Zobacz pełną wersję : Sigma EF-430ST??
Moze mi ktos cos napisac o w/w lampie, bo szukam i nic znalezc nie moge.
Interesuje mnie ile to jest warte i czy istnieje wersja, ktora dobrze bedzie wspolpracowala z canonem 300d. Ja osobiscie mam 380ex, ale kolega mnie pytal o ta i nie wiedzialem co mu powiedziec... dzieki
KuchateK
24-02-2007, 06:35
Niech kupi wersje EF-430 ST DG. Wersje bez DG mialy problemy z cyframi (kompaktami co prawda, ale zawsze) canona. Lampa ta nie ma HSS, co moze byc znacznym utrudnieniem w przypadku dopalania cieni. Ma jednak w zamian tryb manualny 1/1 i 1/16.
http://allegro.pl/item169811184_canon_sigma_ef_430_super_idealna.htm l kumpel znalazl ta na allegro i mowi do mnie, ze kasa mu odpowiada i pyta czy bedzie to chodzila z jego trabantem (300d). pomozcie, bo nie wiem co mu powiedziec. Warto zainwestowac w to prawie 300zl??
Sigma 430 obsluguje tylko TTL i nie chodzi z cyframi.
Wersji do cyfrówek nie spotkałem, a nasz Flash Guru chyba sie tym razem pomylił, bo to co napisał pasuje raczej do EF-500 ST DG.
KuchateK
24-02-2007, 18:29
A rzeczywiscie, pomylka ;) Pozno bylo, przepraszam.
znacie jakas lampe, ktora spelnia kryteria max. 300zl i wspolpraca z cyfrakami canona, ktora moge zaoferowac koledze.
Powiedzialem mu juz wczesniej zeby sobie znalazl 380ex w dobrym stanie, ale to troche przekracza jego budzet i narzeka:-x
Powinien to byc jakis tani, nieskomplikowany zamienik canona:D
Vresviik
24-02-2007, 21:46
220ex
A rzeczywiscie, pomylka ;) Pozno bylo, przepraszam.
Zawsze musi być ten pierwszy raz:mrgreen:
zgadza sie, mam tę lampe i nie chodzi ani z 300D ani z 30D chyba że przez kabel PC w manualu
KuchateK
24-02-2007, 23:07
znacie jakas lampe, ktora spelnia kryteria max. 300zl i wspolpraca z cyfrakami canona, ktora moge zaoferowac koledze.
Powiedzialem mu juz wczesniej zeby sobie znalazl 380ex w dobrym stanie, ale to troche przekracza jego budzet i narzeka:-x
Powinien to byc jakis tani, nieskomplikowany zamienik canona:D
Zamiast sie spieszyc i kupowac jakies badziewie niech poczeka. Dozbiera to co brakuje (a do 380 brakuje mu niewiele) i kupi sobie cos uczciwego na lata. Nie ma dobrych i tanich zamiennikow lamp Canona. To zawsze jest kompromis i rezygnowanie z czegos co bedzie u canona.