Zobacz pełną wersję : Canon Eos 350D pod MsWindows Vista64
Witam, zainstalowałem Vistę w wersji Premium 64bit i niestety nie mogę zgrać zdjęć z aparatu gdzyż Vista nie posiada odpowiednich sterowników a na oficjalnych stronach Canona takowych nie znalazłem, wiem oczywiście że można to obejść za pomoca czytnika kart pamięci...ale wolę to zrobic po kablu. Jeśli tylko znacie jakieś miejsce gdzie można takowych sterowników poszukać to proszę o lnka...z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam MadMax.
zapewne sterowników takich jeszcze nie ma więc przeproś się z czytnikiem i poczekaj jakiś czas na nowe sterowniki.... pozdro
mor_feusz
25-02-2007, 17:40
czytnik, czytnik i jeszcze raz czytnik (za 30 PLN WSZYSTKIE PROBLEMY znikna)
a ze tak spytam, co cie sklonilo do tego zeby eksperymentowac z vista ? bo znajomi ktorzy kupili niedawno laptopa dostali ten szajs (oczywiscie wszystko legal) ale szybko wrocili do XP'ka bo tam sie wszystko ze soba gryzlo i mulilo
SdoubleU
25-02-2007, 18:49
Vista, niestety jeszcze przez jakieś pół roku, będzie nieużyteczna, właśnie ze względu na braki w sterownikach i problemy z kompatybilnością z oprogramowaniem. I nie dotyczy to tylko niezależnych producentów oprogramowania ale np. Office 2003 pod Vistą nie będzie chodził :-(
a ze tak spytam, co cie sklonilo do tego zeby eksperymentowac z vista ? bo znajomi ktorzy kupili niedawno laptopa dostali ten szajs (oczywiscie wszystko legal) ale szybko wrocili do XP'ka bo tam sie wszystko ze soba gryzlo i mulilo
Tak się skałada ze to ja stoję po drugiej stronie biurka...prowadzę sklep komputerowy i w zwiazku z powyzszym muszę być o krok do przodu od moich klientów i chciał czy nie chciał musiałem się przesiąć...już zaczynają pytać i żeby rzetelnie odpowiedzieć muszę znać temat :)
SdoubleU
25-02-2007, 22:00
Tak się skałada ze to ja stoję po drugiej stronie biurka...prowadzę sklep komputerowy i w zwiazku z powyzszym muszę być o krok do przodu od moich klientów i chciał czy nie chciał musiałem się przesiąć...już zaczynają pytać i żeby rzetelnie odpowiedzieć muszę znać temat :)
No to tylko współczuć, nie ma nic bardziej wku... jak niemoc.:|
Tomasz1972
25-02-2007, 22:09
Na stronie http://software.canon-europe.com/ pojawiło się oprogramowanie pod VISTĘ .
Na stronie http://software.canon-europe.com/ pojawiło się oprogramowanie pod VISTĘ .
Podziękował :) Co prawda rano tam sprawdzałem i jeszcze ich nie było...dziś był fajny plenerek nad morzem, czekać do jutra na czytnik nie sposób:) Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem...tak na marginesie jeśli pojawią się pytania w sprawie Visty to chętnie służę pomocą :wink:
tak na marginesie jeśli pojawią się pytania w sprawie Visty to chętnie służę pomocą :wink:
Po prostu daj znac jak juz bedzie uzywalna ;)
(...) I nie dotyczy to tylko niezależnych producentów oprogramowania ale np. Office 2003 pod Vistą nie będzie chodził :-(bzdura. nie pisz glupot - office 2000, XP i 2003 chodza bez problemu pod Vistami niezaleznie od wersji
mor_feusz
26-02-2007, 10:50
Office 2003 pod Vistą nie będzie chodził :-(
No niestety mam inne doswiadczenia (dziala z Vista Business). Dziala DPP (nie sprawdzalem innych (uzywam czytnika)).
SdoubleU
26-02-2007, 15:25
bzdura. nie pisz glupot - office 2000, XP i 2003 chodza bez problemu pod Vistami niezaleznie od wersji
Nie piszę głupot tylko przekazuję informację jakiej udzielił mi sprzedawca w sklepie - Komputronik.
sprzedawca z komputronika pewnie ma sprzedawać oFFICE 2006 i nigdy nie był ani nie będzie wiarygodnym źródłem ...
SdoubleU
26-02-2007, 15:30
sprzedawca z komputronika pewnie ma sprzedawać oFFICE 2006 i nigdy nie był ani nie będzie wiarygodnym źródłem ...
Na czymś się trzeba oprzeć przy zakupach, trudno najpierw kupić a później testować. Zwłaszcza jeżeli to dotyczy systemu operacyjnego.
na czymś trzeba ale sprzedawca z sieciowego sklepu to raczej na 90% zły wybór ....
SdoubleU
26-02-2007, 15:45
na czymś trzeba ale sprzedawca z sieciowego sklepu to raczej na 90% zły wybór ....
To akurat nie był sklep sieciowy tylko taki normalny w realu i sprzedawca udzielił mi takiej informacji przy zakupie systemu. Pod wpływem właśnie tej informacji nie kupiłem Visty tylko XP. Obydwa systemy w podobnej cenie więc nie sądzę żeby to zrobił z chęci większego zarobku - może był nie doinformowany? Ale w poście wyżej ktoś wspomniał że nie we wszystkich Vistach Office 2003 chodzi może Ty również nie do końca jesteś zorientowany?
Komputronik - to największa ogólnopolska sieć sklepów komputerowych połączona internetowym systemem sprzedarzy.
a office 2003 chodzi bez problemu na Viście ....
pa
SdoubleU
26-02-2007, 16:22
Komputronik - to największa ogólnopolska sieć sklepów komputerowych połączona internetowym systemem sprzedarzy.
a office 2003 chodzi bez problemu na Viście ....
pa
Ich siedziba mieści się w Poznaniu, gdzie maja również sklepy normalne. Cieszę sie, ze nie masz z tym problemu u mnie też chodzi tylko na XP
pa
Po prostu daj znac jak juz bedzie uzywalna ;)
Po pierwszym Service Packu zapewne
Vista 64 b Office 2000 działa Ok.
Ale niestety CS2 nie działa poprawnie i kilka innych rzeczy też.Jakie straty poniosłem:
skaner nie działa i nie będzie działał jak napisali na stronie producenta,ale był faktycznie dość stary oraz poważniejsza Wacom GD-0608-R brak sterowników windowsy będą obsługiwać wyłącznie to urządzenie ale na USB a moje jest na COM.
Marek
To akurat nie był sklep sieciowy tylko taki normalny w realu i sprzedawca udzielił mi takiej informacji przy zakupie systemu. Pod wpływem właśnie tej informacji nie kupiłem Visty tylko XP. Obydwa systemy w podobnej cenie więc nie sądzę żeby to zrobił z chęci większego zarobku - może był nie doinformowany?
Warto było jeszcze sprawdzić warunki licencji. Do tej pory można było w ramach np. licencji na WinXP używać wersji poprzednich. Dotyczy to na pewno licencji pudełkowej, OEM i MOLP. To samo jest z Office. Jednak licencję przy zakupie indywidualnym (box, OEM) trzeba przeczytać, często zmieniają zapisy. Nie sądze jednak, żeby zminili filozofie względem Visty. W końcu łatwiej wkurzonemu klientowi powiedzieć, żeby tymczasowo zainstalowal XP, niż powiedziec że jego komp jeszcze przez pol roku nie bedzie pracował z Vista.
Przy porównywalnej cenie, sprzedawca kiepsko doradził
Do tej pory można było w ramach np. licencji na WinXP używać wersji poprzednich. Dotyczy to na pewno licencji pudełkowej, OEM i MOLP. To samo jest z Office.
Witam,
Pomimo, że szukałem to niestety nie znalazłem żadnego zapisu dopuszczającego tzw. downgrade w przypadku licencji OEM a nawet pełnych (BOX).
Downgrade jest cechą oprogramowania objętego programem licencjonowania grupowego: Select, Academic Select, MOLP. W nich faktycznie można używać wcześniejszych wersji oprogramowania.
Nawet jeśli licencja OEM czy BOX dopuszcza downgrade to skąd niby wziąć to niższe oprogramowanie ??? Z sieci - to piractwo, z kopii nośnika od kolegi - to także piractwo.
Trzeba po prostu zakupić oryginalny nośnik kosztujący kilkadziesiąt dolarów. W licencjach Select i MOLP otrztymuje się nośniki z wszystkimi programami firmy Microsoft dostępnymi na rynku we wszystkich wersjach językowych, nawet po arabsku i chińsku.
Tomasz1972
26-02-2007, 22:00
Miałem podobną sytuację w momencie zakupu XP . Część mojego oprogramowania pracowała poprawnie tylko z W2K . Zadzwoniłem do Microsoftu z zapytaniem czy mając XP mogę legalnie korzystać na tym kompie z W2K . Odpowiedzieli że mogę pod warunkiem posiadania legalnej płyty .
Witam,
Pomimo, że szukałem to niestety nie znalazłem żadnego zapisu dopuszczającego tzw. downgrade w przypadku licencji OEM a nawet pełnych (BOX).
Downgrade jest cechą oprogramowania objętego programem licencjonowania grupowego: Select, Academic Select, MOLP. W nich faktycznie można używać wcześniejszych wersji oprogramowania.
Z całym szacunkiem, ale źle szukałeś. Polecem tą LEKTURKĘ (http://www.microsoft.com/poland/licencje/downgrade.mspx). ;-)
Zwracam honor jeżeli chodzi o Office. Zasugerowałem się właśnie MOLP'em gdzie generują oba klucze.
Nawet jeśli licencja OEM czy BOX dopuszcza downgrade to skąd niby wziąć to niższe oprogramowanie ??? Z sieci - to piractwo, z kopii nośnika od kolegi - to także piractwo.
Trzeba po prostu zakupić oryginalny nośnik kosztujący kilkadziesiąt dolarów. W licencjach Select i MOLP otrztymuje się nośniki z wszystkimi programami firmy Microsoft dostępnymi na rynku we wszystkich wersjach językowych, nawet po arabsku i chińsku.
Tak, tutaj sytuacja jest niejasna. Naczytałem się sporo opinii prawników, ale też nie zostałem przekonany jak wytłumaczyć się ew. takiej sytuacji. Może M$ nie chce wiedzieć skąd to wziąć. ;-)
Sprostuję jeszcze jedna kwestię, którą poruszyłeś. Nie wiem jak jest przy licencjonowaniu SELECT, ale wiem jak jest w MOLP, bo już sporo tego kupiłem. Nie jest niestety tak pięknie jak piszesz, dostajesz tylko ten nośnik za który zapłacisz, ok 100 zł. Co więcej ważna jest wersja językowa i tak jak downgrade licencji wymaga zakupu dodatkowego nośnika. (dotyczy MOLP)