PDA

Zobacz pełną wersję : Kilkukrotne naświetlanie klatki

Lenik
05-02-2007, 07:14
Przez kilka lat robiłem zdjęcia EOSem 300 i była tam fajna funkcja kilkukrotnego naświetlania jednej klatki. Obecnie dorobiłem się 400D i nie widzę tej funkcji bezpośrednio w aparacie. Mam rację, że jedyną możliwością nałożenia dwóch lub więcej obrazów na siebie jest PS ??

cood
05-02-2007, 08:46
masz rację!

a.

Banan70
05-02-2007, 09:38
co to jest PS ?

Bingant
05-02-2007, 09:40
PS - Photoshop, program do obróbki zdięc firmy Adobe

Banan70
05-02-2007, 09:45
tak, ta funkcjolaność była fajowa - a teraz trzeba jeszcze znać PS-a ;) - No ale coś za coś ;)

jacab1
05-02-2007, 09:56
Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891167555252999,jacab1,***.htm

lub sklejać jak panoramę....
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891170539104074,jacab1,PapierMen.htm

Kubaman
05-02-2007, 10:38
Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?

schabu
05-02-2007, 10:48
tak-musisz jedna klatke poprawnie naswietlic wtedy kiedy parkiet bedzie pusty. bo chyba innej mozliwosci nie ma:/

Tomasz1972
05-02-2007, 10:49
Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
Dokupić analoga z w/w funkcją :)

Teo
05-02-2007, 11:10
oj, koledzy - widzę, że przyszła pora na zmianę systemu albo na petycję do czerwonego giganta ;) W Nikonie D200 jest wielokrotne naświetlanie klatki, w D80 chyba też, ale tu nie jestem pewien...

schabu
05-02-2007, 12:40
ostatnio na forum slysze wiecej dobrego o nikonie niz o canonie.moze tak na wszelki wypadek zaloze sobie konto na zoltym forum;)

ynse
05-02-2007, 14:21
Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?

A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop? Jeden z ludzi, który się w to bawi to Andrew Davidhazy (http://www.rit.edu/~andpph/).

Tomasz Golinski
05-02-2007, 14:41
Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. Jeśli przy wielokrotnej ekspozycji skrócisz czas, to rzeczywiście tło będzie dobre, ale niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...

minek
06-02-2007, 01:29
Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891167555252999,jacab1,***.htm

To nie jest efekt wielokrotnej ekspozycji, tylko sklejenie fragmentów zdjęć.
Normalnie przy wielokrotnej ekspozycji ludzik był by nieco przezroczysty. Na jasnym tle nawet dosyć wyraźnie.

Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.

Tomasz Golinski
06-02-2007, 01:34
Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.

Nie, szumy właśnie się uśrednią. Dokładnie tak, jak przy dużej ilości światła.

Roker
20-02-2007, 12:01
nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?

Ramirez
20-02-2007, 12:52
nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?

Trzeba wycinać.

Kubaman
20-02-2007, 13:08
A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop?wszystkie moje zdjęcia są robione na spektaklach z widzami, lampa nie wchodzi w grę.

Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.

niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...To zależy od zamiarów. Do takich zdjęć jak opisałeś nie potrzebuję wielokrotnego naświetlania. Ja jednak myśłałem o czymś nowych - o takich właśnie "duchach" w różnych pozycjach ruchu (trochę jak strobo, ale bez lampy)

EIDT:minek gada dokładnie tak jak ja myślę

sowask8
20-02-2007, 15:29
Roker przejzyj Forum tez oto pytałem Sekwencja zdjec (http://canon-board.info/showthread.php?t=19176)

Janusz Body
20-02-2007, 20:53
....no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.
To zależy od zamiarów. ...

A jakich trybów mieszania warstw używasz w PS? Tam tego jest mnogo i są ogromne możliwości. Bez bicia sie przyznam, ze sie w to nie bawiłem ale wydaje mi się że efekty powinny być conajmniej zbliżone do wielokrotnego naświetlania .

Kubaman
21-02-2007, 10:06
No to jednak może jestem niedoinformowany. Ja robię (jeśli w ogóle) tak: kopiuję zdjęcie i wklejam do drugiego jako nową warstwę. Ustawiam parametry przeźroczystości, ewentualnie robię maskę przeźroczystości i selektywnie ustawiam przeźroczystość warstwy. Pytałem nieco wyżej jak to zrobić aby uzyskać sumowanie ekspozycji, i z odpowiedzi wynikało, że w PS się nie da.

Tomasz Golinski
21-02-2007, 12:17
Na oko wybranie mieszania "dodawanie" powinno dać efekt podobny do wielokrotnego naświetlania. Z dokładnością do nieliniowości jpga.