Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : telekonwertery

adam_k
24-02-2007, 03:43
czy moze ktoś wie po co w telekonwerterach jest elektronika? sprawdziłem osobiście:wink: i w kazdym TC jest płytka z małym scalakiem. Jakie zadanie ma ten układzik? czy nie lepiej by było gdyby tylko same styki były przeniesione z przodu na tył? tak jak w pierścieniach pośrednich? nie było by wtedy problemów ze sprzetowymi ograniczeniami a jedynie z jasnością ale układu AF

Peri Noid
24-02-2007, 09:49
Taką elektronikę mają na pewno konwertery Canona. Jej zadaniem jest zmiana wartości przysłony podawanej przez obiektyw na wartość po uwzględnieniu konwertera (np. 2x dodaje 2 działki do wartości przysłony). Głowy nie dam, ale mój Soligor 1.7x wydaje się nie mieć własnej elektroniki - nie rozbierałem go, ale jego działanie nie zmienia wartości przysłony podawanej do korpusu.

jotes25
24-02-2007, 10:05
Wszystkie "lepsze" TC działają w ten sposób (Canon, Sigma oraz wersje PRO konwerterów Kenko, Soligor, Tamron itp.). Nie działają tak starsze wersje konwerterów 2x oraz (chyba) wszystkie 1,7x. Prawdopodobnie można to ocenić patrząc na konwerter od strony obiektywu: jeśli jest 11 styków, będzie dawać informacje do korpusu o swoim istnieniu, jeśli 8 to nie. Ale głowy za to nie dam ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zalepiając te 3 ekstra styki można spowodować, że korpus nie będzie "widzieć" konwertera.

jutomi
24-02-2007, 11:31
Głowy nie dam, ale mój Soligor 1.7x wydaje się nie mieć własnej elektroniki
A ja daję głowę, że mój MC KOHBEPTEP K-1 2X M42x1 nie ma żadnej elektroniki :mrgreen: , ale i tak dobrze się spisuje przy współpracy pomiędzy 400D a obiektywami M42.

adam_k
24-02-2007, 12:29
A ja daję głowę, że mój MC KOHBEPTEP K-1 2X M42x1 nie ma żadnej elektroniki :mrgreen: , ale i tak dobrze się spisuje przy współpracy pomiędzy 400D a obiektywami M42.

ten pewnie nie ma ale AF tez nie ma:-(

pozostałe mają i nie chodzi tylko o podanie innej wartości przysłony.

Orginały mają elektronike i podają zmiane przyslony
Kenko wersja DG pro ma podobne działanie (8 styków)
ale wersja stara która nie podaje danych o zmianie przysłony i niby nie widzi TC tez ma płytkę i układzik a ma tylko 5 styków
Wiem bo wszystkie sprawdzałem od środka;)

Peri Noid
24-02-2007, 12:42
Ja mam Soligora C/D4 AF 1.7x. Ma 8 styków, ale nie wpływa na wartość przysłony.

adam_k
24-02-2007, 13:03
właśnie dla tego pytam po co mu elektronika jakie ma zadanie? czy nie wystarczy samo przeniesienie styków z obiektywu do body? no pewnie nie bo inaczej płytki by nie wkładali wiec jakieś zadanie ma

Kolekcjoner
25-02-2007, 00:43
Taką elektronikę mają na pewno konwertery Canona. Jej zadaniem jest zmiana wartości przysłony podawanej przez obiektyw na wartość po uwzględnieniu konwertera (np. 2x dodaje 2 działki do wartości przysłony). Głowy nie dam, ale mój Soligor 1.7x wydaje się nie mieć własnej elektroniki - nie rozbierałem go, ale jego działanie nie zmienia wartości przysłony podawanej do korpusu.

Ja też mam tego soligora 1,7x i nie powiększa wartości przysłony i nie przeszkadza mu to w tym żeby być zadziwiająco dobrym telekonwerterem :).

lempl
25-02-2007, 22:49
Ja mam Kenko (niby)PRO:) 300 DG 1.4x. Nie sprawdzalem i nie zamierzam sprawdzac go od srodka;-) ale elektronike pewnie ma bo exif ladnie pokazuje ogniskowa pomnozona przez TC.

adam_k
25-02-2007, 23:28
wszystkie mają tylko po co bo pytanie pozostaje bez odpowiedzi. Mozna przypuszczac ze wersje orginalne oraz kenko w wersji 8 stykowej (DG pro) mają jakieś zadanie w exifie powiększają ogniskową i przysłonę ale wersje stare kenko lub soligory nic nie podają nie pozostawiają sladu po sobie i na dodatek w aparacie nie zmieniają (ściemniają) przysłony więc jak zakładasz obiektyw 2.8 + TC 2x widzisz w wizjerze dalej 2.8 ;-) więc po co im ten układzik scalony i płytka?