Zobacz pełną wersję : Nowy Nikon D3!!!
Kolekcjoner
28-02-2007, 03:36
Szykuje się niezła niespodzianka. Crop 1.1.
Canon wymięka ;) :D. Może wreszcie skończy się monopol :).
Wow, na nikonians.org pojawily sie mocne ploty
o Nikon 18-20MP D3 (prawie) FF na PMA! Nawet zmienili nazwe
forum na D1/D2/D3... Podobno pewniak.
Wielkość tej matrycy (crop x1.1) jest najprawdopodobniej dopasowana do standardowej wielkości stepperów - tak, by nie trzeba jej było naświetlać "na dwa razy"
Expected announcement date: March 2007, at PMA
Likely availability in store shelves around the world: October 2007
Pytanie czy ten "delay" nie będzie związany z tym że Sony chce to wypuścić wcześniej. No to już widzę co się zacznie dziać na forum Nikona :mrgreen:.
Być może Nikon zrobił to o czym marzyło wielu canonierów. Czyli dwa w jednym. Wtedy nie byłoby już D2Xs i D2Hs tylko D3.
Zastanawia mnie w tym wszystkim tylko jedno. Przecież ogłoszenie takiej nowości i nie wypuszczenie tego od razu na rynek zabije sprzedaż dotychczasowych modeli w szczególności D2X-a. Nie wydaje mi się to przemyślana decyzja. Z drugiej strony mogą się bać zbyt dużego odpływu użytkowników do Canona. Możliwe że z dwojga złego lepiej coś takiego ogłosić.
KuchateK
28-02-2007, 04:55
U Nikona takie zapowiedzi na rok przed to norma ;) Tu wlasnie chodzi chyba o to drugie o czym piszesz ;) Nowy 1D3 jest niezlym kopniakiem. D2X juz i tak nie ma wielkich szans ;) Kto go mial kupic juz dawno kupil.
Kolekcjoner
28-02-2007, 05:04
Dwa zmienne cropy DX-wy i taki jak w D2X. Wygląda interesująco. Przewidują cenę 7500$.
Hehe, prawie jak FF, juz widze te komentarze, ze prawie jak Zywiec ;). Za taka kase IMHO to juz powinni zrobic pelna klate, a nie zas jakies dozynki.
KuchateK
28-02-2007, 07:12
BPNMSP :D Bagnet za maly i sie nie zmiescilo :mrgreen:
A na serio to Nikon jest troche uzalezniony od innych w polu matryc czy kosztow ich produkcji. Nikt im tego za darmo nie zrobi. A koszt naswietlania wiekszej matrycy, ktora trzeba naswietlac na krzem w dwoch przejsciach rosnie lawinowo jak to mozna przeczytac w wielu miejscach.
Albo po tym jak zapowiadali, ze crop to przyszlosc i FF stanowczo "niet" glupio im wypuscic pelna klatke :twisted:
Lepsza pełna-niepełna niż żadna. Jeśli będzie to LBCAST Nikona, to może być naprawdę cholernie ciekawie - nawet archaiczne LBCASTY w D2Hs miały szumy na niskim poziomie. Jeśli Nikon to udoskonalił i uzyska jakość konkurencyją do tej z Canona, to otrzymamy skrzyżowanie średnioformatówki 20MP z reporterskim karabinem 10MP crop x1.5. Niby to mało prawdopodobne, ale niby równie mało prawdopodobne było, że Nikon wypuści korpus reporterski z matrycą non-DX...
Do tego tylko dobra cena i mamy D3 - "markkiller" :D
Kolekcjoner
28-02-2007, 08:11
Lepsza pełna-niepełna niż żadna. Jeśli będzie to LBCAST Nikona, to może być naprawdę cholernie ciekawie - nawet archaiczne LBCASTY w D2Hs miały szumy na niskim poziomie. Jeśli Nikon to udoskonalił i uzyska jakość konkurencyją do tej z Canona, to otrzymamy skrzyżowanie średnioformatówki 20MP z reporterskim karabinem 10MP crop x1.5. Niby to mało prawdopodobne, ale niby równie mało prawdopodobne było, że Nikon wypuści korpus reporterski z matrycą non-DX...
Do tego tylko dobra cena i mamy D3 - "markkiller" :D
No właśnie to jest najciekawsze jakiego że tak powiem rodzaju będzie to matryca. Ja myślę że jeśli robią to z Sony to raczej nie LBCAST tylko pewnikiem CMOS sony. Druga rzecz która jest równie ciekawa. To czy to będzie oznaczać że Nikon zrobi 2body w 1 :rolleyes:? No i czy ten markkiller :) będzie w cenie dla normalnych ludzi. Bo IMO 6000-7500 $ to nie jest mało.
A co do niepełnej matrycy - to bardzo przedni koncept. Pozbywają się kilku problemów na raz - winietowanie, słabość szkieł na brzegach, dużo tańsza w produkcji. Bardzo sprytne rozwiązanie, które może mieć też całkiem sensowną otoczkę marketingową.
Cena jest przecież na razie nieznana (choć nie liczyłbym w tej kwestii na litość). Ponoć większe jest prawdopodobieństwo, że pucha to będzie D3H - czyli szybki korpus reporterski. Niestety, równie prawdopodobne jest, że wpakują matrycę Sony i ch... bombki strzeli, choinki nie będzie...
Matryca jest dokładnie wielkości standardowego steppera - odpada konieczność naświetlania dwuprzebiegowego i koszt produkcji spada. Już bodaj rok temu Jeff-c z dpreview zwrócił uwagę na to, że byłaby to optymalna wielkość dla sensorów - koszt maleje, precyzja wykonania wrasta.
Kolekcjoner
28-02-2007, 08:38
Cena jest przecież na razie nieznana (choć nie liczyłbym w tej kwestii na litość). Ponoć większe jest prawdopodobieństwo, że pucha to będzie D3H - czyli szybki korpus reporterski. Niestety, równie prawdopodobne jest, że wpakują matrycę Sony i ch... bombki strzeli, choinki nie będzie...
No tak ale jak zrobią szybki korpus D3H z matrycą 20 Mpx (pomijając że to pomysł idiotyczny wręcz - cuchnie Sony) to co dadzą do D3X-a 30 Mpx. Trochę to byłoby dziwne. Jeśli stoi za tym Sony to nabiera to logiki. Wiadomo że doświadczenie w robieniu puszek mają nie największe, a system ma spore braki i być może żeby to nadrobić będą ładować pikseli ile wlezie. Natomiast Nikon dotąd był ascetycznie (i rozsądnie) oszczędny.
ciekawe .... dopóki nie zrobią puszki semi profi jak 5D to zmiany dotyczyć będą jedynie rynku profi .... ale jest nadzieja że 5D w końcu zbliży się do 5000PLN i tu bym się cieszył bardziej ...
No tak ale jak zrobią szybki korpus D3H z matrycą 20 Mpx (pomijając że to pomysł idiotyczny wręcz - cuchnie Sony) to co dadzą do D3X-a 30 Mpx. Trochę to byłoby dziwne. Jeśli stoi za tym Sony to nabiera to logiki. Wiadomo że doświadczenie w robieniu puszek mają nie największe, a system ma spore braki i być może żeby to nadrobić będą ładować pikseli ile wlezie. Natomiast Nikon dotąd był ascetycznie (i rozsądnie) oszczędny.
Szczerze mówiąc jestem cholernie zaskoczony obrotem sprawy. Gdyby nie cholernie wiarygodne źródło, uznałbym to za ponury żart nader pośledniego gatunku.
Zdziwiłbym się nieco, gdyby Sony miało ambicje pchać się w matryce pełnoklatkowe - być może jednak do spółki z Nikonem (bądź co bądź specem od stepperów, mikrosoczewek i pomysłowych konstrukcji matryc) uknuli jednak jakiś szatański plan...
Wątpię nawet by Nikon - nawet z najcudniejszymi puszkami - szybko mógł odzyskać utraconą pozycję na rynku profi (gdzie poważniejszych klientów trzymają inwestycje poczynione w szkła), a Sony pchającego się na stadiony to już kompletnie sobie nie wyobrażam :lol:
ciekawe .... dopuki nie zrobią puszki semi profi jak 5D to zmiany dotyczyć będą jedynie rynku profi .... ale jest nadzieja że 5D w końcu zbliży się do 5000PLN i tu bym się cieszył bardziej ...
Biorąc pod uwagę ich cwany manewr z docięciem matrycy pod stepper, zapewne koszt wytworzenia takiego czegoś byłby nieco mniejszy. Wiadomo było że Nikon coś ostro knuje - od dłuższego czasu potwornie zaniedbywał kwestię profesjonalnej optyki pod DX co mocno wszystkich wqrviało (a w sumie zrobił raptem dwa profi szkła pod DX), ale nie wiadomo jakie będą ostateczne konsekwencje i zakres tych działań...
Kolekcjoner
28-02-2007, 08:57
ciekawe .... dopuki nie zrobią puszki semi profi jak 5D to zmiany dotyczyć będą jedynie rynku profi .... ale jest nadzieja że 5D w końcu zbliży się do 5000PLN i tu bym się cieszył bardziej ...
Mogą też przyspieszyć premierę następcy. To by chyba był najlepszy efekt tej zapowiedzi. Pytanie co o tym projekcie wiedzą w Canonie. To kluczowa sprawa.
A tak jeszcze w temacie D3H, D3X to IMO jest jednak spore prawdopodobieństwo że będzie to D3 czyli 2 w1 i jeśli jeszcze do tego zrobiliby sensowną cenę tak przynajmniej w okolicach 5000$ to rzeczywiście byłby smarkkiller :lol: (pod warunkiem oczywiście, że miałby przynajmniej zbliżone właściwości).
oskarkowy
28-02-2007, 09:58
jeśli wierzyć zapowiedziom
link (http://www.nikonians.org/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=show_thread&om=17043&forum=DCForumID71&omm=0&viewmode=threaded)
może w końcu zaczną spadać ceny na nasze zabawki.
Znając tempo pracy w żółtym obozie oraz nadzieje na to, że im reszta uzytkowników nie poucieka, to puszka będzie dostępna za rok. Lepiej późno niż wcale..
A teraz pochylmy czoło nad losem canona i pobiadolmy wspólnie nad złośliwym losem, bo czornyj już się doczekać nie może.
Marzę o tym, żeby ten nowy Nikon, dał porządnego kopa w dupę Canonowi, bo chyba im się w główkach poprzewracało / wypuścili 1D MkIII i chyba znowu osiedli na laurach /.:evil:
Marzę o tym, żeby ten nowy Nikon, dał porządnego kopa w dupę Canonowi, bo chyba im się w główkach poprzewracało / wypuścili 1D MkIII i chyba znowu osiedli na laurach /.:evil:
A ja myślę, że (teraz kiedy wiemy ;-) o D3) te 10 kl/s jak i 1.25 crop ma sens.
10 dlatego, że Nikon będzie miał pewnie "tylko" 8, natomiast crop (a nie FF, 16 MPx, 8 kl/s ale nie w 14 bitach) dlatego, że obrazki wypluwane z Nikona mogą rzucać na kolana.
A teraz pochylmy czoło nad losem canona i pobiadolmy wspólnie nad złośliwym losem, bo czornyj już się doczekać nie może.
Czornyj jak czornyj, ale Kryhu to mi pojechał na pl.r.f.c.
Jeśli to prawda to super dla nas (chyba nie puszczą Marka3 za 4500). Ciekawe ile Nikon zawoła:?:
Zastanawia mnie w tym wszystkim tylko jedno. Przecież ogłoszenie takiej nowości i nie wypuszczenie tego od razu na rynek zabije sprzedaż dotychczasowych modeli w szczególności D2X-a.
Dlatego sprzeda się resztki magazynowe po atrakcyjnych cenach ;-) A co do samego body... ja bym był ostrożny ;-) U nas też na tydzień przed premierą mkIII były "stuprocentowe przecieki" o 40D, "informacje z pierwszej ręki" o 5Dmk2 i "ktoś spotkał kogoś testującego" nowe 1Ds...
oskarkowy
28-02-2007, 10:22
Czornyj jak czornyj, ale Kryhu to mi pojechał na pl.r.f.c.
Kryhu jest nieuleczalny, ale niegroźny i ma jeszcze odrobinę zdrowego rozsądku. Fajniejszy jest ten Jacek od Olka. W historii prfc nie było chyba drugiego takiego, który dałby się tak wpuszczać i generował po 200 postów dziennie :mrgreen:
Jeśli to prawda to super dla nas (chyba nie puszczą Marka3 za 4500). Ciekawe ile Nikon zawoła:?:
Nikon pokaże tą puszkę w czasie, gdy będzie pokazywany 1Ds. Umówmy się, połowa ceny Dsa będzie uczciwą zachętą do nie porzucania systemu.
Wszyscy tak się cieszycie tą nową zabawką.. Ja jestem zawiedziony cropem, gdyby ni to, zapisałbym się do kolejki, żeby nie wiem co. A tak.. kupiłem jeszcze jedno 5D i starczyło mi na 135L. I nikt mnie nie przekona, że zrobiłem źle.
BTW, szukam chętnego do noszenia torby ze sprzętem :mrgreen:
Seria 3 otrzyma rowniez nowy design:
https://canon-board.info/imgimported/2007/02/142939908_014ea1afe1_o-2.jpg
źródło (http://farm1.static.flickr.com/45/142939908_014ea1afe1_o.jpg)
> Kolekcjoner
> Pytanie co o tym projekcie wiedzą w Canonie. To kluczowa sprawa.
Zapewne sie zalamali. Pod presja udzialowcow zarzad rozwaza podanie sie dymisji, a radosne zastepy sfrustrowanych kanonierow juz teraz plasajac ruszyly pod sklepy na zapisy kolejkowe? Zgadlem?
> A tak jeszcze w temacie D3H, D3X to IMO jest jednak spore
> prawdopodobieństwo że będzie to D3 czyli 2 w1 i jeśli jeszcze do tego
> zrobiliby sensowną cenę tak przynajmniej w okolicach 5000$ to rzeczywiście
> byłby smarkkiller
Czytam i odpadam - jak dwoch innych przy watku o 1dmk3. Przypomnij mi prosze, czy ty aby nie masz F4 i 400D, co jak sie samo przez sie rozumie stanowi zloty punkt targetu rynku profi?
Przypomina projekty Colaniego http://en.wikipedia.org/wiki/Luigi_Colani ,ładniutki :) Mam nadzieje, ze bedzie duuzo lepszy od canonowych sprzetow, - kanon zasluzyl sobie na solidnego kopa od konkurencji :)
Niedzwiedz
28-02-2007, 11:07
a moze krok do matryc 1,1 jest takze powodem dla ceny koncowej produktu a co jezeli bedzie tanszy niz "smark numer 3"
Przypomina projekty Colaniego ...
A mi bardziej ostatnie pokolenie zenitow
https://canon-board.info/imgimported/2007/02/zenit412dx-2.jpg
źródło (http://www.zenitcamera.com/archive/zenit-12/zenit-412dx.jpg)
imho ten obrazek d3 to lipa jakiś koszmar włoskiego designera ;)
i co to za szkło na nim siedzi ?
A mi bardziej ostatnie pokolenie zenitow
hiehiehie :D good point :)
imho ten obrazek d3 to lipa jakiś koszmar włoskiego designera ;)
i co to za szkło na nim siedzi ?
Ten fejk jest stary jak grzech pierworodny :D Zrobił karierę podobną do "3D Bonk"
Hehe, prawie jak FF, juz widze te komentarze, ze prawie jak Zywiec ;). Za taka kase IMHO to juz powinni zrobic pelna klate, a nie zas jakies dozynki.
Przypomniało mi się niesławne porównanie jakiegoś Nikona z 5D w jakiejś gazetce - tam Canon był wyśmiewany za niepełną pełną klatkę za brakujące 0,1mm....
słynny fotojoker i moje boje
;)
Jak nic nie wyjdzie w tym roku z 3D, D3, D3H... zawsze zostanie H3D i ew. samo 3 :mrgreen:
Trzymam kciuki za Nikona i Sony. Nie ma to jak konkurencja na rynku.
jeśli to prawda i jeśli Canon o tym wiedział, to już można się domyślać, dlaczego 1DsIII będize jesienią :)
djtermoz
28-02-2007, 16:08
O, czyzby Ken Rockwell musial wkrotce odszczekac to co pisal wczesniej o "obsolete 35mm", "standard DX format", "oversized FF 5D sensor", itd.? Nagle sie okaze, ze jednak FF to nie taki glupi pomysl...
yggdrassill
28-02-2007, 17:16
na razie same przecieki a niektorzy juz prawią jaki to on markkiller ;) i juz go kupuja ;)
Kolekcjoner
28-02-2007, 17:24
na razie same przecieki a niektorzy juz prawią jaki to on markkiller ;) i juz go kupuja ;)
Wiesz ja się nie dziwię tej euforii. W końcu nie wygląda to zbyt dobrze jeśli nowości są tylko z jednej stajni. A to że będzie dostępny dla nielicznych pewnie tak. Zobaczymy. Przede wszystkim musi go Nikon zaanonsować i ogłosić przynajmniej szacunkową cenę.
snowboarder
28-02-2007, 17:24
A calkiem serio - jesli Nikon (prawie) FF sie pojawi, to odkryjemy
nagle "problem szerokiego kata" u konkurencji...
17-35 okaze sie wcale nie tak genialne jak wszyscy mysla,
a poza tym... nic ciekawego nie ma. Acha, przeciez mozna montowac
szkla DX (na serio, na FM czytalem zaperzonych nikonowcow
udowadniajacych ta oczywista prawde...) i stare manualne i ZF....
Zobaczycie, ze bedzie wesolo :-)
yggdrassill
28-02-2007, 17:27
Wiesz ja się nie dziwię tej euforii. W końcu nie wygląda to zbyt dobrze jeśli nowości są tylko z jednej stajni. A to że będzie dostępny dla nielicznych pewnie tak. Zobaczymy przede wszystkim musi go Nikon zaanonsować i ogłosić przynajmniej szacunkową cenę.
zgoda, ale bez przesady ;) to kupowanie kota w worku ;) nawet chyba nie ma zdjec tegoz killera nie mowiac o samplach ;)
dobrze by bylo by cos wymodzil nikon dobrego, choc patrzac na obrazowanie dotychczasowych dslr nikona to nie bardzo chce mi sie wierzyc by byla to jakas rewolucja
Kolekcjoner
28-02-2007, 17:38
zgoda, ale bez przesady ;) to kupowanie kota w worku ;) nawet chyba nie ma zdjec tegoz killera nie mowiac o samplach ;)
dobrze by bylo by cos wymodzil nikon dobrego, choc patrzac na obrazowanie dotychczasowych dslr nikona to nie bardzo chce mi sie wierzyc by byla to jakas rewolucja
Wiesz nie wiadomo. Za sensorem może stać Sony. Po za tym są przecieki że na PMA Nikon zaszaleje nie tylko z puszkami. Zobaczymy. Może zmobilizują Canona do bardziej zdecydowanych ruchów. Póki co to nie widać żeby się jakoś przejmowali.
yggdrassill
28-02-2007, 17:50
Wiesz nie wiadomo. Za sensorem może stać Sony. Po za tym są przecieki że na PMA Nikon zaszaleje nie tylko z puszkami. Zobaczymy. Może zmobilizują Canona do bardziej zdecydowanych ruchów. Póki co to nie widać żeby się jakoś przejmowali.
wg zrodla na nikonians to ma byc prezentacja prototypu, wiec troche wody uplynie do modelu produkcyjnego
no podobno ma byc pare szkiel z af-s i vr
a jak wypuszcza dobra puszke pro to moze marek3 stanieje ;)
Kolekcjoner
28-02-2007, 17:58
wg zrodla na nikonians to ma byc prezentacja prototypu, wiec troche wody uplynie do modelu produkcyjnego
no podobno ma byc pare szkiel z af-s i vr
a jak wypuszcza dobra puszke pro to moze marek3 stanieje ;)
Co do tych zachwytów. Poczytaj sobie posty na forum nikona na prawdę niezły ubaw :lol:. Zacytuję tylko dwa :lol:.
QRVA !@ Miód na moje nerki !
HAHAHA Canoniarze pie.... będą lizać nasze szkła. Normalnie nie mogłem do końca doczytać tego wątku! Toż to powinno się ze mną uzgadniać jego publikację ! Czy ktoś już zdążył na Canon Board ich wyśmiać? Normalnie zacząłem nagle poważnie myśleć o sprzedaży bryki.
No ********a sprawa....
Nie mogę się otrząsnąć...
Podajcie tylko cenę - mam nadzieję że nie będzie to 30 tys. Z resztą - w końcu stanieje !
Jak mogło mnie ominąć to proroctwo ! Ale kwas kanoniarze hahahaha....
CZAD!
Co z tego że wyjdzie jakiś tam mark 3 jak mało kto w Polsce go kupi hehehe. A chętnych na D3 już nie brakuje i jestem pewien że się znajdą !@
Jak ktoś myśli o Canonie to w głowie ma tylko 5D i marzy o cropie bo nie stać go na 400mm a tutaj będzie rewalacyjna sprawa i niech się w buty poliżą z tym mareczkiem !@
:lol: :lol: :lol:
co za zajadłość ... ci ludzie chyba nie są normalni to jawni psychole ;)
sprzedają bryki na puszki, liżą szkła, no nie wiem może jakaś terapia ....
swoją drogą to ciekawe co pokażą ich szkła na tym FF .... ciekawe czy będzie lament ... i kupa śmiechu
yggdrassill
28-02-2007, 18:02
czytalem... co poniektorzy przesadzili, ale coz szanujemy ich ;)
Viracocha
28-02-2007, 18:03
Widać, że sytuacja w obozie "żółtych" napięta do granic możliwości ;)
Kolekcjoner, super cytaty. Dawaj więcej :-D
snowboarder
28-02-2007, 18:15
Idiotyczna ta przepychanka miedzyforumowa... Moze polaczcie oba
te twory, piaskownica bedzie wieksza...
Ale swoja droga ten, kto to napisal tam to jest niezle rabniety.
Ten podly Canon mu ewidentnie spac nie daje... Smutny przypadek.
Co do tych zachwytów. Poczytaj sobie posty na forum nikona na prawdę niezły ubaw :lol:. Zacytuję tylko dwa :lol:.
Aż się postanowiłem zarejestrować u Was, wiesz tego oszołoma to nie trzeba było cytować ;) przeczytaj założony przez niego temat na temat Nikona D200 i argumenty jakie w nim przedstawia i zwrócić uwagę że to są tylko jego poglądy ja tam jak i większość do Canona nic nie mam i mieć nie będę obie firmy muszą współistnieć abyśmy mogli sobie pozwolić na coś lepszego
Pozdrawiam
Kolekcjoner
28-02-2007, 18:20
Kolekcjoner, super cytaty. Dawaj więcej :-D
Chcesz masz :D. Poczytaj cały wątek :).
Napisał ____________
na rewanż za 5D trochę za późno. czas wyznaczac nowe trendy, a nie ciągle odpowidać canonowi
Co za późno! ? Jak za późno !@ To nie rewanź - to będzie masakra ! . Pomyślcie nad nowym enginem dla forum za wczasu !
:lol: :lol:
Niko2 ja to cytuję dla zabawy. Na prawdę nie ma z czego robić problemu. Tutaj ludzie też mają poczucie humoru :).
ja z nudów straciłem nieco poczucie humoru ... ale dość elegancko ;)
Ja rozumie ale chciałem zawrócić uwagę że jest tylko jeden taki oszołom akurat w tym konkretnym temacie na temat nowego Nikona ,jeszcze sobie pomyślicie że są tam same debile ;)
Co złego, to nie ja - nie moderuję w tym dziale :lol:
yggdrassill
28-02-2007, 18:38
nie ma co sie przejmowac sprawa - ale nawet na kkm-ie sie obruszyli
zeby nie bylo offa to moze ktos ma jakies nowe info na temat tego d3 ;)
na kkm pokazali takiego x :)
http://www.digitalsecrets.net/secrets/Photos_4_web/d3hPreview.jpg
Kolekcjoner
28-02-2007, 18:39
To też chyba stare.
yggdrassill
28-02-2007, 18:42
To też chyba stare.
i w dodatku 3 ewidentnie wklejona ;)
qwerty1237
28-02-2007, 19:09
No chyba widzialem juz te zdjecie, ale to byl zart na prima-aprilis... cos ala 3D na naszym forum
oskarkowy
28-02-2007, 19:36
Co złego, to nie ja - nie moderuję w tym dziale :lol:
To miałeś włamanie na konto albo rozdwojenie jaźni:
"Nie żartuj, JRP to starszy, poważny facet, nie robiłby sobie jaj z pogrzebu. Zabawnie będzie teraz dla odmiany posłuchać biadolenia Canonierów "
Sęk w tym, że nie ma biadolenia, tylko głuchy śmiech.
no i kufta mam za swoje - chciałem merytorycznie miło i wogóle a wyszło jak zwykle że Canon ma kiepską ergonomię .....
To miałeś włamanie na konto albo rozdwojenie jaźni:
"Nie żartuj, JRP to starszy, poważny facet, nie robiłby sobie jaj z pogrzebu. Zabawnie będzie teraz dla odmiany posłuchać biadolenia Canonierów "
Sęk w tym, że nie ma biadolenia, tylko głuchy śmiech.
To był żart, nie przesadzajmy. Uwag o biadoleniu nikoniarzy było tu też po premierze marka bez liku ;).
Trzeba było zadymę zdusić w zarodku usuwając bezsensowne OT, ale nie mogę moderować w tym dziale, stąd moja uwaga. A teraz rozpętała się III wojna światowa, na kilku frontach i przyczułkach :lol: Oczywiście o damski ch... - korpus, będący na razie bytem wirtualnym...
oskarkowy
28-02-2007, 20:08
To był żart, nie przesadzajmy. Uwag o biadoleniu nikoniarzy było tu też po premierze marka bez liku ;).
Dobrze, że piszesz.. :oops:
Zdaje się, że na tym forum nie ma nikogo, komu nowy wypust nikona byłby nie na rękę. Dla nas oznacza to szybszy i nieunikniony spadek cen droższych zabawek. Jakich i o ile, to ciężko przewidzieć. Ale zawsze.
Trzeba było zadymę zdusić w zarodku usuwając bezsensowne OT, ale nie mogę moderować w tym dziale, stąd moja uwaga. A teraz rozpętała się III wojna światowa, na kilku frontach i przyczułkach :lol: Oczywiście o damski ch... - korpus, będący na razie bytem wirtualnym...
Tylko nie pisz tego chłopakom na żółtym, bo Cię jakoś zbanują i będzie :mrgreen:
Zajrzałem tam rano jak mi Niedźwiedź pokazał linka i powiem szczerze, nieźle się bawiłem już wtedy. Jedna mała iskierka nadziei a taki entuzjazm.
Tak naprawdę bardzo jestem ciekaw tej puszki i nowych szkieł. Może coś w końcu drgnie.
BTW, czy ten pan z Nikona, który zapowiadał, że nie widzą potrzeby produkowania FF jeszcze tam pracuje? Sprawdził to ktoś?
czyms sie trzeba pocieszac... ja bym tam wolał dyskusje na innym poziomie ale co zrobić jak ktos ma ciezkie kompleksy to na to nic sie nie poradzi :)
dajcie link dop tego watku na nikon-board bo nie chce mi sie szukac :)
Jest jedna zasadnicza zaleta nowego canona nad tym nikonem - że canon już jest w sprzedaży ;) Więc co tu sie jakimś nikonem podniecać? ;)
dajcie link dop tego watku na nikon-board bo nie chce mi sie szukac :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20230
oskarkowy
28-02-2007, 20:24
Jest jedna zasadnicza zaleta nowego canona nad tym nikonem - że canon już jest w sprzedaży ;) Więc co tu sie jakimś nikonem podniecać? ;)
Tak samo jest w sprzedaży jak ten nikon. I to jest w tym najzabawniejsze.
Dobrze, że piszesz.. :oops:
Zdaje się, że na tym forum nie ma nikogo, komu nowy wypust nikona byłby nie na rękę. Dla nas oznacza to szybszy i nieunikniony spadek cen droższych zabawek. Jakich i o ile, to ciężko przewidzieć. Ale zawsze.
Tylko nie pisz tego chłopakom na żółtym, bo Cię jakoś zbanują i będzie :mrgreen:
Zajrzałem tam rano jak mi Niedźwiedź pokazał linka i powiem szczerze, nieźle się bawiłem już wtedy. Jedna mała iskierka nadziei a taki entuzjazm.
Tak naprawdę bardzo jestem ciekaw tej puszki i nowych szkieł. Może coś w końcu drgnie.
BTW, czy ten pan z Nikona, który zapowiadał, że nie widzą potrzeby produkowania FF jeszcze tam pracuje? Sprawdził to ktoś?
Jakoś przeżyję ;)
Żeby zrozumieć tą podnietę trzeba lepiej zrozumieć kontekst sytuacji. Od dłuższego czasu Nikon zapewniał wszystkich solennie, że ma zamiar produkować wszystko w DX i konsekwentnie się tego trzymał.
W pewnym jednak momencie jedyne nowości jakie raczyły się ukazywać pod DX-a to obiektywy typu 18-55, 55-200, 18-135, 18-200, 18-55II - wszsytko plastusie na rynek amatorski, a do tego D50, D80, D40... Amatorskie szkiełka i korpusy zaczęły święcić coraz większe triumfy, Nikon zarabia na nich kasiorę, a profi szkła pod DX ani dudu (powstały raptem dwa: 12-24/4 i 17-55/2.8 ).
Wszyscy zaczęli się zatem mocno zastanawiać, czy aby Nikon nie postanowił wstąpić na ścieżkę Olympusa i Minolty i nie olał rynku profi. Jak się okazało, ch...ki nie wypuszczali obiektywów, bo knuli z korpusami FF, ale że jednocześnie zaprzeczali jakoby to robili (żeby D2Xs nie zalegał), to wszyscy poczuli się dość niewyraźnie...
Stąd też mała euforia na wieść o odwołaniu pogrzebu. Puszka jaka tam nie będzie jest lepsza niż serdeczne podziękowania za wieloletnią współpracę, która niniejszym dobiega końca...
jak myślicie, jeśli ta specyfikacja jest prawdziwa, to może Canon jednak nie porzuci idei połączenia 1D i 1Ds? Bo to w sumie byłby konkurent takiej puszki chyba.
Matryca x1,1 to IMHO zły pomysł. Crop to zawsze crop - przeliczanie węższe szerokie końce, problemy ze szkłami. Zysku z wydłużenia nie ma bo to za mała różnica do tele. Natomiast jest to raczej jednoznaczne przyznanie się, że FF Nikon nie potrafi zrobić i już raczej nie zrobi. Chciałby i się stara, ale mu nie starcza - to się prosi o krytykę. IMHO zły ruch.
Viracocha
28-02-2007, 20:57
Matryca x1,1 to IMHO zły pomysł. Crop to zawsze crop - przeliczanie węższe szerokie końce, problemy ze szkłami. Zysku z wydłużenia nie ma bo to za mała różnica do tele. Natomiast jest to raczej jednoznaczne przyznanie się, że FF Nikon nie potrafi zrobić i już raczej nie zrobi. Chciałby i się stara, ale mu nie starcza - to się prosi o krytykę. IMHO zły ruch.
Oficjalne stanowisko Nikona i tak będzie takie, że FF jest do d..., a crop 1,1 to najbardziej optymalne rozwiązanie dla cyfry. Jak kiedyś wypuści wreszcie FF, to oficjalne stanowisko zmieni się na bardziej oficjalne. ;)
te D3 nikona jest tak wirualne, że nic nie wiadomo - ani ile bedzie MP, ani jaka matryca - CCD czy CMOS. Czy bedzie to połączenie serii X i H?
nie sądzę, by zrobili coś robiącego 10kl/s i jednocześnie 20MP.
crop 1,1 jest do przyjęcia - podobno matryce przez to mogą byc wiele tańsze - a FF do tanich nie należy. Nikon ma mniejszą średnicę bagnetu, więc szkła moga miec większe kłopoty na FF niz canonowskie L. To dobre wyjście z sytuacji.
kolekcjoner - mam do ciebie żal za przytoczenie tylko własnie słów Ala - bo nie są one reprezentatywne dla żółtego forum - a raczej są tam wyjątkiem.
pozdrawiam - Jacek_Z
Skąd Wy w ogóle wytrzasnęliście tę puszkę? Wpisałem to w google, wyskoczyły źródła różne fantastyczne, tyle że żadne nie bardziej wiarygodne od Bonka i jego Canona 3D ;)
Imperium kontr-atakuje?
http://www.nikonians.org/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=show_thread&om=17043&forum=DCForumID71&omm=0&viewmode=threaded
Podsumowanie (teoretyczne): crop 1.1, matryca 18-20mpix, na PMA. Wiarygodność nieznana.
Swoją drogą zastanawiam się czy to jest "myślenie życzeniowe" wyznawców, fałszywka skalkulowana na opóźnienie migracji klientów do 1D(s) MK3, czy też jednak prawdziwy, sterowany przeciek?
No i najciekawsze: jak na to Canon zareaguje?
Skąd Wy w ogóle wytrzasnęliście tę puszkę? Wpisałem to w google, wyskoczyły źródła różne fantastyczne, tyle że żadne nie bardziej wiarygodne od Bonka i jego Canona 3D ;)
Parę puścił JRP - admin i założyciel Nikonians. Generalnie nie jest to instytucja nastawiona na tanią sensację, ale dawniej jeśli przed oficjalną prezentacją pozwolili sobie wspomnieć o tym, że taka to a taka pucha się pojawi, to się pojawiała.
Kolekcjoner
28-02-2007, 22:27
te D3 nikona jest tak wirualne, że nic nie wiadomo - ani ile bedzie MP, ani jaka matryca - CCD czy CMOS. Czy bedzie to połączenie serii X i H?
nie sądzę, by zrobili coś robiącego 10kl/s i jednocześnie 20MP.
crop 1,1 jest do przyjęcia - podobno matryce przez to mogą byc wiele tańsze - a FF do tanich nie należy. Nikon ma mniejszą średnicę bagnetu, więc szkła moga miec większe kłopoty na FF niz canonowskie L. To dobre wyjście z sytuacji.
kolekcjoner - mam do ciebie żal za przytoczenie tylko własnie słów Ala - bo nie są one reprezentatywne dla żółtego forum - a raczej są tam wyjątkiem.
pozdrawiam - Jacek_Z
Też myślę że crop 1.1 to bardzo dobry pomysł. Głównie ze względu na to że cena takiego korpusu być może dzięki temu będzie niższa.
Co do żalu to mnie jest przede wszystkim żal (i to bardzo), że coś takiego na forum Nikona mogło mieć miejsce. Po prostu dotąd wydawało mi się, że akurat tam tego typu rzeczy nie są możłiwe. Powiem jeszcze że mnie nawet nie chodzi o to co napisał AL (sam potraktowałem to jako żart) ale reakcja na forum. I myślę że jako jego moderator powinieneś wyciągnąć z tego wnioski. Co do tego że to ja przytoczyłem - mógł to być ktokolwiek - zrobiłem to po przeczytaniu tych cytatów na kilku innych forach.
Też myślę że crop 1.1 to bardzo dobry pomysł. Głównie ze względu na to że cena takiego korpusu być może dzięki temu będzie niższa.
Co do żalu to mnie jest przede wszystkim żal (i to bardzo), że coś takiego na forum Nikona mogło mieć miejsce. Po prostu dotąd wydawało mi się, że akurat tam tego typu rzeczy nie są możłiwe. Powiem jeszcze że mnie nawet nie chodzi o to co napisał AL (sam potraktowałem to jako żart) ale reakcja na forum. I myślę że jako jego moderator powinieneś wyciągnąć z tego wnioski. Co do tego że to ja przytoczyłem - mógł to być ktokolwiek - zrobiłem to po przeczytaniu tych cytatów na kilku innych forach.
Kolekcjoner - nie moderujemy z Jackiem tego działu, więc nie bardzo mogliśmy zareagować. A osobiście jak zauważyłem co się święci, to było już po ptokach.
kolekcjoner - możesz wziąść odpowiedzialnoś za wypowiedzi wszystkich uzytkowników canonboard?
w spornym poście napisałem, ze nie podoba mi sie to co napisał al, wyrażnie odciął sie tez w imieniu "żółtych" np rabijki. Czornyj tez jak wiadomo klapek na oczach nie ma.
Ty często jesteś na nikonowskim forum i wiesz jak pisze Al - a tu ludzie go nie znają i sobie jednoznacznie pomyśleli.
Ciężki ten dowcip Ala, a jak się nie wie, że to dowcip - to wygląda to źle.
kolekcjoner - możesz wziąść odpowiedzialnoś za wypowiedzi wszystkich uzytkowników canonboard?
w spornym poście napisałem, ze nie podoba mi sie to co napisał al, wyrażnie odciął sie tez w imieniu "żółtych" np rabijki. Czornyj tez jak wiadomo klapek na oczach nie ma.
ale Kaleid jak zwykle posprzatal co jemu pasowalo
Tak samo jest w sprzedaży jak ten nikon. I to jest w tym najzabawniejsze.
no wlasnie tutaj bym polemizowal, bo 1d MIII fizycznie istnieje, jak masz ochote go sobie pomacac i porobic nim fotek to na PMA i mysle ze nie bedzie problemu, pewnie beda dziesiatki dostepne do demonstracji, do tego coraz wiecej sklepow przyjmuje juz zamowienia na 1D MIII, sa ceny, pewnie na PMA bedzie dokladnie wiadomo kiedy pierwsze sztuki trafia do sklepow itd.
natomiast nikon to tylko czysta plotka, nigdzie nikt oficjalnie tego przeciez nie potwierdzil, etap spekulacji mniej wiecej taki sam jaki mial miejsce na tutejszym forum w okolicach przelomu stycznia/lutego 2007, tzn. wiadomo ze COS bedzie ale nie wiadomo dokladnie co i za ile i kiedy, byly konferencje, mozna bylo pomacac, popstrykac itd i oficjalnie wiadomo co bedzie, nikon zas to narazie pewnie tylko 'projekt' ktorym nikon musi sie ratowac zeby nie zaczac zbyt szybko tracic uzytkownikow, proste
nikon musial dac swoim wiernym fanom (o ile to jakis przeciek kontrolowany - a pewnie tak) iskierke nadziei ze i on cos kiedys wypusci, co kiedy i za ile tego nikt nie wie :confused:
Kolekcjoner
28-02-2007, 22:52
Kolekcjoner - nie moderujemy z Jackiem tego działu, więc nie bardzo mogliśmy zareagować. A osobiście jak zauważyłem co się święci, to było już po ptokach.
Powiem Ci że ja mam wyrzuty (do siebie też) o to co się stało. Ale mam też już troszkę dość czytania na większości forów jakie to na CB są wojny, chamstwo itd. Dlatego zaregowałem być moze zbyt nerwowo ale cóż mleko się rozlało :(. Szkoda tylko, że wtedy gdy przyszła taka fajna wiadomość o tym nowym body. Bo ja wciąż uważam że to bardzo dobra wiadomość.
Zresztą na nikonie pisałem już o tym że "w chwili obecnej żeby być na topie potrzeba nieporównywalnie większego zaplecza przede wszystkim finansowego niż w czasach analogowych. Wystarczy sobie porównać ile firm w czasach analoga wypuszczało puszki o ambicjach profi: Nikon, Minolta, Canon, Pentax, Olympus, Yashica, Contax, Leica, Ricoch - może nie wszystkie jednocześnie. W czasach AF-a powiedzmy zostały te cztery na początku. A teraz kiszka. Canon, Nikon i koniec. Do tego spora część z tych firm już nie istnieje (przynajmniej na rynku foto). Świat się zmienił przez ostatnich 20-lat i to bardzo."
ale Kaleid jak zwykle posprzatal co jemu pasowalo
I bardzo dobrze zrobił. :)
oskarkowy
28-02-2007, 23:00
nikon musial dac swoim wiernym fanom (o ile to jakis przeciek kontrolowany - a pewnie tak) iskierke nadziei ze i on cos kiedys wypusci, co kiedy i za ile tego nikt nie wie :confused:
Ja oczywiście widzę tę różnicę. Ty za to nie przeczytałeś tego, do czego się odnosiłeś. Żadnego z tych aparatów nie ma w sprzedaży.
Powiem Ci że ja mam wyrzuty (do siebie też) o to co się stało. Ale mam też już troszkę dość czytania na większości forów jakie to na CB są wojny, chamstwo itd. Dlatego zaregowałem być moze zbyt nerwowo ale cóż mleko się rozlało :(
A daj spokój - shit happens. Nie ma sensu się przez jakiegoś bałwana przejmować.
to jak obstawiamy? 2009? z reguly Nikonowi zabieralo jakies 2 lata wypuszczenie korpusu. potem jeszcze z pol roku az pojawil sie w sklepach. wychodzi, ze na jesien 2009 ma szanse sie pojawic :)
a tak bardziej serio - trzymam kciuki, zeby sie cos pojawilo. troche ruchu nie zaszkodzi, a i zawsze lepiej jak ci co czekaja na taki "FF" od Nikona sie doczekaja...
EDIT: hehe... jak to jest, ze jak ja napisalem te pol roku temu na forum SUN , ze w odroznieniu od Canona Nikon poki co wypuszcza same sloiki dla amatorow, to ktorys gorliwy moderator szybko obcial posta i pojechal sobie po mnie, ze wszczynam wojny systemowe. a teraz nagle okazuje sie, ze inny moderator tamtego forum pisze tutaj niemal taki sam wniosek (z dokladnoscia do nie porownywania z Canonem).
no qrva, Panowie... :) nic osobistego, ale nadgorliwosc czasem nie poplaca ;)
Kolekcjoner
01-03-2007, 00:34
to jak obstawiamy? 2009? z reguly Nikonowi zabieralo jakies 2 lata wypuszczenie korpusu. potem jeszcze z pol roku az pojawil sie w sklepach. wychodzi, ze na jesien 2009 ma szanse sie pojawic :)
Wiesz ostatnio z D80 było tak że pojawił się w sprzedaży dość szybko po premierze. Także tu może też tak będzie.
Wiesz ostatnio z D80 było tak że pojawił się w sprzedaży dość szybko po premierze. Także tu może też tak będzie.
to akurat prawda, aczkolwiek do tego aparatu praktycznie wszystkie klocki byly gotowe. a D3X czy D3H to juz inna bajka i tu trzeba zrobic niemal od zera. zwlaszcza, ze to zupelnie inny format klatki.
ale nie no... glupie zarty na bok! lepiej zeby to sie pojawilo mozliwie szybko. bo wtedy i Canon bedzie musial cos ruszyc w temacie FF. a ja bym sobie chetnie powiekszyl celownik, i to niekoniecznie za 8k baksziszu :-P
Ciekaw jestem dlaczego wam nie zaświtało po co crop 1,1....
Ta sama matryca najprawdopodobniej będzie w nowej puszcze SONY, a tam działa stabilizacja obrazu. Jak stabilizować matrycę pełnoklatkową dając jej jednocześnie możliwość poruszania się w osi X i Y ?? Nie da się ze względu na winietę. Crop 1,1 rozwiązuje ten problem i pokazuje iż nowe SONY może być baaardzo ciekawą puszką.
Pozdrawiam.
Kolekcjoner
01-03-2007, 01:42
Ciekaw jestem dlaczego wam nie zaświtało po co crop 1,1....
Ta sama matryca najprawdopodobniej będzie w nowej puszcze SONY, a tam działa stabilizacja obrazu. Jak stabilizować matrycę pełnoklatkową dając jej jednocześnie możliwość poruszania się w osi X i Y ?? Nie da się ze względu na winietę. Crop 1,1 rozwiązuje ten problem i pokazuje iż nowe SONY może być baaardzo ciekawą puszką.
Pozdrawiam.
Myślałem o tym ale nie jestem pewien czy crop 1.1 tu coś pomoże. Najbardziej mi przemawia do wyobraźni koszt produkcji i to że obecne steppery są w stanie naświetlić takie obszar za jednym razem, a nie za trzema tak jak w FF-ie.
nie sądzę, by to sony wymyśliło te matrycę
a nikon by chciał sie dzielić swoją najlepsza matrycą z innymi (nawet z sony - które pewnie użyczy swoich linii produkcyjnych)
Sony chyba tez nie będzie się ścigało w rynku profi - większa zyski są w amatorce, a sony jako firma jest ukierunkowane na szeroki, dostępny dla kazdego produkt.
wielkość matrycy FF nie musi wcale powodowac ograniczeń w stabilizacji matrycy. Komora w której jest matryca może byc większa - tu nie musi być ogranicznika ramki formatowej filmu - bo filmu nie ma, nie trzeba niczego zasłaniać.
Kolekcjoner
01-03-2007, 02:14
nie sądzę, by to sony wymyśliło te matrycę
a nikon by chciał sie dzielić swoją najlepsza matrycą z innymi (nawet z sony - które pewnie użyczy swoich linii produkcyjnych)
Sony chyba tez nie będzie się ścigało w rynku profi - większa zyski są w amatorce, a sony jako firma jest ukierunkowane na szeroki, dostępny dla kazdego produkt.
wielkość matrycy FF nie musi wcale powodowac ograniczeń w stabilizacji matrycy. Komora w której jest matryca może byc większa - tu nie musi być ogranicznika ramki formatowej filmu - bo filmu nie ma, nie trzeba niczego zasłaniać.
Jeśli to nie jest matryca Sony to tym lepiej. Raczej na pewno jest to matryca CMOS albo zbliżona (przynajmniej jeśli ma mieć dynamiczny crop). Natomiast Sony dawno już mówiło że chce wejść w FF-a i z czasem na rynek pro. Po za tym mam wrażenie, że mają wielkie ambicje.
Co do tej stabilizacji z FF-em to był kiedyś wątek na forum sonolty o tym i gość udowadniał że przy FF-ie trudności techniczne są praktycznie nie do przeskoczenia ale nie mam nic na poparcie tej tezy.
jaca takie małe info dla Ciebie...
Wszystkie matryce montowane w nikonach:
d40
d50
d70/d70s
d80
d200
d2X/d2Xs
....produkowane są przez firmę SONY.
matryca d40/50/70/100 i pentaxów 6 megowych oraz dynaxów 5D i 7D to dokładnie ta sama matryca
matryca d80, pentaksa k10d i sony a-100 to dokładnie ta sama matryca (d200 ma 4 kanałową wersję tej matrycy)
Nie widzę powodów dla których matryca produkowana przez sony miałaby się nie znaleźć w nowej puszce sony i nikonach.
A crop 1,1 jak dla mnie ewidentnie świadczy o tym, że sony właśnie w ten sposób rozwiąże sprawę stabilizacji w body. Ponadto sony zaczęło rozwijać już jakiś czas temu technologię cmos (np - sony R1, nikon d2x).
snowboarder
01-03-2007, 03:33
A crop 1,1 jak dla mnie ewidentnie świadczy o tym, że sony właśnie w ten sposób rozwiąże sprawę stabilizacji w body...
Sorry a niby dlaczego to jest takie ewidentne?
A poza tym uzycie stabilizacji sensora w profesjonalnym 20MP body
w 2007 roku moim zdaniem byloby kompletna glupota.
A na marginesie, kto chce sie zalozyc, ze Nikon na PMA niczego
nie pokaze? W najlepszym razie pudelko za szybka...
Z tymi deklaracjami na przyszlosc to trzeba ostroznie...
Sony zapowiedzialo niewiadomo co jesli chodzi o PS3, zwraca im sie
to teraz niezla czkawka. Jobs "zapowiedzial" 3GHz w serwerach Apple'a
i nie dotrzymal slowa - gesto sie pozniej tlumaczyl i skonczylo sie
przejsciem na Intel. Nikon albo ma aparat gotowy do sprzedazy, wtedy
mozemy spodziewac sie konkretow, albo nic nie ma i bedzie krecil
byle tylko ograniczyc "straty moralne" spowodowane 1D MkIII.
W drugim przypadku bedzie wiecej strat niz korzysci z takiej
deklaracji...
Kolekcjoner
01-03-2007, 04:10
(...)
A na marginesie, kto chce sie zalozyc, ze Nikon na PMA niczego
nie pokaze? W najlepszym razie pudelko za szybka...
Z tymi deklaracjami na przyszlosc to trzeba ostroznie...
Sony zapowiedzialo niewiadomo co jesli chodzi o PS3, zwraca im sie
to teraz niezla czkawka. Jobs "zapowiedzial" 3GHz w serwerach Apple'a
i nie dotrzymal slowa - gesto sie pozniej tlumaczyl i skonczylo sie
przejsciem na Intel. Nikon albo ma aparat gotowy do sprzedazy, wtedy
mozemy spodziewac sie konkretow, albo nic nie ma i bedzie krecil
byle tylko ograniczyc "straty moralne" spowodowane 1D MkIII.
W drugim przypadku bedzie wiecej strat niz korzysci z takiej
deklaracji...
Wiesz, opieramy się póki co na "rumorach" z sieci. Więc wiadomo że ta informacja o D3 nie musi być wiarygodna. Z drugiej strony J. Ramón Palacios wygląda na poważnego człowieka, który zdaje sobie sprawę z kosekwencji jakie by poniósł :mrgreen: w razie pomyłki. Także ja spodziewam się że informacja jest raczej prawdziwa. Natomiast to że zapowiadają, a nie mają gotowej puszki to się nie dziwię. Po premierze Smarka czytałem wypowiedzi najbardziej zatwardziałych Nikoniarzy, którzy mieli/mają na niego ochotę. Także Nikon chcąc jeszcze coś znaczyć na rynku pro musi zrobić jakiś ruch. Być może D3 w wersji "merged" jest taką próbą. Być może nie stać ich zwyczajnie na opracowanie dwóch puszek pro. Więc zrobią jedną ale w stylu "markkiller". Przy czym biorąc pod uwagę min. matrycę to cena takiego body może wcale nie być wysoka.
Po za tym ja uważam (póki co jestem odosobniony), że niedługo do gry wejdzie poważniej Sony (może szybciej niż się spodziewamy) i dla Nikona mogą nadejść bardzo ciężkie czasy. Także to może być też ruch wyprzedzający.
Wg mnie jeśli Sony będzie się pchało do klasy profi, popełni błąd. Będzie tak, jak z Volkswagenem Phaetonem. Jeśli chcieli tutaj konkurować, to mogli zachować starą zacną, markę Minolta. Mnie Sony nie kojarzy się z fotografią profesjonalną, ani wogóle z żadną i choćby mieli najcudniejsze Zeissy albo i szajsy, to zawsze odruchowo patrzę na to jako na podejrzaną masówę. Musieliby zrobić jakiegoś potwornego zabójcę, który byłby 2x lepszy i tańszy od wszystkiego co jest na rynku, bym przełamał swój snobizm i uprzedzenia, na co się raczej nie zanosi.
Nie będzie to żaden błąd. Nie doceniasz mr. czornyj tego, że wielu użytkowników minolty D7 i D9 wciąż czeka na konkretny ruch ze strony SONY i oni sobie doskonale zdają z tego sprawę. Sony już na starcie ma wielu potencjalnych klientów. Tak sie już działo gdy wchodził dynax 7D i wielu oczekujących mogło wreszcie nabyć bardzo dobrą puszkę dla swoich szkiełek. Ponadto Phaeton to był krok na nieznany teren. Dla użytkowników minolt, a przede wszystkim profesjonalnej optyki minolty, oczekiwanie na profi puszkę okupione jest niestety próbą cierpliwości. Dla kogoś kto nie zna dobrze systemu minolty SONY to nowincjusz, ale nie zapominajmy że cały dział projektowy przeszedł w ręce SONY. Co jeszcze... nie rozumiem dlaczego stabilizacja martycy w profi puszce to jakieś zło, skoro to niemal znak firmowy cyfrowych minolt i obecnie sony a-100. Zawsze można ją wyłączyć, a kogoś kto nie użytkował tego wynalazku może to faktycznie dziwić. Powiem tylko, że to naprawdę fajnie działa więc na 100% będzie również w nowej puszce. Nikon ma troszkę straconą pozycję, gdyż sony sna każdy ruch tej firmy ze wzgl na matryce które dla N produkuje. Moim zdaniem wielu z was nie docenia potencjału firmy na literkę S.
Pozdrawiam :)
To nie jest kwestia potencjału technicznego, tylko świadomości i stereotypów. Z uwagi na fakt, że Minolta funkcjonowała ostatnio na rynku profi bardziej duchem niż ciałem, ludziska o niej powoli zapominają, a rebranding dodatkowo wprowdza tu zasłonę dymną. Oczywiście dobrze wiem kto wprowadził AF do w lustrzankach, ale nawet u siebie zauważam, że czasem zapominam o Minolcich korzeniach produktu Sony.
Detale techniczne są istotne dla mieszkańców dpreview - w bardziej reprezentatywnej próbie już niekoniecznie. Tu bardziej liczy się marka, ogólna opinia itd...
sorki za OT
Na forach nikona juz obrazuja jak bedzie wygladac klatka z ich cropa 1,1x lub 1,13x na tle innych.
tutaj w porownaniu z 1DmkIII i APS
https://canon-board.info/imgimported/2007/03/test02-2.jpg
źródło (http://www3.sympatico.ca/stephen.mckinney/test02.jpg)
lub moze tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.sptgb.homechoice.co.uk/crop_compare.jpg)
A crop 1,1 jak dla mnie ewidentnie świadczy o tym, że sony właśnie w ten sposób rozwiąże sprawę stabilizacji w body. Ponadto sony zaczęło rozwijać już jakiś czas temu technologię cmos (np - sony R1, nikon d2x).
Tak dla Twojej swiadomosci, chcialem przypomniec ze obiektywy zrobione pod APS-C tez dzialaja ze stabilizacja i nie pojawia sie winieta, a wiec chyba teoria cropa 1.1 i stabilizacji jest nietrafiona.
obiektywy pod apsc mają zawsze nieco większe "kółko" niż ich odpowiedniki pod FF. Na FF zresztą też jest jakiś zapas, ale nie we wszystkich przypadkach aż taki :)
Na forach nikona juz obrazuja jak bedzie wygladac klatka z ich cropa 1,1x lub 1,13x na tle innych.
Hmm... dziwnie to wygląda - wydawało mi się że od 1.1 bliżej do FF niż do 1.3 (no dobra, 1.26) ;-)
Na FF zresztą też jest jakiś zapas, ale nie we wszystkich przypadkach aż taki :)
Ja bym się pokusił o stwierdzenie, że właśnie ten zapas ma główny wpływ na winietowanie. Im zapasu więcej, tym winieta mniejsza.
Hmm... dziwnie to wygląda - wydawało mi się że od 1.1 bliżej do FF niż do 1.3 (no dobra, 1.26) ;-)
No dokładnie, też to chciałem napisać :-)
Zamiast "prawie FF" mamy praktycznie APS-H :-)
Powodem tego złudzenia moim zdaniem jest nieprostoliniowy wykres funkcji kwadratowej :-)
gustaff wiem kto robi prawie wszystkie matryce do nikonów - dlatego w trybie przypszczajacym napisałem, że tą do D3 tez pewnie będzie robił.
Nie sądzę by Sony robiło to co chca starzy użytkownicy Minolt. Potencjał Sony jest duzy - ale z tego nic nie wynika. Gdyby firmy robiły to co chca ch klienci - to Nikon tez by juz od dawna miał FF - bo od dawna wielu na to czeka.
sądzę podobnie jak snowboarder- że nikon na PMA poinformuje o nowym body - ale działającego nie pokaże. A ogłosi D3 dla tego, by zatrzymać uzytkowników systemu N.
Arek Piekarz
01-03-2007, 19:02
Autor obrazka przedstawił nie "czysty" crop 1.1, ale 1.16 Nikona (dzielenie boków 36/31 mm) oraz 1.25 Canona (36/28,7 mm). Widać stąd, że faktycznie bliżej tej matrycy do APS-H niż FF.
Kolekcjoner
01-03-2007, 22:42
To nie jest kwestia potencjału technicznego, tylko świadomości i stereotypów. Z uwagi na fakt, że Minolta funkcjonowała ostatnio na rynku profi bardziej duchem niż ciałem, ludziska o niej powoli zapominają, a rebranding dodatkowo wprowdza tu zasłonę dymną. Oczywiście dobrze wiem kto wprowadził AF do w lustrzankach, ale nawet u siebie zauważam, że czasem zapominam o Minolcich korzeniach produktu Sony.
Detale techniczne są istotne dla mieszkańców dpreview - w bardziej reprezentatywnej próbie już niekoniecznie. Tu bardziej liczy się marka, ogólna opinia itd...
sorki za OT
Czornyj to jest kwestia potencjału ekonomicznego. Sony jest firmą kilkanaście razy większą niż Nikon. I jeśli będą widzieli sens walki o rynek profi to mają potencjał na to żeby to zrobić. Ja bym Sony nie lekceważył, a przyzwyczajenia i opinie się z czasem zmieniają. CEO Sony wyraźnie powiedział po premierze alfy dajemy sobie dwa lata na to żeby zaistnieć na rynku. Po tym okresie mamy zamiar być obecni we wszystkich segmentach. I raczej mu wierzę.
Co do tego że zmienili markę to 100% racji. Też uważam że to była głupota.
(....)Nie sądzę by Sony robiło to co chca starzy użytkownicy Minolt. Potencjał Sony jest duzy - ale z tego nic nie wynika. Gdyby firmy robiły to co chca ch klienci - to Nikon tez by juz od dawna miał FF - bo od dawna wielu na to czeka.
Jacku sam napisałeś, że pewne rzeczy (min. FF i białe rurki na stadionach) mają też wpływ na sprzedaż w entry-level. Nawet jeśli półka profi jest deficytowa. I myślę że w Sony to doskonale wiedzą. Dlatego nie wierzę, że jeśli mają zamiar trwalej wejść w dslr-y to odpuszczą sobie takie tematy jak FF i rynek profi. Zwłaszcza że zalążek systemu już mają.
Jacku sam napisałeś, że pewne rzeczy (min. FF i białe rurki na stadionach) mają też wpływ na sprzedaż w entry-level. Nawet jeśli półka profi jest deficytowa. I myślę że w Sony to doskonale wiedzą. Dlatego nie wierzę, że jeśli mają zamiar trwalej wejść w dslr-y to odpuszczą sobie takie tematy jak FF i rynek profi. Zwłaszcza że zalążek systemu już mają.
tak, ale nikon dobrze zarabia na amatorskich d50 itp. Musi zrobić D3 bo odejdą profi, a potem reszyta i by upadł jako zbyt mała firma. Nikon jest praktycznie firmą tylko branży foto. Sony nie. To bardzo istotne. Sony nie musi wchodzić do profi. Po co skoro nie tu jest zarobek?
(canon chyba nie robi kokosów na 5D?)
Kolekcjoner
02-03-2007, 00:25
tak, ale nikon dobrze zarabia na amatorskich d50 itp. Musi zrobić D3 bo odejdą profi, a potem reszyta i by upadł jako zbyt mała firma. Nikon jest praktycznie firmą tylko branży foto. Sony nie. To bardzo istotne. Sony nie musi wchodzić do profi. Po co skoro nie tu jest zarobek?
Racja Sony nie musi ale chce. Póki co jest dość kiepsko ale tak na prawdę jeszcze żadnej własnej puszki nie wypuścili. A100 to była konstrukcja w dużym stopniu opracowana przez Minoltę. Zobaczymy. Zobaczymy też co tak na prawdę pokaże Nikon, bo póki co informacje o tym D3 są co raz bardziej rozbieżne.
Tak BTW będzie na PMA nowy model Nikona takie D40 z matrycą 10MPx. Po pierwsze odpowiedź na konkurentów. Po drugie Sony nie opłaca się już produkować tych matryc i powoli będą z 6 Mpx wychodzić.
Jak sam zauważyłeś, w segmencie profi nie ma pieniędzy (inwestuje się w ten segment ze względu na technologie, a nie kasę bezpośrednio ze sprzedaży). Dlaczego więc Nikon miałby upaść? Jego segment amatorski stoi baaaardzo dobrze (świetne amatorskie puszki i rewelacyjne z tegoż segmentu szkła) i jak widać, brak superhiper FF na wyniki finansowe nie miał jakoś wpływu.
dlatego, że canon wygrywa marketingowo - więcej go widać w TV - uzywa go cała prasa.
Jeśli nikon nie będzie miał czym się chwalić to będzie tracił uzytkowników - nawet tych którzy kupują d50. Trzeba miec sztandarowy produkt.
Canonierzy są dumni, że maja 5D czy 1D.... a wiadomo, że większość nie wyjdzie poza body 350, 20, 30 itp.
Sporo nikon stracił, że nie ma w ofercie FF i nie było wiadomo, czy będzie - zaawanasowani fotografowie nie wiedząc, jaka bedzie przyszłość też przechodzili do canona - trzeba kompletowac przecież szkła, wymiana body to duzy probem - lepiej nie czekać - no i nikon tracił.
Gdybym nie miał średniego formatu to też bym mocniej myślał o zmianach, a tak przeczekałem z d200.
możliwość posiadania FF wpływa już na segment semi-profi ...
Kolekcjoner
02-03-2007, 11:12
Jego segment amatorski stoi baaaardzo dobrze (świetne amatorskie puszki i rewelacyjne z tegoż segmentu szkła) i jak widać, brak superhiper FF na wyniki finansowe nie miał jakoś wpływu.
A tego to nie wiemy. Może miało może nie. Może jest jak napisał jaca.
Na pewno ma istotne znaczenie to, że są zależni od Sony jeśli chodzi o matryce. Problemy ze świetnie sprzedającym się D40 są tego najlepszym przykładem.
Widać stąd, że faktycznie bliżej tej matrycy do APS-H niż FF.
Dla mnie widać stąd przede wszystkim, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli zaczynasz od APS to niby faktycznie rozmiarami zbliżone to to by było do APS-H. Ale kurcze - tu punktem odniesienia jest cały czas FF. Więc w kategoriach absolutnych ta matryca jest wymiarami ewidentnie bliższa 24x36 i to co szkrobnąłeś to takie pisanie dla pisania.
Arek Piekarz
02-03-2007, 15:05
Dla mnie widać stąd przede wszystkim, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli zaczynasz od APS to niby faktycznie rozmiarami zbliżone to to by było do APS-H. Ale kurcze - tu punktem odniesienia jest cały czas FF. Więc w kategoriach absolutnych ta matryca jest wymiarami ewidentnie bliższa 24x36 i to co szkrobnąłeś to takie pisanie dla pisania.
Logiczne jest, że ta matryca jest większa od APS-H, bo ma mniejszy crop. Jednakże wytłumaczyłem, że pozornie "za mała" różnica między cropem 1.3 i 1.1 wynika z nieprecyzyjnego dobrania wymiarów "matryc" na zdjęciu.
Nikon ma jeden crop - 1,5x i takie 1,1 jest dla nas zdecydowanie blizej FF niż to co teraz mamy.
W canonie są 1, 1,3 i 1,6 - cropy macie gęściej i możecie sobie przyrównywac czy jest bliżej 1,3 czy FF. Dla nas to nie ma żadnego znaczenia - jest gigantyczny skok z x1,5 i jest tak blisko FF, że nie widzę problemu.
Dla canonierów przeskok z 1,3 do 1,1 jest małym skokiem. Dla nas nie. Nie mamy innych puszek do wyboru. Nie będę trzymał obu systemów (i jeszcze średniego - czyli 3 systemy?).
Tak jak i dla cannierów nie ma co sie przesiadac z cropa 1,3 na 1,1 - bo dla was to mało i wymaga zmiany szkieł. Każdy z nas patrzy (rozsądnie) pod kątem systemu który już ma.
a takie coś to już totalnye sam nie wiem co .....
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/8195/nikond20si0.jpg)
i to zdaje się nie jest fejk ...... :lol: choć sam już niewiem np gdzie jest miejsce na palce w uchwycie ??? to jednak raczej lipa
Viracocha
02-03-2007, 19:21
i to zdaje się nie jest fejk ...... :lol: choć sam już niewiem np gdzie jest miejsce na palce w uchwycie ??? to jednak raczej lipa
A fe, ale paskuda...
hehe... teraz pojade po bandzie:
prawie jak Hasselblad H3 :mrgreen:
Gratuluję związku z tematem, gratuluję logiki (sens umieszczania symbolu aparatu w najbardziej narażonym na wycieranie miejscu na korpusie), gratuluję dużych ilości wolnego czasu na takie bzdety :P. Bo to trucie.
mnie kosztowało to jedynie ctr+c i ctr+v ot tak dla zabawy
Arek Piekarz
02-03-2007, 22:46
Tak jak i dla cannierów nie ma co sie przesiadac z cropa 1,3 na 1,1 - bo dla was to mało i wymaga zmiany szkieł.
Szkieł nie trzeba zmieniać, bo i do FF, i do 1.3x używa się tych samych. Chyba, że chodzi ci o zmianę w celu zachowania podobnych ogniskowych.
caravaggio
03-03-2007, 07:34
Chyba, że chodzi ci o zmianę w celu zachowania podobnych ogniskowych.
Chyba, ze chodzi o przesiadke z Canona x1.3 na Nikona x1.1, bo jakos nie dostrzegam w ofercie Canona korpusu z cropem 1.1. A ty? ;-)
Kolekcjoner
03-03-2007, 10:01
.....obrazek....
Fejk na 100% ale uważam, że całkiem udatne :lol:.
Jaki by ten fulfrejm nie był skropowany, to będzie do niego megaprzejemniasty ultrauniwersalny stabilizowany standarcik - AF-S VR24-120/2.8
Powiedziałbym, że to dość bezkompromisowa odpowiedź na Canonowskie 24-105/4L :lol:
oskarkowy
03-03-2007, 15:09
Jaki by ten fulfrejm nie był skropowany, to będzie do niego megaprzejemniasty ultrauniwersalny stabilizowany standarcik - AF-S VR24-120/2.8
Powiedziałbym, że to dość bezkompromisowa odpowiedź na Canonowskie 24-105/4L :lol:
Choć podepniemy i porównamy wyniki :D
Isengrim
03-03-2007, 15:26
A pewnego dnia jakiś sprytny człowieczek zmontuje przejściówkę pozwalającą używać szkiełek Nikona na Canonie (i odwrotnie) z całym dobrodziejstwem inwentarza - to będzie rewolucja :mrgreen:
Rozmarzyłem się...
Arek Piekarz
03-03-2007, 15:35
Chyba, ze chodzi o przesiadke z Canona x1.3 na Nikona x1.1, bo jakos nie dostrzegam w ofercie Canona korpusu z cropem 1.1. A ty? ;-)
Canona z cropem 1.1x faktycznie nie ma - jest za to 1.0x :twisted: i to od dawna.
Choć podepniemy i porównamy wyniki :D
Z tym będzie mały problem. Nawet jak się to cudo pojawi, to znając możliwości produkcyjne Nikona, początkowo będzie nie do dostania....
Znaczy - to niby jedno ze szkieł jakie mają obrodzić w przyszłym tygodniu na PMA?
oskarkowy
03-03-2007, 17:20
Z tym będzie mały problem. Nawet jak się to cudo pojawi, to znając możliwości produkcyjne Nikona, początkowo będzie nie do dostania....
Aha, to może strzępienie języków zostawmy może na moment, jak już sie pojawi?
Bo jak to wszystko czytam (szczególnie u Was), to nikon znów jest najlepszą firmą, a jej aparaty nie mają sobie równych.
Proponuję zejść na ziemię i spojrzeć na ofertę na półkach.
Canona z cropem 1.1x faktycznie nie ma - jest za to 1.0x :twisted: i to od dawna.
on nie jest 1.0X :D brakuje mu 1mm do prawdziwie pelnej klatki :p
KuchateK
03-03-2007, 17:31
on nie jest 1.0X :D brakuje mu 1mm do prawdziwie pelnej klatki :p
O czym ty piszesz?
Jesli o 5D to 0.2mm na szerokosc i 0.1mm na wysokosc. Wiec nie milimetr. 1Ds brakuje 0.2mm w obu wymiarach.
35.8 daje crop 1.0055865921787709497206703910615 :D Dwa zera po przecinku to dosc wyrazny znak ze jednak 1.0 to jest. Pewnie podobny rozrzut rozmiaru byl na wiekszosci klatek filmow 35mm.
Tyle ze pomijajac wszystko powyzej jest jeszcze 1ds mkII od dawna i ma pelne 36x24.
ups mialo byc 0.1 :D bo chodziło mi o 5d
sir-torpeda
03-03-2007, 19:26
i to zdaje się nie jest fejk ......
Jeszcze gdyby to kosztowało tak w okolicach 1500zł z jakąś stałką, to kupowałbym od razu. Do streetphoto idealny :)
Kolekcjoner
03-03-2007, 21:21
Ultrauniwersalny to on może i będzie :mrgreen: ale trzeba będzie mieć ultradużo kasiory :) żeby go kupić. Stawiałbym coś w okolicach 2.5k$ na dzieńdobry :D.
KuchateK
03-03-2007, 23:41
Ja mysle ze i krzepy aby go nosic tez trzeba bedzie troche :mrgreen:
Witam!!!
musiałem się zarejestrować, żeby przekazać Wam niezbyt dobrą nowinę!
http://img502.imageshack.us/img502/8195/nikond20si0.jpg
Otóż ten Nikon D20 to "niestety" jest 100% fejk i żeby było ciekawiej to wykonany przeze mnie wczoraj :D
Chyba nikt z Was nie myślał, że Nikon mógłby wypuścić takiego gniota? :P
Owszem, D40 nawet przez nas uważany jest za pewien niewypał, ale to co w przypływie fantazji stworzyłem raczej nie ma prawa istnienia i nazywania sie lustrzanką...
Dla ciekawskich: Stworzyłem to właśnie na podstawie zdjęć Nikona D40 z dpreview...
tu mój wątek na forum nikona:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20401
pozdrawiam! :D
sir-torpeda
04-03-2007, 01:31
Szkoda, bo akurat taka _miniaturowa_ lustrzanka to byłaby ciekawa rzecz :)
storczyk
04-03-2007, 01:48
kurcze a juz mialem nadzieje....szlag! :-(
musiałem się zarejestrować, żeby przekazać Wam niezbyt dobrą nowinę!
Czesc Odie, ja tez sie tu zarejestrowalem. Mozna poznac fajnych ludzi choc z troche innym sprzetem :-P
Canon wymięka ;) :D. Może wreszcie skończy się monopol :).
Full Frame (honest) with DX mode at 1.5x -
High Speed Crop and 10 fps or more
18.7 MP
MSRP $7999
Czego sobie i wam życzę ;-)
i jeszcze jedno memento (również dla przyszłych Dresiarzy)
I think this size sensor will more than max out any of the current Nikon lenses that are available.
W!
gietrzy - pracuje na rynku foto i na 100% i tak nie kupimy sobie nowych puszek Nikona, juz poszlo zamowienie na nowe DSy i tak bedzie ze wszystkimi profesjonalnie traktujacymi zarabianie na foto. System Canona dla profi jest o niebo lepszy i aktualnie zupelnie bez konkurencji... W ostatni weekend bylem na wyspach, robic zdjecia ligi angielskiej. Zadnego czleka z Nikonem nie zobaczylem kolo mnie na stadionie ;> Bylo kolo 30 z akredytacja. Srednia to dwie puszki C. na czleka. I tyle w tym temacie!
Zdrowko
Kolekcjoner
05-03-2007, 11:14
Full Frame (honest) with DX mode at 1.5x -
High Speed Crop and 10 fps or more
18.7 MP
MSRP $7999
Czego sobie i wam życzę ;-)
i jeszcze jedno memento (również dla przyszłych Dresiarzy)
I think this size sensor will more than max out any of the current Nikon lenses that are available.
Gietrzy po pierwsze ten przeciek to chyba jednak lipa. Miałbyć dzisiaj i jakoś cisza chyba że jeszcze coś będzie. Po drugie jeśli to prawda (zwłaszcza z ceną) to gratuluje optymizmu Panom z Nikona. Za tę cenę wolę nowego mareczka III i kilka szkiełek.
Gietrzy po pierwsze ten przeciek to chyba jednak lipa. Miałbyć dzisiaj i jakoś cisza chyba że jeszcze coś będzie. Po drugie jeśli to prawda (zwłaszcza z ceną) to gratuluje optymizmu Panom z Nikona. Za tę cenę wolę nowego mareczka III i kilka szkiełek.
Potwierdzam. Ten przeciek z photo.net jest raczej na bank lipny. Wiarygodne przecieki nic nie wspominają o cenie, zdecydowanie crop 1.1, prezentacja być może na PMA. O 50/1.2 nic mi nie wiadomo, acz owszem, jedno interesujące źródło wspomina o 24-120/2.8VR...
snowboarder
05-03-2007, 17:39
Nie ludzmy sie. Stoiska na PMA sa juz na ukonczeniu, jesli tam
na serio bylby nowy Nikon, to wielkie bannery "ktos" by widzial,
dziesiatki sztuk aparatow do pomacania "ktos" by rozpakowal,
"ktos" by cos gdzies online pokazal...
Znacie slowo na "d" co ma 4 litery?
Podsumowujac mamy wysyp wydmuszek na PMA -
1) "profesjonalny" Olympus
2) Nikon D3
3) Pentax MF wydmuszka v.4
4) Sony cos tam (na mur bedzie jakas wydmuszka od nich)
Na tym tle Canon po prostu powala...
Nie ludzmy sie. Stoiska na PMA sa juz na ukonczeniu, jesli tam
na serio bylby nowy Nikon, to wielkie bannery "ktos" by widzial,
dziesiatki sztuk aparatow do pomacania "ktos" by rozpakowal,
"ktos" by cos gdzies online pokazal...
no chyba, ze maja do pokazania concept model. ulepiony z gliny, wyrzezbiony w drewnie czy odlany z brazu :mrgreen:
Na tym tle Canon po prostu powala...
E tam powala, przecież to tylko miniaturki. Poza tym gość się przechwala
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=22311091
;-)
snowboarder
05-03-2007, 17:57
E tam powala, przecież to tylko miniaturki. Poza tym gość się przechwala
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=22311091
;-)
Tak, tylko ten facet MOZE sie przechwalac :lol:
A na serio, jezu taka jakosc zdjec i 22MP w nowym Ds-ie
to az strach sie bac!
Qrna niech ten Nikon ruszy te swoje 4 litery
i cos pokaze wreszcie!
Jarko3City
05-03-2007, 19:53
Jeżeli crop 1.1 ma umożliwić Sony stabilizację w body i czym na pewno będą się ostro reklamować, to czy Nikon też coś takiego w przyszłości zastosuje?
Kolekcjoner
05-03-2007, 21:39
Jeżeli crop 1.1 ma umożliwić Sony stabilizację w body i czym na pewno będą się ostro reklamować, to czy Nikon też coś takiego w przyszłości zastosuje?
Wątpię w końcu też mają VR-a tak jak Canon. Po za tym nie jestem przekonany czy ten crop to akurat ma jakiś związek ze stabilizacją w body. Przy zapasie jaki daje w stosunku do szkieł pod pełną klatkę może to być spory problem.
snowboarder
06-03-2007, 07:28
No to Nikon wzial i pokazal... Pozal sie boze premiera.
I aparat i obiektyw - rewelacja :lol: Obciach, ze az wstyd.
Ciekawe co ci "powazni" przepowiadacze teraz zrobia, pewnie
pogadaja sobie na forum D1/D2/D3 u nikonians...
To by bylo na tyle jesli chodzi o moj 1Ds MkIII szybciej...
Kolekcjoner
06-03-2007, 17:36
No to Nikon wzial i pokazal... Pozal sie boze premiera.
I aparat i obiektyw - rewelacja :lol: Obciach, ze az wstyd.
Ciekawe co ci "powazni" przepowiadacze teraz zrobia, pewnie
pogadaja sobie na forum D1/D2/D3 u nikonians...
To by bylo na tyle jesli chodzi o moj 1Ds MkIII szybciej...
Wiesz ale zapowiedź może być do tego bannerów nie potrzeba.
snowboarder
06-03-2007, 18:01
Wiesz ale zapowiedź może być do tego bannerów nie potrzeba.
Nie ma zadnej zapowiedzi. Jeszcze raz ten link, bo tu chyba jego miejsce:
http://nikonimaging.com/global/activity/pma/2007/index.htm
Nikon powoli robi sie dla mnie druga Minolta...
To, ze teraz sprzedaja duzo tanich aparatow nic nie znaczy na dluzsza
mete. Wejdzie na rynek jakis producent lodowek z aparatami za $300,
ktore dodatkowo maja kalkulator i Nikon straci od razu 10% przychodow.
Pozniej na gwalt sproboje zrobic pro camere, wyda cala kase, a i tak
bedzie za pozno. I to bedzie na tyle... Zobaczysz, ze dzis moze sie
okazac bardzo smutnym dniem w historii Nikona i calej fotografii....
Kolekcjoner
06-03-2007, 18:38
Nie ma zadnej zapowiedzi. Jeszcze raz ten link, bo tu chyba jego miejsce:
http://nikonimaging.com/global/activity/pma/2007/index.htm
Nikon powoli robi sie dla mnie druga Minolta...
To, ze teraz sprzedaja duzo tanich aparatow nic nie znaczy na dluzsza
mete. Wejdzie na rynek jakis producent lodowek z aparatami za $300,
ktore dodatkowo maja kalkulator i Nikon straci od razu 10% przychodow.
Pozniej na gwalt sproboje zrobic pro camere, wyda cala kase, a i tak
bedzie za pozno. I to bedzie na tyle... Zobaczysz, ze dzis moze sie
okazac bardzo smutnym dniem w historii Nikona i calej fotografii....
Nie da sie zaprzeczyć, że może tak być. Zwłaszcza że konkurowanie na rynku entry-level jest niezwykle trudne i ryzykowne (łatwo wyrobić sobie pozycję ale też błyskawicznie starcić). Miejmy nadzieję że jednak wiedzą co robią i D3 wkrótce stanie sie faktem.
wklejam link:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&message=22325771
nie chcialbym wyciagac jednoznacznych wnioskow tylko na podstawie jednego watku, ale ten jeden brzmi jak pogrzeb.
nie wiem czemu nikon nie zacznie wiecej inwestowac w pro-puszki. przeciez to moze byc dla nich niezle zrodlo dochodu niz entry-puszki na coraz ciasniejszym rynku. nikonowi zreszta najblizej do tego - technologicznie(zwlaszcza gdyby zaczeli robic wlasne matryce) jak i ze wzgledu na tradycji i renome. tego nie ma sonolta czy samsug.
Nikon wielokrotnie juz pokazal ze zrobic dobra pusze to dla niego nie problem, jedyne co go powstrzymuje to wlasnie brak niezaleznosci w dziedzinie matryc...
Kolekcjoner
07-03-2007, 11:00
nie wiem czemu nikon nie zacznie wiecej inwestowac w pro-puszki. przeciez to moze byc dla nich niezle zrodlo dochodu niz entry-puszki na coraz ciasniejszym rynku. nikonowi zreszta najblizej do tego - technologicznie(zwlaszcza gdyby zaczeli robic wlasne matryce) jak i ze wzgledu na tradycji i renome. tego nie ma sonolta czy samsug.
Pytanie czy to kwestia chcenia czy braku funduszy?
Odpowiedź jest niestety banalna: bo nie ma wystarczająco dobrych matryc. Sam ich nie produkuje (jest zdany na Sony), a nie ma (prawdopodobnie) funduszy na start-up costs (dział rozwoju, itp.) w tej dziedzinie.
Kolekcjoner
07-03-2007, 12:34
Na nikonians lekka frustracja. Forum D1,D2,D3 wróciło do swojej poprzedniej nazwy D1,D2.
Oto co napisał admin (poniekąd sprawca całej awantury ;):)):
What may end up becoming the D3 is still out in the field still tested by selected pros.
Prototypes have been seen in the heart of Europe and in Japan.
One of our sources interviewed someone who claimed to be in the know, but that individual was only partially right.
A 1.1X sensor is under test and it may not be the only one in prototypes out in the field.
No D3 will be announced for PMA.
We may be in time to make a reasonable wish list, though.
Have a great time
Póki co wygląda na to, że rzeczywiście troszkę się pośpieszyli z tą zapowiedzią.
Zaibatsu
07-03-2007, 13:15
No to kicha :-|
Niedzwiedz
07-03-2007, 13:19
widze ze moja decyzja o przejsci do canona byla trafna ;) juz nie dlugo hehe :)
Kolekcjoner
07-03-2007, 13:31
5D? :)
Zaibatsu
07-03-2007, 13:34
Mi to raczej na Mareczka wygląda ;-)
Napisz coś więcej. Plusy minusy obu/kilku? systemów, które bierzesz pod uwagę.
TIA
oskarkowy
07-03-2007, 13:47
:mrgreen: teraz już nie masz wyjścia :mrgreen:
Kolekcjoner
07-03-2007, 14:08
A lamentują chłopaki jakby nie wiadomo co się stało. Gdzie jasne było od początku, że nawet jak wyjdzie to pod koniec roku i nie za przysłowiową "czapkę gruszek" :D.
no to mam dla Was niespodziankę!!!
nie będzie D3
Nikon wchodzi w wielki format!!!
oficjalnie
http://img211.imageshack.us/img211/7350/d2000um4.jpg
oficjalnie
laaaadne cacko... a po Canonie sobie jada, ze producent drukarek :mrgreen:
nie będzie D3
oficjalnie
:mrgreen: no to sie niezle obsmialem...dobre dobre
qwerty1237
07-03-2007, 23:17
no to mam dla Was niespodziankę!!!
nie będzie D3
oficjalnie
Wyglada interesujaco. Tylko znowu te szumy... szczegolnie na wirowaniu... :-)
szczególnie na wirowaniu... :-)
...przydał by się VR :lol:
Bagnet007
08-03-2007, 09:51
Wyglada interesujaco. Tylko znowu te szumy... szczegolnie na wirowaniu... :-)
Nie nie, wirowanie włącza się jedynie raz przy włączaniu... aparatu, żeby strzepnąć paprochy z... matrycy :mrgreen: Trwa tylko 5 minut.
Hm, ja ostatnio miałem okazję pobiegać z Nikonem D2Xs + 12-24/4 DX po Gnieźnie i muszę przyznać, że kolorki mnie zaskoczyły z tego aparatu.
W sumie Canon daje trochę takie cukierkowe, a Nikon bardziej "slajdowate".
I mam wrażenie, że w trudnych sytuacjach (duży kontrast sceny) lepiej naświetla cienie od Canona. To tak w porównaniu do mojego 20D...