PDA

Zobacz pełną wersję : Profile wydruków

fotol
27-02-2007, 22:17
Witam, jeśli nie mam profilu kolorów labu to do zdjęcia które zaniosę do labu powinienem użyć profilu sRGB, Adobe RGB, a może jakiegoś innego? Jedni twierdzą, że jeśli nie ma się profilu labu to trzeba użyć sRGB, a inni twierdzą, że Adobe RGB. Bardzo bym prosił lepiej obeznane osoby o konkretną odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie: Jak trzeba skonfigurować Photoshopa (jaki profil użyć itd.) aby zdjęcia z drukarki nie były wyblakłe i nie miały oziębłych kolorów bo takie obecnie mi wychodzą i nie wiem co z tym zrobić. Z góry dziękuje za pomoc.

Tomasz1972
27-02-2007, 22:21
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

fotol
27-02-2007, 22:34
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

W Twoim artykule jest napisane "Adobe RGB ( 1998 ) – Najpopularniejsza wśród użytkowników PSa. Powoli staje się za mała, choć jeśli celem jest wywołanie odbitki w laboratorium na np. Frontierze w zupełności wystarczy" Czy to znaczy, że właśnie tego profilu powinienem użyć do pliku który zaniosę do labu?

Tomasz1972
27-02-2007, 22:38
W Twoim artykule jest napisane "Adobe RGB ( 1998 ) – Najpopularniejsza wśród użytkowników PSa. Powoli staje się za mała, choć jeśli celem jest wywołanie odbitki w laboratorium na np. Frontierze w zupełności wystarczy" Czy to znaczy, że właśnie tego profilu powinienem użyć do pliku który zaniosę do labu?

Artykuł został napisany przez : Janusz Body & Duty więc nie jest mój :)

Najlepiej dowiedzieć się w labie do którego chcesz zaniesć pliki .

fotol
27-02-2007, 22:48
Artykuł został napisany przez : Janusz Body & Duty więc nie jest mój :)

No faktycznie, nie zauważyłem :)

Janusz Body
28-02-2007, 19:29
Bezpieczny profil do labu to sRGB - zwykle. Najlepiej pytać w Labie jak Ci Tomasz1972 radzi i najlepiej omijać szerokim łukiem laby w których nie dostaniesz odpowiedzi. Ja już musisz oddać do labu w którym nie potrafią Ci odpowiedzieć na pytanie to zostaje "bezpieczne" sRGB.

Drugie pytanie to "temat rzeka" - bez przykładu co dla Ciebie oznacza ta oziębłość (płciowa?) i bez opowiedzenia nam co i jak robisz nie sposób pomóc :(

Jacek Deka
28-02-2007, 19:42
"Oziębłe kolory" wychodzą na papierze zwykłym, a nie fotograficznym. Pytanie na jakim papierze kolega fotol drukuje? Na zwykłych kartkach A4?

fotol
28-02-2007, 21:58
"Oziębłe kolory" wychodzą na papierze zwykłym, a nie fotograficznym. Pytanie na jakim papierze kolega fotol drukuje? Na zwykłych kartkach A4?

Drukuje na papierze fotograficznym błyszczącym, a mimo to zdjęcia wychodzą wyraźnie inne kolorystycznie niż na monitorze i nie wiem co źle robie, podejrzewam, że coś z profilami kolorów przy drukowaniu źle ustawiam i dlatego wychodzą takie jakie wychodzą.

Janusz Body
28-02-2007, 22:10
Drukuje na papierze fotograficznym błyszczącym, a mimo to zdjęcia wychodzą wyraźnie inne kolorystycznie niż na monitorze i nie wiem co źle robie, podejrzewam, że coś z profilami kolorów przy drukowaniu źle ustawiam i dlatego wychodzą takie jakie wychodzą.

Podejrzewam, że to profile od drukarki - ale to dalej gdybanie. Napisz dokładnie co robisz - jaki papier, jakie ustawienia drukarki, jakie ustawienia w PS - inaczej to tylko domysły.

Jac
28-02-2007, 22:18
Podejrzewam, że to profile od drukarki
lub ich brak ;-)

fotol
28-02-2007, 22:18
Podejrzewam, że to profile od drukarki - ale to dalej gdybanie. Napisz dokładnie co robisz - jaki papier, jakie ustawienia drukarki, jakie ustawienia w PS - inaczej to tylko domysły.

Jeśli chodzi o papier to jest to papier o gramaturze 240g/m2, wyprodukowany przez AGAMA. Drukuje w Photoshopie, ustawienia zostawiam domyślne (profile itd.), w sterowniku drukarki włączam ICM i drukuje, ale zdjęcia nie wychądza takie jak na monitorze.

Janusz Body
28-02-2007, 22:30
Jeśli chodzi o papier to jest to papier o gramaturze 240g/m2, wyprodukowany przez AGAMA. Drukuje w Photoshopie, ustawienia zostawiam domyślne (profile itd.), w sterowniku drukarki włączam ICM i drukuje, ale zdjęcia nie wychądza takie jak na monitorze.

ale na jakiej drukarce? Zestaw Papier->Tusz->Drukarka(profile) jest istotny. To nie jest tak, że się do drukarki wkłada nieprofilowany papier i jazda. To musi być spójny system inaczej wyniki są nieprzewidywalne.

Jak drukujesz na firmowym papierze producenta drukarki to pewnie masz wszystko OK. Profile trzeba porobić albo poszukać generycznych w necie.

fotol
01-03-2007, 11:02
ale na jakiej drukarce? Zestaw Papier->Tusz->Drukarka(profile) jest istotny. To nie jest tak, że się do drukarki wkłada nieprofilowany papier i jazda. To musi być spójny system inaczej wyniki są nieprzewidywalne.

Jak drukujesz na firmowym papierze producenta drukarki to pewnie masz wszystko OK. Profile trzeba porobić albo poszukać generycznych w necie.

Drukarka to Canon i350, tuszę nieoryginalne Active Jet, sterowniki do drukarki windowsowe (vista), jeśli chodzi o profil drukarki to jest on chyba w systemie, a nazywa się "BJ Color Printer Profile 2000". Czy powinienem ten profil ustawiać do drukowania?

Janusz Body
01-03-2007, 13:00
Drukarka to Canon i350, tuszę nieoryginalne Active Jet, sterowniki do drukarki windowsowe (vista), jeśli chodzi o profil drukarki to jest on chyba w systemie, a nazywa się "BJ Color Printer Profile 2000". Czy powinienem ten profil ustawiać do drukowania?

Powoli, powoli :)

W systemie masz kilka profili zestawu Papier->Tusz->Drukarka ale TYLKO dla papieru i tuszu producenta. Wszystkie one siedzą w: (dla winXP)

WINDOWS->system32->spool->drivers->color
dla mojej drukarki (i5000) maja np. nazwe CNB6dCA0.icc

To są profile do ZESTAWU jak wyżej i NIE PASUJĄ do innego papieru. Inne tusze to już katastrofa - niestety. Nieoryginalny papier i tusze-podróbki można używać (sam tak robię np. używam papieru Ilforda) ale trzeba wydać parę złotych na profesjonalne oprofilowanie TEGO papieru i TEGO tuszu. (Ilford publikuje swoje generyczne profile dla niekórych drukarek) Inaczej zawsze będziesz miał problemy.

Tak jak Ty robisz po prostu się nie da. Może Ci się udać dopasować któryś z profili Canona - ale to bardzo hipotetyczne i zwykle droższe (tracisz papier i tusz na nieudane próby) od zrobienia tego "raz a dobrze".

chuckyy
01-03-2007, 13:15
Powoli, powoli :)

<ciach>
To są profile do ZESTAWU jak wyżej i NIE PASUJĄ do innego papieru. Inne tusze to już katastrofa - niestety. Nieoryginalny papier i tusze-podróbki można używać (sam tak robię np. używam papieru Ilforda) ale trzeba wydać parę złotych na profesjonalne oprofilowanie TEGO papieru i TEGO tuszu. (Ilford publikuje swoje generyczne profile dla niekórych drukarek) Inaczej zawsze będziesz miał problemy.
Tak jak Ty robisz po prostu się nie da. Może Ci się udać dopasować któryś z profili Canona - ale to bardzo hipotetyczne i zwykle droższe (tracisz papier i tusz na nieudane próby) od zrobienia tego "raz a dobrze".

Profile Tetenala bardzo dobrze dzialały z papierami Emteca i Epsona - co ciekawe - nawet lepiej niż oryginalne profile Epsona ;) moze z tym papierem też nie bedzie zle - kwestia kilku prob - tzn. podpinania roznych profili.
W PS spróbuj tez przy obrobce wlaczyc wyswietlanie - monitor RGB. Wtedy czasami okazuje się, że zdjęcie naprawdę jest blade, tylko zle wyświetlanie na monitorze je nasyca :)

Janusz Body
01-03-2007, 14:02
Profile Tetenala bardzo dobrze dzialały z papierami Emteca i Epsona - co ciekawe - nawet lepiej niż oryginalne profile Epsona ;) moze z tym papierem też nie bedzie zle - kwestia kilku prob - tzn. podpinania roznych profili.
W PS spróbuj tez przy obrobce wlaczyc wyswietlanie - monitor RGB. Wtedy czasami okazuje się, że zdjęcie naprawdę jest blade, tylko zle wyświetlanie na monitorze je nasyca :)

Pomysłowy Dobromir :mrgreen:

Prawidłowo przy obróbce (na koniec) mozna sobie podejrzeć co wyjdzie na papierze z danym profilem ustawiając View->Proof Setup->Custom profil używany do druku. Kropka. Koniec. Zdecydowanie nie monitor RGB bo profil monitora zupełnie nic tu nie ma do rzeczy. Howgh. Aaaaa... i monitor też warto oprofilować - nawet jeśli to tylko Adobe Gamma to i tak lepiej niż nic.

Gamut papieru jest inny niz gamut monitora. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Można przypadkowo trafić na zbliżony profil i mieć akceptowalne rezultaty - tylko, że robienie jednego profesjonalnego profilu kosztuje coś pomiędzy 60-80 złociszy. Jak policzyć papier,tusze i czas zmarnowany na próby to...

chuckyy
01-03-2007, 14:18
Pomysłowy Dobromir :mrgreen:

Prawidłowo przy obróbce (na koniec) mozna sobie podejrzeć co wyjdzie na papierze z danym profilem ustawiając View->Proof Setup->Custom profil używany do druku. Kropka. Koniec. Zdecydowanie nie monitor RGB bo profil monitora zupełnie nic tu nie ma do rzeczy. Howgh. Aaaaa... i monitor też warto oprofilować - nawet jeśli to tylko Adobe Gamma to i tak lepiej niż nic.

A sprawdziło Ci się kiedyś to co podejrzałeś z tym co wydrukowałeś? Bo mi na epsonie - nigdy :) Na cyfrowej konice minolcie - mimo, że kosztuje 100 tysięcy i ma swoje własne profile - również nie :]

Uwierz mi, że wyświetlanie właśnie w trybie Monitor RGB jest najwierniejsze temu, co wyjdzie na wydruku, pod warunkiem, że przy samym wydruku nie wrzucisz nagle zupełnie innych profili. Pracuję w tym od 7 lat - mam troszkę doświadczenia ;)

kjoanna
01-03-2007, 14:44
to i ja o cos spytam?:)

Ostatnio od forumowego kolegi dowiedzialam sie ze mozna miec zainstalowany tylko jeden profil-albo drukarki albo papieru.
Ktorego lepiej uzywac?

Mam zaistalowany profil drukarki (epson R220), tusze oryginalne, papier canona (gramatura 270) i kodaka (gram-230), ustawiena PS prawidlowe a na wydruku kolory to jakies siakiej takie...;)

Pomozcie prosze bo jak mam cos drukowac to mnie cholera trafia;)

pzdr

Janusz Body
01-03-2007, 14:51
...
Uwierz mi, że wyświetlanie właśnie w trybie Monitor RGB jest najwierniejsze temu, co wyjdzie na wydruku, pod warunkiem, że przy samym wydruku nie wrzucisz nagle zupełnie innych profili. Pracuję w tym od 7 lat - mam troszkę doświadczenia ;)

Gdyby to była religia to przyjął bym to stwierdzenie "na wiarę". Tylko to nie religia a nauka.

1. Real World Color Management – Bruce Fraser, Chris Murphy & Fred Bunting (ulazało się po polsku w Helionie)

2. The Art od Digital Fine Art Printing - Uwe Steinmueller (do nabycia na stronach Uwe)

3. Adobe Photoshop CS - Profesjonalne techniki obróbki obrazów i PRZYGOTOWANIA DO DRUKU - David Blatner i Bruce Fraser (Helion)

4. Mastering Digital Printing - Harald Johnson

Proszę nie używaj argumentu w stylu "pracuję w tym od 7 lat to się znam" bo to łatwo odwrócić. Wiesz ilu laboludków pracuje w labach od 20 lat i ma ZERO pojęcia na temat Color Management? To że uprawiam seks od 40 lat wcale nie oznacza, ze jestem dobrym kochankiem. Maszynka za 100 tyś dolców też nie pomoże jak operator do d...

Acha... i zeby była jasność pełna to mnie się wydruki sprawdzają z tym co widzę w proofie :mrgreen:

EDIT: kjoanna http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520 - nie ma profilu drukarki jest profil na zestaw drukarka->tusz->papier :) i to jest silnie zależne - nie ten papier albo nie ten tusz i kaplica :)

kjoanna
01-03-2007, 15:05
EDIT: kjoanna http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520 - nie ma profilu drukarki jest profil na zestaw drukarka->tusz->papier :) i to jest silnie zależne - nie ten papier albo nie ten tusz i kaplica :)

juz zabieram sie do czytania ale wrazie pytan zglosze sie na priva ok?:)

fotol
01-03-2007, 15:20
Po sprawdzeniu okazało się, że jak przełączę w proofie na Monitor RGB to to samo zdjęcie zaczyna na monitorze wyglądać tak jak na wcześniejszym wydruku, a przełączanie w Custom między profilami nie daje żadnego rezultatu tzn. jaki profil nie dam zdjęcie wygląda tak samo, przełączenie na profil drukarki nic nie daje bo kolory są takie same dalej. Sam już nie wiem chyba przestane drukować zdjęcia bo z tymi profilami to można oszaleć.

Janusz Body
01-03-2007, 15:31
... jaki profil nie dam zdjęcie wygląda tak samo....

Nie wierze. :) Ctrl+y ptrzełącza proofa a w pasku u góry masz wypisany aktualny stan co jest wyświetlane.

fotol
12-03-2007, 20:18
Jeszcze zapytam się o jedną rzecz. Wywołuje raw-y w DPP w standardowej przestrzeni sRGB, czy powinienem załączać profil ICC do wywoływanego JPG-a "Embed ICC profile in image" jeśli mam zamiar zanieść do labu (Frontier 350)?? Ma to jakieś znaczenie czy nie?? Gdzieś czytałem kiedyś, że Frontier ignoruje profile icc dodane do plików.

fotol
13-03-2007, 19:28
Czyżbym zadał zbyt trudne pytanie??

Janusz Body
13-03-2007, 19:33
Czyżbym zadał zbyt trudne pytanie??

Nie :) tylko komu się chce odpowiadać na te same pytania w kółko :)

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=139816&postcount=27

fotol
13-03-2007, 20:06
Przeczytałem to i wnioskuję, że trzeba dołączać profil sRGB do pliku tym bardziej, że profil sRGB zajmuje ok. 3 Kb. Chyba, że źle wnioskuje.

Janusz Body
13-03-2007, 20:35
Przeczytałem to i wnioskuję, że trzeba dołączać profil sRGB do pliku tym bardziej, że profil sRGB zajmuje ok. 3 Kb. Chyba, że źle wnioskuje.

Przymusu nie ma. Jak nic nie dołączysz to lab i tak Ci założy że to sRGB. Mało który lab wogóle wie o co chodzi z profilami niestety.

fotol
13-03-2007, 20:52
Chodziło mi tylko o to czy będzie jakaś różnica pomiędzy odbitką z pliku z profilem sRGB a odbitką z pliku bez profilu. Teraz już wiem, że nie ma to znaczenia, ale na wszelki wypadek dołączam ten profil (w końcu to tylko 3 Kb.). A co do lab-ów to zgadzam się z Tobą, niektóre laby nie potrafią nawet rozpoznać własnych profili. Dzięki za odpowiedź.