Zobacz pełną wersję : Slajdy z plików cyfrowych?.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w zakresie z naświetlaniem zdjęć z plików cyfrowych na tradycyjny slajd? ,jak jest z jakoścą, kontrastem,itd...?
Jeśli masz naświetlarkę nie będzie problemów.
Tak ,ale w tym problem,że naświetlarka mi nic nie mówi,po prostu jestem początkujący,nie wiem gdzie mógłbym na ten temat coś przeczytać,by nie zadawać pytań.
Tomasz1972
26-02-2007, 20:42
W erze rzutników cyfrowych naświetlanie cyfry na slajd jest bardzo drogie i nieopłacalne . Tutaj masz firmę , która ma w swojej ofercie w/w usługę (http://www.powiekszenie.pl/)
Następna firma zajmująca sie naświetlaniem slajdów z plików cyfrowych: http://www.skanowanie.com.pl/html/digitaldia.html
W erze rzutników cyfrowych naświetlanie cyfry na slajd jest bardzo drogie i nieopłacalne . Tutaj masz firmę , która ma w swojej ofercie w/w usługę (http://www.powiekszenie.pl/)
Przy obecnym poziomie zaawasowania tych rzutników (biorąc pod uwagę rozdzielczość i kontrast i nadal - cenę), to sens jakiś tam jest...
Tomasz1972
26-02-2007, 23:44
Przy obecnym poziomie zaawasowania tych rzutników (biorąc pod uwagę rozdzielczość i kontrast i nadal - cenę), to sens jakiś tam jest...
Jednak przy dużej ilości plików inwestycja w rzutnik się zamortyzuje .
To moze latwiej kupic aparat analogowy? I jakosc lepsza i cena mniejsza :)
OT: Zwróci, nie zamortyzuje. Amortyzacji podlega środek trwały niezaleznie od wielkości zwrotu z inwestycji (w tym przypadku zakupu środka trwałego).
Reasumując: inwestycja- zwraca się, środek trwały- amortyzuje.
Ale jestem upierdliwy :twisted:
Czekam na warna ;)
Zaraz, zaraz. Rzutnik cyfrowy ma być konkurencją dla slajdu? Ze swoją rozdzielczością, kontrastem i przejściami tonalnymi? :roll:
BTW, chciałbym dożyć czasów gdy takie urządzenie się pojawi, ale obawiam się że jeszcze sporo będziemy musieli poczekać, bo po prostu nie ma rynku na takie urządzenia.
Zaraz, zaraz. Rzutnik cyfrowy ma być konkurencją dla slajdu? Ze swoją rozdzielczością, kontrastem i przejściami tonalnymi? :roll:
To właśnie chciałem powiedzieć, ale chyba nie zostałem zrozumiany.
To moze latwiej kupic aparat analogowy? I jakosc lepsza i cena mniejsza :)
To juz powoli w normalnych, przecietnych zastosowaniach przestaje byc prawdą. Dosc czesto uczestnicze w pokazach zdjec przyrodniczych wyswietlanych tak z rzutnika cyfrowego (niezlego ale nie topowego) jak i z klasycznego Rolleia. Przy wielkości wyswietlanego obrazu na poziomie 1,5 x 2 m jakosc jest porownywalna. A cena fotografii analogowej (zwlaszcza materialow) - juz to sobie przeliczylem, po dwoch wyjazdach w swiat koszt slajdow zrownal sie z kosztem 20d
trafilem tu przypadkiem bo tomasz dal linka w innym watku wiec wyciagne go z prehistorii :]
stary ja nie wiem czy zrozumiales ten watek? bo istota jest tu naswietlanie na slajd zdjecia wykonanego cyfrowka wiec o jakich przejsciach tonalnych rozdzielczosci i kontrascie chcesz tu mowic?:roll:
stad sugestia Tomka jest jak najbardziej zasadna bo nie wyciagniesz z tej fotki wiecej zrzucajac ja na slajd ponad to co wyswietli rzutnik cyfrowy
trafilem tu przypadkiem bo tomasz dal linka w innym watku wiec wyciagne go z prehistorii :]
stary ja nie wiem czy zrozumiales ten watek? bo istota jest tu naswietlanie na slajd zdjecia wykonanego cyfrowka wiec o jakich przejsciach tonalnych rozdzielczosci i kontrascie chcesz tu mowic?:roll:
stad sugestia Tomka jest jak najbardziej zasadna bo nie wyciagniesz z tej fotki wiecej zrzucajac ja na slajd ponad to co wyswietli rzutnik cyfrowy
Zrozumiałem raczej dobrze :smile:
Nie chodzi o to, że naświetlając na slajd można coś "wyciągnąć", tylko o to że używając rzutnika cyfrowego można bardzo dużo stracić. Obecne rzutniki multimedialne (bo o nich chyba mówimy) mają bardzo niską rozdzielczość, słabe odwzorowanie kolorów i kiepski kontrast. I długo ta sytuacja sie jeszcze nie zmieni, niestety.
pelna zgoda tyle iz nie sadze by jakosc slajdu naswietlonego z pliku cyfrowego cos polepszylo kiedy bedzie rzucone tradycyjna metoda w stosunku do tego samego pliku rzuconego rzutnikiem cyfrowym... aczkolwiek glowy nie dam bo nie eksperymentowalem :)
Polepszy. Rzutnik cyfrowy to rozdzielczość 800x600 i kilka rozjechanych kolorów.
Slajd z naświetlonym plikiem będzie miał taką rozdzielczość i tyle kolorów ile było w owym pliku zapisane.
Chodzi o slajd. Kawałek folii z emulsją w ramce. To się wkłada do rzutnika i to nie cyfrowego, a takiego z żarówką. Proponuję porównać jakość - na ekranie -organoleptycznie. Takie przestarzałe, a takie dobre...:-D