PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka z klinem vs. potwierdzenie ostrosci...

crater
06-03-2007, 00:14
Przeczytalem wszelkie mozliwe posty jakie znalazlem na forum na ten temat ale niestety te informacje mnie niesatysfakcionuja, dlatego prosze o nieusowanie tego tematu. Dziekuje

Od niedzieli jestem szczesliwym posiadaczem przejsciwki na m42 i jestem bardzo zadowolony z tegu posuiecia. Jakie szkla widac u mnie w stopce wiec nic specjalnego. Za to po zmianie widze drastyczny wzrost jakosci. Problem w tym ze w moim trabancie dosc ciezko jest precyzyjnie ustawic ostrosc w tym malym i ciemnym wizjerku.

I teraz pytanie. Co sie bardziej oplaca kupic. Oczywiscie dodam ze w tej chwili niestac mnie na obydwie opcje naraz - ale z czasem bede darzyl do obydwu.

Wiec co lepiej - matowka czy potwierdzenie - i dla czego??

piast9
06-03-2007, 00:29
Moim zdaniem nie ma lepszego rozwiązania.

Na matówce jest lepiej bo od razu widać w którą stronę kręcić ostrością.

Potwierdzenie jest lepsze bo potwierdza i przy ustawianiu ostrości na coś, na czym nie występują wyrażne krawędzie.

Matówka jest gorsza bo prędzej czy później klin ciemnieje fałszując wyniki pomiaru światła

Potwierdzenie jest gorsze, bo nie dokladnie widać na co konkretnie została ustawiona ostrość.

Zatem lepiej docelowo mieć oba. Ja póki co mam tylko matówkę. A od czego zaczniesz to chyba wszystko jedno.

Saurus
06-03-2007, 00:44
Teraz mikrorastry są chyba dopracowane? Bo jak w starym Zenicie z przymykaniem przysłony się lekko wciśnie spust i spada ilość światła to robi się niemal czarno na pryzmatach :) Myślę o obydwu bo lubię tanie i dobre stałki, ale kasy brak ;p

piast9
06-03-2007, 00:52
Czy raster czy klin prędzej czy później ciemnieje. Nie przeskoczysz praw fizyki.

Silwe
06-03-2007, 02:01
Matówka od Andee wersja deluxe dość wolno ciemnieje i z tego co zaobserwowałem w 350D którego miałem okazje oglądać to można spokojnie ostrzyć na klin do przysłony nawet 22. Jednak cała matówka jest praktycznie pozbawiona mikrorastrów i można ostrzyć tylko na gładkiej powierzchni i na klin. Natomiast ja miałem w sowim 300D matówkę z klinem i dużym mikrorastrem. Moja matówka ciemniała wraz ze wzrostem wartości przysłony i praktycznie od f8 nie dało sie już ustawić ostrości. Ale wg mnie do przysłony 5.6 lepiej sie sprawdzała niż wersja jasna, ponieważ dzięki mikrorastrom można było bardziej precyzyjnie ustawić ostrość. Moja matówka zaburzała pomiar światło i należało korygować jego wartość zależnie od podpiętego obiektywu ( jego jasności).

Ja polecam na początek zakup Matówki a następnie zakup Dandeliona. Choć tak na dobrą sprawę jedno i drugie się sprawdza. Ja w chwili obecnej korzystam po zmianie puszki tylko z potwierdzenia ostrości i też jest zadowolony. Najlepiej mieć jedno i drugie :)

crater
06-03-2007, 09:20
dziekuje wam wszystkim za odpowiedz. Sprobuje sie porozumiec z andeem i mzoe uda mi sie zalatwic matowke o ile jeszcze je ma :)

EDIT: czy w momencie zmiany matowki nadal podswietlane sa aktywne punkty ostrosci w momencie podlaczenia obiektywu z AF??

piast9
06-03-2007, 10:26
EDIT: czy w momencie zmiany matowki nadal podswietlane sa aktywne punkty ostrosci w momencie podlaczenia obiektywu z AF??
Podświetlane są ale ich nie widać ;) W 300D znaczki w których odbija się światło czerwonych ledów są na oryginalnej matówce. Gdy ją wymienisz to nie ma znaczków.

Earl Grey
06-03-2007, 11:17
Ja używam przejściówki z potwierdzeniem ostrości i jestem zadowolony. Starą przejściówkę (bez potwierdzenia) zamontowałem na stałe w "rybim oku" 16mm, gdzie nie ma raczej problemu z trafieniem ostrości (b.duża GO).

Bagnet007
06-03-2007, 11:46
...Wiec co lepiej - matowka czy potwierdzenie - i dla czego??

Mogę na swoim przykładzie powiedzieć, że sama matówka w zupełności rozwiązała wszystkie problemy z ostrością. Mimo że nie posiadam jeszcze soczewki korekcyjnej i w wizjerze mam odrobinę nieostro, to zawsze trafiłem tam gdzie chciałem. Klin można używać to takiego ogólnego ostrzenia, a mikroraster do bardzo dokładnego. Z zalet to np. brak dolnego ograniczenia czułości AF'a. Tam gdzie aparat już nic nie widzi bo jest za ciemno, matówką można spokojnie (zależy jeszcze jak bardzo ciemno :wink: ) ustawić ostrość, wystarczy jakakolwiek linia lub detal. Klin i mikroraster na mojej matówce są dużo jaśniejsze od gładkiej powierzchni. Używanie z nią jasnych obiektywów to po prostu bajka :D Moja ciemnieje przy f/5,6 a f/4 to jest już granica używalności, trzeba trzymać oko dokładnie w osi optycznej wizjera, inaczej ciemnieje któraś z połówek klina.

edit: aha, jest jeden minus matówki. Gdy pomiędzy aparatem a tym na co chcesz ustawić ostrość jest jakaś przeszkoda, np. firanka, bardzo drobne ogrodzenie czy coś w tym stylu, to jest problem. Trzeba się ratować gładką powierzchnią matówki bo w klinie wszystko jest ostre, tak więc firanka czy co tam jest, przesłania to co jest za nią.

crater
06-03-2007, 13:24
OK, ale chodzi mi o to czy jezeli zaloze normalny obiektyw z AF to jesl aprat zlapie ostrosc (punkt af mam zazwyczja ustawiony na centralnym) to czy mrygnie gdzies w tym obszarze na czerwono?? Bo nie uzywam dźwiękowego BIPa

Canclerz
06-03-2007, 13:46
Najpierw kupiłem matówkę made by Andee i wogóle do mnie nie przemawia. Generalnie mówiąc IMHO rozczarowanie (jeśli ktoś potrzebuje do 350D to sprzedam za bezcen). Następnym zakupem był Dandelion i tu pełen zachwyt. Dobrze wydane pieniądze. Nie ściągam go ze swojego Zeissa. Z mojego własnego doświadczenia mogę z czystym sumieniem polecić tylko i wyłącznie Dandeliona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

OK, ale chodzi mi o to czy jezeli zaloze normalny obiektyw z AF to jesl aprat zlapie ostrosc (punkt af mam zazwyczja ustawiony na centralnym) to czy mrygnie gdzies w tym obszarze na czerwono?? Bo nie uzywam dźwiękowego BIPa
Na czerwono nie mignie, ale mignie na zielono z prawej na dole.

pito
06-03-2007, 13:48
Mrygnie, ale czy bedzie to widac zalezy od matowki.
Tak czy siak oprocz beepa jest jeszcze kropek w wizjerze :) I to on wlasnie mryga jak lapiesz ostrosc.

irekaro
07-03-2007, 06:29
a ja właśnie zrobiłem sobie matówke ze starej, z canona AE1 który się rozpadł.od wczoraj testuje.

Silwe
09-03-2007, 03:18
U mnie w 300D przy centralnym punkcie było widać mignięcie na czerwono jak obiektyw złapał ostrość. Generalnie AF działa normalnie i bardzo fajnie widać na klinach jak łapie ostrość.

frikmen
09-03-2007, 11:33
właśnie zamierzam nabyć do 5D te dwie rzeczy
http://haodascreen.com/Canon5D.aspx
http://haodascreen.com/cyeos.aspx
razem powinny dac 99% szans na ostre foty
może jest ktoś zainteresowany wspólnym zakupem?

Peri Noid
09-03-2007, 13:24
EDIT: można poprosić o odśmiecenie?

oranvag
09-05-2007, 09:06
A ja z kolei powiem, że dandelion pozwala złapać ostrość bardzo zgrubnie i to nawet na tym dokładniejszym, centralnym punkcie ostrości. Używam go z pancolarem 1,8, i dandelion podpowiada tylko, gdzie powinienem zacząć szukać ostrości - naciśnięcie spustu to w większości przypadków zdjęcie nieostre. Jak chcę naprawdę ostre, to zostaje mi... oko.

Peri Noid
09-05-2007, 10:31
A ja z kolei powiem, że dandelion pozwala złapać ostrość bardzo zgrubnie i to nawet na tym dokładniejszym, centralnym punkcie ostrości. Używam go z pancolarem 1,8, i dandelion podpowiada tylko, gdzie powinienem zacząć szukać ostrości - naciśnięcie spustu to w większości przypadków zdjęcie nieostre. Jak chcę naprawdę ostre, to zostaje mi... oko.
Częściowo masz rację. Trzeba wyczuć obiektyw. Przykładowo, moje obiektywy zwykle dają mi lekki BF jeśli kręcę "od nieskończoności" i ostrzą mniej więcej w punkt, jeśli kręcę "od minimum". Nauczyłem się więc, że należy ostrzyć "od minimum" i będzie dobrze (a przynajmniej prawie).
Poza tym im krótsze szkło i większa liczba przysłony (= większa GO) tym trudniej mi idealnie złapać ostrość. Dlatego zwykle i tak ostrzę na maksymalnej dziurze, a dopiero potem przymykam.

DarekG
06-06-2007, 15:41
Witam,
mam pytanko, jak się ma focenie na matówkach Andeego obiektywami lustrzanymi (konkretniej interesuje mnie MTO 500/8).
Gdzieś widziałem posta (kurka już nie pamiętam gdzie to było), że dandelion przy lustrzanych i przesłonie 8 może nie potwierdzać,
a czy z taką matówka nie będzie za ciemno, aby wyostrzyć ?

Heh... z tego co widziałem to rośnie konkurencja dla Andeego w postaci Warewolfa ;)
Czy testował już ktoś te matówki ? Jak się one mają do matówek Andeego ?
Pozdrawiam

piast9
06-06-2007, 15:49
f8 na deluxie od Andee'go z obiektywem soczewkowym widać jeszcze.

Skoro puszka z dandelionem przy 8 nie daje rady to pewnie już ciemny jest czujnik AF. To też przecież klin optyczny.

DarekG
07-06-2007, 16:59
Przy okazji sprawdzając linki Haoda podane przez Frikmena wychodzi na to, że takie same są na allegro http://allegro.pl/item202777532_matowki_do_manualnego_ostrzenia_supe r_okazja_.html
(hmmm... Warewolf, czy to nie Twoja aukcja ? :) ale dlaczego na forum cena ponad 25% drożej ?)

Czy zamawiał ktoś samodzielnie coś od Haody, czy oprócz ceny + deklarowanej przez nich wysyłki międzynarodowej 8$ są dodatkowe koszty ? Jak długo się czeka na przesyłkę ?

A tak w ogóle szukając więcej info na temat tych matówek znalazłem coś ciekawego na:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=17305116
Autofocus (AF) indicators: as Haoda notes, the black AF "boxes" are not present on his screen. The red AF LED lights are also obscured - the center one is completely invisible, while the others are just dull diffuse glows. Reportedly the LEDs (other than the center) can be made to glow by marking the screen with a pencil, but I don't have any interest so I didn't try it.
Hihi, a więc wychodzi na to, że "zaawansowaną technologią" (czyt. ołówkiem) można nanosić punkty AF na matówce (szkoda tylko, że działa to poza centralnym :( )

Przy okazji znalazłem zdjęcia z wizjera z takiej matówki http://home.kc.rr.com/educ/screen/html/viewfinder_views.html
Ech, i przy f6.3 dolna połowa klina jest czarna, a więc klin na MTO500/f8 to porażka ...
Pozdrawiam

piast9
08-06-2007, 09:22
Przy okazji znalazłem zdjęcia z wizjera z takiej matówki http://home.kc.rr.com/educ/screen/html/viewfinder_views.html
Ech, i przy f6.3 dolna połowa klina jest czarna, a więc klin na MTO500/f8 to porażka ...
Skoro dolna jest czarna a górna biała to najprawdopodobniej kamerka robiąca "screenshota" była przesunięta w bok. Przez pewien czas uzywałem standardowej matówki od Andee'go. Przy 5.6 czy 6.2 trzeba było odpowiednio i dość precyzyjnie ustawić oko aby były widoczne obrazy na dwu połówkach.