PDA

Zobacz pełną wersję : Slajdy z plików cyfrowych?.

azyrk
25-02-2007, 22:23
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w zakresie z naświetlaniem zdjęć z plików cyfrowych na tradycyjny slajd? ,jak jest z jakoścą, kontrastem,itd...?

Mac
25-02-2007, 22:36
Jeśli masz naświetlarkę nie będzie problemów.

azyrk
26-02-2007, 20:37
Tak ,ale w tym problem,że naświetlarka mi nic nie mówi,po prostu jestem początkujący,nie wiem gdzie mógłbym na ten temat coś przeczytać,by nie zadawać pytań.

Tomasz1972
26-02-2007, 20:42
W erze rzutników cyfrowych naświetlanie cyfry na slajd jest bardzo drogie i nieopłacalne . Tutaj masz firmę , która ma w swojej ofercie w/w usługę (http://www.powiekszenie.pl/)

JerzyC
26-02-2007, 21:01
Następna firma zajmująca sie naświetlaniem slajdów z plików cyfrowych: http://www.skanowanie.com.pl/html/digitaldia.html

minek
26-02-2007, 23:42
W erze rzutników cyfrowych naświetlanie cyfry na slajd jest bardzo drogie i nieopłacalne . Tutaj masz firmę , która ma w swojej ofercie w/w usługę (http://www.powiekszenie.pl/)

Przy obecnym poziomie zaawasowania tych rzutników (biorąc pod uwagę rozdzielczość i kontrast i nadal - cenę), to sens jakiś tam jest...

Tomasz1972
26-02-2007, 23:44
Przy obecnym poziomie zaawasowania tych rzutników (biorąc pod uwagę rozdzielczość i kontrast i nadal - cenę), to sens jakiś tam jest...

Jednak przy dużej ilości plików inwestycja w rzutnik się zamortyzuje .

Gizzmo
27-02-2007, 00:37
To moze latwiej kupic aparat analogowy? I jakosc lepsza i cena mniejsza :)

Ramirez
27-02-2007, 00:46

OT: Zwróci, nie zamortyzuje. Amortyzacji podlega środek trwały niezaleznie od wielkości zwrotu z inwestycji (w tym przypadku zakupu środka trwałego).
Reasumując: inwestycja- zwraca się, środek trwały- amortyzuje.
Ale jestem upierdliwy :twisted:
Czekam na warna ;)

Cyborg
27-02-2007, 00:48
Zaraz, zaraz. Rzutnik cyfrowy ma być konkurencją dla slajdu? Ze swoją rozdzielczością, kontrastem i przejściami tonalnymi? :roll:

BTW, chciałbym dożyć czasów gdy takie urządzenie się pojawi, ale obawiam się że jeszcze sporo będziemy musieli poczekać, bo po prostu nie ma rynku na takie urządzenia.

minek
27-02-2007, 01:29
Zaraz, zaraz. Rzutnik cyfrowy ma być konkurencją dla slajdu? Ze swoją rozdzielczością, kontrastem i przejściami tonalnymi? :roll:

To właśnie chciałem powiedzieć, ale chyba nie zostałem zrozumiany.

CYNIG
27-02-2007, 08:59
To moze latwiej kupic aparat analogowy? I jakosc lepsza i cena mniejsza :)

To juz powoli w normalnych, przecietnych zastosowaniach przestaje byc prawdą. Dosc czesto uczestnicze w pokazach zdjec przyrodniczych wyswietlanych tak z rzutnika cyfrowego (niezlego ale nie topowego) jak i z klasycznego Rolleia. Przy wielkości wyswietlanego obrazu na poziomie 1,5 x 2 m jakosc jest porownywalna. A cena fotografii analogowej (zwlaszcza materialow) - juz to sobie przeliczylem, po dwoch wyjazdach w swiat koszt slajdow zrownal sie z kosztem 20d

Skipper
04-09-2007, 20:33

trafilem tu przypadkiem bo tomasz dal linka w innym watku wiec wyciagne go z prehistorii :]

stary ja nie wiem czy zrozumiales ten watek? bo istota jest tu naswietlanie na slajd zdjecia wykonanego cyfrowka wiec o jakich przejsciach tonalnych rozdzielczosci i kontrascie chcesz tu mowic?:roll:
stad sugestia Tomka jest jak najbardziej zasadna bo nie wyciagniesz z tej fotki wiecej zrzucajac ja na slajd ponad to co wyswietli rzutnik cyfrowy

Cyborg
04-09-2007, 20:45
trafilem tu przypadkiem bo tomasz dal linka w innym watku wiec wyciagne go z prehistorii :]

stary ja nie wiem czy zrozumiales ten watek? bo istota jest tu naswietlanie na slajd zdjecia wykonanego cyfrowka wiec o jakich przejsciach tonalnych rozdzielczosci i kontrascie chcesz tu mowic?:roll:
stad sugestia Tomka jest jak najbardziej zasadna bo nie wyciagniesz z tej fotki wiecej zrzucajac ja na slajd ponad to co wyswietli rzutnik cyfrowy
Zrozumiałem raczej dobrze :smile:
Nie chodzi o to, że naświetlając na slajd można coś "wyciągnąć", tylko o to że używając rzutnika cyfrowego można bardzo dużo stracić. Obecne rzutniki multimedialne (bo o nich chyba mówimy) mają bardzo niską rozdzielczość, słabe odwzorowanie kolorów i kiepski kontrast. I długo ta sytuacja sie jeszcze nie zmieni, niestety.

Skipper
04-09-2007, 21:15
pelna zgoda tyle iz nie sadze by jakosc slajdu naswietlonego z pliku cyfrowego cos polepszylo kiedy bedzie rzucone tradycyjna metoda w stosunku do tego samego pliku rzuconego rzutnikiem cyfrowym... aczkolwiek glowy nie dam bo nie eksperymentowalem :)

minek
04-09-2007, 21:36
Polepszy. Rzutnik cyfrowy to rozdzielczość 800x600 i kilka rozjechanych kolorów.
Slajd z naświetlonym plikiem będzie miał taką rozdzielczość i tyle kolorów ile było w owym pliku zapisane.

rolaj
04-09-2007, 21:55
Chodzi o slajd. Kawałek folii z emulsją w ramce. To się wkłada do rzutnika i to nie cyfrowego, a takiego z żarówką. Proponuję porównać jakość - na ekranie -organoleptycznie. Takie przestarzałe, a takie dobre...:-D