Zobacz pełną wersję : zużycie prądu
czy ktoś mi może powiedzieć jakie są realne opłaty za 1 kilowatogodzinę w krakowie? czyli opłata za energię i jej przesył. nie mogę tego nigdzie znaleźć a nie mam dostępu do rachunku.
chodzi mi o to aby obliczyć ile zużywa prądu mój komputer i udowodnić osobie upartej, że nie za 1500 zł misięcznie
w wawie to ok 33 grosze za kwh
a tej osobie to powiedz zeby sie poszla leczyc
czli liczac ze masz zasilacz 300 wat i on non-stop pracuje na maxa(co jest nie realne)
i ze komp pracuje caly miech 24 na dobe
to wychodzi miesiecznie 0,33 zl*24*30=ok 237 zl miesiecznie co i tak jest duzo wg mnie zawyzone
dzięki, 33 grosze to wraz z przesyłem? czyli za całość?
proszę więcej osób o opinie, sprawa jest poważna, bo nie mieszkam sam i grozi mi odłączenie internetu, a co za tym idzie ogólny brak dostępu do informacji! to jak odciąć mi tlen :)
tak z przesylem
wez sobie rachunek i podziel kwote na zuzyte kw i bedziesz wiedzial jak to jest u ciebie z tymi wszystkimi dodadkowymi oplatami i abonentami
podlacz sobie licznik przed kompem i zalatwisz sprawe
Tomasz Golinski
04-03-2007, 14:56
czli liczac ze masz zasilacz 300 wat i on non-stop pracuje na maxa(co jest nie realne)
jeszcze monitor. Duże crt koło 100W mogą brać.
tak z przesylem
wez sobie rachunek i podziel kwote na zuzyte kw i bedziesz wiedzial jak to jest u ciebie z tymi wszystkimi dodadkowymi oplatami i abonentami
podlacz sobie licznik przed kompem i zalatwisz sprawe
skąd taki wziąść, pytałem w sklepach ale nigdzie nie było
nie mam dostępu do rachunku
jeszcze monitor. Duże crt koło 100W mogą brać.
no tak, ale 300W zasilacza to też maksymalne zużycie pod warunkiem, że wszystkie urządzenia działają, czyli nagrywarka wypala, dyski zapisują, procesor oblicza itp, a to się rzadko zdarza.
liquidsound
04-03-2007, 15:14
Marcin, ugotowanie wody w 1,5 litrowym czajniku kosztuje ok 13-15 groszy, wbrew temu co niektorzy siali zamet ze to takie drogie. Ile ciagnie komputer, sam sobie odpowiedz.
byl kiedys u mnie klient u ktorego mamy nadajnik wi-fi. po kilku latach powiedzial, ze rachunki mu sie zwiekszyly na energie el. kupilismy sprytne urzadzonko, ktore sprawdza ile na dana chwile 'ciagnie' sprzet, wylicza srednie itp itd. na kompa z procem p4 ~3ghz, grafa 7300gs, jakis tam dysk, naped optyczny i fdd, z zasilaczem 350w wyszlo, ze przy obciazeniu 3dmarkiem03 bral max 130w.
do tego monitorek crt ~17" ~100w.
to sa smieszne pieniadze :-)
o i prosze http://allegro.pl/item167996605_profesjonalny_miernik_do_pomiaru_kos ztow_energii.html ;)
o i prosze http://allegro.pl/item167996605_profesjonalny_miernik_do_pomiaru_kos ztow_energii.html ;)
Kiedyś w jakiejś gazetce był artykuł na temat zasilaczy komputerowych, sprawności, PFC i jego działania itp itd. Użyto zabawki podobnej do tej z aukcji.
Wyniki zostały skomentowane na p.m.e. Okazuje się, że ten mierniczek nie mierzy TRMS napięć i prądów, co powoduje, że do obciążeń typu zasilacz impulsowy nie nadaje się.
Okazuje się, że ten mierniczek nie mierzy TRMS napięć i prądów, co powoduje, że do obciążeń typu zasilacz impulsowy nie nadaje się.
nie bede zaprzeczal bo nie wiem :|
moze cos innego - pomiar wykonany na jednym konfigu sprzetowym (http://twojepc.pl/news1496.html)
i temat na elektrodzie (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic260666.html) (nie Dodzie ;) )
Ten Metrix mierze TRMS - pomiar (a przynajmniej przyrząd) jest odpowiedni.
Oplaty w Krakowie? Mieszkam w Kraku i juz Ci mowie bo sam licze sobie co miesiac.
Cena za prad miesieczna jest taka:
Oplata za energie czynna = Ilosc kWh x 0,1405
Oplata zmienna za przesyl = ilosc kWh x 0,1906
do tego dodajesz 2.19zl oplaty stalej oraz dodatkowo 0.82 gr
sumujesz do wszystkiego dodajesz vat 22%
U mnie lazi komputer P4 z monitorem 21" Ctr (zwykle 24/h) , do tego pralka lodowka swiatla, kuchnia elektryczna, TV i inne sprzety i czasem dodatkowy laptop siostry jak odwiedza . Rzadko kiedy udaje mi sie przekroczyc 300 KW miesiecznie a to jest koszt 124 zl (bez kilku groszy)
Chyba przy tych danych wyliczysz sobie ile kosztuje to co chcesz wyliczyc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to wychodzi miesiecznie 0,33 zl*24*30=ok 237 zl miesiecznie co i tak jest duzo wg mnie zawyzone
CHyba bardzo przesadziles. poczytaj wyzej. No chyba ze Warszawa taka droga!
liquidsound
04-03-2007, 17:55
KW to masz na mysli kWh??
no fakt troche przesadzilem
to wyliczenie do zasilacza 1000 wat;)
zeby bylo 300 wat trzeba to pomnozyc *0.3
wychodzi ok 71 zeta za miesiac
reszta co ja ci bede gadal
u mnie komp chodzi prawie 28 godzin dziennie + normalne zycie 3 osobowej rodziny
nikt sie specjalnie nie szczypie ( a juz naj mniej dziecko )
telewizory 2, kompy 2 akwarium 1 i za ostatnie 6 miesiecy maj-pazdziernik wyszlo 406.33
nastepna prognoze na 6 miesiecy mam 510.39
KW to masz na mysli kWh??
Tak.
Hahah Tadek.. no teraz moge sie zgodzic :))
Napisze z zycia. W pazdzierniku byla u mnie siostra z Laptopem. Z tego co pamietam moj chodzi 30 dni w miesiacu, jej chodzil wieksza czesc dnia w ciagu 30 dni . DO tego przynajmniej 6 pran w pralce , codzienne gotowanie na kuchni elektrycznej, no i swiatlo w 3 pokojach. No i jeszcze wszystkie te radia, telewizory, odtwarzacze. Rachunek wyniosl 136.78
no fakt troche przesadzilem
to wyliczenie do zasilacza 1000 wat;)
zeby bylo 300 wat trzeba to pomnozyc *0.3
wychodzi ok 71 zeta za miesiac
hahah ale dane wprowadzasz.. przed chwila mnozyles przez 0.7 i 160 wyszlo :)) no ok teraz chyba juz bardziej realnie.
Kurcze ta wawka wyjatkowa.. nawet dzien u was trwa 28 godzin ;)
hahah ale dane wprowadzasz.. przed chwila mnozyles przez 0.7 i 160 wyszlo :)) no ok teraz chyba juz bardziej realnie.
wczoraj sie luzowalem i jeszcze ten caly luz ze mnie nie wyszedl
ale jak czytam ze komp ciagnie 1500zeta / miech to spazmow dostaje
powiem jeszcze innaczej
w pracy 3 kompy + 2 duze maszyny co grzalki silniki maja itp i miesiecznie 200 zl no w zimie 300
Kurcze ta wawka wyjatkowa.. nawet dzien u was trwa 28 godzin ;)
no przeciez pisze wyzel ze zluzowalem sie wczoraj strasznie
20 godzin mialo byc albo 18, bo na spanie wylanczam bo mi szumi
ale jak czytam ze komp ciagnie 1500zeta / miech to spazmow dostaje
No wiesz to wrecz dziwne.. :) Kup komputer a druga cene zaplacisz w pradzie.. CHociaz znam takie durne przypadki jak np kup konsole PS2 za 400 zl a potem plac po 200-300 zl za jedna gre:)
ja mam taki problem, że ludzie z którymi mieszkam nie pokończyli uczelni technicznych i nie za bardzo potrafię im to udowodnić. rozumiecie? dla nich najprostsza matematyka nie jest zrozumiała!!!!!
NO to masz problem. Znam takie przypadki. Ja nie pokonczylem technicznych a artystyczne a jakos potrafie sobie policzyc ile prad kosztuje.
Skoro CI takie bzdury wmawiaja to na czym je opieraja? rachunki takie dostaja ? To niech ci pokaza i przy okazji niech sprawdza czy lewego podlaczenia gdzies nie maja. Poza tym zawsze macie telefony i mozna latwo uzyskac info ile kosztuje np zuzycie 300 kWh. Niech se stany licznikow spisuja na poczatku i na koncu miesiaca i beda widzieli ile sie zuzywa.
JaBlam - nie chciałem Cię obrazić i mam nadzieję, że tego nie zrobiłem :)
swoje bzdury opierają na nie wiem czym, a proste metody są przez nich od razu obalane. kartka z obliczeniami na których mi wyszło 133 złote miesięcznie (zakładając 300W i 155 W na monitor) poszła do kosza zanim ją położyłem na stole
w tym momencie jadę na internecie z komórki bo kabel właśnie został przecięty. zaczęła się wojna
JaBlam - nie chciałem Cię obrazić i mam nadzieję, że tego nie zrobiłem :)
Ale przeciez mnie nie obraziles! Ja tylko wspolczuje!... kurde ale jazda. CHyba bym pobil takich ludzi. Podejrzewam ze doskonale zdaja sobie sprawe ile to kosztuje i szukaja tylko pretekstu. Ja kiedys mieszkalem u malzenstwa ktore zawsze dodawalo sobie do rachunkow 100-200 zl miesiecznie. poczekalem 3 miesiace i oglosilem wyprowadzke. Na pismie wypowiedzenia napisalem ze ze zlodziejami nie bede sie zadawal a dodatkowo glupio im sie zrobilo bo dysponowalem wydrukami za media. I zadnych podwyzek nigdzie nie oglaszali...
Podejrzewam ze doskonale zdaja sobie sprawe ile to kosztuje i szukaja tylko pretekstu
dokładnie, widzę, że wiesz o co chodzi. teraz jadę na EDGE i chyba muszę wziąść Z Orange usługę internetu za 110 złotych :) zdziercy ale innego wyjścia nie mam. każdy kabel będzie cięty.
dzisiaj podczas kłótni usłyszałem argument, że przez kabel z internetu płynie prąd :) szkoda, że ten prąd nie kopnął osoby która cięła kabel :)
także od dzisiaj EDGE chyba, chociaż koszty są ogromne :(
Przeprasza a czy ty wynajmujesz u kogos czy to zupelnie ina hostoria? Jesli oczywiscie nie tajemnica
qwa z kim Ty mieszkasz? bo czytam i nie wierze:D
w domu rodziców ja mam w polsce wszystko elektryczne... kuchenke ogrzewacz przepływowy wody nawet ogrzewanie podłogowe w łazience jest elektryczne, pralko-suszarka ojciec dogrzewa sie piecykiem elektrycznym bo lubi saune i rachunek nie przekroczył zima 500 zł tojakas parnoja chyba im sie licznik zepsuł w tv gdzies widziałem ze koles dostał ni z tego ni z owego 4i poł koła rachunek za prąd najpierw mało zawału nie dostała później sie okazało ze kólko z niewyjasnionych przyczyn zacżeło sie kręcic 20x szybciej :D
To u mnie w domu gdzie codziennie co najmniej 2 komputery długo chodzą a w pokoju mam terraria które łącznie z kolejne 400W ciągną 12 godzin na dobę nie ma takich rachunków jak rzekomo ten komputer sam ciągnie :) Swoją droga współczuję. Na każdym kroku się natykamy na debili, ale w na takich i w takim stopniu - to już udręka. Nie masz ochoty przejść do rękoczynów czasem? ;)
wyprowadz sie jak najszybciej bo to jacys chorzy ludzie, dzis tna kable jutro siekiera w kompa a pojutrze w plecy
Ej.. spokojnie.. a moze to rodzice? Kolega nie odpowiedzial i z sadami sie wstrzymac. Jesli to Najmujacy to ja bym ich szybko pozegnal...
Tomasz Golinski
05-03-2007, 01:02
Albo żona :twisted:
zawsze tak mieli czy ostatnio im sie pogorszylo?
kumpel w lublinie mial troche podobne przejscia ze wspollokatorem, moze nie tak drastyczne (ciecie kabli) ale byly.
ostatecznie moj kumpel zostal a tamten sie wyprowadzil :D
hehehe
liquidsound
05-03-2007, 07:06
Zone ma wporzadku, jestem z Nia na roku:lol:
Bagnet007
06-03-2007, 09:36
Niestety kolega mkwiek nas opuścił :???: W tej chwili po cichu kombinuje z dostępem radiowym, ale sam nie wie ile to może potrwać.
jezu toz to 21 wiek, jak mozna byc tak ciemnym???
wszyscy z tego kraju uciekna to kaczki zrobia monarchie
glabami da sie rzadzic w nieskonczonosc
chłopaki, jestem ale tylko moment bo jestem w kafejce.
Przeprasza a czy ty wynajmujesz u kogos czy to zupelnie ina hostoria? Jesli oczywiscie nie tajemnica
niestety to rodzice, mieszkam u nich z rodziną bo na razie nie ma innego wyjścia
qwa z kim Ty mieszkasz? bo czytam i nie wierze:D
patrz, wyżej, ja też nie wierzę, ale rachunków pokazać mi nie chcą
Nie masz ochoty przejść do rękoczynów czasem? ;)
mam, ale nie chcę być tacy jak oni i wykazuje się cierpliwością
wyprowadz sie jak najszybciej bo to jacys chorzy ludzie, dzis tna kable jutro siekiera w kompa a pojutrze w plecy
wyprowadzę, jeszcze w tym roku, na razie mam piąty rok do skończenia, potem praca i wyprowadzka.
zawsze tak mieli czy ostatnio im sie pogorszylo?
cóż, zawsze wykazywali się niską wiedzą techniczną. ale ta sprawa to bardziej świadome działanie na złość w celu przerwania moich studiów
Zone ma wporzadku, jestem z Nia na roku:lol: i oby nic więcej :P
jak widzicie, efekt został zrealizowany. nie mam dostępu do neta i w tych warunkach została mi jedynie możliwość BlueConnect itp.
ceny wysokie bo 120 zł ale trudno. w przyszłym tygodniu mam nadzieję wrócić na łono internetu. jestem w zasięgu UMTS więc z szybkością nie powinno być problemu. ograniczenia przesyłu to 4 GB, więć e-mule pójdzie w zapomnienie :) chyba, że w tzw hot spotach gdzie jest szybki internet za darmo.
ta afera ma głebokie korzenie która bardzo ciężko wytłumaczyć poprzez krótki wątek. ja nie widzę w tym mojej winy, chyba, że jako moją winę traktujemy to, że się kiedyś urodziłem.
po prostu u mnie nie ma i nie było nigdy miłości rodzicielskiej itp, ale dość już bo to nie forum do takich rzeczy.
coz moge powiedziec, "mamo to siok"
wspolczuje ;(
na gadu bym napisal <glaszcze> ale to nie gadu.. przykra sprawa. ukonczenia roku i dobrze platnej pracy zycze ;)
hmmm...podobno wszyscy wielcy mieli trudne poczatki;)