Zobacz pełną wersję : 'dziura' w ogniskowych
pkulczycki
04-03-2007, 14:03
witam. mam szklo Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM do mojego 30d. chcialbym kupic cos dluzszgo. zalezy mi zeby nie mosic 10 obiektywow wiec zastanaiwam sie nad Sigma 50-150mm f/2.8 F2.8 APO EX HSM DC.
wydaje mi sie ze ten obiektyw jest stosunkowo kompaktowy a da mi dobre mozliwosci zoomowania oraz pracy przy nizszych ogniskowych. oczywiscie pozostaje problem 'dziury' pomiedzy moja szeroka sigma a nowa. jest to 20mm - 50mm. czy to mozebyc rzeczywiscie sporym problemem w plenerze? naprawde wydaje mi sie ze jestem sklonny do jakiegos kompromisu zeby nie nosic 3 obiektywow. a moze polecicie inne szklo zamiast tej Sigmy 50-150mm? ale jak mowilem musze miec dobry zoom. dodam ze mam kita 18-55 ale jego nigdy nie uzywalem i nie zamierzam. pozdrawiam.
04-03-2007, 16:37
Zależy jeszcze czy rzeczywiście ogniskowe znajdujące się w tej "dziurze" są Ci potrzebne. Do niedawna miałem zestaw 20mm,30mm, tutaj dziura, dopiero 50mm, 58mm i 135mm. Nie miałem z tym żadnego kłopotu, bo przy ogniskowych rzędu 30-50 zoomowanie nogami nie sprawia wielkiego kłopotu ;-)
pkulczycki
04-03-2007, 17:20
fotografuje zwlaszcza krajobrazy.
Janusz Body
04-03-2007, 17:22
To Ci będzie brakować tego co w dziurze.
Masz kita jako "zapchajdziure" a to wcale nie jest taki najgorszy obiektyw.
Mam identyczne zdanie jak Mac - 24-105 (ok. 38 do 168 na cropie) to super zakres z uzupełnieniem 10-20 od dołu.
Ja też zajmuję się fotografią krajobrazów. IMHO może istnieć częsta potrzeba przepinania szkieł, bo jednak zakres 18-55 jest b. często używany - przynajmniej przeze mnie do focenia landszaftów.
pkulczycki
08-03-2007, 19:46
wlasnie wrocilem z maroka. fotografowalem tylko moja sigma 10-20mm bardzo dobrze sie w tym czulem. jedyne czego czasem potrzebowalem to duzy zoom. czyli mam wrazenie ze to czego mi trzeba to ta 50-150.
co do kita to z tego co slyszalem jest bardzo kiepski wiec nawet go nigdy nie podpialem.
wczesniej mialem konica-minolta a200. byl tam zoom 7x. jak to sie ma do 105mm?
pewnie chodzi o 24-105L canona. Moim zdaniem dziura w ogniskowych nie będzie dotkliwa, jak chcesz szeroko to masz ekwiwalent 16-32mm, jak tele to 80-240. Wydawanie kilku tysięcy na szkło które pokryje Ci brakujące kilkadziesiąt mm wydaje mi się za dużym wydatkiem - jak chcesz szeroko, zapinasz szeroki, jak chcesz wasko, zapinasz tele.
mam wrazenie ze to czego mi trzeba to ta 50-150.
No i tu sobie odpowiedziałeś, najlepiej jest kierować się własnymi potrzebami i odczuciami :)
MacGyver
08-03-2007, 20:48
To czy Ci będzie brakować tych 30 mm czy nie to zleży wyłącznie od tego co i jak focisz, mnie by brakowało (20 mm na cropie to wciąż bardzo szeroko, 50 to już dość wąsko). Najlepiej wrzuć KIT-a do torby (dużo nie waży) i zobacz jak często będziesz chciał po niego sięgnąć, to da Ci odpowiedź czy warto inwestować w trzecie szkło
Jeśli ten zakres nie jest przez Ciebie zbyt często używany to nie musiało by być to szkiełko za 4 czy 5 kzł, wystarczy Tamron 17-50/2.8 albo Sigma 18-50/2.8
czyli mam wrazenie ze to czego mi trzeba to ta 50-150.
Jeżeli wiesz czego potrzebujesz i jesteś przekonany do tego obiektywu - to nie pytaj o rady, których wydajesz się nie słuchać, tylko go kup. Z tego co piszesz wynika, że "na siłę" próbujesz uzyskać aprobatę forum dla swojego wyboru.
co do kita to z tego co slyszalem jest bardzo kiepski wiec nawet go nigdy nie podpialem.
Kit jest całkiem przyzwoity w zakresie do 35 mm. Nie używaj nigdy obiektywów "na słuch", lecz raczej je sprawdź.
M@riusz
wlasnie wrocilem z maroka. fotografowalem tylko moja sigma 10-20mm bardzo dobrze sie w tym czulem.
co do poczucia to nie watpie. ale mam wrazenie, ze jak za jakis rok obejrzysz zdjecia, to bedziesz rzygal efektem ultraszerokiego kata na kazdym kolejnym zdjeciu, o ile nie sa to zdjecia stricte reportazowe
obiektyw, ktory pozwala Ci zrobic zdjecie, jakiego bez szkla bys nie zrobil nigdy nie jest kiepski jak dla mnie :) demonem jakosci kit bardzo trudno nazwac, ale jestem zawsze zdania, ze trzeba najpierw miec w ogole jakies zdjecie, zeby potem kontemplowac piekno pikseli.