PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Elements 2 a RAW ??



zuk30
07-02-2005, 09:45
Witam,
sorry za lekką lamerkę ale mam pytanie. Dopiero zaczynam się bawić z RAWem, poczytałem forum ale wątpliwości pozostały.

Czy istnieje plugin Adobe Camera RAW który zadziała z Adob eElements 2.o ??

Mam Adobe Camera RAW i działa mi pięknie z Psotoshop 8,0. Niestety Photoshopa mam "legalnego inaczej".
Adobe Elements dostałem wraz z aparatem więc w sumie chciałbym na nim pracować - nie potrzebuje tak rozbudowanego narzędzia jak pełny Photoshop.

Póki co z pluginów udało mi się odpalić na Elements 2.0 tylko Bibble 4.1 (trial) ale tu mi całkiem nie odpowiada interface , wole Adobe Camera RAW - niestety on mi się nie odpala z Elements 2,0 .


Czy są na to jakieś sposoby, czy może źle zainstalowałem plugin ??
Proszę fachowców o podpowiedź

pozdrawiam
zuk30

Cychol
07-02-2005, 09:53
Z tego co wiem to nie, dopiero 3.0 obsługuje Camera RAW :)

Vitez
07-02-2005, 16:05
Elements 2.0 nie obsluguje RAW ani pluginu do RAW :? .
Ja uzywam BreezeBrowsera, z niego tiffy albo jpgi z niewielka tylko korekcja wrzucam do PS Elements 2 .

Jac
07-02-2005, 22:39
Ja uzywam BreezeBrowsera
a ile za niego zaplaciles? bo kolega chce miec legalne oprogramowanie i ja go w pelni rozumiem tez w przeciagu kilku miesiecy bede mial TYLKO same oryginaly.... albo free jak irfanview 8)

BTW breeze kosztuje $60 czyli calkiem tanio wporownaniu z innymi

Vitez
08-02-2005, 20:03
a ile za niego zaplaciles?

Nie powiem 8)



BTW breeze kosztuje $60 czyli calkiem tanio wporownaniu z innymi

Ano wlasnie calkiem tanio, do podstawowych rzeczy konwertujacych wystarcza, poza tym bardzo przyjemnie wyswietla miniaturki, histogramy, koryguje ekspozycje z live view i generuje Proofs (miniaturki np do galerii czy wydruku indeksu).

Jednak jak zmienie kompa i OS to raczej pojde w kierunku PS Elements 3.0 i/lub C1 (mimo ceny) ... rowniez oryginalne.