Zobacz pełną wersję : Ktoś się ostatnio chwalił że ....
... kupił 5d bez amortyzacji na 3 fakturki....
Czy mogę tą osobę prosić o kontakt ??
a po co na trzy f-rki?? przeciez sa nowe przepisy podatkowe i mozna sobie odliczyc dowolna kwote - jedyny limit to 50k ojro w ciagu roku... no chyba ze masz juz przekorczone te 50k ojro to 3.5k netto nadal obowiazuje...
ale mozna bezposrednio w koszty? bez dluzszego czasu amortyzacji? bo z tego co pamietam to mozna bylo, ale do 3,5k pln netto.
kiedy zmieniły się przepisy ??
kiedy zmieniły się przepisy ??
Od początku tego roku obowiązują nowe przepisy dotyczące amortyzacji. Potwierdzam, można jednorazowo pod warunkiem bycia "małym podatnikiem".
Szczegóły:
http://www.msp.money.pl/wiadomosci/podatki/artykul/amortyzacja;w;2007;roku;-;nowe;zasady,31,0,208927.html
rysiaczek
01-03-2007, 22:11
a po co na trzy f-rki?? przeciez sa nowe przepisy podatkowe i mozna sobie odliczyc dowolna kwote - jedyny limit to 50k ojro w ciagu roku... no chyba ze masz juz przekorczone te 50k ojro to 3.5k netto nadal obowiazuje...
Jac a nie mylisz Ty amortyzacji z kosztami? Wg nowych przepisow mozna jednorazowo zamortyzowac zakup do _iluś_tam zł (wysoka kwota). Zamortyzowac, a nie wrzucic w koszty (vat, podatek). Popraw mnie prosze, jesli sie myle:confused:
Jac a nie mylisz Ty amortyzacji z kosztami? Wg nowych przepisow mozna jednorazowo zamortyzowac zakup do _iluś_tam zł (wysoka kwota). Zamortyzowac, a nie wrzucic w koszty (vat, podatek). Popraw mnie prosze, jesli sie myle:confused:
nie raczej nie myle ;-)
* Wprowadzenie nowej metody amortyzacji
[...]
Łącznie odpisy amortyzacyjne dokonane tą metodą nie mogą przekroczyć w roku podatkowym równowartości 50.000 euro.
w koszty mozesz sobie wrzucic dowolna kwote - bo to sa koszty ;-)
Wprowadzenie nowej metody amortyzacji
[...]
Łącznie odpisy amortyzacyjne dokonane tą metodą nie mogą przekroczyć w roku podatkowym równowartości 50.000 euro.
Tak, ale ten rodzaj amortyzacji jest zaliczny do pomocy de minimis.
Sumuje się z innymi o tym charakterze np. dotacjami.
Które mają kwotę ograniczjącą też w euro XXX na X lat działaności gosp.:confused: nie wiem ile
Przez przypadek można się zdziwić, że się osiągneło max pomocy tego rodzju, lub ją przekroczyło.
Tak, ale ten rodzaj amortyzacji jest zaliczny do pomocy de minimis.
Sumuje się z innymi o tym charakterze np. dotacjami.
Które mają kwotę ograniczjącą też w euro XXX na X lat działaności gosp.:confused: nie wiem ile
Przez przypadek można się zdziwić, że się osiągneło max pomocy tego rodzju, lub ją przekroczyło.
no wlasnie, ceny jachtow ostatnio podskoczyly :mrgreen: ;-)
zycze kazdemu zeby rocznie odpisywal sobie wiecej niz 50k ojro ;-), i mial ksiegowego ktory bedzie oblatany - przy zakupie aparatu i szkielek nie przekroczysz raczej 10k ojro ;-)
W!
Jezeli kupujesz aparat dla dzialanosci firmowej to w takich cenach musisz go wrzucic 'na' srodki trwale i amortyzowac... Oczywiscie w przypadku obrotu sprzetem - juz nie.
Zdrowko
no wlasnie, ceny jachtow ostatnio podskoczyly :mrgreen: ;-)
zycze kazdemu zeby rocznie odpisywal sobie wiecej niz 50k ojro ;-), i mial ksiegowego ktory bedzie oblatany - przy zakupie aparatu i szkielek nie przekroczysz raczej 10k ojro ;-)
:lol: znalazłem:mrgreen: Oto mi chodziło.
"Pomoc de minimis w okresie trzech lat nie przekroczy 100 000 euro"
Na koniec przykładam się do życzeń Jac, czyli wszystkim sprzętu za 100 000 euro w 3 lata.