Zobacz pełną wersję : Skąd bierzecie kasę na sprzęt
Własnie nad tym rozmyślam, skąd bierzecie kasę na sprzęt, własnie stoje przed kupnem CANONA 30d i jakiegoś uniwersalnego obiektywu (na początek) daje to koszt ok 6000 -7000 zł. Nie fotografuje zawodowo, (dwa razy robiłem zdjęcia na studniówkach), zarobiłem 200 zł, a gdzie reszta.
Miałem NIKONA D50 z osprzętem, za który wziąłem ok 4000 zł. Żonie nawet nie mówię ile wydam na nowy sprzęt, bo by mnie chyba wygoniła. Porządny zestaw to sumy rzędu dziesiątek tysięcy zł. Skąd na to wziąć kasę. Jestem nauczycielem, trochę dorabiam, grając na chałturkach.
Nie wiem czy nie za bardzo się wpuszczam dąrząć do tego by mieć jak najlepszy sprzęt, może wystarczyłoby mi to co miałem. W końcu nie jestem zawodowcem (ale kilka L-ek by się przydało).
Byłoby pięknie gdybym mógł robić to co lubię (tak na razie jest z muzyką) i jeszcze na tym zarabiać, ale cóż, moje zarobione 200 zł prezentują się dość skromnie w zestawieniu z wysokimi cenami sprzętu.
Jak to wygląda u WAS? Czy to tylko drogie hobby, pasja, sposób na życie , jak się finansujecie, no i co na to Wasze ŻONY (jeśli je macie) :):):):):):):):)
O żonach było w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2994
A jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie skąd bierze się kasa... Nie, ja nie odpowiem, bo znajduję ją na koncie...
Niedzwiedz
02-03-2007, 10:53
w moim przypadku to wyglada tak ze zakaldam budrzet na foto w ciagu roku i go realizuje , po jakims czasie mam co chcialem miec :) nic od razu :)
też bym chciał znajdować na koncie 10000 zł miesięcznie, wtedy nie byłoby problemu. :lol: :lol:
Własnie nad tym rozmyślam, skąd bierzecie kasę na sprzęt,
Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)
Jak to wygląda u WAS? Czy to tylko drogie hobby, pasja, sposób na życie , jak się finansujecie,
http://canon-board.info/showthread.php?t=5075
no i co na to Wasze ŻONY (jeśli je macie)
http://canon-board.info/showthread.php?t=2994
Poprostu odkładam co się da. Ostatnio rozpoczołem wielką wyprz.
na allegro - posprzedawalem co się tylko dało sprzedać. Gdy moja żona zobaczyła jak pozbywam się np. książek o wędkarstwie :-( (inne moje hobby) z uśmiechem powiedziała że kupimu to 400d:-D Kombinuję jak się da. Niestety też nie zarabiam kokosów. Dlatego też zainteresowałem się m42.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych wariatów. Robienie zdięć to przyjemność. Fakt że chciałoby się je robić jak najlepszym sprzętem, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)
ale z ciebie "forumowy mądrala", pewnie się nie znajdują, ale pensja rzędu 1000 zł miesięcznie, biorąć jeszcze po uwagę, że masz czteroosobową rodzinę, raczej nie pozwoli Ci na zakup sprzętu za 12 tyś. Chodzi mi o to, czy jest dużo osób, u którch ta pasja się samofinansuje (wiem, że jest tu wielu zawodowych fotografów - fotografików), czy może są takie, które wpuszczają się tak jak ja i wydają tyisiące zł. na to żeby mieć lepszy sprzęt i dąrzyć do doskonałości.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki yaro78, o taką wypowiedź mi własnie chodziło, ja też wyprzedaje wszystko co mam w domu na allegro :):):), żona widząć to szaleństwo powiedziała, że może jeszcze ją sprzedam - ja na to, że już ją wystawiłem hy hy hy. pozdrawiam
[QUOTE=gwozdzt;289260]Mam nadzieję, że złodzieje na nasze forum nie zaglądają, więc każdy gdzieś pracuje :-)
ale z ciebie "forumowy mądrala", pewnie się nie znajdują, ale pensja rzędu 1000 zł miesięcznie, biorąć jeszcze po uwagę, że masz czteroosobową rodzinę, raczej nie pozwoli Ci na zakup sprzętu za 12 tyś. Chodzi mi o to, czy jest dużo osób, u którch ta pasja się samofinansuje (wiem, że jest tu wielu zawodowych fotografów - fotografików), czy może są takie, które wpuszczają się tak jak ja i wydają tyisiące zł. na to żeby mieć lepszy sprzęt i dąrzyć do doskonałości.
Dzięki yaro78, o taką wypowiedź mi własnie chodziło, ja też wyprzedaje wszystko co mam w domu na allegro :):):), żona widząć to szaleństwo powiedziała, że może jeszcze ją sprzedam - ja na to, że już ją wystawiłem hy hy hy. pozdrawiam
sam nie wiem skad sie kasa bierze. po prostu kupujesz szklo i 2 miechy latasz po polach, a nie pubach, sklepach. poza tym sa takie cudowne wynalazki jak raty. ot cala tajemnica, choc problemu za cholere nie rozwiazuje. ale jest to jakas metoda. niestety teraz dumam nad jakas krtka e-lka i na razie tez nie wiem skad na to wziac
Niedzwiedz
02-03-2007, 11:48
jak sie ma 4 ososbowa rodzine i 1000 dochodu to niestety nija nie idzie moze jakas praktika i jeden cz/b fim w tygodniu i wywolywanie w domu , skanowanie u kolegi , tak to widze... co do zarabiania na zdjeciach hmm sadze ze trzba miec duzee doswiadczenie w fotografi by zaczac sprzedawac zdjecia , ja np nie sprzedaje
SdoubleU
02-03-2007, 12:07
Często sprzętu nie zmieniam, a jak nadchodzi już ten moment to tak jak większość - wyprzedaż starych gratów na Allegro lub Ebay i jazda po nowy sprzęt. Pierwszą 350 kupiłem na raty a później jakoś poszło - wpadła jakaś kasa to kupiłem szkiełko itd.
Kolekcjoner
02-03-2007, 12:14
Ja to nie wiem skąd biorę sam sięnad tym zastanawiałem nieraz :confused:? ;)
hy hy hy, to nieźle, ale taka jest prawda, że jesteśmy populacją "gadżeciarzy" wydajemy dużo kasy na niepotrzebne pierdoły, skuszeni wielokrotnie reklamą lub promocjami, a to nowy model telefonu, a to znów co innego, co dodają do jakiegoś produktu - kupujemy, a potem się okazuje, że ani jedno, ani drugie nie jest nam potrzebne.
też bym chciał znajdować na koncie 10000 zł miesięcznie, wtedy nie byłoby problemu. :lol: :lol:
Nie no jasne, wszystkim poza Tobą pieniądze po prostu wpadają na konto w bliżej nieokreślony sposób.... ;-)
no właśnie to niesprawiedliwe, jestem pokrzywdzony :lol: ;)
Ja sobie zalozylem karte kredytowa i bank mi placi za sprzet ;)
A tak serio, to chyba nie chialbys miec wszystkiego od razu?
Tez tak kiedys chialem i z moim budzetem wpakowalem sie w jakies Sigmy i Tamrony z demobilu, wiecej tego bledu nie powtorze, chocbym mial robic 85-tka przez 2 lata ;)
a ja sprzedaję cegły w bramie :)))
nawet mnie wiesz za ile można sprzedać cegłę :)))
a co najdziwniejsze to ludzie wcale ode mnie tej cegły nie biorą :)
swoją drogą co za głupie pytanie
dziwne pytanie? - ja niestety nie mam skad brac kasy - musze na nia zapracowac, a jak sie pracuje po 12h na dobe to i kasa sie znajdze ;-)
nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, nie pytałem czym się zajmujesz, tylko jak sobie dajesz rade, czy zarabiasz na swojej pasji, a nie czy sprzedajesz cegły
jeszcze jedno, dla tych, którzy nie zrozumieli mojego pytania (może się nieprecyzyjnie wyraziłem), często spotykam ludzi, którzy patrzą na sprzęt i mówią:
- łooo jaki masz sprzęt, pewnie drogi
ja - 6000 zł
- nieźle, to pewnie nieźle na tym zarabiasz
ja - nie, w ogóle
- to po co Ci taki drogi sprzęt, jak na tym nie zarabiasz
albo to samo pytanie żony kiedy mówię, że sobie kupię obiektyw za 3000 zł.
- a na szafe za 1600 zł to Ci szkoda.
- nieźle, to pewnie nieźle na tym zarabiasz
ja - nie, w ogóle
- to po co Ci taki drogi sprzęt, jak na tym nie zarabiasz
Bezsensowne gadanie:lol: , idźmy dalej, jak ja nie zarabiam na życie samochodem, to powinienem jeździć trabantem albo maluchem do końca życia, bo po co mi fajna fura, jak nią nie zarabiam na życie.
może i bezsensowne, ale niektórzy tego nie rozumieją :):):)
DoMiNiQuE
02-03-2007, 14:56
może i bezsensowne, ale niektórzy tego nie rozumieją :):):)
Na tym forum takich nie znajdziesz :mrgreen:
Łukasz Unterschuetz
02-03-2007, 14:58
mnie jak ktoś pyta, ile kosztował mój aparat (poza kolegami po fachu, którzy wiedzą ile taki sprzęt kosztuje i pytają na zasadzie "ile kupiłeś taniej niż normalna cena") to mówię że 500 zł.. co to kogo interesuje...
wiesz fajnie by miec tak z 20 koła euro i naraz sobie kupic cały sprzet jaki sie zamarzy ale ja mimo ze mogłbym napisac iz duzo zarabiam bo prowadze firme za granica to swoj sprzęt kompletuje juz od 8 miesiecy. najpierw kupłem 30D i uzywałem stary obiektyw 28-80 jakis miesiac później kupiłęm tamrona 28-75 2.8 po 2 miechach był 17-50 w tzw miedzyczasie wpadła 50mm w grudniu wymieniłem tamrona na 17-40L a 3 dni temu kupiłem wteszcie długiego zooma drenujac karte kredytową :D wiec troche to trwa i powoli mozna wszystko kupic byle stare drogo sprzedawac a nowe targowac sie do upadłego nawet jakbys mial tak tydzien kupowac to trzeba zmeczyc sprzedawce ktory dla swietego spokoju odda ci sporzet za jakiekolwiek pieniadze :D
ja z 70-200 stargowałem 100 euro i jeszcze wyrwalem za free najdrozszy filtr uv jaki hoya wypuscila ale meczylem goscia od konca stycznia :D
a najlepsza radą jaka moge Ci udzielic jest taka bys przestał pracować a zaczał zarabiac... wbrew pozorom zarobienie 1000zł wymaga duzo wiecej wysiłku i zajmuje duzo wiecej czasu niz zarobienie 10 tys
mnie jak ktoś pyta, ile kosztował mój aparat
a dalej to... "no to teraz bedziesz robił super zdjecia... tym aparatem coo?.."
emisiaczek
02-03-2007, 16:19
ja sie zastanawiam skad ludzie biora na dom nie czarujmy sie trzeba niezle krasc albo siedziec do 60tki w kredycie zeby kupic/postawic chate.
Hallgerd
02-03-2007, 16:56
Też jestem nauczycielką, troje dzieci. Aparat i pierwszy obiektyw (350d+tamron28-75) kupiłam odmawiając sobie wszystkiego przez rok, ciułając każdy grosz i biorąc dużą pożyczkę. Potem już z górki, lampa, teletransmitter, jakieś tła, statywy itp., spłaciłam aparat, kupiłam komputer teraz się zastanawiam nad szerokim kątem. Dylemat to czy 17-40L, czy 16-35L, czy może poczekać poczytać opinie na forum i 16-35II. Odpowiedź jest tu (http://canon-board.info/showthread.php?t=11731&highlight=zarabianie+zdj%EAciach). Dzisiaj po roku pracy na stockach mam z tego ok. 3 naucycielskie pensje miesięcznie. Matka Wariatka jeszcze więcej. Tylko musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy przeżyjesz sprzedaż jednego zdjęcia za 0,25$.
dzięki Hallgerd za linka, ten wątek, który podałaś to właśnie to o co mi chodziło. :):):)
Hallgerd
02-03-2007, 17:31
Jakbyś miał jakieś pytania, pisz na priv.
monisiek
02-03-2007, 17:53
czasem oszczednosci, czasem karta kredytowa. ale przede wszystkim dlugie zastanawianie sie czy planowany zakup jest mi naprawde niezbedny - mam teraz tak z lampa .
ja też pracuję czasem zlecenie wykonam. Jedno jest pewne brakuje mi ok. 15 000zł :) do szczęścia. :D
Dylemat to czy 17-40L, czy 16-35L, czy może poczekać poczytać opinie na forum i 16-35II.
to nie powionien byc wielki dylemat kiedy odpowiesz sobie na pytanie doczego chcesz go kupic... jesli widoczki, człowiek na ulicy etc to zdecydowanie 17-40, jesli zdjęcia w trudniejszych warunkach oswietleniowych w ktorych nie podeprzesz sie lampa to 16-35 moze byc rozwiazaniem.
tu wiele osob kupuje szkła mocno na wyrost bo kiedys swiatła braknie lub cos tam innego do czego najczesciej nigdy nie dochodzi, wydając kase na cos z czgeo tak naprawde nie korzystaja:)
róznica w cenie miedzy 17-40 a 16-36 jest spora... kupisz 17-40 plus 70-200 f4 w cenie 16-35. 17-40 to bardzo solidne szkło i wbrew temu co tu wypisuja sprawdza sie bardzo dobrze, a za reszte kaski moze poleciec gdzies w ciekawy region swiata i zrobic kupe naprawde fajnych zdjęc:)
theremin
02-03-2007, 18:55
Witam!
(...)jeszcze jedno, dla tych, którzy nie zrozumieli mojego pytania (może się nieprecyzyjnie wyraziłem) (...)
Drogi Kolego Nauczycielu:
W tym zawodzie niedopuszczalne jest "nieprecyzyjne wyrażanie się".
Co do głównego tematu ;-) :
http://www.socjalizm.info/pliki/plakaty/56.jpg
Pozdrawiam!
Kolega Nauczyciel
albo to samo pytanie żony kiedy mówię, że sobie kupię obiektyw za 3000 zł.
- a na szafe za 1600 zł to Ci szkoda.
hehe no to zle pytasz - twoje pytanie powinno brzmiec - czy wydajesz na sprzet wiecej niz na zone/dzieci/mieszkanie/.... jesli tak - to masz problem ;-)
jesli bedziesz wiecej wydawal na zone... to twoj obiektyw za 3k zniknie... uslyszysz wtedy ... "kup go sobie kochanie jak ci tak potrzebny" ;-) :mrgreen: :mrgreen:
ja w 90% ze stałego etatu
nie związanego wogóle z fotografią
pozostałe 10% z fotografii
pozdrawiam
Czasem poprowadzę jakąś imprezę, postoję sobie weekendami na ulotkach, jakieś datki od rodzinki :p Ale i tak cały czas mało :p
nie pytałem czym się zajmujesz, tylko jak sobie dajesz rade, czy zarabiasz na swojej pasji, a nie czy sprzedajesz cegły
to trzeba było tak zapytać wtedy byś uzyskał inną odpowiedź.
Avadra_K
05-03-2007, 11:45
Jak widzę znaczna część z nas ma poważny problem:-? , czy stać go na taki czy inny obiektyw, body, lampę :confused: Niestety (dla mnie) jestem już na innym poziomie abstrakcyjnego myślenia :lol:
Teraz nie muszę już kombinować co i za ile kupić, ja teraz muszę kombinować jak wytłumaczyć "Młodemu" :mrgreen: , że lepiej bedzie jak zacznie np. dobierać do swojego sprzętu nieco tańsze zamienniki niż oryginalen szkła firmy C.
Co mnie wczoraj zdrowia kosztowało :mrgreen: żeby mu przetłumaczyć, żeby kupił 80-300 sigmy (uzywka za 260 pln) zamiast 70-300 Canona.... (nówkę):???:
Mówię Wam to jest dopiero wyzwanie w porównaniu z przekonaniem żony, że szkło za 3 kpln jest o wiele bardziej potrzebnym wydatkiem dla rodziny, niż szafa za połowę tej ceny. :lol:
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę :D :D :D
A w temacie:
Parafrazując wielkie autorytety - Się pracuje, się ma !!!:p
Tomasz1972
05-03-2007, 11:51
Parafrazując wielkie autorytety - Się pracuje, się ma !!!:p
Różnie z tym bywa :):):)
Jedzie Zajączek przez las na nowiusim rowerze i spotyka Wilka pijącego alpagę.
- Zajączku, skąd masz rower - pyta się Wilk
- Oszczędzałem i mam. - odpowiedział Zajączek
Parę miesięcy później znów Wilk spotyka Zajączka, tym razem na skuterze.
- Zajączku, skąd masz skuter?
- Oszczędzałem, sprzedałem rower i mam.
Znów parę miesięcy później jedzie Zajączek jedzie w nowiusim samochodzie, aż tu nagle... nad głową przelatuje Wilk w samolocie.
- Wilku! Skąd ty masz taki samolot?! - dziwi się Zajączek
- Sprzedałem butelki i mam!
Na wszystko od razu raczej mało kto sobie może pozwolić - ciułać, ciułać, ciułać ... Pomalutku, kosztem wyrzeczeń. Kompletowanie zestawu to lata całe. Ech, młodzi ludzie chcieliby wszystko od razu. Jak napisała Hallgerd - stocki mogą pomóc, przyspieszyć.
taaaa szczególnie kiedy sie dorasta (ja) to oszczędzanie pszycodzi z trudem bo jest tyle innych rzeczy ale ja sie przełamałem !!! zbieram na 50 1.4 i mi sie musi udać. kompletowanie to wazna sprawa bo kto nie maży o 70-200 2.8 albo o lepszyn mowym body. panowie i panie a prawda wyglada tak ze jak fotograf d...pa to i marek 3 z wagonem obiektywów nie pomoże : ( ale poraz kolejny powtórze ze kiedys ludzie konkursy wygrywali zenitmi z recznym pchnięciem migawki. zepsutym selenowym światłómirzem i filmem którego czółości nie dało sie zgdnąc! a co do sprzętu to faktem jest ze chęć posiadania jest wieksza od zdrowego rozsądku. teraz traktujemy to jak zabawe ale jesli kiedykolwiek miało by to zbórzyć moją rodzine to jestem gotów utopić cały sprzęt w jeziorze bo pewne watości są wyższe niż materializm
Pozdrawiam Bajo (boże co ja gadam tak to jest jak sie oszczędza na sprzęt i nie chodzi sie z kolegami na imprezy)
-=Festyk=-
06-03-2007, 23:13
A ja zostałem potraktowany w ten sposób:
-Będziesz miał same czwórki na świadectwie to dostaniesz aparat(350D)
To jest dopiero wyzwanie biorąc pod uwagę,że w mojej klasie NIKT nie miał średniej 4,0.Proponuję takie rozwiązanie ,,dzieciatym''kolegom.Dajcie dziecku niewykonalny warunek prowadzący do nowego sprzętu,a problem rozwiąże się sam:)
...wlasnie sprzedalem samochod
Z wody... (http://www.kaya.republika.pl/nowe/statki/index.html) ;-)
Pozdrawiam
Dominik
januszP.
09-03-2007, 09:18
ostatnio najmodniejsza odpowiedź " z nierządu"!:mrgreen:
bo nie podlega opodatkowaniu.:mrgreen:
A ja zostałem potraktowany w ten sposób:
-Będziesz miał same czwórki na świadectwie to dostaniesz aparat(350D)
To jest dopiero wyzwanie biorąc pod uwagę,że w mojej klasie NIKT nie miał średniej 4,0.Proponuję takie rozwiązanie ,,dzieciatym''kolegom.Dajcie dziecku niewykonalny warunek prowadzący do nowego sprzętu,a problem rozwiąże się sam:)
Szkoda, że mi nie stawiali takich wymagań... mialbym dzisiaj fajny sprzęt ;]
Szkoda, że mi nie stawiali takich wymagań... mialbym dzisiaj fajny sprzęt ;]
w sumie ja też bym miał :-(
nie chwaląc się :)
Quadrifoglio
11-03-2007, 16:43
Wystarczy tylko zmienić pracę na lepiej płatną ;-) chyba, że ktoś się zajmuje zawodowo fotografią ...