Zobacz pełną wersję : problemy ??? z 24-70
Witam
nowo zakupiona L-ka ..ostra jak zyleta ..piekne kolory ..ale ..mechanika jedna sprawa ..na 24 pierscien zooma jakby sie przycinal ...ten typ tak ma ??? czy moze sie wyrobi czy to jest podstawa do wymiany ??
druga sprawa to ...ostrzy idealnei na centralnym ale na kazdym innym w slabym swietle ma problem (na 5d ) i znowu pytanie czy to charakterystyczne dla tego szkla ???
dzieki
Co do „przycinania” to mój egzemplarz ma podobnie. Przy czym nazwałbym to raczej takim płynnym przyblokowaniem czy też może nieco większym oporem, które jest w zasadzie odczuwalne dopiero wtedy, gdy bacznie zwraca się na to specjalnie uwagę. W tak zwanym życiu codziennym właściwie nie zauważam tego.
Co do ostrzenia myślę, że jest to raczej sprawa body. Normalne też jest, że punkt centralny jest czulszy niż pozostałe tak, więc nie dziwota, że słabych warunkach oświetleniowych mogą występować problemy.
Drogos w jakim mieście kupiłeś?
z tego powodu robiłem wymianę, teraz jest ok.
Nie ma przebacz, szkło z takiej półki ma chodzić idealnie. Tym bardziej, że moja Tokina 28-70 chodziła płynnie na całym zakresie, a kosztuje trochę mniej.
ja kupilem na necie w stanach w adorama.com (nie polecam) ...nei wiem chyba wstrzymam sie z wymiana bo swietne zdjecia robi a wymienione problemy az tak bardzo mi nie robia ...poczekam pare miechow moze po sezonie odesle do canon'a to od razu go wyczyszcza i skalibruja
w sumie racja, jeśli jest ostro - u mnie jeszcze był FF na krótkich milimetrach
ja kupilem na necie w stanach w adorama.com (nie polecam) ...
jesli moge spytac to czemu nie polecasz? tez bede kupowac ten obiektyw w stanach (wprawdzie w b&h) wiec chcialabym wiedziec co i jak;)
pzdr
jesli moge spytac to czemu nie polecasz?
Przyłączam się do pytania.
Czy jedynym powodem "nie polecania" jest to, że dostałeś obiektyw do którego masz zastrzeżenia, czy nie polecasz w związku z obsługą (jeżeli tak, to dlaczego) :?:
M@riusz
a wiec juz odpowiadam:
b&h to pelna profeska ..powazna instytucja ....wysylka zaraz po zlozeniu zamowienia .....obsluga klienta rewelacyjna...adorame zawsze uwazalem za firme blizniacza ...te same ceny te same produkty ...przez chwile nawet sadzielm ze to ta sama firma pod dwoma szyldami ( jest takich wiele na necie ..) a jednak nie ...5d + pare obiektywow kupilem w b&h ...potem kolejne w adoramie bo mieli wiekszy wybor filtrow wiec stwierdzielm ze wszystko za jednym zamachem poleci ....nastepnego dnia po zlozeniu zamowienia dzwoni typ i zaczyna sciemniac ze sa problemy z moim zamowieniem, ze im sie adres nie zgadza a tak w ogole to ja chce kupic filtr hoya'i ale on ma dla mnie lepsza oferte ..."bo te filtry tiffen ......." no i dal dobra cene wiec wcisnal mi te filtry tiffen tym bardziej ze do hoya'i nei bylem do konca przekonany ..... paka przyszla dopiero po tygodniu ..filtry tiffen okazaly sie zlym wyborem i pozostal niesmak po tej adoramie ..tyle ....
...5d + pare obiektywow kupilem w b&h ..
a czy mozesz mi powiedziec jak z "jakoscia" tych obiektywow?
ja swoje dwa kupilam wlasnie tam i jestem z nich zadowolona (pewnie dlatego ze nie robie testow na BF i FF;) ) ale slyszac tyle zlego o 24-70L ktory zamierzam wlasnie tam kupic, boje sie wysylkowych zakupow...
Znajomy ktory od kilku lat robi zakupy w b&h chwali swoje 24-70 ale co do niego to nie mam zaufania wiec dopoki nie przypne tego egzemplarza do swojego 30d to nie bede wiedziala czy faktycznie jest ok.
dlatego pytam czy jestes zadowolony z b&h nietylko z powodu obslugi:)
pzdr
nie sadze zeby zrodlo zakupu mialo jakiekolwiek znaczenie ...canon puszcza pare tysiecy obiektywow na stany ...rozdzielane to jest miedzy dystrybutorow i tyle ... jesli wybieram sklep to tylko i wylacznie z powodu obslugi klienta ...ja z mojej l-ki jestem w zasadzie bardzo zadowlony nie sadze zeby byla lepsza bo kupiona w b&h ....jezeli mialbym ochote wydac $100 wiecej to na pewno poszedl bym do ritz albo wolf camera bo tam moge po 2 tygodniach uzytkowania spokojnie oddac albo wymienic na inny ..i z nastepna l-ka chyba tak zrobie ...moge wtedy wymienaic do bolu az znajde idealny model
nie sadze zeby zrodlo zakupu mialo jakiekolwiek znaczenie ...
Moze w Stanach nie ma znaczenia ale w PL chyba ma... Jednak ani w PL ani u siebie nie bede kupowala bo ceny zabijaja. Zostaja wiec Stany:)
jezeli mialbym ochote wydac $100 wiecej to na pewno poszedl bym do ritz albo wolf camera bo tam moge po 2 tygodniach uzytkowania spokojnie oddac albo wymienic na inny ..i z nastepna l-ka chyba tak zrobie ...moge wtedy wymienaic do bolu az znajde idealny model
Dla mnie tez nie jest problemem wydac $100 wiecej jesli mam pewnosc ze towar jest ok lub w razie gdy nie jest moge go zwrocic. musze sie dowiedzec jak jest w b&h.
dzieki za odpowiedz:)
pzdr
a wiec juz ci mowie >>> masz rowniez 2 tygodnie ale oni musza w ciagu 2 tygodni miec to u siebie pod drzwiami .... dzwonisz, wysylaja ci RMA ..odsylasz szklo ...powod oddania w zasadzie ich nei interesuje pytaja tylko dla formalnosci
a wiec juz ci mowie >>> masz rowniez 2 tygodnie ale oni musza w ciagu 2 tygodni miec to u siebie pod drzwiami .... dzwonisz, wysylaja ci RMA ..odsylasz szklo ...powod oddania w zasadzie ich nei interesuje pytaja tylko dla formalnosci
dzieki:)
bede probowala i mam nadzieje ze sie nie zawiode;)
pzdr