Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa pamięć SanDiska!

Kolekcjoner
27-02-2007, 03:32
SanDisk być może rozwiąże wreszcie problemy z archiwizacją danych. Opracowali stałe pamięci określane jako write-once. Mają być bardzo tanie i mieć wytrzymałość ponad 100 lat (żeby nie było tak samo jak z CD :mrgreen:). Mają być wprowadzone w połowie roku.
Zobaczymy - byłoby nieźle :).

Info na dpreview (http://www.dpreview.com/news/0702/07022601sandiskwriteonceflash.asp)

SdoubleU
27-02-2007, 15:58
Daj jakiegoś linka.

TOPOL
27-02-2007, 16:10
Przecież dał :-)

PrzemeS
27-02-2007, 17:42
Taa. Jak CD wchodzilo, to mowiono, ze zapis jest tak trwaly, ze wrecz niezniszczalny. Ale zobaczymy jak to bedzie.

SdoubleU
27-02-2007, 19:46
Przecież dał :-)

Ale dopiero później :lol:

Kolekcjoner
27-02-2007, 20:07
Ale dopiero później :lol:

Błąd. Link był od początku. Zawsze daję o ile nie zapomnę :D. Gdybym dał później to by było Edit :).

Co do pamięci to raczej ta trwałość może być prawdą. Tutaj jest zupełnie inna forma zapisu niż na płycie ale czas pokaże :).

SdoubleU
27-02-2007, 20:11
Błąd. Link był od początku. Zawsze daję o ile nie zapomnę :D. Gdybym dał później to by było Edit :).

No to w takim razie pomroczność jasna u mnie wystąpiła, kiedy czytałem Twojego posta :roll:

lempl
01-03-2007, 23:10
Wygląda na to, że będziemy mieli prawdziwy cyfrowy odpowiednik kliszy.

emisiaczek
01-03-2007, 23:40
no i co sie podniecacie to cos musialoby byc tansze od dvd czy nawet hd a jak kazda nowosc bedzie drogie i pewnie znow bedzie zabawa w zwiekszanie pojemnosci co miesiac ... i na pewno nie bedzie to odrazu 4 czy 8 giga

piast9
02-03-2007, 00:07
i na pewno nie bedzie to odrazu 4 czy 8 giga
Według mnie będzie. Inaczej nie miałoby to sensu. Układ wielowarstwowy umożliwia uzyskanie dużej pojemności na niewielkim chipie.

Kolekcjoner
02-03-2007, 00:17
no i co sie podniecacie to cos musialoby byc tansze od dvd czy nawet hd a jak kazda nowosc bedzie drogie i pewnie znow bedzie zabawa w zwiekszanie pojemnosci co miesiac ... i na pewno nie bedzie to odrazu 4 czy 8 giga

Z informacji prasowych wynika że ma być tańsze nawet 3 krotnie w stosunku do konwencjonalnych pamięci. Może nie od początku ale raczej chyba będzie tańsze. Zobaczymy.

emisiaczek
02-03-2007, 00:20
mialoby sens marketingowy, dla wielu grip 400d sensu nie ma a jest ;)
tu bedzie tak samo tylko ze zanim to cos wyjdzie to beda 8giga karty po 100pln
pozatym gdyby cos takiego wypalilo to dvd czy hd poszloby do kosza w miesiac a to se ne da :P bedzie jak zawsze.

dan7770
02-03-2007, 22:04
moim zdaniem pomylony pomysl.
ktos,kto stawia na cyfre stawia na koszty,mozliwosc wielkorotnego powtarzania ujec,szybkosc i pojemnosc nosnikow,uniwersalnosc i praktycznosc.
jesli ktos chce miec aparat na film...to taki kupuje.po co z cyfry robic kliszaka ktorym nigdy nie bedzie?bez sensu,jak dla mnie.
takie karty nie maja szans powodzenia,musialyby kosztowac przy obecnych cenach za 1gb na poziomie 50 zet pewnie z 10 zet zeby sie oplacalo.no i komu by sie chcialo kupowac ich kilka np. na podroz za granice? po to sa komputery,aparaty cyfrowe zeby mozna bylo sobie zgrac i robic zdjecia do nowa, jak ktos chce archiwizowac-niech robi odbitki.zdjecia ogladane na plycie to nie sa zdjecia,przypominam.a argumenty ze plyty rw po paru latach niszczeja itd...ze karty padaja...to te jednorazowki tez beda padac,gwarantuje,to takie samo urzadzenie jak kazde inne.

dla mnie pomysl glupi jak but.

Kolekcjoner
03-03-2007, 00:08
(...)

dla mnie pomysl glupi jak but.

A dla mnie nie. Może to być bardzo dobre rozwiązanie archiwizacji zdjęć. Co do Twoich zastrzeżeń to one nie mają póki co żadnego oparcia, bo tego po prostu jeszcze nie ma na rynku. Ja jestem przekonany, że z czasem stałe nośniki pamięci wyprą zupełnie wszystkie te, które wymagają do odtwarzania/zapisywania jakichkolwiek mechanizmów.

dan7770
05-03-2007, 13:59
bzdura. to zaprzeczenie idei karty pamieci. dla zboczencow sprzetowych.

Kolekcjoner
05-03-2007, 14:03
bzdura. to zaprzeczenie idei karty pamieci. dla zboczencow sprzetowych.

No to są mocne argumenty :mrgreen:. Z nimi z pewnością nie da się dyskutować :D.

iczek
05-03-2007, 14:07
Ominięcie wszelkiej mechaniki przy archiwizowaniu danych na jakimkolwiek nosniku jest moim zdaniem dobrym kierunkiem.
Wszelkie wypalarki to (przy obecnym zaawansowaniu flash) przezytek.

Do dan7770 - naucz sie rozmawiac ! albo zamilknij na wieki ;)

Jarek Jaworski
05-03-2007, 14:24
Jak dla mnie to kolejny etap rozwoju, ale dla przemyslu rozrywkowego to kolejna dojna krowa. Pomyslcie, jak juz format HD-DVD i inne Blue-ray sie zadomowi, to mozna bedzie sprzedac jeszcze raz to samo.
Tym razem zamiast dyskow beda karty i jak to marketingowo bedzie mozna fajnie sprzedac i jakie DRM'y tam wpakowac ;)

popmart
05-03-2007, 14:48
ciekawe ile kartonów z kartami bedzie za kilka lat w szufladzie ... wole chyba DVD i następców ....

PrzemeS
05-03-2007, 19:43
Sam pomysl jest fajny. Taka karta bedzie sie nadawac do archiwizacji zdjec i to idealnie, pod warunkiem, ze bedzie w niskiej cenie. Jezeli trwalosc zapisu ma byc taka, jak zapowiadaja, to bedzie to bardziej oplacalne niz plyty, ktore potrafia "zgubic" zapis po roku... mediastory po miesiacu ;)

lempl
05-03-2007, 20:38
Jeśli ten typ pamięci odniesie sukces to możliwe że za kilka lat płyty cd będą równie popularne jak winyle dzisiaj:)

popmart
05-03-2007, 20:46
ta a swistak zawija w sreberka ... zobaczymy czy jakkolwiek zblizy sie do 50groszy za gigabajt.... choć oczywiście moge sie mylic ...

Kolekcjoner
05-03-2007, 21:59
ta a swistak zawija w sreberka ... zobaczymy czy jakkolwiek zblizy sie do 50groszy za gigabajt.... choć oczywiście moge sie mylic ...

Ja myślę że to tylko kwestia czasu. Te pamięci były zapowiadane wiele lat temu jeszcze w okresie kiedy karta 64 MB kosztowała 300 zeta (sam pamiętam :D). Tyle że "od pomysłu do przemysłu" droga daleka i trzeba było czasu żeby to weszło do produkcji. Myślę że jak się upowszechni to będzie bardzo tanie :).