/

Przy okazji, moze się przyda do porównania - przykładowe pstryki 5D i teoretycznie dużo gorszy słoik 24-85
http://canon-board.info/showpost.php?p=280111&postcount=21

MacGyver
07-03-2007, 11:27
A próbowałaś może zrobić test nowego obiektywu na starym body, oraz starego i nowego body, z jakimkolwiek innym szkłem (wiadomo EF-S 18-55 odpada) ?

SimOn!
07-03-2007, 11:29
Karolajna a masz mozliwosc podpiecia innego szkla do swojej puchy? Bo mozliwe ze masz uszkodzone szklo. Moze wez nawet pozycz jaks sigme i zobacz czy sa takie same efekty. Moze jakis forumowicz z łodzi by Ci cosik porzyczyl. Bo tak to zawsze wykluczysz jedna z przyczyn.

Pikczer
07-03-2007, 11:32
Czekam na jakieś fachowe porady a nie sączenie jadu.
Nie widzialem zdjec, wiec bede zakladac, iz sprzet jest sprawny.

Wg mnie Twoim problemem (jak i wielu innych ludzi) jest przekonanie, iz zakup eLek, powinno dawac zdjecia przynajmniej 2 razy ostrzejsze od kita czy innego taniego sprzetu. Wszyscy skupiaja sie tylko na ostrosci obiektywu. Drozsze obiektywy daja jednak wiele innych rzeczy o ktorych tanie moga tylko pomarzyc. Wykonanie, oddanie kolorow, plastyka obrazu, brak flar podczas robienia pod ostre swiatlo, male CA, szybkosc i celnosc AF'a oraz jeszcze wiele innych subtelnych (dla laika) roznic. Jednak dla wiekszosci jedynym widocznym kryterium jest ostrosc. Dlatego, jesli ktos ma pretensje wzgledem tego jednego czynnika, nie ma sensu aby sie meczyl i wyrzucal pieniadze na cos, co ma go draznic.

Nie tylko fotografia charakteryzuje sie takim prawem, ze choc produkty z gornej polki sa 5 razy drozsze, nie oznacza wcale 5 razy lepszej jakosci wykonania lub komfortu uzytkowania ;)

Karolajna
07-03-2007, 11:45
... juz jestem robie kolejny test i wsadze na strone o której pisał gwozdzt. Jak juz to zrobie to napisze wszystko o parametrach.

gietrzy
07-03-2007, 11:47
Nie widzialem zdjec, wiec bede zakladac, iz sprzet jest sprawny.
Zaraz mi podeśle (wrzucę do siebie). Więc proszę o chwilkę czasu wszystkich skorych do pomocy :)

Pikczer
07-03-2007, 11:55
Zaraz mi podeśle (wrzucę do siebie). Więc proszę o chwilkę czasu wszystkich skorych do pomocy :)
Kiedy ja w ciemno zakladam, iz ostrzejszy bedzie kit :cool: ;)

gwozdzt
07-03-2007, 11:59
bez bicia... przyznaje sie ze test zrobiłam na jpegach... ustawienia w 1 i w 2 były wyzerowane...
A moze tu leży problem?
zero w skali -2 do +2 (300D)
2556

to zupełnie co innego niż
zero w skali 0-7 (5D)
2557

Karolajna
07-03-2007, 13:04
...troche mi wstyd ale Tomek (gwozdzt) ma racje. Zrobiłam kolejny test i teraz jest o niebo lepiej. Wiecie jak to jest z kobietami, wydała duzo kasy na sprzęt i szuka dziry w całym zeby się upewnic czy na pewno dobrze zrobiła.
Dziękuje wszystkim dobrym serduszkom za pomoc... pan wam w dzieciach wynagrodzi ;)

gietrzy
07-03-2007, 13:10
Dziękuje wszystkim dobrym serduszkom za pomoc... pan wam w dzieciach wynagrodzi ;)

Skoro tak nam dobrze życzysz to nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć miłej lektury :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=18411077

jatzzek
07-03-2007, 16:12
Zrobiłam kolejny test i teraz jest o niebo lepiej. Wiecie jak to jest z kobietami, wydała duzo kasy na sprzęt i szuka dziry w całym zeby się upewnic czy na pewno dobrze zrobiła.

Tak to akurat ma wiekszosc, rowniez w przypadku plci brzydkiej. Co innego jesli chodzi o powsciagliwosc w zadawaniu pytan :) Skala na 5D nie ma liczb ujemnych wiec nie wiem jak to sobie wykoncypowalas, ze zero na 5D to jest to samo co zero na 300D? W przyszlosci wszelkie testy rob na RAW i zawsze korzystaj z tej samej procedury wywolawczej (takie same ustawienia ktore mozesz sobie zapisac w profilu "test"). Wowczas jestes uniezalezniona od wszelkich ustawien wewnetrzych aparatu.

scooter
07-03-2007, 19:02
Zależy od wywoływacza, np. breezebrowser ma różne opcje zależne od modelu aparatu jakim było robione zdjęcie ...