Zobacz pełną wersję : Gdzie trafił AF? Albo...?
Kurcze Panowie!!!! Wkurza mnie jak robię takie fotki. W teorii wszystko OK a jednak gdzieś zawodzę . Czy to sprzęt czy moja niewiedza i cosik źle ustawiam? Zerknijcie na fotkę i oceńcie. Dodam że to 350D i kitowy obiektyw. Fotka bez flesza i z iso400. pomóżcie bo nie zetrwam (jak to powiedział mój kolega).
Link: http://img46.imageshack.us/my.php?image=obraz005qt8.jpg
Danke schoen!!!
wojtek_j
20-02-2007, 20:59
Przyłączam się do pytania.Mam 400d i jak robię fotki np pasa zieleni to jak ustawić by ostrość była na całym pasie a nie tam gdzie trafi af?
icik robisz na AI SERVO?
przełącz na ONE SHOT!
pozdr.
Przyłączam się do pytania.Mam 400d i jak robię fotki np pasa zieleni to jak ustawić by ostrość była na całym pasie a nie tam gdzie trafi af?
głębia ostrości Panie, głębia ostrości :) przymknij przysłonę :)
Głębia jak głębia... Zdjęcie jest mało kontrastowe, w duzej mierze dlagego że zrobione lekko pod światło otwartym kitem na długim końcu - ten obiektyw nie sprawuje się najlepiej w takich warunkach. Proponowałbym przymknąć i lekko doświetlić lampą, albo inaczej skomponować kadr, tak żeby zachodzące słońce mieć za plecami. To co już jest można trochę poprawić, np tak:
http://ukasz.rubikon.pl/edited.jpg
edit: icik, właściwie bez pytania porządziłem sie Twoim zdjęciem, jeśl masz co przeciwko, usunę
Głębia jak głębia... Zdjęcie jest mało kontrastowe, w duzej mierze dlagego że zrobione lekko pod światło otwartym kitem na długim końcu - ten obiektyw nie sprawuje się najlepiej w takich warunkach. Proponowałbym przymknąć i lekko doświetlić lampą, albo inaczej skomponować kadr, tak żeby zachodzące słońce mieć za plecami. To co już jest można trochę poprawić, np tak:
czytaj kogo cytuję bo to jemu odpowiadam :)
czytaj kogo cytuję bo to jemu odpowiadam :)
sorry, racja, za szybko :). No ale w kontekście zdjęcia autora wątku mój komentarz ma nadzieje ma sens ;)
Fakungio
20-02-2007, 23:57
AF trafił w trawę.
Rób na centralnym punkcie pomiaru i problem zniknie.
PS. Bardzo wdzięczne zdjęcie. Zgaduję, że córki.
Nie przejmuj się niedoskonałościami, bo technika weźmie górę nad tematem!!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zależy czy robisz "na wprost" czy pod kątem
Tryb AV - i przesłona na 5.6 - 8 powinno być ostro
icik robisz na AI SERVO?
przełącz na ONE SHOT!
pozdr.
Zgodza się robiłem na Al Servo - a zawsze robię na One Shot - a teraz przekombinowałem.
edit: icik, właściwie bez pytania porządziłem sie Twoim zdjęciem, jeśl masz co przeciwko, usunę
Nie ma sprawy. Fajnie je wyprowadziłeś. No niestety trza go przymykać!!!
AF trafił w trawę.
PS. Bardzo wdzięczne zdjęcie. Zgaduję, że córki.
Nie przejmuj się niedoskonałościami, bo technika weźmie górę nad tematem!!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zależy czy robisz "na wprost" czy pod kątem
Tryb AV - i przesłona na 5.6 - 8 powinno być ostro
Praktycznie w przypadku 90% fotek jakie robię używam centralnego pkt. AF. I niech tak zostanie!!!! :grin:
AF trafił w trawę.
W ZoomBrowserze widać, że by ustawiony centralny punkt AF.
Do tego co napisano wyżej dodam jeszcze, że czas którego użyłeś jest na granicy poruszenia zdjęcia. Powinno się ustawiać czas krótszy niż odwrotność ogniskowej, uwzględniając cropa.
Jak długi czas możemy utrzymać zależy od pewności ręki, ale także od sposobu trzymania aparatu, IMHO istotna sprawa, kompletnie pomijana przez większość początkujących fotoamatorów.
Aby sprawdzić jak długi czas potrafimy utrzymać z ręki, możemy wykonać proste doświadczenie. W foli aluminiowej wykonujemy szpilką malutki otwór. Od tyłu folię oświetlamy mocnym światłem. Tak dobieramy ekspozycję aby można było łatwo zobaczyć światło przedostające się przez nasz otwór na ciemnym tle. Robimy zdjęcia z coraz dłuższym czasem. Na zdjęciu powinniśmy widzieć punkt, jeśli punkt jest rozmazany to znaczy, że nie potrafimy utrzymać takiego czasu.
Kolekcjoner
21-02-2007, 13:19
(...)
Aby sprawdzić jak długi czas potrafimy utrzymać z ręki, możemy wykonać proste doświadczenie. W foli aluminiowej wykonujemy szpilką malutki otwór. Od tyłu folię oświetlamy mocnym światłem. Tak dobieramy ekspozycję aby można było łatwo zobaczyć światło przedostające się przez nasz otwór na ciemnym tle. Robimy zdjęcia z coraz dłuższym czasem. Na zdjęciu powinniśmy widzieć punkt, jeśli punkt jest rozmazany to znaczy, że nie potrafimy utrzymać takiego czasu.
Fantastyczne nie znałem tego :D.