Zobacz pełną wersję : miły problem
Witam, mój pierwszy post.... :)
mam miły kłopot - dość spore zakupy sprzętu przed sobą.Obiektywy już mam wybrane ( przewertowanie forum pomogło:)) natomiast jeszcze zastanawiam się nad body.Obecnie pstrykam na 10D,które wydawało mi się super, ale przestało po jakimś czasie, teraz ogladam się na 30D lub 5D - wiem, wiem jak taki wybór to się nie ma nad czym zastanawiać.A ja uważam ,że jest....pytanie jest proste: czy dla kogoś kto niekoniecznie jest "onanistą sprzętowym" różnica będzie naprawdę ZAUWAŻALNA? I nie pytam tu o wydruki wielkości plakatu tylko o jakość pracy,jakość AF itp Tylko nie zasypujcie mnie tu dokładnymi danymi technicznymi, ale praktycznymi uwagami.Może taki przeciętniak jak ja nie powinien rzucać się na taki sprzęt bo i tak nie poczuje różnicy??
5D ma wiekszy celownik niz 30D. duza roznica
5D po dolozeniu dobrej, jasnej stalki pokazuje piekna plastyke. w 30D nie ma az takiego efektu. jak lubisz portret to to jest roznica
5D jest bardziej uzyteczny na wysokich czulosciach, w sensie, ze zdjecia robione na ISO 1600 sa w druku gladsze niz z 30D. jak robisz w swietle zastanym to duza zaleta
czy to jest warte dolozenia XXXX zlotych? sam musisz odpowiedziec na pytanie. roznice sa, pytanie tylko czy warto zylowac sie na korpus 5D, czy lepiej kupic 30D i obkupic ekstra szklami
Wybrałeś szkła nie wiedząc czy będziesz miał cropa 1.6 czy 1.0 :roll:
Nieważne. Może przy wyborze body pomoże Ci odpowiedź na pytanie czy bardziej lubisz szeroko czy tele.
i czy potrzebujesz 5 klatek na sek, bo jeśli sport to raczej tak
Jestem dokładnie w tym samym miejscu co Novum, kupuję 5d w bardzo dobrej cenie.
Obecnie mam 30d, jeśli 5d nie spełni moich wymagań ;) to wrócę do cropa.
A szkła w dużej mierze do cropa i ff się pokrywają ;)
Do cropa może być tylko potrzebny jakiś uwa i tyle.
welerowicz
27-02-2007, 11:11
Popieram wypowiedz sugerującą 30'stke i dobre szkla. Podobno lepszy AF jest w 5D, ale dobre szkla z USM pozwolą Tobie naprawdę na bezkompromisowe focenie. Ja używam 30D z 17-40L i jest rewelacyjnie szybko porównując do szkiel sigmy i tamrona. Do tego 70-200f4 i juz jest super zestaw na każdą okazję. Jak bym mial kase na 5d, to wolalbym kupic te szkla w klasie f2.8. One beda zawsze warte swojej kasy. Do takiego tele f2.8 kuujesz doby TC imasz rozszeżony zakres foto, i nie musisz nosić zbędych kologramów. A za pare lat (może 2-3) kupisz 1d markIII z cropem 1.3 i rewelacyjnym body który w tym roku ma kosztować 4000USD, a wtedy może być tańszy. Zresztę chodzą głosy o tym że następca 30D ma mieć sensor z cropem 1.3 - czyli kompromis miedzy FF i cropem 1.6. Ale czeknie na nowości jest strasze. Sam ponad rok temu czekalem na 30D przez pare miesięcy.
Moim bardzo subiektywnym zdaniem :
10D -> 5D - TAK :D
10D -> 30D - NIE :-| ,
dobra, uniwersalna (wielkość matrycy) optyka - zawsze TAK :D :D .Pytanie do NOVUM : co takiego posiada 30D, czego tak bardzo brakuje Ci w 10D i za co jesteś skłonny dopłacić ok. 3.000 zł do puszki zamiast wsadzić tę kasę w optykę?
Pytam nie złośliwie, lecz z czystej ciekawości.
Też mam 10D i jestem świadom przewagi 30D (niestety nie miałem go nawet w ręku, ale fotografowałem 20D) - szybkość, większa rozdzielczość matrycy, mniejsze szumy, E-TTL II, lepszy AF, ale jeśli nie będę musiał szybko zmienić puszki z powodu jej padnięcia, to zamienię ją dopiero na coś z FF lub przynajmniej z cropem 1.3 za - powiedzmy - 5.000 zł.
Kolekcjoner
27-02-2007, 13:38
(...)Zresztę chodzą głosy o tym że następca 30D ma mieć sensor z cropem 1.3 - czyli kompromis miedzy FF i cropem 1.6. (...)
Na to bym nie liczył.
Pirx - przede wszystkim AF, po drugie nawet taki banał jak wyświetlenie ostrego zdjęcia na LCD po niepotrzebnie długim czasie , co doprowadza mnie do pasji gdy jestem "w akcji". Miałam w ręku 20D i 350D - w tych aparatach widziałam (choc może się mylę bo za krótko porównywałam) lepszy balans bieli - robię najczęściej wg swiatła zastanego, biełe kartki te sprawy :) choć wygląda to pajacarsko dla ogladających z boku;
jeśli chodzi o obiektywy to wybór padł na :75-200 f4, uniwersalny na codzień - 28-135 IS USM ( ten coś mało chwalicie, ale mi się przyda:));85 f1/8 USM, w domu lezy beznadziejna Sigma, której nie ruszam i 28-80 USM.
Przeskok duzy, akurat zdarzyło mi się ,że kasę dostaję i dokładam tylko małą część na sprzęt, stąd te rozterki
A tak w ogóle to dzieki za konkretne odpowiedzi, proszę dalej.....:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
scooter - a jaka to jest dobra cena za 30d? Ja znalazłam najtaniej za 3 980
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a 5D za 8700 :)
dobra cena za 5d to 7200 ;)
pochwal się gdzie taką wypatrzyłeś!! :) chyba,ze to cena tylko dla Ciebie, a mi tylko robisz smaku....
Pirx - przede wszystkim AF
A może źródło Twoich problemów z AF w 10D leży w obiektywach ?
po drugie nawet taki banał jak wyświetlenie ostrego zdjęcia na LCD po niepotrzebnie długim czasie
;-) No to jest rzeczywiście problem.
Miałam w ręku 20D i 350D - w tych aparatach widziałam (choc może się mylę bo za krótko porównywałam) lepszy balans bieli - robię najczęściej wg swiatła zastanego, biełe kartki te sprawy :) choć wygląda to pajacarsko dla ogladających z boku;
Fotografowanie w RAW eliminuje takie problemy.
jeśli chodzi o obiektywy to wybór padł na :75-200 f4
Chyba 70-200/4L ? Jesli tak, to też bym go chętnie widział w swojej torbie :-)
uniwersalny na codzień - 28-135 IS USM ( ten coś mało chwalicie, ale mi się przyda:))
Jak na uniwersalny, to trochę wąsko, a i opinie o jego jakości dość skrajne się spotyka. Osobiście, po przejściu z analoga na cyfrę z kropem, zamieniłem uniwersalny 28-105/3.5-4.5 USM na 24-85/3.5-4.5 USM, a do tego dostawiłem jeszcze Tokinę 12-24/4.
85 f1/8 USM
Tu nie mam pytań.
Przeskok duzy, .... stąd te rozterki
Myślę, że duży (jeśli chodzi, o to o co chodzi, czyli o jakość zdjęć) to będzie jak kupisz 5D.
Przy okazji zaoszczędzisz na jakimś superszerokokątnym obiektywie, który do FF nie będzie tak potrzebny.
W praktyce marzy mi się powrót do FF, bo (pomijając wygląd zdjęć) w analogu i FF najczęściej używany zakres ogniskowych załatwiają dwa obiektywy. Na cropie potrzeba zwykle trzech.
gdzie znalazłeś taką cenę??
realne ceny za 5D tu:
http://www.allegro.pl/search.php?string=5d&category=8846&location_radio=2&state=0&st=gtext&order=p&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=4000&price_to=8000
Ponadto z każdym z tych TIPów co mają po 7950-8000 możnaby rzeczowo pogadać i stówkę-dwie urwać. Ale to i tak drogo za tak okrojony z funkcji aparat ;-)
BTW, ciekawe za ile pójdzie ten ze Stanów? Choć korpus ze Stanów to większe ryzyko niż szkło czy lampa...
oczywiście,że 70-200/4L :) (odwieczny problem z imionami i cyferkami - staram się nad tym panować , wiem jakie to ważne,proszę o wybaczenie) :)
NA allegro był jeszcze wczoraj, ale już nie ma ;) Aparat kupiony do nabicia kosztów, i bez VATu ;)
Kup 30D i dołoz do szkieł róznice bo te szkłą co wybrałas to zadna rewelacja...
jeśli chodzi o obiektywy to wybór padł na :75-200 f4 i 85 f1/8 USM,
tu jest ok
ale to
uniwersalny na codzień - 28-135 IS USM ( ten coś mało chwalicie, ale mi się przyda:))
to porażka
w miejsce tego kup sobie 24-105 f4 IS i 17-40 Lf4
na 30D te szkłą bedą bardzo dobrze chodziły i powiedzmy ze bedziesz miała dobry materiałwyjsciowy pod przejscie kiedys w przyszłosci na pełnąklatke...