Zobacz pełną wersję : plakat 40x50 cm prośba o wskazówki
Witam, poproszono mnie bym zrobił portret. Druk 16x20 cali (40x50cm) albo nawet 20x30cali (50x75cm) czy ktoś zna jakiś poradnik jak przygotować zdjęcie do takiego wydruku ? Albo mógłby mi udzielić wskazówki co i jak ? Nigdy wcześniej nie drukowałem większego formatu niż 8x10cali stąd moje obawy. Mam jeszcze jeden problem natury technicznej, a mianowicie zdjęcie musi być zrobione w domu, więc trochę mało światła. Niestety nie mam lampy zewnętrznej, używam tylko wbudowanej. Zdjęcie będzie zrobione w dzień (ufff ) i będzie to typowe zdjęcie rodzinne na kanapie, fotelu. I tutaj pytanie czy lepiej zrobić zdjęcie z lampą wbudowaną, czy sobie ją darować, obawiam się tutaj o szumy.?
Mój sprzęt to Canon 20D, + dwa obiektywy do wyboru. ( Canon 28-135 USM IS f/3,5-5,6, TAMRON 28-75 f/2,8 ) Który z nich nada się lepiej ? myślałem nad Tamronem. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
wez Tamrona, ale tylko dlatego ze jest jasniejszy i imo ostrzejszy.. bedzie bardzo ostry po mniejszym domknieciu niz 28-135 i dzieki temu bedziesz mial krotsze czasy.. wbudowana lampe sobie odpusc.. iso 200; f4,5/5,6 statyw i do roboty :cool:
W!
Szczerze powiedziawszy Twoj problem jest natury kuriozalnej! Poprosc fotografa o zrobienie tego zdjecia lub kup choc lampe EX jakas lub cos przenosnego z oswietlenie stud.
Po prostu nie da sie zrobic tym co masz dobrego zdjecia portretowego o takich rozmiarach wydruku ;>
Zdrowko
dzięki za wskazówki, spróbuję z tamronem i oczywiście ze statywu.
lupek to nie jest zdjęcie na wystawę i nie musi być perfekcyjne jak na sprzedaż. Owszem lampa by się przydała i w przyszłości takową zakupię ale jak się nie ma to cóż spróbuję tym co mam. Jak wyjdzie kompletna klapa to więcej razy się do tego nie zabiorę bez lampy.
no jak masz robic fote w dzien to usadz ich naprzeciwko okna albo odbijaj swiatlo z okna za pomoca blend - kup duzy bristol, jak nie masz blendy. zreszta jak to sie mowi w wojsku: masz glowe i ch...j to kombinuj :D
stdanielo
21-02-2007, 22:54
Bez przesady, z wbudowaną też dasz radę, tylko uważaj na cienie, zrób kilka kilkanaście zdjęć i na pewno coś wybierzesz. Jak lampa będzie dawać za ostre cienie to zainwestuj 1zł w pingponga ;)
no na lampę zakładam opakowanie po filmach dobrze się sprawdza, tudzież domowej roboty dyfuzorek walący w sufit, tutaj to pokombinuję trochę,
A co do wydruku...
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Kalkulator_megapikseli
jesli masz mniejszy plik niz chcesz zrobic odbitke to najpierw pogadaj z labem gdzie to bedziesz robil.. ale zasada jest prosta ;_) napompowac w PSie do wymaganej wielkosci i zapomniec - bedzie dzialac ;-)