Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 300D + jakie szkło do konkretnych zastosowań?

turbo
06-02-2005, 02:19
Witam wszystkich - jako ze to mój pierwszy post na forum (pomijając giełdę)

W niedługim czasie noszę się z zamiarem zakupu 300D (lub coś ze stajni Canona jednak przy 300D różnice między nim a np.D70 można dołożyć do obiektywu (lub 2ch :roll: )). Niestety budżet nie pozwala mi na szybkie i bezbolesne wdrożenie się w system (a po za tym chyba większa frajda jak się po kilku latach popatrzy na zestaw, który w końcu chodzi ładnie i przypomni ile nas to „kosztowało”). Sprawa rozbija się o szkło. Zdjęcia z kita nie są złe, ale wiadomo chciałoby się trochę więcej. Wiadomo, że spokojnie można pracować lustrem dopiero, gdy obiektywy pokryją nam cały zakres ogniskowych i do tego będą niezłej jakości.

Zastanawiam się, więc nad zakupem:
- drugiego szkła, rozszerzającego zakres ogniskowych 18-55 (jakiś zoom kończący się na 140 – 170, tu problem jest mniejszy, bo przy przeliczniku 1.6 z końcówką ogniskowych nie ma problemu),

-lub zakup samego body wraz z innym obiektywem takim, z którym można by przepracować solo jakiś czas (mniej więcej 28 - 130).
Ważny jest stosunek cena/jakość :? Będę wdzięczny za podawanie modeli wraz z przybliżoną ceną nowego szkła :!: Ew sugestie czy lepiej wziąć kitowy 18-55, 3.5-5.6 +jakiś zoom 60-150 czy jeden uniwersalny obiektyw.

O ile w systemie M42 jeszcze się orientowałem to w nowych konstrukcjach już mniej :shock: Zdjęcia preferowane przeze mnie to głównie: sport (wspinaczka – a tu czasem wypada zbliżyć, ale ujęcia szerszym kontem też są ciekawe), drobna reporterka, pejzaże (góry, góry i jeszcze raz góry) a przy niezłym szkle chciałem popracować trochę nad portretem.

Sporo zdjęć wywołuję, więc dobrze było by gdyby obiektyw był w miarę nieźle ostrzący, szybki.

Będę wdzięczny za sugestie i przykłady dobrych cen z niższej półki, które będą dobrze pracowały z 300D a następnie z innymi body tej stajni.

Pozdrawiam
PS. Sporo poszukałem na forum, ale sporo dyskusji dotyczy drogich obiektywów klasy L jeśli jednak był już taki temat proszę o adres.

djtermoz
06-02-2005, 06:23
Sprawa wydaje sie byc prosta - nie chcesz placic zbyt duzo ale chcesz miec zestaw ktory pokrywa zakres 18-140mm (mniej wiecej). Ja bym proponowal cos takiego:

Opcja nr 1:
- kit czyli EF-S 18-55mm - tani i dosc przyzwoity, zalatwi sprawe szerokiego kata
- EF 28-135mm IS - najlepszy amatroski zoom Canona w swojej klasie, stabilizator to dodatkowa zaleta
- EF 50mm f/1.8 - tani i do portretow jak znalazl

Opcja nr 2 - jak wyzej ale zamiast EF 28-135 IS biezesz polecanego tutaj Tamrona 28-75mm Di

Opcja nr 3 - kupujesz samo body i do tego:
- Sigma 18-135mm
- EF 50mm f/1.8

Wybor nalezy do Ciebie :)

Vitez
06-02-2005, 10:07
Wg mnie kita + 28-135 IS.

Powody - kit dobry do krajobrazow bo szeroki i po przymknieciu calkiem ostry.
28-135 - po wspinaczce macki sie trzesa... IS bardzo przydatny. Zakres po cropie akurat do twoich potrzeb, widzialem robione nim rowniez zdjecia portretowe i tez sa niezle... ale moze kiedys specjalnie do portretow skusisz sie na 50 1.8 ktorego rowniez szczerze polecam.

turbo
06-02-2005, 13:54
dzieki za porady!
Znalazłem też ciekawy EF 70-200f4 L jednak cenowo to raczej na przyszłość....
ten EF 28-135mm IS faktycznie może być ciekawy. Chyba muszę zacząć mailować do rodziny za wielką wodą..
oczywiście czekam takze na inne opinie
Pozdrawiam

Cychol
06-02-2005, 21:51
Przyłączę się do opini przedpisców :) mam dokładnie taki zestaw 28-135 IS, 50 mkII, i jeszcze takie plastikowe ale fajne (przede wszystkim tanie) szkiełko 90-300 USM. Czasem trochę brakuje czegoś poniżej 28mm (zbieram na 17-40 :D) ale w większości przypadków można sobie poradzić. Jasne, że to nie szczyt marzeń, ale na początek wystarcza :lol:

Vitez
07-02-2005, 16:58
Znalazłem też ciekawy EF 70-200f4 L jednak cenowo to raczej na przyszłość....

135mm po mnozniku wystarczy ci na ogromna wiekszosc sytuacji i zblizen (pozniej jeszcze mozesz ew. wyciachac na kompie).
A tak "na wszelki wypadek" do naprawde sporych zblizen to zupelnie wystarczy ci Canon 100-300 4.5-4.6 a cenowo i ogniskowa 300mm przyjemniejszy od 70-200 4L (choc jakoscia zdjec i wykonania mniej przyjemny).