PDA

Zobacz pełną wersję : compact battery Pack do 580 EX

grebog
04-03-2007, 23:36
Witam!!!

Wiele miesięcy czytania Szanownego forum i tym sposobem wiele zdobytych doświadczeń, czas więc coś napisać (oby mądrego;) ).
Pierwszy post (trochę trema:oops: ) i od razy prośba do Zorientowanych w temacie.
Do rzeczy: mam obecnie 580 EX i chciałbym posiłkować się dodatkowym zasilaniem (głównie poprawa szybkości ładowania przy serii zdjęć). Szacowny producent C przewiduje zestaw Compact Battery Pack CP E-3 na osiem AA. Ja obecnie posiadam poprzednią wersję Packa (pozostałość po 540 EZ) na sześć baterii AA. Niby sprawa oczywista i nie powinienem nikomu zawracać głowy, bo czarno na białym napisane jest: 580 EX=osiem baterii AA.
Ale... wertując neta dostrzegłem (choć są rozbieżności), że do 550 EX polecają CP E-2 (czyli sześć baterii) oraz CP E-3 (osiem AA). To w sumie jak to jest z tym dodatkowym zasilaniem???? Czy bezpiecznie mogę sobie podpiąć sześciobateryjny PacK?

Jeśli ktoś wie coś na ten temat będę bardzo wdzięczny (po cichu liczę, że Kuchatek coś odpowie, bo wiadomo: Guru 8-) .

Pozdrawiam

KuchateK
05-03-2007, 04:39
No niestety, tym razem nic ;)

Zewnetrzne zasilanie jest na tyle niepopularne, ze na necie ciezko cos znalezc o nich. A kupowac nie planuje bo jak dla mnie w 580ex wystarcza szybkosci, dzwigac wiecej mi sie nie chce ;)

Jak kiedys poloze rece na nim to z pewnoscia zlustruje co i jak tam dziala, ale narazie jeszcze nie mialem okazji.

P.S. Witamy na forum, przykro nam z powodu Twoich wydatkow :D

MARANTZ
05-03-2007, 07:45
Ostatnio byłem w łódzkim Fotokonsorcjum i mieli tam jeszcze starszą wersję zewnętrznej ładowarki (Pack E) na sześć baterii, ale typu R-14. Ten stary Pack też pasuje do 580 EX. Wersja z sześcioma bateriami AA była przejściowa, podobno zbyt wolno ładowała lampę. Wersja na osiem "paluszków" ma być wolna od tej wady. To są opinie sprzedawcy. Wszystkie te wersje pasują do 580 EX.

grebog
05-03-2007, 22:37
Dzięki.

Być może napięcie bezpośrednio na wyjściu z Packa na kabel jest standartowe i nie ma wpływu czy lampę wspomaga osiem czy sześć AA (tak to sobie tłumaczę :rolleyes: ), choć to ciut dziwne. Na wszelki wypadek zanim poeksperymentuje na żywca z 580 EX to "pociągnę" za język kogoś z Fotokonsorcjum (MARANTZ dzięki za info).

P.S. Przepraszam Kuchatek, że brutalnie "wyciągnąłem Cię do tablicy" :mrgreen:

Pozdrowienia

fotomoto
06-03-2007, 23:38
Witam
Wtrącę parę słów w celach ostrzegawczych.Też niedawno myślałem nad packiem , nawet skleciłem jakąś samoróbę i z perspektywy uważam że nie ma to większego sensu bo: akku teraz są tak wydajne że w zupełności wystarczają. Ostatnio na Duracellach 2650 mAh zrobiłem ok 500 fotek w odstępach jedno dwu sekundowych, a po następnych 200 na drugim komplecie spaliła się moja 580 EX, wydaje mi się zatem że układ lampy jest tu ograniczeniem a nie zasilanie.

MARANTZ
09-03-2007, 01:53
Nie dziwię się, że ją spaliłeś. I tak o dziwo długo wytrzymała. Nawet w instrukcji jest wzmianka o przerwie po określonej liczbie szybkich "strzałów" z pełną mocą. Taki Pack jest ważny przy robieniu zdjęć w serii, przyspiesza on jednak ładowanie lampy, szczególnie jak baterie nie są już najświeższe.

grebog
09-03-2007, 10:32
Dokładnie tak jak mówisz MARANTZ. Battery pack nie służy do "zarzynania" lampy dwustoma fotkami pod rząd:cool: . Pomagał mi (w 540 EZ) przy serii zdjęć na imprezach typu studniówka lub inne "harce". Standartowo sama lampa przy trzeciej klatce nie nadążała się ładować (mało światła, błysk odbity - więc praktycznie pełna moc lampy) i to wtedy kiedy było najciekawsze ujęcie :sad:. Po podpięciu Pack pięć klatek dawało radę błysnąć, a potem przerwa - przecież to nie karabin maszynowy:razz: .
Drugi pozytyw packa to większ ilość błysków, ale to mniej istotne bo na komplecie akumulatorów w lampie też można wystarczająco dużo nabłyskać.

Wracając do mojego wcześniejszego dylematu, to facet fotokonsorcjum stwierdził, że starszy Pack (sześciobaterjny) powinien spokojnie też zadziałać. Podłączyłem i efekt zerowy :sad: .
Wniosek: 580 EX zapewne działa tylko z Compact Battery Packiem CP E-3 (ośmopaluszkowym).

MARANTZ
09-03-2007, 19:23
Hmm... rozumiem, że wszystko było dobrze podłączone. A może w menu lampy nie dopuściłeś zewnętrznego źródła? Albo coś w tym stylu. Nie jestem pewien czy tam nie trzeba czegoś w menu ustawić a nie mam w tej chwili instrukcji pod ręką.
Jeżeli wszystko zrobiłeś prawidłowo to będę zdziwiony, że nie chce działać a panów z Fotokonsorcjum czeka przykra rozmowa...:twisted:

grebog
10-03-2007, 01:10
hmm... też początkowo pomyślałem, że trzeba lampę "naprowadzić" na to, że chcemy używać dodatkowego zasilania. Jest opcja w CFn (nr7) i dwie możliwości: zasilanie wew i zew oraz tylko zasilanie zew. Co bym nie ustawiał reakcji brak.
Jeśli chodzi o Fotokonsorcjum to na ich usprawiedliwienie jest fakt, że jeden z Panów stwierdził: "z tego co on wie....." oraz "ale głowy to on sobie nie da uciąć, że.....":roll:

A tak w ogóle jeśli, ktoś poczuje chęć posiadania takiego Packa (oczywoście nie do 540 EZ), to zapraszam niedługo do działu SPRZEDAM (oczywiście za rozsądną kaskę:razz: )

Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS

wkradł się błąd

powinno być : (oczywiście nie z 580 EX)

z 540 EZ działał bez zarzutu, a z tego co wyczytałem z instrukcji 550 Ex też działa z sześciobateryjnym Packiem

grebog
14-03-2007, 15:06
Witam ponownie

Sytuacja się rozwiązała!!!! Problem tkwił całkiem gdzie indziej i pewnie bym tego nie sprawdził, gdyby nie chwila wolnego czasu i praktycznie pogodzenie się z faktem, że "z 580 Ex To to nie zadziała" :-( .
Wiem, że trochę problemem zamieszałem (przepraszam, jeśli kogoś tym zbiłem z tropu), ale winien jestem wyjaśnienie :oops: .

Okazało się, że po dłuższym nieużuwaniu jeden ze styków w komorze baterii lekko zaśniedział (w komorze baterie połączone szeregowo). Przeczyszczenie styków sprawiło, że wszystko z moim Ex zadziałało.

Może nie ma tak znaczącej poprawy w szybkości ładowania jaką odczuwałem z 540 EZ, ale z EX też jest zauważalna (dwie klatki więcej w serii przy full błysku), a to już mi w krytycznych momentach wystarczy.

Myślę, że ta informacja może się komuś kiedyś przydać : z 580 Ex działa także sześciobateryjny Compacta Pack.

Pozdrawiam

i to tyle chyba w tym wątku

KuchateK
14-03-2007, 18:46
Masz miernik? Zmalowal bys schemat polaczenia i jak sa wyprowadzone we wtyczce styki do lampy.

grebog
15-03-2007, 00:02
Dla kogo jak dla kogo, ale dla Ciebie jestem skłonny porozkręcać pack (ciut żal :sad: ) i sprawdzę jak jest to połączone - wtyczka jest trzypinowa. Pomierzę napięcia i coś wyskrobię choć elektrykiem nie jestem :confused: . Niestety dopiero w połowie przyszłego tygodnia (trochę "niewyróbka" czasowa).

KuchateK
15-03-2007, 01:40
Ja to tam malo wazne :D Ale mysle, ze na forum bedzie wiele bardzo wdziecznych Ci osob za poswiecony czas i pojawi sie pewnie pare samorobek ;)

Jak juz lapiesz za srubokret to rob przy okazji zdjecia (przydadza sie). Tylko aparatem z karta w srodku, nie tak jak ja podczas rozkrecania gripa :mrgreen: Jak trafisz na jakas elektronike to walnij zdjecie plytki z obu stron tak aby bylo widac oznaczenia na elementach (o ile jakies sa :D).

MARANTZ
15-03-2007, 02:06
Mnie cieszy fakt, że chłopaki z wiadomego sklepu mieli rację bo bym ich niesłusznie objechał. Sam byłem bliski kupna tego packa na R-14 do 580 EX. Dłuższa seria z takim zestawem baaardzo mnie cieszy :)

Vitez
15-03-2007, 12:18
Sam byłem bliski kupna tego packa na R-14 do 580 EX. Dłuższa seria z takim zestawem baaardzo mnie cieszy :)

Czy dobrze zgaduje ze wieczorem zamierzasz obiec jakis caly samolot rejsowy dookola oswietlajac go calego skutecznie 580tka? ;)

MARANTZ
16-03-2007, 00:08
Nie Vitez. Czasami robię reporterkę dla portu i na sali odpraw nie jest za widno. Ale do ślubu w "dynamicznych" momentach lubię walnąć serią (niekoniecznie w kościele) i już nie raz miałem "czarne" zdjęcia.

3SA
19-03-2007, 22:30
Dla zainteresowanych tematem proponuję artykuł Davida Burren'a, niestety po angielsku.

http://burren.cx/photo/flash_power.html

Pozdrawiam
Bartek