PDA

Zobacz pełną wersję : plakat 40x50 cm prośba o wskazówki

argar
21-02-2007, 20:13
Witam, poproszono mnie bym zrobił portret. Druk 16x20 cali (40x50cm) albo nawet 20x30cali (50x75cm) czy ktoś zna jakiś poradnik jak przygotować zdjęcie do takiego wydruku ? Albo mógłby mi udzielić wskazówki co i jak ? Nigdy wcześniej nie drukowałem większego formatu niż 8x10cali stąd moje obawy. Mam jeszcze jeden problem natury technicznej, a mianowicie zdjęcie musi być zrobione w domu, więc trochę mało światła. Niestety nie mam lampy zewnętrznej, używam tylko wbudowanej. Zdjęcie będzie zrobione w dzień (ufff ) i będzie to typowe zdjęcie rodzinne na kanapie, fotelu. I tutaj pytanie czy lepiej zrobić zdjęcie z lampą wbudowaną, czy sobie ją darować, obawiam się tutaj o szumy.?
Mój sprzęt to Canon 20D, + dwa obiektywy do wyboru. ( Canon 28-135 USM IS f/3,5-5,6, TAMRON 28-75 f/2,8 ) Który z nich nada się lepiej ? myślałem nad Tamronem. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Kubak82
21-02-2007, 20:20
wez Tamrona, ale tylko dlatego ze jest jasniejszy i imo ostrzejszy.. bedzie bardzo ostry po mniejszym domknieciu niz 28-135 i dzieki temu bedziesz mial krotsze czasy.. wbudowana lampe sobie odpusc.. iso 200; f4,5/5,6 statyw i do roboty :cool:

lukep
21-02-2007, 20:22
W!

Szczerze powiedziawszy Twoj problem jest natury kuriozalnej! Poprosc fotografa o zrobienie tego zdjecia lub kup choc lampe EX jakas lub cos przenosnego z oswietlenie stud.
Po prostu nie da sie zrobic tym co masz dobrego zdjecia portretowego o takich rozmiarach wydruku ;>

Zdrowko

argar
21-02-2007, 20:39
dzięki za wskazówki, spróbuję z tamronem i oczywiście ze statywu.
lupek to nie jest zdjęcie na wystawę i nie musi być perfekcyjne jak na sprzedaż. Owszem lampa by się przydała i w przyszłości takową zakupię ale jak się nie ma to cóż spróbuję tym co mam. Jak wyjdzie kompletna klapa to więcej razy się do tego nie zabiorę bez lampy.

schabu
21-02-2007, 22:47
no jak masz robic fote w dzien to usadz ich naprzeciwko okna albo odbijaj swiatlo z okna za pomoca blend - kup duzy bristol, jak nie masz blendy. zreszta jak to sie mowi w wojsku: masz glowe i ch...j to kombinuj :D

stdanielo
21-02-2007, 22:54
Bez przesady, z wbudowaną też dasz radę, tylko uważaj na cienie, zrób kilka kilkanaście zdjęć i na pewno coś wybierzesz. Jak lampa będzie dawać za ostre cienie to zainwestuj 1zł w pingponga ;)

argar
22-02-2007, 08:19
no na lampę zakładam opakowanie po filmach dobrze się sprawdza, tudzież domowej roboty dyfuzorek walący w sufit, tutaj to pokombinuję trochę,

ewg
22-02-2007, 15:17
A co do wydruku...

http://www.fotosite.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli

Jac
22-02-2007, 15:52
jesli masz mniejszy plik niz chcesz zrobic odbitke to najpierw pogadaj z labem gdzie to bedziesz robil.. ale zasada jest prosta ;_) napompowac w PSie do wymaganej wielkosci i zapomniec - bedzie dzialac ;-)