Zobacz pełną wersję : Speedlite a sony
Poniewaz nosze sie z zamiarem kupna lampki a mam 30d oraz Sonego DSC-F828 ktorego sporadycznie uzywam , wycztalem gdzies ze Speedlite wspolpracuja z nie ktorymi aparatami Sony
Stad moje pytanie ;czy ktos moze to potwierdzic:smile:
Lampy dedykowane do 30D to Speedlite EX. Jeśli lampa z tej serii miałaby współpracować z Sonym to musi posiadać własny tryb manualny, zatem musisz wybrać 430EX/550EX/580EX. Oczywiście z Sonym nie bedzie żadnej automatyki błysku.
Jeśli chciałbyś mieć lampę z automatyką działającą zarówno na EOSie jak i na Sonym, to musisz wziać jakąś starszą lampe posiadającą niezależną, tyrystorową automatykę błysku.
A Metz jakiś i dwie kostki? Może ktoś znający lampy tej firmy się wypowie.
Kolekcjoner
20-02-2007, 19:11
A Metz jakiś i dwie kostki? Może ktoś znający lampy tej firmy się wypowie.
To już zdecydowanie prędzej. Tylko że te kostki trochę kosztują*/ i nie wiem zwyczajnie czy się to opłaca.
Np. dla METZ 54 MZ-4/4i kupujesz kostki: SCA 3602 (ab M4 / as of M4) do Sony i SCA 3102 M3 do Canona. I masz pełnię szczęścia;) :D.
*/ - do canona ok. 300 PLN
Kostkę SCA 3102 M3 udało mi się kupić za 230 zł jakieś pół roku temu na giełdzie w Stodole.
Kolekcjoner
20-02-2007, 22:57
Kostkę SCA 3102 M3 udało mi się kupić za 230 zł jakieś pół roku temu na giełdzie w Stodole.
Tak ja też sprawdziłem i rzeczywiście taka jest obecna cena. Miałem stare dane :(.