Zobacz pełną wersję : jak zrobic takie cos?
FOTOGRAF
02-03-2007, 20:59
czesc
wiecie moze co potrzebowalbym i jak moge zrobic taka oslone? czy lepiej zlecic to komus, jesli tak to komu? moze ktos z forum zrobil juz cos takiego i moglby sie pochwalic efektami?
http://www.pbase.com/myd70/image/46425137
michal.s
02-03-2007, 21:41
Jest to zabawa typowo dla modelarza :)
Karbon to zwykła naklejka za 15 zł z Allegro.
Płomienie są malowane akrylowymi farbami Tamiy po wcześniejszym zamaskowaniu wzoru.
Do natryśnięcia farb potrzebny jest aerograf i kompresor.
Sprejem w sumie nie za bardzo da się to zrobić ponieważ daje za duży strumień farby i ciężko Ci będzie uzyskać przejścia pomiędzy żółtym i pomarańczowym.
Malowane ognie będą dość delikatne, nawet jak zabezpieczysz je lakierem bezbarwnym. Łatwo będzie uszkodzić grafikę wkładając obiektyw do torby lub ocierając o coś.
Można zastosować mocniejsze farby ala samochodowe ale z tym to już nie do mnie :)
Nie polecam
Przede wszystkim większość farb jakie "testowałem" ma mocne ciśnienie i konsystencję wiecznie lepką. Niewiele farb, i nie wszystkie kolory będą gładziutkie i miłe w dotyku nawet po wyschnięciu. Teoretycznie akrylowe, w praktyce wygląda to jednak inaczej. Możesz pytać o Montana Alien, ale mimo wszystko to jednak nie ta skala.
Raczej jak kolega wyżej - szablon i aerograf.
Aczkolwiek wg mnie wygląda to niemiłosiernie kiczowato ;)
michal.s
02-03-2007, 22:29
Przede wszystkim większość farb jakie "testowałem" ma mocne ciśnienie i konsystencję wiecznie lepką. Niewiele farb, i nie wszystkie kolory będą gładziutkie i miłe w dotyku nawet po wyschnięciu.
Spreje tak jak pisałem nie dadzą ładnego przejścia między kolorami.
Co do struktury farby to koniecznie trzeba to zabezpieczyć lakierem i wypolerować na błysk, wtedy będzie gładkie.
Farba nie będzie wiecznie lepka, trzeba położyć cienką warstwę i dać jej wyschnąć - w zależności od farby od 2 tygodni do 3 miesięcy.
Znam się na tym bo bawię się cywilnym modelarstwem samochodowym w skali 1:24. Farby, chemia i techniki malowania nie są mi obce ;)