Zobacz pełną wersję : Wezyk spustowy czy radiowo???
Jesli chodzi o wezyki do 30D to projektant mial chyba nierowno pod sufitem. Oryginalny ma 80 cm i tylko tyle, natomiast zamienniki maja 80 cm albo.....5 metrow!
Cena oryginalnego to wydatek okolo 180 zl. (80cm)
Cena zamiennika 70 zl (80cm)
Cena zamiennika 110 (5m)
Szkoda ze nie ma czegos pomiedzy. Wiem ze mozna sobie zrobic ale skoro znalazlbym gotowy to dlaczego nie wziac. Tyle ze 80 cm troche za malo (mnostwo osob narzeka) i w przypadku np autoportretow nie da sie za bardzo albo utrudnione, a z drugiej strony 5 metrow jest fajne tylko w przypadku robienia fotek np Marko to 5 metrow kabla wala sie po ziemi. Zeby bylo 2-3 m to idealnie!.
No ale od niedawna pojawila sie inna opcja dla posiadaczy 20D, 30D.
http://www.fotohobby.com.pl/?p=productsMore&iProduct=10&sName=NOWOSC!-Radiowe-zdalne-sterowanie-do-Canona
jest to model pod 450D 400D itd ale juz sie pojawil ten dla 30 D. Identyczny tylko inna wtyczka. Z jednej strony kusi bo cena tyle ile 80 cm oryginalny wezyk spustowy no i ma zasieg 20 metrow (nawet 10 to wiecej niz 5 :) , z drugiej strony nie uzywalem tego nigdy i np nie wiem czy nie wystepuja opoznienia migawki przy uzywaniu tego rozwiazania. czy np miedzy wyzwalaniem wezykiem a radiowo moze byc duza roznica w opoznieniu czy moze sa to takie ulamki ze nawet sie nie zauwaza.
W przypadku np robienia fotek kropel (chyba najlepszy przyklad) opoznienie jest raczej niedopuszczalne. Mial ktos z tym stycznosc? Jak sie w ogole sprawuja te wyzwalacze? Z gory dzieki za odpowiedz.
No ale od niedawna pojawila sie inna opcja dla posiadaczy 20D, 30D.
W sumie mogłaby to być całkiem przyjemna opcja. Wężyk ma dobre i złe strony. Jak pamięcią sięgnę do czasów użytkowania 300D, to pilot był bardzo wdzięcznym instrumentem :cool:
Jednakże nie znalazłem rozwiązania dla 20D i 30D (może nie umiem szukać...) :-(
M@riusz
Mariusz.. no wlasnie jest dla 20/30D ... od kilku dni. DOkladnie to co na foto i dokladnie w tym samym sklepie! BO wlasnie facet mi maila podeslal ze juz sa tylko na razie nie obfotografowane i dlatego dam mi linka do tego co podalem.. wyglada tak samo tyle ze wtyczka do 20.30D. Dlatego tez sie ucieszylem bo taka rzecz juz powinna dawno sie ukazac! Wezyk mialem do 350D ale.. w uniwersalnej dlugosci a nie jakies 60-80 cm!
Janusz Body
03-03-2007, 19:51
Mariusz.. no wlasnie jest dla 20/30D ... od kilku dni. ....
No jeśli jest to rewelacja. Dzięki za info. Mam podobne obserwacje na temat długości tych oryginalnych 80cm - za krótkie! 5m dużo za długie do makro a dalej za krótkie do naprawdę "zdalnych" zdjęć :)
Janusz zajrzyj do tego sklepu co podalem link.. tam od poniedzialku juz chyba beda oficjalnie z tego co mi napisano. Teraz juz moglo sie na allegro pojawic ale jeszce bez fotek. Cena uwazam ze jest ok! a to ze nie oryginalny.. no coz skoro Canon nie potrafil zadbac to ich problem.
Janusz Body
03-03-2007, 21:04
Janusz zajrzyj do tego sklepu co podalem link....
Już zamówiłem :) Jeszcze raz dzięki
poinformowales ich ze chcesz do 30D??? Ja czekam na odpowiedz jak moge zamowic teraz ale nie ma jak na razie odpowiedzi. Cena do tego 30D jest chyba o 10 zl wieksza . DOstalem maila ze kosztuje 180 zl. Ale jak mam go zamowic to na razie nie doszlo ...
Już zamówiłem :) Jeszcze raz dzięki
Jak już będziesz szczęśliwym posiadaczem, to opisz wrażenia :!:
Ale jak mam go zamowic to na razie nie doszlo ...
Myślę, że przez wejście w zakładkę "kontakt" i puszczenie klasycznego e-malia lub poprzez formularz kontaktowy ;-) . Składanie zamówień i tryb ich realizacji jest opisany na stronie sklepu... :cool:
M@riusz
Mariusz.. zwykle wiem jak sie takie rzeczy kupuje:) Pytalem tylko Janusza jak on zamowil bo jak napisalem na razie sprzetu oficjalnie na stronie jeszcze nie ma. Wyslalem zwyklego maila na odpowiedz ze juz sie pojawil w sprzedazy, dostalem zwrotnego maila z prosba o adres wysylki, podalem i czekam. We srode juz powinien byc u mnie :) Tak jak napisal mi Janusz.. 80 cm to porazka, 5 metrow to klebek niepotrzebnego kabla. 20 metrow to tez nie jest jakas tam rewelacja jesli chodzi o radio no ale. Zawsze latwiej a w cenie oryginalnego wezyka mamy o wiele bardziej przydatne urzadzonko.
theremin
04-03-2007, 18:33
Witam!
Ja zrobiłem przedłużacz 2m... Wężyk też mam domowej roboty, ze starej myszy do PC. Może jeszcze dobuduję sterownik na jakimś avr, aby dało się nastawiać czas samowyzwalacza i ekspozycji.
Pozdrawiam!
no ok ok... mozna i robic. Ja na to za bardzo nie mam czasu ... SKoro mozna dostac zamienniki po o wilele tanszej cenie to po co sie bawic w montowanie. Pewnie kupilbym wezyk ale ze pokazala sie opcja wyzwalacza radiowego chyba wole te opcje
theremin
04-03-2007, 22:32
Jasne Jablam, zależy co kto lub i ile może poświęcić czasu. U mnie rachunek jest prosty:
zdechła mysza - free
kabel, przyciski - z myszy
trochę trzeba pokombinować z wtyczką do 30D, ale u każdego elektronika-hobbysty różne "gold piny" walają się wszędzie ;-)
w wersji "standard" do blokowania spustu można użyć np.: przełącznika "2-3" key z myszy...
w wersji "deluxe":
pierwszy lepszy mikrokontroler np.: at89c2051, 902313, attiny - 5 zeta
kwarc, kondziole itp. - z odzysku
dowolny kompilator asemblera lub bascom :wink: - free :wink:
Wierzcie, idzie to wydłubać (z napisaniem programu włącznie) w jeden wieczór, oczywiście wszystko polutowane na pająka i zalane glutem na gorąco... :wink:
Chyba, że ktoś sobie życzy lcd w kolorze blu...
Pzdr
Mariusz.. zwykle wiem jak sie takie rzeczy kupuje:)
No przecie jaja sobie robię ;-) (mam nadzieję, że bez urazy :-) )
A tak na boku - jak już będziesz miał, to prośba jak do Janusza Body. Opisz wrażenia 8-) .
M@riusz
Radiowe wyzwalanie fajna rzecz, ale zasięg mógłby być ciutkę większy. Zwłaszcza, że do mojego wężyka (300D) zrobiłem przedłużacz 11 metrów i działa bez problemu :)
Wiecie co, zastanawiam sie po co wam taki duzy zasieg ? :-) Pytam serio bo mi jakos zawsze starczalo te powiedzmy 80 cm, no chyba ze robi sie jakis autoportret albo zostawia sie aparat za bramka na meczu czy cos w tym stylu no to wtedy mozliwe ze potrzeba wiecej.
Nie bijcie tylko za takie pytanie :wink:
Radiowe wyzwalanie fajna rzecz, ale zasięg mógłby być ciutkę większy.
Wiecie co, zastanawiam sie po co wam taki duzy zasieg ?
Ano, jak widać, wszystkim nie da się dogodzić...
Dla jednego za mało, dla drugiego za dużo, dla trzeciego zbyt proste, a dla innego zbyt skomplikowane :wink:
No cóz... Jednemu wystarcza 80 cm, a drugiemu 5 m będzie za mało. Są tacy, którzy chcieliby móc zdalnie zwalniać migawkę i z 200 m (np. zdjęcia zwierząt z ukrycia).
Wszystko zależy od tego, do czego używasz aparatu. Jak robisz zdjęcia np. turystyczno rodzinne, to do autoportretu z rodzinką 1 m wystarczy. Jak robisz np. przyrodę (szczególnie zwierzątka, owady i inne "ruszające się"), reporterkę "wścibską" ;-) lub zdjęcia detektywistyczne - to nigdy za mało zasięgu :-D .
M@riusz
a czy moze ktos z was robi takie wezyki do 20d w domu - manufaktura i chcialby jeden upchnac za mala cene?
zrobic nieoficjalna konkurencje dla zastepczych firm!
Tomasz1972
06-03-2007, 13:22
a czy moze ktos z was robi takie wezyki do 20d w domu - manufaktura i chcialby jeden upchnac za mala cene?
zrobic nieoficjalna konkurencje dla zastepczych firm!
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11548
wiem wiem widzialem ale trzeba miec zdolnosci do dlupania i cas wiec pytam czy ktos ma na zbyciu jais zrobiony juz w miare nie paskudny.
Przyszla dzisiaj paczuszka z wyzwalaczem! 193 zl (przesylka za pobraniem). Malutkie leciutkie i dziala bez zastrzezen. Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. W koncu kable sie nie beda pod nogami platac. sprawdzalem na odleglosci 10 metrow i dziala naprawde dobrze. Moze Janusz cos wiecej napisze bo powinien tez dostac. ja w kazdym razie POLECAM! Mysle ze rozmyslanie czy wydac 180 na to czy na oryginalny wezyk 80cm Canona jest niepotrzebna:)
Dodatkowo przetestowalem sygnal stojac w jednym pokoju a aparat w drugim gdzie na drogdze byly 2 sciany ceglane i drzwi. Sygnal dociera bez problemu. Af poprawnie ustawiony
Phi.. tyle bylo chetnych do opini i nikt nie zaglada :))
Janusz Body
07-03-2007, 21:32
... Moze Janusz cos wiecej napisze bo powinien tez dostac. ...
Jeszcze nie dojechało. Szczecin = prowincja a ja mieszkam dodatkowo na prowincji Szczecina :)
Dobrze ze jest tyle kombinacji (mozna 16 aparatow wyzwolic jednym pilotem pamietajac ustawienia do kazdego) bo jakby byl jeden to bysmy sobie w zasiegu 20 metrow nawzajem migawki wyzwalali :)))
Janusz Body
08-03-2007, 14:12
No doszło - z przedpłatą na konto było więc sprzedawca jest niby OK, tylko że
NIE DZIAŁA !!! .
Plastik z bateryjki w odbiorniku zdjąłem - napięcie sprawdziłem voltomierzem bateria jest OK ale odbiornik jest DEAD - nic nawet dioda się nie świeci :(
Ciekawe jaki będzie "ciąg dalszy" :)
Czyli 50% pilotów jest wadliwe :lol:
Janusz Body
08-03-2007, 16:34
OK narozrabiałem :) popsułem opinię sprzedawcy zupełnie niechcący - już próbuję naprawić.
Kontakt ze strony sprzedawcy był błyskawiczny (mailowy). Proponował wymianę lub zwrot kasy. Na szczęście poinformował mnie też jak się toto włącza. Więc niniejszym przepraszam za błąd. :)
W życiu bym nie wpadł na to żeby "ten" guzik potrzymać trochę aż dioda zacznie migać. Raczej podejrzewałem guzik o funkcję lokalnego wyzwalania.
Czyli minus jeden jest - brak instrukcji :)
Poza tym jest OK. Chińszczyzna wprawdzie ale nawet przyzwoity plastik. Drugi minus to przełączniki kanałów tak zupełnie na wierzchu. Rozumiem, że producentowi chodziło o minimalizację rozmiaru pilota i odbiornika ale chyba ciut przesadził. Micro-switch raczej powinien być pod czymś - już se poprawiłem - taśma samoprzylepna. Wykonanie dość porządne - wtyczka taka sama jak w wężyku oryginalnym. Konstrukcja ogólnie na tak - nie jest to samoróbka "klepana w garażu".
Zasięg - całkiem przyzwoity - tak na szybko w ogródku udało mi się wyzwolić migawkę na ok. 25 metrów czyli nawet ciut więcej niż podaje sprzedawca.
EDIT: Już wszystkie sprzedane - :) :) :) widać trzeba było się spieszyć :)
Już wszystkie sprzedane - :) :) :) widać trzeba było się spieszyć :)
Będzie więcej i taniej... jest popyt będzie podaż - nie tak jak w Canonie :wink:
fotohobby
08-03-2007, 18:22
Witam Canonierów :)
Będze, będzie więcej. :D
Pierwsza partia to było 5 egzemplarzy na zasadzie przetestowania i zapoznania się z nowym produktem.
Jutro składam nowe zamówienie.
Za 2-3 tygodnie będzie ich więcej, bo jak widać sprawdzają się w boju.
Witamy na forum i czekamy na dostawy :twisted:
Witam Canonierów :)
Będze, będzie więcej. :D
I fajno :) Aby szybko się rozeszły, proponuję zrobić jakąś promocję dla forumowiczów :)
Firmy często nie doceniają siły tego forum jeśli chodzi o propagowanie nowych produktów, a z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jest ona spora :)
Janusz..Ja na poczatku tez myslalem ze popsute!!!!!!! Wlaczam i wlaczam a tu nic sie nie swieci. Mowie kurde.. z wyladowana bateria sprzedaja??? . Dopiero po 20 minutach zauwazylem ze bateryjka miala cieniutka folie ochraniajaca! A do tego guzika tez po chwili doszedlem. Zreszta do ustawien dzwigienek tez:)
Fotohobby witamy, czyli juz nie musze polecac produktu bo wszscy wiedza co i gdzie :) . Moj wyzwalacz tez dziala super o czym pisalem tylko jeszcze czekam na obiecana gwarancje:)
Chinszczyzna nie chinszczyzna, jak dla mnie w tej chwili i za taka cene nie widze lepszego rozwiazania. 5metrow kabla nie chce w torbie nosic a 80 cm nie bede sie meczyl jak sie za krotko okaze:) Fajny ten nadajnik z antenka.. Ktos pomysli ze zapalnik bomby a bomba to sam aparat:)
fotohobby
08-03-2007, 20:14
Zapakowana do wysłania jutro :)
Na stronie sklepu będą tańsze niż na allegro.
Sklep ma tą zaletę, że nie płaci nikomu prowizji :D
Janusz Body
08-03-2007, 20:28
...Nikoniarz.
U konkurencji kupjemy ;) :)
Pozdrawiam.
fotohobby
08-03-2007, 23:38
Od razu konkurencji 8-)
A kto przygarnął kiedyś Canonerów jak Wam forum padło? :rolleyes:
Z resztą zawsze wyznawałem zasadę, że nie ważne szkiełko tylko oko.
Brawo! W końcu jest czego szukałem, a już się zastaniawiałem nad TC-80N3 + przedłużacz 10m (ok 850 zł) lub LC-5 (ok 1500zł !!! chociaż ten działa na 100m ale zajmuje sanki lampy błyskowej i mały szczegół kosztuje prawie 10 razy tele.)
Ciekawe, że nikt wcześniej tego nie robił bo wydaje mi się, że dużej liczbie użytkowników począwszy od D30 aż po 30D brakowało takiej pozycji.
juhas444
15-03-2007, 00:02
Również stałem się posiadaczem tego pilota do 350D. Od dawna chciałem coś takiego skonstruować i szukając części znalazłem ten produkt. Po wstępnych testach jestem bardzo zadowolony. Numer z zafoliowaną baterią też przeszedłem. Potrzebna krótka instrukcja.
fotohobby
05-04-2007, 23:58
Piloty znowu są dostępne w sprzedaży!
Trochę to trwało, ale w końcu są!
Ostatnio kupiłem ten zestaw na aukcji angielskiej E-bay, w sklepie w Hong Kongu. Z wysyłką zapłaciłem niecałe 80 PLN. Czas oczekiwania 2 tygodnie.
(aby nie zakladac nowego ;) )
Witam,
do tej pory mowa byla o tym sprzecie:
http://www.fotohobby.com.pl/sklep,3406,,,03,,pl-pln,485562,0.html
a ja chcialbym zapytac o opinie nt tego:
http://allegro.pl/item301039724_pilot_do_canon_eos_40d_30d_20d_10d_5 d_zam_rs_80n3.html
w sumie bylem juz nastawiony na glownego bohatera tego watku..
(aby nie zakladac nowego ;) )
Witam,
do tej pory mowa byla o tym sprzecie:
http://www.fotohobby.com.pl/sklep,3406,,,03,,pl-pln,485562,0.html
a ja chcialbym zapytac o opinie nt tego:
http://allegro.pl/item301039724_pilot_do_canon_eos_40d_30d_20d_10d_5 d_zam_rs_80n3.html
w sumie bylem juz nastawiony na glownego bohatera tego watku..
Ten który był opisywany i został zakupiony przez Viteza dla forumowiczów i ten z pierwszego linku jest radiowy a ten z allegro na podczerwień (nie jest napisane wprost chyba ale obracany odbiornik i kształt pilota to sugerują) - więc wygoda radiowego jest znacznie wyższa..
Ten który był opisywany i został zakupiony przez Viteza dla forumowiczów i ten z pierwszego linku jest radiowy
jasna sprawa, nie zatrybilem, ze ten drugi wyglada na sterownie podczerwienia (jak dla mnie odpada) dzieki :)
swoja droga, sprzedawca odwaznie okreslil zasieg tego pilota na 15m....
jeszcze tylko dla uscislenia, bo watkow nt wezykow, pilotow znalazlem szukajka ok 20 ;) - chcialbym sie upewnic, ze ten z pierwszego mojego linka to jest to samo, co wybral Vitez i o ktorym pisal JaBlam?
jasna sprawa, nie zatrybilem, ze ten drugi wyglada na sterownie podczerwienia (jak dla mnie odpada) dzieki :)
swoja droga, sprzedawca odwaznie okreslil zasieg tego pilota na 15m....
jeszcze tylko dla uscislenia, bo watkow nt wezykow, pilotow znalazlem szukajka ok 20 ;) - chcialbym sie upewnic, ze ten z pierwszego mojego linka to jest to samo, co wybral Vitez i o ktorym pisal JaBlam?
Ten z fotohobby z twojego linku jest trochę inny z wyglądu od tego który mam (zakupionego przez Viteza) - ale z tego co widzę to różnica pewnie będzie dotyczyć samej obudowy - bo tak samo ma przełącznik dip 16 kanałowy i przyciski też w podobnych ilościach ;) ..
Ten z fotohobby z twojego linku jest trochę inny z wyglądu od tego który mam (zakupionego przez Viteza)
wlasnie dotarlem do domu z pilotem, podlaczylem i sprawdzilem - wszystko dziala ok.
co ciekawe, trzeba wysunac antenke w nadajniku, zeby urzadzenie dzialalo prawidlowo nawet z 20cm. zobaczymy jak sprawdzi sie w boju :)
dziekuje za pomoc :)
co ciekawe, trzeba wysunac antenke w nadajniku, zeby urzadzenie dzialalo prawidlowo nawet z 20cm.
A to dziwne. Mam ten z pierwszego postu i jeszcze nie miałem sytuacji, żebym musiał antenkę wysuwać:D
los_bananos
16-02-2008, 22:21
witam
moze trodzke odbiegne od tematu,
ale sam zastanawiam sie nad kupnem wezyka (do 400D), moj wybor padl na:
http://www.allegro.pl/item311565264_wezyk_c_90_cm_do_canon_350d_400d_zam _rs_60e3.html
ktos uzywa? mysle ze pezy takiej prostej konstrukcji nie ma przymusu kupna oryginalnego wezyka canona;)
i pytanie z troche innej beczki, czy ktos jest w stanie wytlumaczyc mi dlaczego w aparatch max dlugosc naswietlania jest ograniczona do 30 sekund???? jaki problem dodac funkcje ustawiania do nieskonczonosci czy chocby do 60 minut, kazdy ustawilby sobie sam ile potrzeba wlaczyl samowyzwalacz i w wielu sytacjach obeszlo by sie bez wezyka/pilota ;/
czy to kwestia wylacznie marketingu = zmuszania klientow do zaopatrzenia sie w dodatkowe akcesoria? :[
i dlaczego w canonie 400D samowyzwa;acz ustawiony jest na 10sek, a brak mozliwosci wyboru mniejszego opznienia np 2sek (tak jak w prawie kazdym najprostszym kompakcie;/)
pozdr
Witam!
Ma ktoś tego pilota?
http://allegro.pl/item427622531_canon_eos_40d_30d_20d_10d_5d_radiowy _zestaw_pilot.html
Sprawdził się komuś do 5D?Za info dzięki! pzdr.