Zobacz pełną wersję : Kilkukrotne naświetlanie klatki
Przez kilka lat robiłem zdjęcia EOSem 300 i była tam fajna funkcja kilkukrotnego naświetlania jednej klatki. Obecnie dorobiłem się 400D i nie widzę tej funkcji bezpośrednio w aparacie. Mam rację, że jedyną możliwością nałożenia dwóch lub więcej obrazów na siebie jest PS ??
PS - Photoshop, program do obróbki zdięc firmy Adobe
tak, ta funkcjolaność była fajowa - a teraz trzeba jeszcze znać PS-a ;) - No ale coś za coś ;)
Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891167555252999,jacab1,***.htm
lub sklejać jak panoramę....
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891170539104074,jacab1,PapierMen.htm
Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
tak-musisz jedna klatke poprawnie naswietlic wtedy kiedy parkiet bedzie pusty. bo chyba innej mozliwosci nie ma:/
Tomasz1972
05-02-2007, 10:49
Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
Dokupić analoga z w/w funkcją :)
oj, koledzy - widzę, że przyszła pora na zmianę systemu albo na petycję do czerwonego giganta ;) W Nikonie D200 jest wielokrotne naświetlanie klatki, w D80 chyba też, ale tu nie jestem pewien...
ostatnio na forum slysze wiecej dobrego o nikonie niz o canonie.moze tak na wszelki wypadek zaloze sobie konto na zoltym forum;)
Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop? Jeden z ludzi, który się w to bawi to Andrew Davidhazy (http://www.rit.edu/~andpph/).
Tomasz Golinski
05-02-2007, 14:41
Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. Jeśli przy wielokrotnej ekspozycji skrócisz czas, to rzeczywiście tło będzie dobre, ale niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...
Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891167555252999,jacab1,***.htm
To nie jest efekt wielokrotnej ekspozycji, tylko sklejenie fragmentów zdjęć.
Normalnie przy wielokrotnej ekspozycji ludzik był by nieco przezroczysty. Na jasnym tle nawet dosyć wyraźnie.
Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.
Tomasz Golinski
06-02-2007, 01:34
Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.
Nie, szumy właśnie się uśrednią. Dokładnie tak, jak przy dużej ilości światła.
nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?
nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?
Trzeba wycinać.
A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop?wszystkie moje zdjęcia są robione na spektaklach z widzami, lampa nie wchodzi w grę.
Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.
niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...To zależy od zamiarów. Do takich zdjęć jak opisałeś nie potrzebuję wielokrotnego naświetlania. Ja jednak myśłałem o czymś nowych - o takich właśnie "duchach" w różnych pozycjach ruchu (trochę jak strobo, ale bez lampy)
EIDT:minek gada dokładnie tak jak ja myślę
Roker przejzyj Forum tez oto pytałem Sekwencja zdjec (http://canon-board.info/showthread.php?t=19176)
Janusz Body
20-02-2007, 20:53
....no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.
To zależy od zamiarów. ...
A jakich trybów mieszania warstw używasz w PS? Tam tego jest mnogo i są ogromne możliwości. Bez bicia sie przyznam, ze sie w to nie bawiłem ale wydaje mi się że efekty powinny być conajmniej zbliżone do wielokrotnego naświetlania .
No to jednak może jestem niedoinformowany. Ja robię (jeśli w ogóle) tak: kopiuję zdjęcie i wklejam do drugiego jako nową warstwę. Ustawiam parametry przeźroczystości, ewentualnie robię maskę przeźroczystości i selektywnie ustawiam przeźroczystość warstwy. Pytałem nieco wyżej jak to zrobić aby uzyskać sumowanie ekspozycji, i z odpowiedzi wynikało, że w PS się nie da.
Tomasz Golinski
21-02-2007, 12:17
Na oko wybranie mieszania "dodawanie" powinno dać efekt podobny do wielokrotnego naświetlania. Z dokładnością do nieliniowości jpga.