PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40X - nowy/stary model u konkurencji.

Kolekcjoner
05-03-2007, 21:49
Nikon wprowadza nowe wcielenie D40. Z matrycą 10 MPx. Pozostałe zmiany dość symboliczne. Były już wcześniej przecieki ale teraz to pewne. Do tego nowy słoik pod DX-a. Z tego wynika że 400-tka ma kolejnego konkurenta :).

http://www.dpreview.com/news/0703/07030602nikond40x.asp

akustyk
05-03-2007, 22:21
no to Nikon ma 10Mpix-owa wydmuszke. dla odmiany od 400D przynajmniej z porzadnym wizjerem. fakt, ze po ekranie spinacze lataja, ale jak dla cioci Wandzi to nawet calkiem w deche :)

ten sloik to ma byc kitowy do D40x, czy cos nowego w ogole?

Kolekcjoner
05-03-2007, 22:28
no to Nikon ma 10Mpix-owa wydmuszke. dla odmiany od 400D przynajmniej z porzadnym wizjerem. fakt, ze po ekranie spinacze lataja, ale jak dla cioci Wandzi to nawet calkiem w deche :)

Z tym "porządnym wizjerem" to chyba żartujesz sobie :lol:.
Dla mnie to bezsens wypuszczanie co chwilę nowego trabanta. W sumie pozbywają się modelu, który miał rekordową sprzedaż w niektórych zakątkach świata. O tyle jednak można usprawiedliwić Nikona, że w pewnym sensie byli do tego zmuszeni.
W sumie to dobrze, bo to powinno spowodować obniżkę ceny 400D :).
Ze zmian to jeszcze: będzie miał zakres iso 100-3200 i seryjne 3 kl/s a nie 2.5.

Jak będę miał jakieś rzetelniejsze informacje na jego temat to zapodam :).

akustyk
05-03-2007, 23:10
Z tym "porządnym wizjerem" to chyba żartujesz sobie :lol:.

ech... sorki, zapomnialem, ze w D40 akurat jest male powiekszenie :)

Dla mnie to bezsens wypuszczanie co chwilę nowego trabanta. W sumie pozbywają się modelu, który miał rekordową sprzedaż w niektórych zakątkach świata.

chyba, ze traktujesz to jako plynna zamiane.

Ze zmian to jeszcze: będzie miał zakres iso 100-3200 i seryjne 3 kl/s a nie 2.5.

uchhh.... groza powialo. talibow spod zoltego sztandaru, dowodzacych, ze i D40 nada sie do sportu... czy jak to tam szlo :twisted:

czornyj
05-03-2007, 23:18

55-200VR

Kolekcjoner
05-03-2007, 23:30
55-200VR

No właśnie o nim słyszałem. Tylko o tyle mi się wydawał dziwny, że w pewnym stopniu dubluje 70-300 VR :).

akustyk
05-03-2007, 23:37
No właśnie o nim słyszałem. Tylko o tyle mi się wydawał dziwny, że w pewnym stopniu dubluje 70-300 VR :).
pewnie nie dubluje, bo to po prostu przeskalowany do DX 70-300.

czyli to by bylo na oko takie "robienie" lensow jak u Sigmy - z 28-200 -> 18-125, z 28-105 -> 17-70, itd. itp. :)

czornyj
06-03-2007, 00:12

Ale 70-300VR to już - wbrew pozorom - kawał naprawdę niezłej optycznie lufy, co musi nieco kosztować. A toto pewnie będzie mniejsze, tańsze i ogólnodostępne :lol:

akustyk
06-03-2007, 00:18
Ale 70-300VR to już - wbrew pozorom - kawał naprawdę niezłej optycznie lufy, co musi nieco kosztować. A toto pewnie będzie mniejsze, tańsze i ogólnodostępne :lol:
porzadny plastik obudowy kosztuje. podobnie jak soczewki ze szkla ;)

emisiaczek
06-03-2007, 00:38
Jaka konkurencja dla 400d ;) Ludzie tu porownuja 400d do d80 ... dopuki nikon bedzie siedzial w ccd i swojej dziwnej plastyce jpg doputy canon moze spokojnie spac .... nikon najzwyczajniej doszedl do wniosku ze ludzie sa jacy sa i kupia to co ma wiecej megapixeli ... kazda epoka ma swoje slogany - megapixele, AS, teraz wysokie iso w kompaktach ... na szczecie zdjecia da sie robic nawet a60 :) chyba ze ma sie kompleksy

Kolekcjoner
06-03-2007, 00:44
Jaka konkurencja dla 400d ;) Ludzie tu porownuja 400d do d80 ... dopuki nikon bedzie siedzial w ccd i swojej dziwnej plastyce jpg doputy canon moze spokojnie spac .... nikon najzwyczajniej doszedl do wniosku ze ludzie sa jacy sa i kupia to co ma wiecej megapixeli ... kazda epoka ma swoje slogany - megapixele, AS, teraz wysokie iso w kompaktach ... na szczecie zdjecia da sie robic nawet a60 :) chyba ze ma sie kompleksy

No i właśnie o tych megapixelach mówimy. Bo przeciętny "Kowalski" nie siedzi i nie analizuje szumów, plastyki itd. tylko patrzy na cenę i ilość Mpx ew. na jakieś dodatkowe ficzery. W tym zakresie D40x będzie konkurentem 400D jak najbardziej i Canon prędzej czy później będzie musiał zareagować.

akustyk
06-03-2007, 00:47
Jaka konkurencja dla 400d ;) Ludzie tu porownuja 400d do d80
a nie D200? bo matryca w sumie ta sama :mrgreen:

nie no... litosci... jakos w czasach "kliszowych" nikt nie probowal EOS-a 300-tki porownywac z F80 Nikona, ze o F100 nie wspomne... :) chociaz "matryca" w srodku byla ta sama :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

No i właśnie o tych megapixelach mówimy. Bo przeciętny "Kowalski" nie siedzi i nie analizuje szumów, plastyki itd. tylko patrzy na cenę i ilość Mpx ew. na jakieś dodatkowe ficzery. W tym zakresie D40x będzie konkurentem 400D jak najbardziej i Canon prędzej czy później będzie musiał zareagować.

taaaa jest... 3000D nadchodzi. w sam raz na majowe komunie :mrgreen:

MMM
06-03-2007, 00:52
Wygląda na to że Nikon dostał jakiejś biegunki z nowymi aparatami. Nie mają do zaoferowania nic ciekawego w jakości obrazu to pakują do puszek wszystko inne co się da. Tylko co wpakują do następcy D80 czy D200 jeśli Sony nie da nowej matrycy?

emisiaczek
06-03-2007, 00:52
Mysle ze problem jest bardziej zlozony, canon ma swoja linie produktow i czas wypuszczania nowych ... niczym sie nie przejmuje jak pokazal z 40d bo i nie musi. Nikon mysle tak samo zyje w swoim swiecie oni nie zwalczaja sie tak jakby to sie nam wydawalo. Rynek reaguje wolno i roznie w innych miejscach inaczej juz dobry kawalek czasu mielibysmy wszyscu puszki z IS czy AS. Inaczej bedzie patrzyl na to gosc zarabiajacy 10funtow na godzine a inaczej polak zarabiajacy 5zl na godzine. Ten pierwszy bez zastanowienia kupi to co ma wyzszy slupek popularnosci na dpreview :) i paresetek naszych pln ktore zarabia w dzien-dwa sa dla niego niczym.

czornyj
06-03-2007, 00:55
Wygląda na to że Nikon dostał jakiejś biegunki z nowymi aparatami. Nie mają do zaoferowania nic ciekawego w jakości obrazu to pakują do puszek wszystko inne co się da. Tylko co wpakują do następcy D80 czy D200 jeśli Sony nie da nowej matrycy?

Oszczędzają. Nie opłaca się dalej produkować 6MP matryc, bo koszt podobny ja 10MP. A wiadomo, że jak aparat ma dużo megapikseluf, to się lepiej sprzeda :lol:

emisiaczek
06-03-2007, 00:55
Ostatnio jakis nowy czlonek puscil fotki z d200 z iso 1600 i 3200 potem jeszcze poprawiane, odszumiane ... dziekuje bardzo za to co zobaczylem wolalbym miec 300d niz d200.

akustyk
06-03-2007, 00:58
ej no... to co z ta wydmuszka? tylko Ken Rockwell ja zapowiedzial czy jednak Nikon ma cos z tym wspolnego? :)

schabu
06-03-2007, 01:02
ja po uzytkowaniu swego czasu w pracy D100, wolalem zlecenia w firmie robic 300D.

Kolekcjoner
06-03-2007, 01:52
ej no... to co z ta wydmuszka? tylko Ken Rockwell ja zapowiedzial czy jednak Nikon ma cos z tym wspolnego? :)

Ale ja to wiem nie od Kena :mrgreen:.

Oszczędzają. Nie opłaca się dalej produkować 6MP matryc, bo koszt podobny ja 10MP. A wiadomo, że jak aparat ma dużo megapikseluf, to się lepiej sprzeda :lol:

Wiesz to może by było wytłumaczenie gdyby sami te matryce trzepali. Po prostu Sony się to nie opłaca. A oszczędność dla Nikona to raczej kiepska wziawszy pod uwagę koszty wprowadzenia nowego modelu na rynek.
Może się zwróci przez to, że będzie bardziej konkurencyjny.

Kolekcjoner
06-03-2007, 06:12
D40X
http://www.dpreview.com/news/0703/07030602nikond40x.asp
i
55-200/4-5.6 VR
http://www.dpreview.com/news/0703/07030601nikon55200vr.asp

akustyk
06-03-2007, 09:45
dali czadu!
ostra reakcja na nowy DSLR Canona! po raz kolejny poprzeczka na tym rynku poszla w gore...

....yyyy.... albo moze nie do konca :evil:

nie no... Nikon krolem plastikowego syfu i rynku entry-DSLR. gratulujemy!

DoMiNiQuE
06-03-2007, 09:47
nie no... Nikon krolem plastikowego syfu i rynku entry-DSLR. gratulujemy!
Demonizujesz, ja mysle, ze mlodzi komunisci w maju sie uciesza :mrgreen:

akustyk
06-03-2007, 09:54
Demonizujesz, ja mysle, ze mlodzi komunisci w maju sie uciesza :mrgreen:
wiesz... ale komunisci nie kojarza mi sie z profesjonalnym sprzetem fotograficznym. na ktora to polke Nikon aspirowal.

mam nadzieje, ze to nie jest ich ostatnia premiera w tej dzialce. w przeciwnym wypadku po prostu osmieszaja sie faktem, ze wpakowali w D40 od poczatku przestarzale matryce i musieli szybko bawic sie w catch-up. bo jesli jedyny ruch w temacie DSLR to catch-up, i to w dodatku na tak niskim poziomie rynku... zenada

MacGyver
06-03-2007, 10:02
Tym szkiełkiem to chyba tez rozpoczęli równanie w dół :?

akustyk
06-03-2007, 10:55
tak sobie jeszcze raz na spokojnie mysle...

ostatni raz, jak jedna firma zrobila zastoj wobec rozsadnych szkiel pod cropa (wypuszczajac samo sloikowate g...o) to potem przywalila z grubej rury budzetowym FF.

moze ta cisza oznacza, ze "prawie jak FF" Nikona jest w drodze? przynajmniej mam taka cicha nadzieje, bo pokazanie D40x + kolejnego syfiastego sloika to rozbijanie marki na tani szmelc, ktory produkowac moga masowo Sony czy Samsung. od firmy z tak ogromnym dorobkiem fotograficznym oczekiwaloby sie jednak czegos powazniejszego

MMM
06-03-2007, 11:47
od firmy z tak ogromnym dorobkiem fotograficznym oczekiwaloby sie jednak czegos powazniejszego
A ja uważam że to tylko może przynieść pożytek nam wszystkim. Dzięki wprowadzeniu D40X stanieje D80 a tym samym 400D i 30D bo Canon się bardziej będzie musiał zatroszczyć o amatorów. Nikon jest w cięzkiej sytuacji z powodu braku własnej matrycy więc musi ostro atakować i dawać ciekawe rzeczy w niskich cenach rekompensujące lepszą jakość obrazu z Canona więc pewnie jeszcze nie jedno zobaczymy.

akustyk
06-03-2007, 13:37
A ja uważam że to tylko może przynieść pożytek nam wszystkim. Dzięki wprowadzeniu D40X stanieje D80 a tym samym 400D i 30D bo Canon się bardziej będzie musiał zatroszczyć o amatorów.

nie jestem przekonany do D80 i 30D. to inna polka cenowa

a w segmencie entry-level jest, za przeproszeniem, tak nasrane roznych aparatow, ze wybierac mozna jak w ulegalkach. kazda firma foto ma w tym segmencie minimum jedno body, a czasem i dwa.

sek w tym, ze powyzej tej polki zaczyna sie problem. jest D80, K10D i Alfa, potem zaczynaja sie D200, 30D, a dalej Fuji S5. nieduzo tego, i wbrew pozorom bez wiekszej dynamiki na tym rynku. Canon bezczelnie wali epsilonowe update'y co 1,5 roku, a Nikon raz na 3 lata schodzi z piedestalu i laskawie rzuca jakis korpus (fakt, niezly. ale juz po 2 latach na rynku traca myszka).

wejscie D40x nic tu niestety nie zmienia.

podobnie jak nie ma wplywu na jeszcze wyzsze modele Canona czy Nikona.

Nikon jest w cięzkiej sytuacji z powodu braku własnej matrycy więc musi ostro atakować i dawać ciekawe rzeczy w niskich cenach rekompensujące lepszą jakość obrazu z Canona więc pewnie jeszcze nie jedno zobaczymy.
prawda. tylko ze jeden jedyny D40x i brak ruchu w wyzszym segmencie to trwonienie przez Nikona potencjalu. i gorszenie uzytkownikow, ktorzy oczekuja czegos lepszego niz plastikowe zabawki dla amatorow :)

MMM
06-03-2007, 14:50
nie jestem przekonany do D80 i 30D. to inna polka cenowa
Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.

CzłowiekZ
06-03-2007, 15:01
Nie chcę sie spierać bo nie mam takich danych na podstawie których mógłbym wyrażać coś innego niż swoje przypuszczenia. Wydaje mi się jednak że matryca 10mpix w D40X odbierze kilka procent potencjalnych użytkowników D80 co będzie skutkować niewielką obniżką jego ceny. Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama. A nic tak nie wpłynęło na obniżkę dla 30D jak cena D80.

IMO trochę nie trafiłeś z tym lepszym obiektywem i D40 - brak śrubokręta.

Kolekcjoner
06-03-2007, 16:08
(...) Będa na forum Nikona takie dylematy jak tutaj typu: "co lepiej 400D + lepsze szkło czy 30D?" i część ludzi wybierze zestaw D40X ze szkłem zamiast D80 z kitem, tłumacząc sobie że przecież jakość obrazu matrycy jest taka sama.

Zwłaszcza że może być tak że w D40X będzie jeszcze silniejsze odszumianie softowe niż w D80. Poczekajmy na pierwsze testy. Dla mnie to generalnie Nikon zrobił to bo musiał ale sensu w tej zmianie dużego nie ma. Że już nie wspomnę co muszą sądzić o tej firmie użytkownicy, którzy kupili sobie już D40.

lempl
06-03-2007, 16:34
Tylko, że jak ktoś kupi tanie d40 to potem będzie bardziej skłonny pozostać w systemie i kupić np d80. To nie jest sprzęt dla ludzi, którzy myślą o 5d czy mark3, tylko dla osób dokupujących coś bardziej zaawansowanego do kompakta. Jak nie maja technologii żeby walczyć na froncie FF to mają siedzieć z założonymi rękami i czekać aż im konkurencja zabierze wszystkich klientów?

Kolekcjoner
06-03-2007, 17:20
Tylko, że jak ktoś kupi tanie d40 to potem będzie bardziej skłonny pozostać w systemie i kupić np d80. To nie jest sprzęt dla ludzi, którzy myślą o 5d czy mark3, tylko dla osób dokupujących coś bardziej zaawansowanego do kompakta. Jak nie maja technologii żeby walczyć na froncie FF to mają siedzieć z założonymi rękami i czekać aż im konkurencja zabierze wszystkich klientów?

Tyle że badania wykazują, że w segmencie entry-level przywiązanie użytkowników do marki jest bardzo małe. Dlatego to taki trudny rynek.

yggdrassill
06-03-2007, 17:54
no i jest w nikonie taka sytuacja, ze trzy body(d200, d80 i d40x) maja taka sama matryce wiec i teoretycznie taka sama jakosc obrazu a zmienia sie wlasciwie tylko obudowa

MMM
06-03-2007, 18:03
no i jest w nikonie taka sytuacja, ze trzy body(d200, d80 i d40x) maja taka sama matryce wiec i teoretycznie taka sama jakosc obrazu a zmienia sie wlasciwie tylko obudowa
oraz AF, fps i wizjer.

yggdrassill
06-03-2007, 18:10
oraz AF, fps i wizjer.

dlatego pisalem "właściwie" ;)
IMHO niewielki wybor zostaje dla posiadaczy szklarni nikona

777
06-03-2007, 18:55
zastanawiam sie na jednym
moze nikon do razu wiedzial ze wprowadzi d40x ale wtedy kiedy pozbyje sie dzieki temu modelowi zalegajce w magazynach stare 6MP CCD....

scooter
06-03-2007, 19:08
A to świadczyło by już o totalnym olewaniu klientów entry level !!!
Po 3 czy 4 miesiącach dać zupełnie gratis większą matrycę !?!?

CHAMSTWO !!!

konradl
06-03-2007, 19:50

za to w canonie jest lepiej, im wyzszy model tym starsza matryca ;)
Przeciez jak oni w koncu łaskawie we wrzesniu czy sierpniu wstawia te 10 mpix do 40d to bedzie smiech na sali. Wogole w tym segmencie to sobie zarty robia z uzytkownikow, albo niech powiedza ze tej linii dziekujemy(20d, 30d), dajemy w to miejsce FF za jakies 6 tys PLN i nie strugamy glupkow.

akustyk
06-03-2007, 20:27
Wogole w tym segmencie to sobie zarty robia z uzytkownikow, albo niech powiedza ze tej linii dziekujemy(20d, 30d), dajemy w to miejsce FF za jakies 6 tys PLN i nie strugamy glupkow.

nie strugaja glupkow, tylko robia dokladnie to co napisales w ostatnim zdaniu. tyle, ze nie za 6k a za 8k. nie masz 2k? no to przykro im bardzo...

nastepca 30D moze sie pojawi, moze nie. byc moze bedzie to cos w desen D200 (APS-C z wypasiona obudowa), byc moze bedzie to nadal to co jest, tylko blizej okolic 1000$.

konradl
06-03-2007, 21:35
znaczy jak bym sie uparl to moze bym i znalazl, ale nie dam 8000 za 30d z FF-em :)

nastepca 30D moze sie pojawi, moze nie. byc moze bedzie to cos w desen D200 (APS-C z wypasiona obudowa), byc moze bedzie to nadal to co jest, tylko blizej okolic 1000$.

dlugofalowo nawet kosztem nowych matryc bylo by nawet dobre, by gdyby raz w to weszli to musialoby pozostac przy nastepnych modelach.

qwerty1237
07-03-2007, 02:51
Wy tutaj sie smiejecie a tu "pogromca" 1D marka trojki wyrosl. :-):-):-):-):-) Oto dowod:

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=22329775

I po co pakowac tyle kasy w najnowsza puszke Canona jak mozna miec to "cudo" prawie za bezcen.

Jarko3City
07-03-2007, 10:26
Ale kilka postów dalej jest już odpowiedź:

"Bolt 3 D40xs (with 55-200Vrs) together, and you should be able to get 9 FPS... :)"

ERR
09-03-2007, 17:49
Od 5 lat używam Nikona F80, świetny aparat. Używam w pracy Nikonów od D70s do D200. To wspaniale skonstruowane aparaty i biją na głowę amatorskie produkty Canona we wszystkich kategoriach poza jedną : jakość pliku cyfrowego.
Dużo oglądam plików z Nikona i Canona, potem je naświetlam (taką mam robotę). Widziałem już koszmarne zdjęcia z najlepszych aparatów i znakomite z amatorskich. Jestem tu nowy i nie chce się wymądrzać, ale o ile się zorientowałem, porównując aparaty z danego segmentu nikt nie napisał słowa na temat tego jak pliki wyglądają po wydruku. Ja wiem jedno, pliki jakie produkują D50, D40 i D80 wyglądają wspaniale (oczywiście te, które są poprawnie naświetlone)... na monitorze. I według mnie o to tu właśnie idzie, supermózgi z Nikona robią zdjęcia zestawem z matrycą z D70, oglądają wynik i piszą soft, który tworzy "dzieło", a jak jest już dobry algorytm to pakują go w aparat i wypuszczają jako D50 na przykład. Tak to widzę. Nie do końca rozumiem fenomen dlaczego wspaniałe pliki z Nikona nie wyglądają tak dobrze po wydrukowaniu, ale taki jest fakt. Jak chcesz mieć naprawdę dobre wydruki, musisz zaopatrzyć się w kolejną protezę, Nikon Capture na przykład (bo supermózgi wiedzą gdzie leży pies pogrzebany...).
Jestem amatorem, ale kocham fotografię, dwa lata zbierałem pieniądze na nowe cyfrowe body. I chociaż mam sprzęt analogowy nikona i nie mogę znieść wykonania amatorskich lustrzanek canona, takiego właśnie Canona sobie sprawiłem. I niech przemówią obrazy !

leon28
12-03-2007, 01:49
Od 5 lat używam Nikona F80, świetny aparat. Używam w pracy Nikonów od D70s do D200. To wspaniale skonstruowane aparaty i biją na głowę amatorskie produkty Canona we wszystkich kategoriach poza jedną : jakość pliku cyfrowego.
Dużo oglądam plików z Nikona i Canona, potem je naświetlam (taką mam robotę). Widziałem już koszmarne zdjęcia z najlepszych aparatów i znakomite z amatorskich. Jestem tu nowy i nie chce się wymądrzać, ale o ile się zorientowałem, porównując aparaty z danego segmentu nikt nie napisał słowa na temat tego jak pliki wyglądają po wydruku. Ja wiem jedno, pliki jakie produkują D50, D40 i D80 wyglądają wspaniale (oczywiście te, które są poprawnie naświetlone)... na monitorze. I według mnie o to tu właśnie idzie, supermózgi z Nikona robią zdjęcia zestawem z matrycą z D70, oglądają wynik i piszą soft, który tworzy "dzieło", a jak jest już dobry algorytm to pakują go w aparat i wypuszczają jako D50 na przykład. Tak to widzę. Nie do końca rozumiem fenomen dlaczego wspaniałe pliki z Nikona nie wyglądają tak dobrze po wydrukowaniu, ale taki jest fakt. Jak chcesz mieć naprawdę dobre wydruki, musisz zaopatrzyć się w kolejną protezę, Nikon Capture na przykład (bo supermózgi wiedzą gdzie leży pies pogrzebany...).
Jestem amatorem, ale kocham fotografię, dwa lata zbierałem pieniądze na nowe cyfrowe body. I chociaż mam sprzęt analogowy nikona i nie mogę znieść wykonania amatorskich lustrzanek canona, takiego właśnie Canona sobie sprawiłem. I niech przemówią obrazy !
no wlasnie, ciekawy jestem co za rzeczy naswietlasz? zeby daleko nie szukac, obecnie w bydgoszczy (stad pochodze) jest wystawa fotografii przyrodniczej bcc wildlife magazine (2006), wiele zdjec z wystawy to wydruki z cyfrowek robione w formatach 30x45 cm, malo tego sporo z nich powstalo np. na nikonie d70 - czyli 6 mp. qrcze, wg twoich slow, nie powinno ich tam byc, a jednak sa i sprawiaja na prawde bardzo sympatyczne wrazenie. nie sadze, zeby ktorykolwiek autor zdjec musial wstydzic sie uzytego sprzetu. tam rzeczywiscie przemawiaja obrazy, a nie kolejne zdjecia i obserwacje tablic.

Kolekcjoner
12-03-2007, 13:21
no wlasnie, ciekawy jestem co za rzeczy naswietlasz? zeby daleko nie szukac, obecnie w bydgoszczy (stad pochodze) jest wystawa fotografii przyrodniczej bcc wildlife magazine (2006), wiele zdjec z wystawy to wydruki z cyfrowek robione(...)

Tzn. ja bym Panowie zakończył tę niewątpliwie ciekawą dyskusję, bo IMO jest mało konstruktywna.

Co do D40x to ten rynek się co raz bardziej zagęszcza. W tej chwili są już dwa Olympusy, S A100, 400D, Pentax, Samsung, w najbliższym czasie ma zamiar wypuścić coś w segmencie entry-Level 10 Mpx - Panasonic (Wywiad z oficjelem Panasa na PMA (http://news.com.com/Panasonic+plans+lower-end+SLR+camera/2100-1041_3-6165958.html?tag=nefd.top)). Robi się na prawdę gęsto. Ciekawe kto jeszcze dołączy :mrgreen: i kto przetrwa :rolleyes:?

schabu
11-04-2007, 19:18
odświeżę wątek ponieważ znalazłem ciekawą aukcję. czytając jej opis o napisach na pasku nie mogłem się oprzeć porównaniu tego zabiegu sprzedającego do zabiegu nikona w związku z D40:D
http://allegro.pl/item183452101__reporterski_pasek_nikon_oryginal_.h tml

Kolekcjoner
11-04-2007, 19:35
odświeżę wątek ponieważ znalazłem ciekawą aukcję. czytając jej opis o napisach na pasku nie mogłem się oprzeć porównaniu tego zabiegu sprzedającego do zabiegu nikona w związku z D40:D
http://allegro.pl/item183452101__reporterski_pasek_nikon_oryginal_.h tml

Ja miałem taki pasek do zenita :).

schabu
12-04-2007, 00:23
mi bardziej chodziło o odświeżenie napisów na pasku korektorem. tak samo nikon odświeżył D40:D

Kolekcjoner
12-04-2007, 02:30
mi bardziej chodziło o odświeżenie napisów na pasku korektorem. tak samo nikon odświeżył D40:D

Wiesz odswieżył, bo musiał :lol:. Inaczej by musieli wkładać matryce do D40 z .... no właśnie hmm. Przy tym rąbneli mało konkurencyjną cenę: 2600 PLN.

mruczek
12-04-2007, 15:27
Myślę, że ta cena specjalnie jest podniesiona aby sprzedawcy mogli się wyzbyć starszych d40. Przy różnicy 100zł chyba nikt by nie kupił mniejszej matrycy.
Za kilka miesięcy, po wyzbyciu się d40, d40x będzie kosztować tyle co teraz d40.

Kolekcjoner
12-04-2007, 16:24
Myślę, że ta cena specjalnie jest podniesiona aby sprzedawcy mogli się wyzbyć starszych d40. Przy różnicy 100zł chyba nikt by nie kupił mniejszej matrycy.
Za kilka miesięcy, po wyzbyciu się d40, d40x będzie kosztować tyle co teraz d40.

Możliwe ale obecnie jest bardzo mało konkurencyjna. 400D w niektórych sklepach można kupić za niespełna 2.5 kzł /i jeszcze -310 zł/. Alfę także można dostać taniej. Za kilka miesięcy sytuacja się może na tyle zmienić, że D40x nadal nie będzie konkurencyjny. Cena jak na tak okrojony aparat jest IMO za duża.

odiss
19-12-2007, 19:01
W kwestii D40/D40x nikona wypowiem się pod kątem wygody. Miałem go ostatnio w ręku i próbowałem pstrykać fotki. Próbowałem - to najlepsze określenie. Nie wiem jak Nikon mógł wypuścić coś tak fatalnego. Może to dlatego że mam już canonierskie łapy i odruchowo szukam tam gdzie zawsze, ale bawiąc się D40x miałem ogromną ochotę rzucić nim o ścianę ! Jak dla mnie to poważny mankament, zniechęcający mnie poważnie do ewentualnej przesiadki na system Nikona.

Nie żebym zamierzał, ale niedługo zakupy trzeba będzie zrobić, więc patrzę i cenowo i jakościowo na obie marki ;)

Teo
19-12-2007, 21:40
Nikon D40/40x to świetny aparacik i sprzedaje się jak ciepłe bułki. Zwłaszcza teraz przed Świętami ;) Dziennie idzie kilka sztuk. Wiadomo, że to sprzęt zamiast kompakta i ci co go kupują nie robią zdjęć zawodowo. Rzadko wychodzą poza program "zielony". I rzadko dokupują jakieś inne obiektywy poza parę 18-55 + 55-200. A teraz jeszcze dostają gratis 2x1GB - kto jak kto, ale nikon dba o swój marketing ;)

chomsky
19-12-2007, 21:44
W kwestii D40/D40x nikona wypowiem się pod kątem wygody. Miałem go ostatnio w ręku i próbowałem pstrykać fotki. Próbowałem - to najlepsze określenie. Nie wiem jak Nikon mógł wypuścić coś tak fatalnego. Może to dlatego że mam już canonierskie łapy i odruchowo szukam tam gdzie zawsze, ale bawiąc się D40x miałem ogromną ochotę rzucić nim o ścianę ! Jak dla mnie to poważny mankament, zniechęcający mnie poważnie do ewentualnej przesiadki na system Nikona.

Nie żebym zamierzał, ale niedługo zakupy trzeba będzie zrobić, więc patrzę i cenowo i jakościowo na obie marki ;)

Moze miales jakis inny aparat w rece? Zastanow sie!
czesc.Ch.

k4cper
19-12-2007, 22:34
znowu bawicie się w archeologów odkopując stare tematy ;p

Bahrd
19-12-2007, 23:14
Moze miales jakis inny aparat w rece? Zastanow sie!
czesc.Ch.

Popieram - jakbyś ponosił trochę 1D + 85L, to pokochałbyś "lekki, zwarty i gotowy" D40x + 18-200VR... - a ekstrapolując (czyli naciągając z lekka) testy Jacka_Z można zaryzykować stwierdzenie, że w 90% przypadków nie zobaczyłbyś różnicy na zdjęciach ;)

znowu bawicie się w archeologów odkopując stare tematy ;p

Oj, to podrzuć jakiś nowy ;)
Choćby taki OT: http://www.dpreview.com/news/0712/07121904sonydslra700review.asp