Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS 30d i blokada ekspozycji

storczyk
25-02-2007, 00:09
Witam!

Ostatnio w siecii natknąłem się na taki tekst odnośnie zdjęć makro :

"Wtedy kadrując wybieramy miejsce, które jest najjaśniejsze w kadrze blokujemy na nim pomiar światła a na spuście migawki ostrzymy fotografowany obiekt, korygujemy przysłonę dodatkowo jeszcze, jeżeli jest konieczność regulacja EV „in plus” lub „in minus” Wtedy uzyskujemy kadr naświetlony bez prześwietleń (przepaleń) i taka klatka warta jest zachowania na karcie pamięci aparatu."
zródło :
http://www.fotal.pl/artykul/MAKROFOTOGRAFIA_OKIEM_CYFROMANIAKA_cz2_doc13725.ht ml

No i mam taki problem :

W menu ustawiam w zakładce "CUSTOM FUNCTION" --> 4 --> SHUTTER/AE Lock button na 2: AF/AF lock no AE lock - żeby po wcisnieciu spustu migawki do połowy aparat ustawiał tylko ostrość.
Właczam pomair punktowy i kieruje na najjaśniejszy punkt w kadrze ,za pomocą "gwiazdki" blokuje ekspozycje i po jej zablokowaniu ustawiam ostrość na fotografowany obiekt.

I tutaj pojawia się moje pytanie - przy blokowaniu ekspozycji za pomoca gwiazdki mam ją cały czas trzymac kciukiem czy raz wcisnąć i pózniej za pomoca spustu migawki ustawiać ostrość.
Byłbym wdzięczny za Wasze wskazuwki , jak wy sobie radzicie w takich sytuacjach.
Pytam bo czytałem gdzies ze ekspozycja w 30d blokowana jest tylko na kilka sekund co jest sporym utrudnieniem w przypadku zdjęc makro....

Pozdrawiam!

MMM
25-02-2007, 00:34
Żeby ekspozycja zablokowała się na stałe to musisz trzymać gwiazdkę w momencie wyzwalania migawki przy pierwszym zdjęciu. A jak robisz makro to najlepszym sposobem na takie problemy jest po prostu tryb 'M'.

Kolekcjoner
25-02-2007, 00:36
Byłbym wdzięczny za Wasze wskazuwki , jak wy sobie radzicie w takich sytuacjach.
Pytam bo czytałem gdzies ze ekspozycja w 30d blokowana jest tylko na kilka sekund co jest sporym utrudnieniem w przypadku zdjęc makro....

Pozdrawiam!

Dokładnie na 6 sek. do momentu zgaśniecia wyświetlacza w wizjerze. Można sobie radzić w ten sposób (ja tak robię), że przechodzę na manual. I ustawiam to co wcześniej zmierzyłem.

Edit: MMM był szybszy :).

storczyk
25-02-2007, 00:39
dzieki za odpowiedz chlopaki!

ustawilem w menu CUSTOM FUNCTION na AF/AE lock i w trybie "p" po przycisnieciu gwazdki zapamietuje te ustawienia i nawet chyba na dluzej niz 6 sekund , dzieki czemu moge spokojnie pokrętłem zmieniać parametry przysłony...