Zobacz pełną wersję : Jaka drukarka do zdjęć?
wojtek_j
20-02-2007, 00:01
Jaką polecacie drukarkę do zdjęć?Co powiecie o HP Photosmart D5160? A może lepiej coś innego i na co zwracać uwagę przy kupnie co musi posiadać?
W!
Canona Pixma IP 5xxx i wyzsze. Przeczytaj sobie specyfikacje tej serii i bedizesz wiedzial co taka drukarka powinna 'miec'. HP odradzam ze wzgledu na straszliwa wrecz awaryjnosc i bardzo drogie koszty wydruku.
Zdrowko
Fakungio
20-02-2007, 00:45
Pixma Canona mają najlepsze recenzje.
KuchateK
20-02-2007, 04:46
Chcesz drukowac i byc z tego zadowolony? Trzymaj sie z dala od HP.
Pixma od Canona to bardzo dobre rozwiazanie. Mam swoja dwa lata, mama druga teraz katuje i zlego slowa nie mozna powiedziec.
wojtek_j
20-02-2007, 08:34
Już nie pierwszy raz o coś pytam na tym forum.Zawsze kupuje to co mi polecają ( no ale jeszcze trochę musze o tym poczytać ) i zawsze jestem zadowolony.Tak będzie i tym razem.Szykuje się do zakupu.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
stdanielo
20-02-2007, 08:40
Równie dobrze możesz kupić iP4200 od 5200 różni się tylko szybkością (i tak jest szybka) i wyglądem. W MM kosztowała ostatnio 249zł.
Tylko Pixma Canona.Już pisałem w "pozostałych",że nie widzę znaczacej róznicy między sześcio, a cztero kolorówką.
A więc po co przepłacać za urządzenie, a potem za tusze.
Proponuję Pixma iP5200.
Jarek Jaworski
20-02-2007, 09:34
Chcesz drukowac i byc z tego zadowolony? Trzymaj sie z dala od HP.
Chcesz drukowac i byc z tego zadowolony? - kup HP B9180:smile:
A tak na serio - dopiero od formatu A3+, oplaca sie w sensie ekonomicznym drukowanie zdjec. Do A4 taniej wyjdzie w labie
DoMiNiQuE
20-02-2007, 10:18
A tak na serio - dopiero od formatu A3+, oplaca sie w sensie ekonomicznym drukowanie zdjec. Do A4 taniej wyjdzie w labie
Wygoda i szybkosc domowych wydrukow - bezcenna :)
Jaką polecacie drukarkę do zdjęć?Co powiecie o HP Photosmart D5160? A może lepiej coś innego i na co zwracać uwagę przy kupnie co musi posiadać?
Na forum Canona o HP pytac... :D
wojtek_j
20-02-2007, 11:13
Na forum Canona o HP pytac... :D
Załatwiłeś mnie :-P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W!
Canona Pixma IP 5xxx i wyzsze. Przeczytaj sobie specyfikacje tej serii i bedizesz wiedzial co taka drukarka powinna 'miec'. HP odradzam ze wzgledu na straszliwa wrecz awaryjnosc i bardzo drogie koszty wydruku.
Zdrowko
Czyli 5300 niczym się nie różni od modelu wyższego?
A i czy ten wyświetlacz w drukarkach jest potrzebny?Moim zdaniem to tylko niepotrzebny dodatek za który trzeba dopłacić.
Wygoda i szybkosc domowych wydrukow - bezcenna :)
z ta wygoda to nie moge sie zgodzic;)
Nie potrafie skonfigurowac drukarki i monitora wiec drukowanie w domowych warunkach wrecz mnie meczy:(
pzdr
KuchateK
20-02-2007, 15:06
Liczac ze do przyzwoitego laba na przyzwoita maszyne gdzie nie beda sie pytac komu ukradlem zdjecia bo sa czarnobiale (slynna historia z tutejszych sklepow :D) mam poltorej godziny wycieczke w jedna strone nie wyjdzie ani taniej ani szybciej.
Choc moze z HP wyszlo by taniej liczac ich tusze typu "naparstek" pojemnosci pare milolitrow za cene znacznie pojemniejszych wiader od Canona ;)
No dobra, a jak to jest z drukarkami termosublimacyjnymi? (bo caly czas mowimy o zwyklych atramentowkach)
Zastanawiam się nad kupnem drukarki i zależy mi na tym aby jakość oferowanych wydruków, szczególnie zdjęć była wysoka. Nie stać mnie na drukarki laserowe, więc w grę wchodzą tylko atramentówki.
Zastanawiałem się nad dwoma modelami Canona. Pierwszą jest bardziej urządzenie wielofunkcyjne niż drukarka, bo przyda mi się również 'domowe ksero'.
Canon mp 160 (http://www.hitech.com.pl/?con=products&action=showDetails&id=452a0e66c0867)
Druga opcja to drukarka stricte fotograficzna, czyli Canon IP 4300 (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=CANON+IP4300)
Z opisów wywnioskowałem, że mp 160 ma mniejszą rozdzielczość druku i większe(?) krople (2pl < 1pl w IP4300) . Czy różnice w tych dwóch drukarkach są znaczne ? Czy warto zrezygnować ze skanera, na rzecz lepszej (?) jakości zdjęć i czy rzeczywiście jakość wydruków jest znacznie lepsza w przypadku ip 4300 ?
Aha, na marginesie : jak to jest z zamiennikami oryginalnych tonerów ? będą pasowały ? W którymś z wątków o drukarkach było wspomniane, że poprzez zastosowanie zamiennika traci się gwarancję, bo drukarka zapamiętuje rodzaj tonera. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo muszę się zdecydować na dniach. Z góry dzięki , pozdrawiam ;)
Jak do fotek czarno-białych to może Epson Stylus Pro 4800 + tusz Black Mate :-))))
jacekxyz
27-02-2007, 03:09
Zastanawiam się nad kupnem drukarki i zależy mi na tym aby jakość oferowanych wydruków, szczególnie zdjęć była wysoka. Nie stać mnie na drukarki laserowe, więc w grę wchodzą tylko atramentówki.
Zastanawiałem się nad dwoma modelami Canona. Pierwszą jest bardziej urządzenie wielofunkcyjne niż drukarka, bo przyda mi się również 'domowe ksero'.
Canon mp 160 (http://www.hitech.com.pl/?con=products&action=showDetails&id=452a0e66c0867)
Druga opcja to drukarka stricte fotograficzna, czyli Canon IP 4300 (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=CANON+IP4300)
Z opisów wywnioskowałem, że mp 160 ma mniejszą rozdzielczość druku i większe(?) krople (2pl < 1pl w IP4300) . Czy różnice w tych dwóch drukarkach są znaczne ? Czy warto zrezygnować ze skanera, na rzecz lepszej (?) jakości zdjęć i czy rzeczywiście jakość wydruków jest znacznie lepsza w przypadku ip 4300 ?
Aha, na marginesie : jak to jest z zamiennikami oryginalnych tonerów ? będą pasowały ? W którymś z wątków o drukarkach było wspomniane, że poprzez zastosowanie zamiennika traci się gwarancję, bo drukarka zapamiętuje rodzaj tonera. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo muszę się zdecydować na dniach. Z góry dzięki , pozdrawiam ;)
MP 160 rozni sie tym chocby ze ma 2 pojemniki z tuszem a Ip 4300 ma 5 jesli zalezy ci na dobrej jakosci wydrukow to odpusc sobie mp 160 jesli chcesz wilofunkcyjne to minimum MP 510 ktora posiada tych pojemnikow 4 (ma jeden czarny zamist 2) choc jest troche problem bo nigdzie nie ma tych uzadzen nawet wyzszych modeli sa tylko najtansze wlasnie takie jak MP 160 cos podobno z dystrybucja nie tak wczoraj byly jeszce na proline wlasnie zmowilem znajomym(530 z przesylka) , generalnie ja bym polecal z wilofunkcyjnych wszytko powyzej MP 510 i w gore, jesli chodzi o sam drukarke to IP 4300 jak najbardziej warto poszukac tez 4200 bywaja jeszce ceny nizsze jakos pewnie ta sama co do zamiennikow sam uzywam juz chyba z 6 komplet cena smiech na allegro zaplacisz z przesylka cos ze 45 zl (za komplet) jakos wydrukow dobra sa male roznice ale jak dla mnie bez znaczenia (glownie nadruki na plytach dvd) co do gwarancji hmmm moze byc problem ona zeczywiscie zapamietuje i wali po pierwszym wlozeniu chyba ze 3 komunikaty a wynika to z tego ze atramenty posiadaja chipy ktore trzeba przelozyc do zamiennikow( nie jest to trudne) i ona wtedy rozpoznaje ze to nie oryginal chyba ze kupisz np MP 760 wielki kombajn z czytnikiem kart wyswietlaczem, skanerem do negatywow (kumpel wychaczyl z wystawy w MM za 699 normalnie cos ponad 1k) jest tez 5 pojemnikow ale bez chipow wiec drukarka nie wykryje ze to zamiennik a komplet jeszce tanszy chyba ze 30 zl
sprawdzilem MP 510 jest jeszce w proline za 499
ostatnio zakupiłem ip4300 i jestem pod wrażeniem jakości wydruków tak na papierze jak i płytach cd/dvd, wcześniej drukowalem trochę na epsonie c62, różnica kolosalna, ip 4300 polecam!
ostatnio zakupiłem ip4300 i jestem pod wrażeniem jakości wydruków tak na papierze jak i płytach cd/dvd, wcześniej drukowalem trochę na epsonie c62, różnica kolosalna, ip 4300 polecam!
Jakiego papieru używasz, jeśli to nie jest tajemnicą?:roll:
http://www.esselte-dataline.com/pl/guide/papir.asp
kilka zdjęć porównałem na tym właśnie papierze, oryginale canona pewnie dadzą lepszą jakość. Zakupiłem ją z myślą o drukowaniu na krążkach, atrament dla niej to wydatek ponad 200 zł więc drukowanie na papierze będzie średnio opłacalne :wink:
a ja polecam Canon PIXMA Pro9000
chyba najlepsza w tym momencie ze stajni Canona...
Janusz Body
03-03-2007, 17:15
a ja polecam Canon PIXMA Pro9000
chyba najlepsza w tym momencie ze stajni Canona...
Ja bym poszedł wyżej. Canon PIXMA Pro 9500 Czy lepsza to nie wiem ale droższa ;)
http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Printers/Bubble_Jet/Pixma_Pro9500/index.asp
a poważnie to polecam stronę:
http://www.wilhelm-research.com/
sporo się można o drukarkach dowiedzieć :)
MaciekCi
08-03-2007, 18:35
Witam.
Szukam dobrej drukarki Canona do 1500zł. Chodzi mi o wydruki A4. Myślałem nad Canonem PIXMA iP8500 jednak tego nigdzie nie ma :( ciągle brak towaru itp. czyżby następca miał się pokazać na targach ? czy jak ? Czy ktoś może polecić któregoś Canona z równie dobrym drukiem lub lepszym za cenę właśnie w tych okolicach ? (1500zł) Miło widziane nadruki na CD/DVD ;)
P.S. I czy jest szansa, że Canon pokaże coś na targach i to wejdzie do sprzedaży przed kwietniem ? :>
Niedzwiedz
08-03-2007, 19:04
mam ip4000 troche problem znalzec cos co ma podobny tusz do canonowskiego orginala to tyle moich uwag ale sprawdze aktjety czy jakos tak ;)
Jarek Jaworski
08-03-2007, 20:40
a poważnie to polecam stronę:
http://www.wilhelm-research.com/
sporo się można o drukarkach dowiedzieć :)
A ja nieustajaco polecam B9180. Mozna sie na powyzszej stronie duzo o niej dowiedziec ;)
I mimo tego co pisal kuchatek o hp, warto poczytac na dpreview forum "Printers and Printing"
wojtek_j
08-03-2007, 22:06
Ja kupiłem Pixma iP5300 i drukowałem kilka zdjęć w formacie a4 na papierze EMTEC i powiem szczerze wychodzą super!!Sprawdziłem 6 różnych papierów i dużo zależy od tego jaki papier się weżmie.Ale polecam Pixma iP5300 naprawde super drukuje i bardzo szybko.
KuchateK
08-03-2007, 23:34
W stanach znajdziesz wielu zadowolonych klientow HP. Sam mam takich znajomych.
Tylko niestety to zadowolenie wynika z nieswiadomosci jak ich ta firma robi w jajo. Choc by "gigantyczna" pojemnosc tuszy czy tusze/tonery rozruchowe.
Cena drukarek i pojemnikow moze i ta sama co u konkurencji, jakosc tez pi razy oko dla wiekszosci nie odroznialna, ale jak ogladnac dokladniej okazuje sie, ze zawartosc "cukru w cukrze" 1/3 ;)
Wystarczy takim osobom pokazac pare detali w specyfikacji czy drobny druk na opakowaniach i nagle sie okazuje ze to HP juz nie jest takie dobre i bardzo chetnie sklaniaja sie w strone choc by Canona.
Jarek Jaworski
09-03-2007, 00:26
wiem, wiem, ze drogo ;)
Patrze na to z punktu widzenia osoby, ktora sprzedaje zdjecia, czasem drukuje dla siebie
MaciekCi
13-03-2007, 22:57
No i zdecydowałem się :) Canon Pro 9000 ... Zostaje mi tylko jeszcze kwestia papieru ... na jakim drukujecie ? i na jakich są najlepsze rezultaty ? :)
Ja ma Canona IP5200, oryginalny tusz plus papier Canona i A4 wychodzą takie że jestem bardzo zadowolony.
DZWIEDZIU
15-03-2007, 21:25
No i zdecydowałem się :) Canon Pro 9000 ... Zostaje mi tylko jeszcze kwestia papieru ... na jakim drukujecie ? i na jakich są najlepsze rezultaty ? :)
juz kupiles czy masz zamiar? - jak juz kupiles to napisz coś wiecej bo sam jestem zainteresowany tą drukarka ,lub 9500
Jakosc zdjec wprost proporcjonalna do ceny papieru - ,masz to za co zaplaciles:wink: ( o drukarce nie wspominam)
Canon Pro - polecam:-)
A jakie są koszty wydruków ???
Podepne sie do watku:)
Zastanawiam sie nad drukarka do zdjec A3. Nie znam sie w ogole na tym wiec prosze o rady:)
-Canon Pro9000
czy
-Epson R1800
Ktora jest bardziej ekonomiczna?
Czy mial ktos mozliwosc porwnac wydruki z tych drukarek?
Jak z zamiennikami?
Na forum malo informacji wiec prosze o pomoc.
do epsona są ciekawe systemy ciągłego podawania tuszu
Pomyśł jeszcze nad canonem 5200R - to R "robi różnicę". Drukarka ma wi-fi. Stawiasz w domu ruter i hulaj dusza :)
Witam was serdecznie!
Nie chce zakładać oddzielnego tematu.. Wiec szukam uniwersalnej drukarki (atramentowej), mianowicie skaner+wydruk. Zastanawiam sie, jaka bedzie najlepsza, interesuje mnie glownie wydruk zdjec, szybkosc druku jak i koszty eksploatacji :) Cena drukarki do 2tys zl. Nie jestem pewien, ale chyba canon nie ma nic takiego w swojej ofercie? :( Pozdawiam i licze na wasza pomoc:)
MaciekCi
02-06-2007, 23:17
Pro 9000 spisuje się znakomicie, jedynym problemem są tusze "photo", trudno dostępne oryginały, nie mówiąc o zamiennikach :) ale idzie przeżyć. Jestem bardzo zadowolony z drukarki ! :D
Podepnę się do wątku.
Tak się zastanawiam czy nie sprawić sobie jakiejś drukarki. Maks format wydruku wystarczył bi mi 15x21.
Tylko kompletnie nie znam się na tym za ile, jaka itd.
Interesuje mnie by wydruki były wysokiej jakości a ceny wydruku nie były jakoś dużo wyższe niż w labie.
Więc jakie firmy wchodzą w grę, na co szczególnie zwracać uwagę?
Hmm... Canon :> Niestety ceny zawsze bedziesz mial wyzsze niz w labie. Jesli wystarczy Ci 10x15, to wez termosublimacyjna... wowczas cena 1 fotki, to ok. 1zl. Przy atramencie (np. ip 5200, 4300, 5300) i dobrze dobranym zestawie alternatywnego atramentu i papieru bedziesz mial znacznie taniej i mozliwosc druku do A4 wlacznie.
Polecam IP 4300. Niedawno ją nabyłem. Najlepsze odwzorowanie barw wychodz na papierze Canona. Drukowałem na Emtecu, ale co Canon to Canon. Muszę jeszcze spróbować na Ilfordzie;-)
Tak sobie przeglądałem i jestem ciekaw jak się mają IX4000 lub wyższe modele. Czy za tą cenę dostanę wydruki naprawdę wysokiej jakości?
I tak z ciekawości przeglądałem sobie papiery i jakoś nie widzę formatu 15x21 czyżby trudno znaleźć taki format?
Ten format w zasadzie "zrobisz" sobie z A4. Niestety innego wyjscia nie ma.
13x18 w swojej ofercie maja np. HP, Canon, czy tez Verbatim, ale ten ostatni tylko w wersji dwustronnej (mat/blysk).
Witam! Jak w tytule. Szukam i szukam i zdania są podzielone. W zasadzie na placu boju widzę tylko Canona, HP i Epsona. Od zygoty pracowałem na laserówkach a atramentówki traktowałem jako studnie bez dna. A teraz wiem że wydruki z nowych atramentówek porównywalne są z odbitkami z minilabów. Więc może jakieś sugestie? Jakość wydruków oraz ich trwałość ma dla mnie pierwszorzędne znaczenie, ze szczególnym uwzględnieniem zdjęć czarno białych. Ekonomiczność też jest istotna, jednak nie będę kupował zamienników. Będę wdzięczny za jakąś pomoc i zgóry dziękuję :-)
pmagdalena
31-08-2007, 20:24
A ja nie chce zakładac nowego wątku więc zapytam czy warto drukowac zdjęcia na drukarce HP deskjet 3845?
Posiadam taką w domu ale nie wiem czy kupowac tusz fotograficzny i papier czy poprstu warto czy nie ?
A jak warto to jaki papier najlepeij kupić?
ja mam epsona i na zadna inna bym sie nie zamienil
a jakosc - rewelacja lepsza niz z labu !
jak masz czas to mozesz wpasc i porownac wydruki - mieszkam w londynie
pozdrawiam
Miałem w Polsce EPSONA Stylus Pro 7000 formatu A1. Byłem zadowolony z jakości wydruków, natomiast był zbyt tuszożerny. Nie wiem jak z nowszymi modelami. Możesz mi napisać jakigo modelu konkretnie używasz flyxray i jaki jest przeciętny koszt wydruku A3? Aha! Czy Twój Epson ma jakieś specjalne wymagania co do papieru żeby był w stanie utrzymać wysoką jakość druku zdjęć? Czekam niecierpliwie na odpowiedź i pewnie skorzystam z zaproszenia :)
Witam
Używa ktoś może Epsona 1400?
Wydaje się bardzo ciekawym produktem, z wyjątkowo korzystnym stosunkiem ceny do jakości. W Polsce ok. 1400 brutto. A tu znalazłem review http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%201400/Page_1.html
Chętnie bym ją kupił, zwłaszcza że można podłączyć ciągłe zasilanie. Czy ktoś ją wypróbował i może podzielić się wrażeniami?
Pozdrawiam
troche odkopie temat ;-), bo wlasnie sie zastanawiam nad "czyms do drukowania" i znalazlem w sieci bardzo fajne porownanie,
czyli:
HP Photosmart Pro B9180 vs. Canon PIXMA Pro 9500 vs. Epson Stylus Photo R2400 (http://www.photo-i.co.uk/Reviews/printers/Pigs/page_1.html)
lub pojedyncze testy:
1. HP B9180 (http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/HP%20B9180/page-1.htm)
2. Pixma Pro9500 (http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Canon%20Pro%209500/page_1.html)
3. Epson 2400 (http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%20R2400/page-1.htm)
Oczywiscie nie sugerowal bym sie ocenami autora tylko opisem bo jest tego troche a oceny wielkosci drukarki, szybkosci, designu czy jakosci wydrukow sa raczej subiektywne... i niech kazdy sobie sam rozwazy
jedna rzecz ktora mnie przeraza w tych sprzetach to ich wielkosc, no ale cos za cos jak ma byc dobrze to nie ma kompromisow... podobnie z dSlr ;-) ale to juz nie przeraza
co do mojego wyboru to zdecydowalem sie na HP, bo:
1. mam dobre wspomnienia z praca zarowno z ploterami HP (tanio szybko i solidnie) drukarkami laserowymi i atrementowymi
2. hp jest znacznie tansza od C 9500 a jakosciowo bardzo podobnie
3. port sieciowy - bezcenne ;-)
4. wieksze pojemniki na tusz - rzadziej sie wymienia a w przeliczeniu na ml wychodzi taniej
Jak juz sie pobawie to jeszcze pewnie cos skrobne o papierach i profilach w stylu "generic" ;-)
poradzcie którą drukareczke zapodać?
Epson Stylus Photo R265
CANON PIXMA iP4500
Która chrakteryzuje sie lepszą jakością oraz niskimi kosztami eksploatacji??
brzoza_tb
08-10-2007, 17:21
a co sądzicie o drukarce epson Stylus Photo R285...może ktoś z Was jej używa?
kuba1961
31-10-2007, 09:38
Prosze o pomoc. iP4300 czy ip4500 i jaki papier. Mam kupić osobie cały zestaw do pierszej zabawy z drukowaniem zdjęć. Kasa przeznaczona to 450.
Co do papieru to widzę że są innych firm tańsze od papieru Canona. Czy warto oszczędzać. I czy sprzęt ruszy na sprzęcie z USB 1.1 .
Bardzo dobry papier, którego używam do drukarki canon 6700D to TETENAL
Photo Glossy /kubatura 272 g/m2/. Do nabycia w sieci sklepów Vobis. Cena za opakowanie A4-50 ark. około 150 zł.
a co sądzicie o drukarce epson Stylus Photo R285...może ktoś z Was jej używa?
Tak, ja ją mam od kilku dni. Jakość drukowanych zdjęć cudowna. Ale po wydrukowaniu dwóch zdjęć 13x18 i 100 stron zwykłego tekstu wskaźnik poziomu czarnego tuszu spadł na maxa. Pozostało jakieś 25%. WTF??!!
Mam model R360 (to R265 tylko ze slotem na karty pamięci wyświetlaczem itp.) Wydruki A4 - miodzio. Co lepsze, Epson nie grymasi co do jakości papieru. Teraz drukuję na papierach A4 (Glossy 240g) zakupionymi w... Lidlu :-) za niecałe 5 funtów za 50 arkuszy, poza tym, na ebay kupiłem cartridże z chipami i tusze za grosze. Wydruk świetnej jakości, a jego koszt za 1 sztukę A4 kosztuje mnie ok. 30 pensów (ok. 1,50zł). Kocham mojego Epsona... :) W dziedzinie druku na kolorowych plujkach Epson nie ma sobie równych...
kuba1961
31-10-2007, 16:43
Czy drukarka IP4300 lub 4500 ruszy na porcie USB 1.1
brzoza_tb
01-11-2007, 11:44
Tak, ja ją mam od kilku dni. Jakość drukowanych zdjęć cudowna. Ale po wydrukowaniu dwóch zdjęć 13x18 i 100 stron zwykłego tekstu wskaźnik poziomu czarnego tuszu spadł na maxa. Pozostało jakieś 25%. WTF??!!
Faktycznie trochę lipa, że tak szybko ubywa tuszu ale dobrze, że chociaż można wymieniać każdy tusz oddzielnie. Napisałeś, że jakość zdjęć jest cudowna więc chyba też kupię tą drukarkę.
PIXMA IP4300. doskonała rozdzielczośc. doskonale oddane kolory. jedno co ważne to dobry papier. jak kupisz tani to i z najdroższej drukarki nic nie wyciśniesz. Wcześniej przez kilka lat męczyłem sie wywołując we wszystkich labach w mieście i była tragedia. Teraz drukuje z canona i jest rewelka. jeśłi wystarczą Ci wydruki A4 to bież ten sprzęt. koszty wydruku na oryginalnych tuszach jak policzyłem to max 5zł za arkusz A4. jeśli robisz duzo w 10x15 to w labie bardziej się opłaci ale jak robisz wieksze formaty to lepiej u siebie. Polecam ten sprzet!
Czy ktoś używa Epson Stylus Photo R1900.
Ja mam pixme MP470 wydruk w formacie A4 narazie na papierze HP jest zadawalajacy , wystarczy podostrzyc i super fotki , jak sie skonczy HP przechodze na profesjonalny CANONA bo na HP mam uczulenie :) Drukarka wielofunkcyjna , cenowo w Polsce niewiem jak wyglada ale chyba nie jest tak strasznie , tutaj jest troche tansza niz Ip5200 .
Mam r800 to jest a4 odpowiednik r1800 poprzednika r1900 jakość wydruków jest rewelacyjna ....
obserwator
05-01-2008, 21:30
Czy ktoś używa Epson Stylus Photo R1900.
Jeśli stać Cię wydać troszku więcej - proponuję jednak R2400 - system tuszy K3 przy czarnobiałych fotografiach zdecydowanie daje im większą jakość w porównaniu do systemu w drukarce R1900 - jest o jeden tusz czarny więcej - a to naprawdę dużo daje i widać jakość aż do bólu...
Jeśli stać Cię wydać troszku więcej - proponuję jednak R2400 - system tuszy K3 przy czarnobiałych fotografiach zdecydowanie daje im większą jakość w porównaniu do systemu w drukarce R1900 - jest o jeden tusz czarny więcej - a to naprawdę dużo daje i widać jakość aż do bólu...
Rozpatruję zakup tej drukarki (R2400) ale w informacjach EPSON-a jest uwaga o użyciu w modelu R1900 nowego rodzaju atramentów + nowy algorytm przeliczania kolorów sRGB->CMYK, oraz przy identycznej ilości dysz kropla w R1900 ma 1.5pl a w R2400 3pl. Ale oczywiście to nie przesądza o jakości wydruku. W moim przypadku zdjęcia B&W będą stanowiły znaczący procent wydruków. Rzeczywiście przy wydrukach B&W te 3 czarne mogą dać lepszy efekt, ale w R1900 jest optymalizator połysku który także może wpływać na odanie czerni (?).
Czy miałeś możliwość porównania wydruków na tych dwu modelach ?
haloween
21-04-2008, 09:27
Więc tak ...
Mam Pixmę 4500, ogólnie drukarka jest OK(szybkość,cena,duplex).
Ale do zdjęć ... z użyciem profili dostarczonych przez Canona foty wychodzą blade lub zbyt czerwone.
Muszę na dniach zakupić jakąś drukarkę z firm jakie mnie interesują to Canon albo Epson. A na drukarkach kompletnie się nie znam.
Drukować nie będę za często drukował jedynie jak będę potrzebował podczas nagłego zlecenia. Format A4 mi wystarczy. I nie wiem jak to się tam nazywa ale żeby robiła nadruki na płytach (chyba że teraz każda to ma nie wiem).
Cenowo myślę o kwocie około 1000 zł +/- 200 zł. Nie potrzebuję żeby miała jakieś zbędne bajery.
jedrucha
22-04-2008, 08:55
Proponuje taką: ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://d.wiadomosci24.pl/g2/36/d6/a6/38766_1190144882_3dbd_p.jpeg)
1000zł i A4? :> Canon iX4000 kosztuje w granicach 1k a to jest A3+. A4 to np. Canon PIXMA iP4500 za jakies 350zł. Jakies 1200zł to Epson Stylus Photo R800 (http://www.voodooguild.com/2738) (A4) ale nie wiem jak sie sprawuje - nigdy na zywo nie widzialem drukarki jak i wydrukow z niej. Biorac pod uwage cene to musi drukowac swietnie :)
TommyTheCat
22-04-2008, 17:02
posiadam epsona photo r285, jakosc wydrukowanych zdjec bardzo dobra, wg opinii na forum lepsza nieco od canona
posiada 6 kolorow, cena ok 300zl, ma mozliwosc druku na plytach,
cena kpl. tuszy org to ok. 170, przynajmniej jesli sie nic nie zmienilo :) zamiennikow jest malo ze wzgledu na uzycie dosyc nowego chipa (nie pasuja od starszego modelu r265), koszt takich tuszy to niecale 100zl/kpl.
dosyc tanio mozna takze dokupic org papier epsona, przykladowo za 29zl + przesylka w promocyjnym pakiecie papier Glossy Photo Paper A4 225g 2x (20 ark), ta sama cena za 50+50 szt. formatu 10x15
Mam Canona Pixma IP 5300, jakosc wydruku bardzo dobra, cena wydruku juz nie tak zadawalajaca, wiadomo, w labie wychodzi taniej ale do nie masowej produkcji odbitek wystarcza. Drukuje na Emtecu, maja szeroki wybor papieru niezlej jakosci.
Używam Canona Pixmy iP4500 i jestem zadowolony. Dobre fotki. Jest lepsza niż Pixma 4000, która była do tej pory moją podstawową drukarką do fotek i nie zawiodła mnie.
Ale z mojej obserwacji wynika, że pixmy nie lubią niefirmowego papieru (ja używam papieru Epson na zmianę z Canonem) oraz papieru firmowego HP
Rozpatruję zakup tej drukarki (R2400) ale w informacjach EPSON-a jest uwaga o użyciu w modelu R1900 nowego rodzaju atramentów + nowy algorytm przeliczania kolorów sRGB->CMYK, oraz przy identycznej ilości dysz kropla w R1900 ma 1.5pl a w R2400 3pl. Ale oczywiście to nie przesądza o jakości wydruku. W moim przypadku zdjęcia B&W będą stanowiły znaczący procent wydruków. Rzeczywiście przy wydrukach B&W te 3 czarne mogą dać lepszy efekt, ale w R1900 jest optymalizator połysku który także może wpływać na odanie czerni (?).
Czy miałeś możliwość porównania wydruków na tych dwu modelach ?
Weź R2400, albo lepiej HP 9180 (Hapka jest tańsza i ma 2x większe tuszyki). Choć do B&W rozważyłbym R2400 ze względu na świetny i prawie darmowy quadtone RIP. R1900 do B&W zdecydowanie bym sobie odpuścił.
No i się stało wziąłem Epsona R800. Wczoraj doszedł ale dopiero przed chwilą znalazłem czas żeby go podłączyć.
Pierwsze wrażenia to:
- nie jest duża
- w miarę chich drukuje
- wydruku ok na pewno lepsze niż u mnie w mieście mogę zrobić. Więc dla mnie lub jeśli będę potrzebował coś na szybko to w zupełności wystarczy
A na ile starczają tusze to się okaże. Na razie idę się pobawić :mrgreen:
stan1968
01-05-2008, 22:27
No i się stało wziąłem Epsona R800. Wczoraj doszedł ale dopiero przed chwilą znalazłem czas żeby go podłączyć.
Pierwsze wrażenia to:
- nie jest duża
- w miarę chich drukuje
- wydruku ok na pewno lepsze niż u mnie w mieście mogę zrobić. Więc dla mnie lub jeśli będę potrzebował coś na szybko to w zupełności wystarczy
A na ile starczają tusze to się okaże. Na razie idę się pobawić :mrgreen:
No mam nadzieje ze juz sie pobawiles ;) Daj znac co i jak , bo za dni kilka sam wyruszam na zakupy i chyba moneta bede rzucal zeby sie zdecydowac :shock:
Nie miałem kiedy odpisać bo na tydzień wyjechałem i nie miałem za bardzo czas na forum (uf ile tu nowych postów) ale dobra. Drukarkę odesłałem żeby wymienili bo na zdjęciach maiłem różowe paski a nadruki na DVD były rozmazane więc jak przyślą nową to napiszę czy lepiej.
stan1968
31-05-2008, 20:38
No i padlo na Canon Pixma ip4500 , i fajnie bo zdjatka z niej sa Extra :)
Tak jak poprzednicy - polecam Canon Pixma. A jeśli chodzi o coś do zdjęć 10x15 to polecam Samsung 2020 lub 2040 - rewelacja za śmiesznie pieniądze. Mam 2040 - od 2020 różni się tylko tym, że ma czytnik kart oraz wyświetlacz, czyli może pracować samodzielnie. 2020 tylko z komputerem. Jakość wydruków identyczna. Tutaj ktoś chce sprzedać 2020: http://allegro.pl/item372817101_samsung_spp_2020_papier_40_szt.html
dariuszpicasso
31-05-2008, 21:11
ja mam canona ip 4000;D drukuje plyty zdjecia :Di jest git;D zamieniki tuszy 35 z;D ma 4 pojemniczki:D hehe boska":D
Witam
Zdecydowałam się na zakup canon pixma 970, ale chcialabym drukować bezprzewodowo. Taki adapter bluetooth kosztuje w sklepie 254zł... jest to adapter canona i polecają go w sklepie.
Mam też w domu adapter zwykły do bluetootha? ..myślicie że on też będzie działać z tym urządzeniem czy trzeba kupować konkretnie to urządzonko canona?
pozdr.
Witam
Zdecydowałam się na zakup canon pixma 970, ale chcialabym drukować bezprzewodowo. Taki adapter bluetooth kosztuje w sklepie 254zł... jest to adapter canona i polecają go w sklepie.
Mam też w domu adapter zwykły do bluetootha? ..myślicie że on też będzie działać z tym urządzeniem czy trzeba kupować konkretnie to urządzonko canona?
pozdr.
Ale to adapter do drukarki czy do komputera? Jeśli do komputera to powinien działać każdy z każdym urządzeniem, niezależnie od producenta.. ale jak kupisz drukarkę i byłoby coś nie tak to adapter zdążysz dokupić..
Chyba że to do drukarki dodatkowa opcja to wtedy raczej tylko ten orginalny..
Kolezanka mowi chyba o bezprzewodowym print-serwerze. Te ustrojstwa sa dosc drogie, z tego co wiem d-link ma w swojej ofercie dwa modele dzialajace w standardzie 802.11g - jesli posiada sie bezprzewodowa karte sieciowa to jest to lepsze(szybsze) rozwiazanie. Jesli nie lub ma to byc po kosztach to zostaje to ustrojstwo canona :)
Wojkij, ja mysle, ze jednak mowi o bluetoothowym dongle usb, ktory wpina sie w port usb w drukarce. Mam jakas termiczna drukareczke canona do 10x15 i tam jest taki patent. Z tym, ze zwykly usb dongle z nia nie dziala...
hmmm no własnie
canon pixma ma " opcje drukowanie bezprzewodowego" a takie urządzenie kosztuje dosyć drogo.
nikt nie potrafi w sklepie powiedzieć czy urządzenie innej firmy będzie działać
Miałem HP photosmart, jakość wydruku była ok porównując ją do obecnej Canon Pixma MP510, jakoś zdjęć extra ale to pod warunkiem użycia oryginalnych tuszy i dobrej jakości papieru innaczej nic ciekawego z niej nie wychodzi, kolega ma ten sam model, dokupił kiepskiej tusze (zamienniki), najtańszy papier foto, efekt = kolory wyblakłe, nienasycone, takie jakieś wyprane.
Miałem HP photosmart, jakość wydruku była ok porównując ją do obecnej Canon Pixma MP510, jakoś zdjęć extra ale to pod warunkiem użycia oryginalnych tuszy i dobrej jakości papieru innaczej nic ciekawego z niej nie wychodzi, kolega ma ten sam model, dokupił kiepskiej tusze (zamienniki), najtańszy papier foto, efekt = kolory wyblakłe, nienasycone, takie jakieś wyprane.
To w końcu ta 510 jest lepsza, czy zaledwie taka sama, no i jak jest z wydajnością tuszy ?
To w końcu ta 510 jest lepsza, czy zaledwie taka sama, no i jak jest z wydajnością tuszy ?
Kupując tą drukarkę nie spodziewałem się wydajności, w końcu każdy pojemnik z atramentem ma jakieś 10ml w sobie to nie jest dużo.
Ale generalnie to zależy co drukujesz i na jakim papierze.
moje ostatnie osiągi na jednym zestawie atramentów (kolorowych):
- 75 x 10x15cm
- 20 x A4
I tak skończyły się wszystkie trzy CMY, za wyjątkiem czarnego, zostało około 50%.
Sergi a jakie masz wrażenia na temat tej drukarki po tych paru miesiącach drukowania?
Używam IP4200 jakieś dwa lata, tylko na oryginalnych tuszach, papier Epson albo Ilford, wydruki świetne, ale zaczęła drukować paski - czyszczenie z ustawień nie pomaga. Zastanawiam się czy nie czas na Epsona. Epson tez ma stałą głowice i wymienne tylko tusze?
Myślałem o R800, ale jeśli ma się skończyć po 2 latach nie intensywnego eksploatowania, to chyba sobie daruję i kupie tańszą.
jest zauważalna dla przeciętnmego zjadacza odbitek różnica między np. R800 a IP4500 ?
posiadam epsona photo r285, jakosc wydrukowanych zdjec bardzo dobra, wg opinii na forum lepsza nieco od canona
posiada 6 kolorow, cena ok 300zl, ma mozliwosc druku na plytach,
cena kpl. tuszy org to ok. 170, przynajmniej jesli sie nic nie zmienilo :) zamiennikow jest malo ze wzgledu na uzycie dosyc nowego chipa (nie pasuja od starszego modelu r265), koszt takich tuszy to niecale 100zl/kpl.
dosyc tanio mozna takze dokupic org papier epsona, przykladowo za 29zl + przesylka w promocyjnym pakiecie papier Glossy Photo Paper A4 225g 2x (20 ark), ta sama cena za 50+50 szt. formatu 10x15
Mam epsona, wersję R365 z wyświetlaczem i slotami na karty pamięci. Wcześniej wahałem się i chciałem canona. Chyba bardziej z dziwnie pojmowanego patriotyzmu, gdyż wiedziałem że jeśli chodzi o technologię druku tuszem, epson jest chyba najbardziej doświadczoną na tym polu firmą a canon do pięt mu nie dorastał. Cóż. Canon ma za to świetny marketing i ja, jak wielu, zasugerowałem się "suchymi" parametrami którymi canona się chwali. Zrobiłem nawet parę wydruków moich zdjęć używając modelu 5300, ale epsonowskie wydruki spodobały mi się znacznie bardziej. Wziąłem epsona. Tusze (nabicie ich) kosztują mnie w przeliczeniu jakieś 10 złotych komplet, a największą zaletą tej drukarki jest to, że drukując nawet na papierach z Lidla (A4, 50 ark. za niecałe 4 funty), mam zaje..tą jakość. Jakaś mało wybredna jest ;) W każdym razie - polecam :)
Pojawiło się coś nowego na rynku ( w klasie raczej domowej) lub jakieś są zapowiedzi?
ropuch35
28-07-2008, 01:09
witam
polecam z własnej praktyki Epsona 300 plus firmowy papier !
( może to kwestia udanego egzemplarza )
wiele lat mi służy , ale chyba już poza sprzedażą
pozdrawiam
michal.s
28-07-2008, 02:58
Przymierzam się do zakupu Epsona R285.
W późniejszym czasie planuje kupić wkłady do napełniania i korzystać z tuszy OCP, nie znalazłem jednak nigdzie informacji jak ten tusz się ma po kilku latach na papierze ?
Przymierzam się do zakupu Epsona R285.
W późniejszym czasie planuje kupić wkłady do napełniania i korzystać z tuszy OCP, nie znalazłem jednak nigdzie informacji jak ten tusz się ma po kilku latach na papierze ?
Jeśli wydruk ma być trwały, proponuję interesować się pigmentowymi, a nie barwnikowymi. Nie znam materiałów OCP, ale przed zakupem lepiej zasięgnąć języka, bo potem jest kłopot ze zmianą.
michal.s
28-07-2008, 16:31
Jeśli pigmentowy to potrzeba jest pewnie inna drukarka.
Jeśli pigmentowy to potrzeba jest pewnie inna drukarka.
Do wszystkich Epsonów (głowica piezoelektryczna) są atramenty pigmentowe.
michal.s
28-07-2008, 18:56
O atramentach OCP można poczytać na stronie www.agawa.pl są one określone jako farby.
Jeśli chodzi o wkłady do samo napełniania to myślałem o tych http://archi.inosak.org/imgdb/item393004437_1.html
A jak ta drukarka się spisuje, tutaj pojawiły się dobre opinie ( co prawda do modelu 360- takie 285 z wodotryskami) ale na stronach sklepowych nie wyciąga nawet 3-ech pkt na 5 możliwych.
O atramentach OCP można poczytać na stronie www.agawa.pl są one określone jako farby.
Na tejże stronie nic nie ma napisane o typie, więc zakładam że są to atramenty barwnikowe. Trwałość takiego wydruku to maksymalnie kilka lat.
michal.s
28-07-2008, 20:07
To może istnieje coś lepszego co można wlać do takich kartridży ?
To może istnieje coś lepszego co można wlać do takich kartridży ?
Lyson na przykład.
januszP.
28-07-2008, 20:15
zachęcony testami DFV -nr 8 maj 2008- kupiłem Canon Pixma MP 610 i nie żałuję. Moim zdaniem zdjęcia drukuje bardzo dobrze. Bardzo dobrze robi nadruki na płytach.
Ma sloty na karty i mozliwość drukowania bezpośrednio z nich.
michal.s
28-07-2008, 20:36
Tom01, no dobrze, ale z tego co wypatrzyłem w tym sklepie http://sklep.inks.pl/index.php?action=kat&id_kat=11 Lyson sprzedaje atramenty pigmentowe w 7 i więcej kolorów.
Do Epsona R285 przychodzi 6 kolorów w tym czarny (black, cyan, cyan light, magneta, magneta light i yellow) i co w tym przypadku zrobić ?
Tom01, no dobrze, ale z tego co wypatrzyłem w tym sklepie http://sklep.inks.pl/index.php?action=kat&id_kat=11 Lyson sprzedaje atramenty pigmentowe w 7 i więcej kolorów.
Do Epsona R285 przychodzi 6 kolorów w tym czarny (black, cyan, cyan light, magneta, magneta light i yellow) i co w tym przypadku zrobić ?
Lyson ma w ofercie więcej kolorów niż 7. Do konkretnej drukarki stosuje się odpowiednie, jakie istnieją w niej oryginalnie, czyli 6.
michal.s
28-07-2008, 20:59
Rozumiem, sądziłem że potrzebne jest wszystkie 7 czy więcej by otrzymać cała paletę barw.
Najbardziej odpowiednim wydaje się Lyson Photochrome ?
Cena 6 buteleczek po 125ml jest powalająca, jedyne 579 zł + wysyłka.
Wiesz Tom gdzie można kupisz mniejsze buteleczki po góra 50ml ?
Rozumiem, sądziłem że potrzebne jest wszystkie 7 czy więcej by otrzymać cała paletę barw.
To zależy od typu drukarki. Są drukujące 3 kolorami a są i 12.
Najbardziej odpowiednim wydaje się Lyson Photochrome ?
Tak. To jest atrament pigmentowy wysokiej jakości używany do prób koloru.
Cena 6 buteleczek po 125ml jest powalająca, jedyne 579 zł + wysyłka.
Fakt, jednorazowo jest to sporo, ale proszę policzyć ile ma Pan atramentu w stosunku do normalnych pojemników. Proszę porównać do oryginałów a nie zamienników, bo to jest tak samo wysokiej jakości.
Wiesz Tom gdzie można kupisz mniejsze buteleczki po góra 50ml ?
Wyjdzie drożej w przeliczeniu na jednostkę objętości. Zawsze tak jest, że czym większy pojemnik, tym taniej. Co do źródła, firma w której pracuję sprzedaje, minimalna ilość nawet 60ml. Proszę mnie zagadnąć poza forum.
Orientujesz się może Tom01 w jaki sposób podłącza się system stałego zasilania do Canon PIXMA MP 610. Bardzo fajne rozwiązanie i całkiem opłacalne, tylko tak patrzę na moją drukarkę i w żaden sposób nie potrafię sobie tego wyobrazić. Na stronie tego sklepu jest pokazany zestaw, ale nie mogę znaleźć w jaki sposób to się montuje.
michal.s
28-07-2008, 22:32
Zobacz tutaj http://www.youtube.com/watch?v=WqsRx6TtKfg przeważnie montuje się tak samo każdy system stałego zasilania tuszem.
Orientujesz się może Tom01 w jaki sposób podłącza się system stałego zasilania do Canon PIXMA MP 610.
Nie znam tej drukarki i nie wiem czy w ogóle się da. Normalnie do karetki wkłada się pojemniki podobne do oryginalnych, ale z wężykami. Owe wężyki zgrzane w jedną płaską taśmę biegną pod pokrywą drukarki na zewnątrz. Czasem wycina się stosowny otwór, aby pokrywa się elegancko zamykała. Obok drukarki stoi pojemnik z butelkami 100ml i tam właśnie kończą się wężyki.
Dzięki za odpowiedź i linke, chyba to jednak niemożliwe, bo MP610 to urządzenie wielofunkcyjne i górna pokrywa nie może być podniesiona.
Jak ktoś dużo drukuje to polecam ten artykuł:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_69470.html
Sam się przymierzam do takiego "ustrojstwa":-)
pzdr
deejay24h
29-09-2008, 14:10
Podłącze się pod temat może ktoś będzie wiedział co robię źle.
Posiadam drukarkę Canona Pixma IP4300 drukuję przez program Canon Easy-PrintToolBox. Problem polega na tym że "program" obcina mi zdjęcia , w pierwszym polu gdzie wybiera się foty wszystko gra a gdy już przejdę do zakładki "Układ/Drukuj" zawsze fotka jest obcięta z każdej strony na wydruku też. jak temu zaradzić? co robie źle ? bo już nie mam pomysłu na to jak ten wynalazek przestawić żeby drukował właśnie to co chce.
Preskaler
06-10-2008, 21:21
Nie znam tego programu i nie mam tej drukarki ale widzę, że nikt nie odpowiada więc opiszę mój przypadek.
Jestem amatorem (zaawansowanym?) . Znak zapytania dodałem bo w dziedzinie cyfrowej działam dopiero od 9-ciu miesięcy. Z analogiem pracowałem kilkadziesiąt lat lecz niezbyt intensywnie. Przerobiłem B&W, kolor i slaidy z własną obróbką laboratoryjną. Mam drukarkę Canon Pixma ip 2000 już 3 lata z okładem i wydrukowałem na niej ponad 2000 stron A4 w tym
wiele zdjęć (ok. 200 A4 i 300 10x15 cm). Z wad jakie zaobserwowałem pracując na podrabianych tuszach w cenie 8 i 10 zł
o wydajności ok. 20 szt/poj. – A4 i 80 szt/poj. – 10x15 cm i używając bardzo tanich (głównie) papierów (A4 – „Agama”)
uzyskuję bardzo zadawalające efekty ale podrabiane tusze różnią się od siebie kolorami i trzeba czasem robić korektę
dla danego pojemnika i mają tę wadę, że w zetknięciu z oryginalnym tuszem „lubią” zatkać dysze. Podczas ciągłego stosowania
tuszy podrabianych – zjawisko to nie występuje (chyba, że mamy bardzo długą przerwę w drukowaniu). Przed zastosowaniem
pierwszy raz „podróby” trzeba bardzo dokładnie wypłukać dysze, tak, żeby na nich nie było śladu oryginalnego tuszu.
Drugą wadą tej drukarki jest brak możliwości wydruku B&W przy użyciu tuszu czarnego. Obraz ten jest więc składany z kolorów.
Przez to jest nie do przyjęcia bo występuje zafarb. W sepii jest to już mniej widoczne i można wykonywać fotki w tym systemie. Kolorowe zdjęcia wychodzą też dobrze bo zafarb łatwiej jest ukryć lub zrównoważyć. Takie równoważenie przypomina jednak czasem starą korekcję barw w analogu. Początki drukowania zdjęć były ciężkie bo nie miałem wprawy w pracy z komputerem a mój wiek nie predysponował mnie do tego (60 lat). Do druku najpierw używałem programu „Canom Easy coś tam ale szybko z niego zrezygnowałem bo jakość była nie do przyjęcia. Teraz pracuję na programie "Microsoft” i jestem z niego bardzo zadowolony bo ma on wiele możliwych ustawień.
Poniżej podaję linki do ścieżki tego programu:
http://images32.fotosik.pl/375/9ba6a15c2d48bc05.jpg
http://images42.fotosik.pl/17/59b29039e78d7bef.jpg
http://images32.fotosik.pl/375/2ca8237c4e58e7f5.jpg
http://images50.fotosik.pl/17/9a70bc7028dbe481.jpg
Możesz spróbować druku w tym programie i jeśli niczego w ustawieniach (preferencjach drukowania) nie pomylisz to efekt powinien być zadawalający.
Życzę powodzenia! :-D
Teraz pracuję na programie "Microsoft” i jestem z niego bardzo zadowolony bo ma on wiele możliwych ustawień.
To nie wygląda na żadną aplikację w której się "pracuje", a na ustawienia sterownika drukarki. Chyba, że to jakaś nakładka na sterownik, ale wówczas dobrze byłoby znać jej nazwę, bo Microsoft to tylko nazwa firmy. Zazwyczaj znajduje się to w menu Pomoc -> O programie.
Preskaler
06-10-2008, 22:08
Proszę się mnie nie czepiać jeśli coś trochę żle nazywam!;)
Napisałem przcież, że jestem nowicjuszem komputerowym!
Na obrazku jest zaznaczone strzałkami co i w jakiej kolejności ma się robić. Najpierw klikamy "Plik" (1) - otwiera się okno i kursorem wjeżdżamy na "Drukuj" (2) - klikamy i otwiera się witryna a na niej klikamy "Preferenc" (3). Teraz mamy (na drugim linku) obraz z różnymi przyciskami i trzeba je wszystkie poprzyciskać, posprawdzać co pod nimi jest i poustawiać tak jak nam pasuje!
Zastosowałem "pismo obrazkowe" bo jestem słaby z obsługi komputera ale myślę, że to chyba będzie zrozumiałe. Nie wiem jak w innych komputerach ale ja we wszystkich prpgramach "Microsoft" mam tą linijkę na górze a w niej napis (przycisk) "Plik" i w każdym z tych programów mogę go użyć. Przy drukowaniu zdjęć, fotkę trzeba otworzyć w programie "M" i dalej postępować jak pokazałem!
Proszę się mnie nie czepiać jeśli coś trochę żle nazywam!;)
Absolutnie nie mam zamiaru się czepiać. Prostuję tylko w kwestii formalnej. Ten program to menu sterownika drukarki. Modyfikuje się w nim, w zakresie przewidzianym przez producenta, zachowanie drukarki.
Pana metoda pracy, polega na eksperymentowaniu z zachowaniem drukarki, zamiast modyfikowania samego materiału, pod kątem cech wydruku takich jak przestrzeń kolorów, zafarby, biel papieru i inne. Z punktu widzenia zarządzania kolorem, jest to metoda niewłaściwa, dająca pozytywne efekty tylko na zasadzie przypadku.
Preskaler
06-10-2008, 23:07
No świetnie! To już dowiedziałem się o tym, że to nazywają "sterownik drukarki" a nie program. Ten sterownik ma jednak dużo większe możliwości jak program "Canon Easy-print Tool Box" a także "Canon Easy-PhotoPrint".
Teraz druga sprawa - na tym forum wszyscy jesteśmy równoprawnymi partnerami i zwracamy się do siebie per "Ty", jak kolega do kolegi.:)
Nie twierdzę, że nie należy zdjęć obrabiać programowo przed ich drukowaniem
tylko temat tego pytania jest inny a moje wyjaśnienia co do "korekcji" barw były niejako na jego marginesie. Podałem sposób w jaki postępuję przy korygowaniu różnic kolorów tuszu. Nawiązujęc do tematu głównego czyli - jaka drukarka?
Po trzecie - to jest dział dla początkujących a "deejay24h" pytał o to, co ma zrobić aby w programie "CE-pTB" drukowane zdjęcia nie były obcinane.
Teraz sobie przypominam, że na początku też chciałem z tego programu korzystać ale szybko zrezygnowałem z powodu małych jego możliwości i kiepskiej jakości odbitek. Spróbuję go jeszcze raz przeglądnąć to może coś wymyślę.
Sprawdziłem ten program i rzeczywiście zdjęcia są obcinane o jakiś ok. 5% z szerokości i wysokości (zwracałem uwagę na wysokość). Jedyne co mi przychodzi do głowy to albo zmienić ("olać") ten program i skorzystać z innego (może z użyciem modyfikacji przy pomocy tych sterowników "M"?) lub w jakimś programie zrobić ramkę o szerokości takiej jak jest obcięcie i wtedy program będzie obcinał tylko ją a właściwe zdjęcie będzie nie tknięte. Prawdopodobnie przyczyną tego stanu rzeczy jest zbyt ubogi arsenał rozmiarów papieru i różnice w wymiarach 10x15 cm i 4x5". Swoją drogą nie zwróciłem na to uwagi bo zwykle daję większy margines bezpieczeństwa podczas kadrowania i to obcięcie mi nie przeszkadza.
No świetnie! To już dowiedziałem się o tym, że to nazywają "sterownik drukarki" a nie program. Ten sterownik ma jednak dużo większe możliwości jak program "Canon Easy-print Tool Box" a także "Canon Easy-PhotoPrint".
Ależ każdy program, po poleceniu wydruku (File->Print, Plik->Drukuj), daje dostęp do sterownika drukarki i jego ustawień. Może bardziej ukryty, ale jest. Niewykluczone, że oprogramowanie wymienione wyżej, Panu nie leżało, zdarza się. Jednak w tej chwili, nie używa Pan żadnego oprogramowania do przygotowania materiału do druku. To ważna i zasadnicza różnica. Idea tak zwanego "zarządzania kolorem" polega na manipulacji materiałem, przy stałych, i co jest sednem, znanych i zoptymalizowanych parametrach urządzeń wejściowych (aparat), wyświetlania (monitor) i wyjściowych (drukarka).
W Pana przypadku, używając któregoś z programów, jakość samego materiału idąca do wydruku, była conajmniej tak samo dobra, jak w tej chwili. Jeśli jest postęp, wniosek z tego, że problemem były ustawienia drukarki. Nie można więc powiedzieć "odkryłem lepszy program do drukowania", a raczej "w końcu ustawiłem drukarkę".
PS. Nie lubię amerykanizowania. W naszym języku są osobne zwroty i konwencje, używane w przypadku rozmów ze znajomymi i nie.
Preskaler
07-10-2008, 11:49
Przepraszam Pana za zwłokę w odpowiedzi ale mam kulejący internet i dopiero teraz uzyskałem połączenie. Dzięki za naukę! Jestem bardzo potrzebujący w zakresie wiedzy o informatyce. W zasadzie jestem samoukiem w tym zakresie i to głównie moja wiedza bierze się z zasłyszeń i własnych prób i błędów. Postępuję tak bo nie spotkałem dobrej książki (takiej przynajmniej jak kiedyś, z której uczyłem się o fotografii). Zwykle odrzucają mnie od takiej literatury słowa, którymi jest tłumaczony jakiś problem a których znaczenie jest mi zupełnie nie znane. Jest to powszechnie popełniany błąd logiczny polegający na tłumaczeniu nieznanego przez nieznane.
No dobrze, ale czy mógł by Pan odnieść się do problemu wiodącego w tym temacie a mianowicie co może być powodem obcinania zdjęć (przypuszczam, że ustawienia drukarki) i ważniejszej rzeczy – czy można te ustawienia zmienić tak aby to obcinanie było na poziomie poniżej 1%?
Jak już napisałem, sprawdziłem wydruki i w obu przypadkach sposobu drukowania w programie CE-PT Box i bezpośrednio (z paska – drukuj) jest obcięcie lecz z paska minimalnie mniejsze. Oglądałem wszystkie przyciski w ustawieniach i nie mogę znaleźć tego, którym można by to było ustawić.
Co do literatury, ma Pan rację. Ciężko o rzetelną. Polecam Panu pozycję Profesjonalne Zarządzenie Kolorem autorzy Murphy, Fraser, Bunting, wydana przez Helion. Sporo Panu rozjaśni co i jak jest w komputerze poukładane jesli chodzi o kolor. Proszę się nie zrażać tytułem, książka jest napisana dla amatorów i ambitnych amatorów, a zaczyna od zupełnych podstaw.
Co do obcinania, nie znam programu Canon Easy-PrintToolBox, więc nie pomogę.
Janusz Body
07-10-2008, 13:23
Co do literatury, ma Pan rację. Ciężko o rzetelną. Polecam Panu pozycję Profesjonalne Zarządzenie Kolorem autorzy Murphy, Fraser, Bunting, wydana przez Helion. ....
Książka niewątpliwie najlepsza z możliwych, choć tłumaczenie jest miejscami fatalne. :)
W dużym skrócie i nieco "po łebkach" jest tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520
dentharg
07-10-2008, 13:43
Preskaler, sam mam pixme ip4200 i zawsze drukuje fotki w formacie bez marginesów (borderless). Używam papierów Agamy A4 i 10x15. Zdjęcie przed wydrukiem croppuję ręcznie do wymaganych proporcji (210x297 i odp. 100x150).
Wydaje mi się, że EasyPhotoPrint ma możliwość (a) dopasowania obrazka do kartki (zostają białe marginesy) i (b) powiększenia obrazka by zająć całą kartkę (ucina brzegi fotografii) -- ale musiałbym to sprawdzić w domu.
Co do tuszy: polegam na SkyHorse. Kupuje się podstawkę (i przekleja chip) tylko raz - potem wymienia się same pojemniki z tuszem. Atrament nie jest najgorszy, po 2 latach wiszenia na nasłonecznionej ścianie fotka zblakła tylko minimalnie.
Janusz Body
07-10-2008, 14:22
Każda drukarka ma profile generyczne producenta dla jego tuszy i papieru. Nie da się sensownie dobrać kombinacji tusz papier "na oko". Właściwie jedyna rozsądna metoda to "przywiązanie się" do jednego/dwóch rodzajów papieru i jednego tuszu - wszystko jedno czy zamiennik czy oryginał byle stale ten sam i byle był stabilny. Stabilny tzn. taki sam przy każdym zakupie a nie różny z partii na partię. Tyle, że trzeba sobie porobić profile dla tych kombinacji. To jest dość proste i sporo osób robi to usługowo za naprawę małe pieniądze. Na koniec i tak wychodzi taniej niż metoda "prób i błędów" a i nerwów oszczędza sporo :)
Preskaler
07-10-2008, 14:32
W zasadzie to kolor "czuję" bo z analogowym walczyłem kilkadziesiąt lat. Wszelkie poprawki związane z amatorskimi problemami stabilizacji temperatur w laboratorium, stopniowego zużywania się odczynników itp. Znam też problemy związane z powstawaniem barwnych obrazów na monitorze i w TV. Największe zapotrzebowanie mam na zdobycie i opanowanie a wcześniej na dobór, odpowiednich programów służących do obróbki i poprawy (retuszu) zdjęć cyfrowych. Na razie używam "Canon Photo Professional", testowałem też "PhotoFiltre" ale są to dla mnie zbyt ubogie w możliwości, programy. Jestem też "inwalidą językowym" (nie znam angielskiego) a to jest wielką przeszkodą w tej dziedzinie. Interesuje mnie też pozbywanie się zakłóceń (szumów) z wielu klatek, przez nakładanie ich na siebie. Taka metoda potrzebna jest do wykonywania zdjęć astronomicznych. Na razie jednak z tym muszę trochę poczekać bo nie skompletowałem jeszcze sprzętu do tego celu.
Wracając do problemu z "Canon Easy-PrintToolBox" to problem jest w ustawieniach i chyba jedynym wyjściem jest dorobienie ramek do fotki o takich wymiarach aby po obcięciu nie były one widoczne a właściwe zdjęcie było obcięte minimalnie. Z tymi ramkami nie powinno być problemu chyba?
Witajcie
Mam drukareczke Brothera DCP 560 na tuszach LC-1000. Do tej pory jechalem na oryginalach ale sie skonczyly (drukowala bardzo piekne fotki 10x15 na papierze HP).
Kupilem zamienniki active jet - po wydrukowaniu fotki, po kilku minutach zdjecia zazielenialo sie , tak samo z zamiennikami firmy Dulin.
Doradcie mi jakie zamienniki najlepiej kupowac aby fotki wychodzily super ( jak na oryginalach)
krisv740
07-10-2008, 22:21
w zasadzie nigdy nie zajmowałem się drukiem fotografii. w związku z tym mam pytanie?
czy opłaca się zainwestować w drukarkę termosublimacyjną, czy lepiej jednak atramentówkę?
Preskaler
07-10-2008, 22:43
Mnie kosztują wydruki A4 nieco ponad 1 zł/szt. Wliczam w to koszt papieru (Agama 180g/m2 - mat) tusze i amortyzacja drukarki (na razie ok. 2000 szt). Z termika fotka 10x15 cm kosztuje podobnie. Jest więc ok. 2 x droższa niż w labie.
Uważam, że do A4 lepiej kupić atrament. Do małych też atrament może być. Trwałość atramentu jest jednak słaba(!).
Trwałość atramentu jest jednak słaba(!).
Tylko barwnikowego. Osobiście byłoby mi szkoda pieniędzy i czasu na zdjęcia drukowane takim atramentem.
Preskaler
10-10-2008, 09:01
Trzeba przyznać, że koniecznością jest jednak (dla mnie) opanowanie tej techniki bo dość często zachodzi konieczność NATYCHMIASTOWEGO wykonania próbnych odbitek. Nie mam doświadczenia ani wiedzy co do stosowania "pigmentów" a chętnie bym się coś więcej na ten temat dowiedział. Nie wiem czy drukarki do tuszu barwnikowego mogą pracować z pigmentowym i czy są oryginały oraz podróby tych tuszy?
Janusz Body
10-10-2008, 09:28
Tylko barwnikowego. Osobiście byłoby mi szkoda pieniędzy i czasu na zdjęcia drukowane takim atramentem.
A z tym to się zdecydowanie nie zgodzę. :)
http://www.wilhelm-research.com/ to największa hamerykańska niezależna organizacja od oceny "durability and permanence" wydruków. Wg. wszelkich źródeł wyniki stamtąd są uważane za obiektywne i poprawne :)
Trwałości dla atramentówek barwnikowych są już całkiem przyzwoite i nie odbiegają od trwałości naświetlanych zdjęć. Papiery z powłokami ceramicznymi, dobre (niestety tylko oryginalne) tusze i wydruki wytrzymają i 100 lat :)
A z tym to się zdecydowanie nie zgodzę. :)
No dobrze, niech będzie. :) Zapomniałem dodać formułki "według moich doświadczeń".
A te, jak zasugerowałem są takie, że wydruki dokonane w przedziale czasowym do około 10 lat temu, na szczytowych wówczas osiągnięciach Epsona i Canona obecnie są blade i w ogóle nie nadają się do oglądania.
Atrament pigmentowy, zawiera stałe cząstki substancji barwiącej, więc siłą rzeczy będzie trwalszy.
Nie wiem czy drukarki do tuszu barwnikowego mogą pracować z pigmentowym i czy są oryginały oraz podróby tych tuszy?
Do urządzeń amatorskich producent z reguły dedykuje jeden typ atramentu. Przed zakupem należy sprawdzić, czy mamy do czynienia z drukarką pigmentową czy nie. Oprócz tego kilku producentów materiałów eksploatacyjnych ma w ofertach atramenty przygotowane do konkretnych typów głowic. Jest to dedykowane na rynek zawodowy, do ploterów, ale można zastosować je również w małych drukarkach. Króluje Epson, gdyż tego typu głowica (piezoelektryczna) jest najbardziej popularna w segmencie dużych maszyn. Dzięki temu wytwórcy atramentów wysokiej jakości, nie odbiegających, albo przewyższających jakością oryginalne, zainteresowali się tym rynkiem i obecnie mamy je łatwo dostępne.
Janusz Body
10-10-2008, 10:02
...
A te, jak zasugerowałem są takie, że wydruki dokonane w przedziale czasowym do około 10 lat temu, na szczytowych wówczas osiągnięciach Epsona i Canona obecnie są blade i w ogóle nie nadają się do oglądania....
No bo 10 lat temu to była prawda :) Teraz już jest inaczej i wg. testów papiery i dye-based ink przekroczyły granice 200 lat (przechowywane w albumie).
np. http://www.wilhelm-research.com/hp/8750.html
to już dawno przegoniło papier z naświetlarek z labów. Odbitki też płowieją i mało które wytrzymują 10 lat. Powyżej 30 to już zupełnie nieliczne. Drukarki są już daleko w przodzie :)
Oczywiście używając papieru "no name" albo starszych produkcji np. Kodaka i równie dobrych ;) atramentów "no name" trudno oczekiwać stabilności wydruków a o trwałości to już szkoda gadać. :)
EDIT: Wadą drukarek pigmentowych w "domowym" (amatorskim) użyciu jest zasychanie tuszu w głowicach. To są ustrojstwa, które muszą często pracować. Większość amatorów ma przestoje po kilka dni a często i tygodni a to dla pigmentowych głowic katastrofa. :)
EDIT: Wadą drukarek pigmentowych w "domowym" (amatorskim) użyciu jest zasychanie tuszu w głowicach. To są ustrojstwa, które muszą często pracować. Większość amatorów ma przestoje po kilka dni a często i tygodni a to dla pigmentowych głowic katastrofa. :)
Tak, potwierdzam. Przy takim atramencie trzeba coś "puścić" raz na tydzień-dwa. Inaczej marnuje się więcej materiału na czyszczenie niż na wydruki.
Fotograf1995
10-10-2008, 17:45
A ja się dołączę do wątku i zapytam czy pixma 210 (wielkofunkcyjna) też się nada ?
Z uwagi na sporadycznosc wydruku zdjec (czesciej jednak bywam klientem labu) chcialbym nabyc drukarke termosublimacyjna Canona. Czy ktos z forumowiczow ma doswiadczenie w otrzymywaniu czarno-bialych wydrukow z takiego ustrojstwa? O ile dobrze mi wiadomo, tasma barwiaca nie posiada czerni, a to chyba drastycznie moze popsuc mozliwe do uzyskania efekty.
Z uwagi na sporadycznosc wydruku zdjec (czesciej jednak bywam klientem labu) chcialbym nabyc drukarke termosublimacyjna Canona. Czy ktos z forumowiczow ma doswiadczenie w otrzymywaniu czarno-bialych wydrukow z takiego ustrojstwa? O ile dobrze mi wiadomo, tasma barwiaca nie posiada czerni, a to chyba drastycznie moze popsuc mozliwe do uzyskania efekty.
W przypadku każdej drukarki składającej klin szarości z triady konieczne jest stosowanie bardzo dobrych profili - w przeciwnym razie neutralnie szarych wydruków się nie da uzyskać.
No bo 10 lat temu to była prawda :) Teraz już jest inaczej i wg. testów papiery i dye-based ink przekroczyły granice 200 lat (przechowywane w albumie).
Wszystkie te wartości również należy traktować z dozą krytycyzmu. Te wartości podawane są trochę tak, jak ilość możliwych do wydrukowania stron z 5% pokryciem. Jak potem powiesimy sobie taką odbiteczkę w dobrze nasłonecznionym miejscu, to może się okazać, że bynajmniej 200 lat nie wytrzyma (przy czym na pewno nie ufałbym barwnikom, ani pigmentom - choć tym ostatnim nieco bardziej).
Jako ciekawostkę nadmienię tylko, że najbardziej odporne są... tonery laserówek. To cholerstwo wytrzyma ponoć tak długo, aż papier pod nim nie zgnije.
W przypadku każdej drukarki składającej klin szarości z triady konieczne jest stosowanie bardzo dobrych profili - w przeciwnym razie neutralnie szarych wydruków się nie da uzyskać.
Jezeli zdjecia obarczone maja byc jedynie delikatnym zafarbem, to jest to oczywiscie do skorygowania. Myslalem raczej o niedoskonalosciach w przesuwie tasmy barwiacej, rozkalibrowania, czy trudnosciach w mieszaniu nanoszonych barw objawiajacych sie chociazby w postaci uwidocznieniu barw podstawowych. Kupujac drukarke termosublimacyjna przede wszystkim tego chcialbym uniknac (dlatego tez nie chce nabywac typowej plujki).
Ostatecznie po przeczytaniu kilku watkow na CB nabylem CP-740. Z pewnoscia podziele sie swoimi opiniami po pierwszych wydrukach.
pan.kolega
11-10-2008, 17:36
Jak potem powiesimy sobie taką odbiteczkę w dobrze nasłonecznionym miejscu, to może się okazać, że bynajmniej 200 lat nie wytrzyma (przy czym na pewno nie ufałbym barwnikom, ani pigmentom - choć tym ostatnim nieco bardziej).
Jako ciekawostkę nadmienię tylko, że najbardziej odporne są... tonery laserówek. To cholerstwo wytrzyma ponoć tak długo, aż papier pod nim nie zgnije.
W "dobrze nasłonecznionym miejscu" nawet dachowka nie wytrzyma dluzej niz kilkadziesiat lat. :-D Trwalosc dachowek z asfaltu i zwiru na podlozu z wlokien szklanych stosowanych w USA wynosi do 20 lat, max 30 dla najdrozszych i najgrubszych.
Jezeli ktos mowi o trwalosci typu 100 lat, to jest oczywiste, ze chodzi o specjalne warunki. UV rozklada wszystko, nawet beton, a szklo szyb nie zatrzymuje 100% UV. Nie wspominajac o ozonie i innych takich. Jezeli wydruki maja szanse przetrwac dluzej niz kolorowy papier fotograficzny, to jest juz niezle.
a powiedcie mi jaki papier stosujecie ?
Ja uzywam Hp Premium Gloss 10x15 - czy moze jest cos lepszego a zarazem nie drozszego lub troszeczke drozszego ?
Preskaler
15-10-2008, 08:37
Ja stosuję błyszczący papier (10x15) "HP inyent" - drogi ale doskonale imituje światłoczyłe odbitki a do A4 używam matowego paieru 180g/m2 firmy "Agama" dop drukarek atramentowych - tani i dobry.
no wlasnie - co lepiej uzywac do 10x15 - blyszczacy czy matowy lub matowo-satynowy ?
Czyli Hp to dobry papier , lepszy niz Epson , Agfa , Canon itp
Janusz Body
15-10-2008, 09:01
...
Czyli Hp to dobry papier , lepszy niz Epson , Agfa , Canon itp
Nie. HP nie ma dobrych papierów podobnie jak Canon. Mają te same wady.
Dobre papiery - z tych dostępnych u nas - to:
1. Permajet - właściwie wszystkie odmiany. (http://www.cyfrowaciemnia.pl/)
2. Ilford (Smooth Pearl i Smooth Gloss).
Nie. HP nie ma dobrych papierów podobnie jak Canon. Mają te same wady.
Dobre papiery - z tych dostępnych u nas - to:
1. Permajet - właściwie wszystkie odmiany. (http://www.cyfrowaciemnia.pl/)
2. Ilford (Smooth Pearl i Smooth Gloss).
Dorzuciłbym jeszcze do tego "towarzystwa" Tetenal.
Janusz Body
15-10-2008, 10:16
Dorzuciłbym jeszcze do tego "towarzystwa" Tetenal.
ujjjjj..... nieeeeeee...... Tetenal to tani zamiennik do HP i Canona. Już Canon z HP są dużo lepsze. Naprawdę :)
Permajet i Ilford to zupełnie inna półka :)
to ja jeszcze mam pytanie np w opisie wielu papierow Hp pisze ze z"perforacja" - co to oznacza , mzoe ktos dokaldniej powiedziec ? co to za perforacja ?
co to za perforacja ?
Jezeli to ta sama perforacja, ktora wystepuje w papierach Canona do drukarek Shelphy, to chodzi o to, ze sam arkusz papieru jest nieco dluzszy niz wymagany format. Wszystko po to, aby uzyskac druk bez marginesow.
co sadzicie o papierze firmy Epson ? jest lepszy od Hp czy gorszy ?
co sadzicie o papierze firmy Epson ? jest lepszy od Hp czy gorszy ?
Zależy jaki - Glossy premium jest całkiem ok - ale drukowałem tylko na drukarce epsona (stylus pro 4800) i na razie epson jest bezkonkurencyjny w porównaniu do innych, nie próbowałem jeszcze tych z górnej półki wymienionych przez Janusza Body
Ja jutro bede mial R2880 wiec jak juz sie nia naciesze to moge skrobnac co nieco:)
A co z wydrukami zwykłego tekstu na A4?
Bardzo poważnie rozważam zakup Pixma Pro9500 z głównym przeznaczeniem do drukowania zdjęć, których z różnych powodów nie zamówię w labie oraz do nadruku na CD/DVD. Chciałbym móc wykorzystać tą drukarkę również do okazjonalnego wydrukowania dokumentu na zwykłej kartce A4. Pytanie może głupie, ale jak sobie zaawansowana drukarka photo poradzi z takim zadaniem? :)
do drukowania zdjęć, których z różnych powodów nie zamówię w labie
hmmmm.... :mrgreen:
Chciałbym móc wykorzystać tą drukarkę również do okazjonalnego wydrukowania dokumentu na zwykłej kartce A4. Pytanie może głupie, ale jak sobie zaawansowana drukarka photo poradzi z takim zadaniem? :)
Ano normalnie - użyje tylko czarnego tuszu - jak to bedzie niedużo to kieszeni ci nie urwie ale do większych ilości nie ma to jak Kyocera laserowa ;)
(...) ale do większych ilości nie ma to jak Kyocera laserowa ;)
HP z serii 4xxx - tania, z dupleksem, duzym podajnikiem, ethernetem. Nominalne obciazenie 100tys stron miesiecznie. Toner na 15tys stron, nabijany za 100zl. Pozostaje tylko znalezc dobry, tani papier, bo poza nim nic juz nie wplywa na cene wydruku :)
Co do druku tekstu w atramencie - pod warunkiem ze bedzie tylko czern (nie odcienie szarosci symulowane przez skladanie kolorow) jest to wydruk dosc dobrej jakosci. Oczywiscie do laserowego pod wzgledem czystosci konturow umywa sie, ale wystarczy do codziennych materialow. Glowna zaleta jest posiadanie jednego urzadzenia do wielu zastosowan, a tym samym oszczednosc miejsca na biurku.
nie ma to jak Kyocera laserowa ;)
Mieliśmy w pracy Kyocery, jakieś biurowe, nie pamiętam symbolu. Upierdliwość jest z bębnami, które teoretycznie miały wytrzymać 100 tys, a już po 10 było widać gorszą jakość, a po 20 były do wymiany.
HP z serii 4xxx - tania, z dupleksem, duzym podajnikiem, ethernetem. Nominalne obciazenie 100tys stron miesiecznie. Toner na 15tys stron, nabijany za 100zl. Pozostaje tylko znalezc dobry, tani papier, bo poza nim nic juz nie wplywa na cene wydruku :)
Co do druku tekstu w atramencie - pod warunkiem ze bedzie tylko czern (nie odcienie szarosci symulowane przez skladanie kolorow) jest to wydruk dosc dobrej jakosci. Oczywiscie do laserowego pod wzgledem czystosci konturow umywa sie, ale wystarczy do codziennych materialow. Glowna zaleta jest posiadanie jednego urzadzenia do wielu zastosowan, a tym samym oszczednosc miejsca na biurku.
Do HP się zraziłem chyba na zawsze dawno temu (zarówno przy atramentówkach HP540 jak i laserówkach 1100) i jakoś nie mam zaufania do HP od tamtej pory
Mieliśmy w pracy Kyocery, jakieś biurowe, nie pamiętam symbolu. Upierdliwość jest z bębnami, które teoretycznie miały wytrzymać 100 tys, a już po 10 było widać gorszą jakość, a po 20 były do wymiany.
Hmm.. ciekawe jakie symbole i z jakiej serii to były drukarki, u mnie w pracy aktualnie pracują 4 sztuki - 1 szt. 1900, 2 szt. 1920 i jedna 5030C - wszystkie z kartami sieciowymi, duplexami itp. w 2 bęben jeszcze nie ruszany, w jedenej wymieniony po (to nie żart) 220 000 tysiącach, w drugiej po około 150 000.. toner na jakieś 15000 starcza, na szczęście nie ma możliwości nabijania (to też nie żart.. nie stać nas na nabijane tonery które brudzą wydruki i drukarkę i są z nimi same problemy, jedyną zaletą jest to że są tanie) - generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni.. Tyle że na początku taka drukarka ma wadę bo trzeba około 4 tysięcy dać za nią.. ale potem to już eksploatacja cieszy - w porównaniu do tych hp które mieliśmy (parę sztuk 1100) - tonery małe na 2000 góra, jaieś gumki w podajnikach się odklejające co trochę, brak kart sieciowych itp. ...
A wracając do tematu - Epsona do zdjęć mam i bardzo sobie chwalę - tylko że na papierze epsona.. na innych już tak fajnie nie wychodzi..
Janusz Body
19-10-2008, 17:28
Bardzo poważnie rozważam zakup Pixma Pro9500 z głównym przeznaczeniem do drukowania zdjęć, których z różnych powodów nie zamówię w labie oraz do nadruku na CD/DVD. Chciałbym móc wykorzystać tą drukarkę również do okazjonalnego wydrukowania dokumentu na zwykłej kartce A4. Pytanie może głupie, ale jak sobie zaawansowana drukarka photo poradzi z takim zadaniem? :)
9500 to, zdaje się, pigmentówka jest. Pigment niezbyt się nadaje w użytkowaniu domowym. Powinno się drukować praktycznie codziennie, żeby pigment nie zasychał w głowicy. Wyjazd na urlop może być kosztowny :)
...A wracając do tematu - Epsona do zdjęć mam i bardzo sobie chwalę - tylko że na papierze epsona.. na innych już tak fajnie nie wychodzi..
Podejrzewam, że to kwestia oprofilowania również. :) Papiery wręcz bezwzględnie wymagają oprofilowania. Zabawa w poszukiwanie cudownych ustawień jak to niektórzy praktykują, jest i kosztowna i zwykle zupełnie nieefektywna. Często wystarczy ściągnąć profile generyczne ze stron producenta (np. Ilford ma takowe na swoich stronach dla różnych drukarek) ale zawsze najlepiej zrobić własne.
Permajet ma taką gamę doskonałych papierów, że obecnie to mało co go może pokonać.
9500 to, zdaje się, pigmentówka jest. Pigment niezbyt się nadaje w użytkowaniu domowym. Powinno się drukować praktycznie codziennie, żeby pigment nie zasychał w głowicy. Wyjazd na urlop może być kosztowny :)
Janusz, przyznam się, że mnie lekko przeraziłeś... :-?
Drukarkę ma zamiar wykorzystywać komercyjnie, ale nie non-stop. Może źle kombinuję, ale wydruki z niej są mimo wszystko nadal droższe niż odbitki w labie. Duże porcje odbitek ślubnych będę więc raczej nadal zamawiał w labie, a drukarkę wykorzystywał do "zadań specjalnych".
Jakie środki ostrożności należałoby w takim razie podjąć, żeby drukarka (czy chyba raczej głowica) zachowała swą żywotność?
Janusz Body
19-10-2008, 22:07
...
Jakie środki ostrożności należałoby w takim razie podjąć, żeby drukarka (czy chyba raczej głowica) zachowała swą żywotność?
Drukować trzeba co dwa - trzy dni przynajmniej mały obrazek coby nie zaschło w głowicy. Niektórzy mówią "co najmniej raz w tygodniu" ale to wg. mnie już ryzyko, że się pozapycha.
Drukować trzeba co dwa - trzy dni przynajmniej mały obrazek coby nie zaschło w głowicy. Niektórzy mówią "co najmniej raz w tygodniu" ale to wg. mnie już ryzyko, że się pozapycha.
nie przesadzaj! zgodnie z tym co napisałeś, to trzeba by taką drukarkę zabierać ze sobą na urlop :-)
Z moich doświadczeń z canonem i HP to nie jest tak źle; trochę gorzej bywało z epsonem.
Nie wiem jak Canony - ale z Epsonami nie ma tragedii. Na swojej R1800 zdarzało mi się nie drukować tygodniami i ku memu zdziwieniu odpalała bez jednego cloga. Możliwe, że istotne jest w jakim środowisku użytkuje się drukarkę, czy jest sucho/wilgotno, ciepło/zimno. Warto jednak faktycznie puszczać co kilka dni choćby test głowic, żeby się przepluła.
mor_feusz
19-10-2008, 23:00
zawsze mozna zostawic komputer wlaczony z zaplanowanymi zadaniami - i "przepychac" drukarke co 1-2 dni.
zawsze mozna zostawic komputer wlaczony z zaplanowanymi zadaniami - i "przepychac" drukarke co 1-2 dni.
dosyć kosztowny sposób utrzymania drukarki przy życiu :-)
Moja PIXMA stoi czasem długo nieużywana, a ja - głupi nawet się nie spodziewałem, jak to się może skończyć.
Dodam jeszcze, że prawdopodobieństwo zasychania bezczynnej drukarki, silnie zależy od samego atramentu. Może się nawet zdarzyć, że notorycznie, co kilka dni, będzie przysychać jeden kolor a pozostałe nie.
Janusz Body
20-10-2008, 18:06
Moja PIXMA stoi czasem długo nieużywana, a ja - głupi nawet się nie spodziewałem, jak to się może skończyć.
Atramentówki są mniej podatne na zasychanie tuszu. Pixmy mają system czyszczenia głowic w momencie każdego włączenia nawet bez wydruku - nie wiem czy wszystkie. :)
Więc pigmentówka≠atramentówka? Człowiek uczy się całe życie :)
Ludzie panikę siejecie.
Używam od kilku lat Epsona R800 (i oryginalnych tuszy, pigmentowych zresztą). Drukuję wtedy kiedy mi trzeba. Nieraz i kilka tygodni stoi nie używana. A prawie zawsze pomiędzy drukowaniami mija przynajmniej tydzień. I działa. Jeżeli po kilkutygodniowej przerwie mam coś wydrukować, to zapuszczam test. Jeśli wyjdzie coś nie tak, na ogół jeden przebieg czyszczenia wystarcza.
Raz miałem większy problem, bo po długiej bezczynności i 3 cyklach czyszczenia kilka dysz było zapchanych. Akurat miałem do wydrukowania trochę fotek, od których nie wymagałem perfekcji. No to po prostu puściłem wydruk (kilkanaście zdjęć w formacie 13x18cm), potem test i już tylko jedna "dziura" była. Jeden cykl czyszczenia załatwił ostatecznie sprawę.
Raz też trochę głowica zamarudziła i zauważyłem że miejsce gdzie parkuje jest bardzo mocno zachlapane (po dłuższej eksploatacji). Wtedy chusteczką higieniczną przy włączonym trybie wymiany tuszu (głowica się odsuwa) delikatnie oczyściłem te gąbki w które głowica się "spuszcza" przy czyszczeniu. Potem jedno czyszczenie i pomogło.
Drukuję stosunkowo rzadko, ale co jakiś czas większą ilość, więc nie ma tak że jakiś tusz kisi się w drukarce przez rok. Może to ma znaczenie, nie wiem.
Do tej pory wydrukowałem ponad tysiąc zdjęć różnego formatu i też ponad tysiąc płyt CD/DVD. Do tego trochę zwykłych wydruków na zwykłym papierze, ale mniej, zresztą nieistotne. Wydruki cały czas cieszą oko.
W przypadku zachniecia tuszu pomaga czesto przetarcie glowicy spirytusem, np. za pomoca wacika do uszu. W starszych drukarkach rowniez pomocne bylo wlozenie na kilka chwil pojemnika z tuszem (i glowica) to cieplej wody. Nie wiem czy sprawdzi sie to w dzisiejszych modelach. Sprobowac chyba zawsze mozna :)
Preskaler
29-10-2008, 16:08
No i stałosię a czego się spodziewałem! Moja Pixma 2000 mruga do mnie na pomarańczowo i nie chce drukować. Pewnie pampers się napełnił (bo gdzieś o tym czytałem). To każdorazowe oczyszczanie się dysz (automatyczne) powoduje nasączanie pampersa a jak się nasączy to (podobno) amen. Nie da się go już wymienić.
Tak więc stanąłem w obliczu zakupu drukarki. Najchętniej zrobił bym powtórkę z rozrywki ale już iP 2000 nie produkują. Byłem w sklepie i sprzedawca zaproponował mi C Pixma iP 4600. Na moje pytania o szczegóły wybałuszył oczy (jak blondynka grająca w brydża). Wróciłem więc do domu i przejrzałem "internet". Dowiedziałem się, że ponoć ma ona 5 pojemników z tuszami i możliwość drukowania w odcieniach szarości tuszem czarnym. Piszę ponoć bo to było w reklamie. Mam jednak kolejny problem. Nie ma nigdzie tuszy do tej drukarki (u mnie w sklepie i na "Allegro"). Do Pixma 4500 tusze są dostępne (oryginały i podróby) ale nie wiem czy ma możliwości druku B&W tuszem czarnym? Jeśli ktokolwqiek wie coś na ten temat to bardzo proszę o wypowiedź!
preskaler - i dlatego tydzień temu kupiłem ip 4500 :) właśnie ze względu na pojemniki z tuszem. Co do druku b&w nie wypowiem się bo za moało druknołem by to sprawdzić ale na bank tekst bierze z czarnego większego lecz pod warunkiem że nie drukujesz w duplex-ie
Preskaler
30-10-2008, 23:28
preskaler - i dlatego tydzień temu kupiłem ip 4500 :) właśnie ze względu na pojemniki z tuszem. Co do druku b&w nie wypowiem się bo za moało druknołem by to sprawdzić ale na bank tekst bierze z czarnego większego lecz pod warunkiem że nie drukujesz w duplex-ie
Dzięki za odzew!
A ja dzisiaj zaniosłem swoją do wymiany pampersa. Nie wiem jak to się powiedzie bo gościu zrobił taką jakąś niewyrażną minę to chyba nie ma oryginału i będzie wyżymał starą. No wszystko mi mjedno byle działała.
Daj znać jak to jest z tym wydrukiem B&W na tej 4500! Jestem mocno ciekaw.
Jeśli nadal będą kłopoty z tuszami do do tej 4600 to pewnie zdecyduję się na 4500.
TOP.Dorian
31-10-2008, 12:30
W przypadku zachniecia tuszu pomaga czesto przetarcie glowicy spirytusem, np. za pomoca wacika do uszu. W starszych drukarkach rowniez pomocne bylo wlozenie na kilka chwil pojemnika z tuszem (i glowica) to cieplej wody. Nie wiem czy sprawdzi sie to w dzisiejszych modelach. Sprobowac chyba zawsze mozna :)
odradzam czyszczenie wacikiem do uszu. Co do wkładania do wody - zły pomysł. Lepiej zamoczyć w cieplej wodzie , lub spirytusie chusteczkę higieniczna i na to położyć głowicę. Nie zapominajmy ze głowica to nie tylko dysze ale i elektronika nimi sterująca a ta nie lubi wody.
Ps mam HP8250 i mimo ze rzadko drukuje NIGDY głowica się nie zatkała. może HP zrobił coś mądrego, oprócz tego nie traci tuszu podczas czyszczenia- ponoć wtłaczany jest on z powrotem do zbiorniczków - Cuda jakieś czy coś?:roll:
Preskaler
31-10-2008, 15:33
Mnie się moja 3 razy zatkała i konieczna była kąpiel (łażnia wodna). Pomoglo z tym, że ostatni raz (po przerwie ponad miesiąc w drukowaniu). Kilka razy musiałem grzać i tak do końca żółta dysza się nie otwoprzyła, doszła do siebie dopiero po kilku dniach drukowania. Tą metodę polecił mi serwisant Canona. Powiedział też, że oryginalne tusze mają jakieś dodatki, które w zetknięciu z podróbami ścinają się w żel i przytykają dysze. Żadnego mechanicznego czyszczenia nie polecał tylko moczenie (przez kilkanaście minut) w dobrze ciepłej wodzie (sam spód głowicy). Zalecił temperaturę ok. 50 st. ale ostatnim razem to już dałem nawet 80 st. bo nic nie miałem do stracenia. No i pomogło.
Soundman
03-11-2008, 13:48
Serwisant canona dobrze Ci polecił najlepsza jest ciepła woda do 50 st celsjusza ponieważ powyżej tej temperatury możliwe jest uszkodzenie glowicy, natomiast spirytus pomimo tego że często urzywany potrafi czesto pogorszyć sprawe a już napewno w przypadku długiego moczenia. Najlepsze efekty uzyskałem z żółtym płynem do czyszczenia głowic z agawy lub tzw nozzle rozket też z agawy.
Preskaler
03-11-2008, 16:57
Odebrałem swój sprzęt z serwisu (pampers tylko wyprany) i pogadałem trochę z gościem. Polecał mi drukarkę HP 980 (?). Twierdził, że te nowe są nie zawodne i tanie w eksploatacji bo można kałamarze napełniać (?). Powiedział też, że można kałamarz z kolorowym tuszem napełnicz czarnym i wtedy będzie drukować B&W (???). Canona nie zachwalał ale na moją prośbę o pokazanie HP (była w naprawie tylko starszy model). Canona nie było (!) więc może jest rzadko spotykany albo mniej awaryjny.
Teraz się zastanawiam nad C iP 4500 bo tanie tusze i dostępne. Do C iP 4600 nigdzie tuszy nie ma (na razie?) no a w cennikach dość drogie (37 - 50 zł/kalamarz). Tak więc jeden wsad to wydatek do 250 zł.
oszczepnik
05-11-2008, 00:51
Sam miałem podobny problem z wyborem drukarki. Po długim zaczytywaniu się i ogólnie wybrałem C ip4500 i powiem szczerze jak narazie jestem bardzo zadowolony, szczególnie jakość wydruku zdjęć na dobrym papierze jest naprawdę dobra. Wg mnie drukarka warta ceny, poza tym drukuje na większej gramaturze papieru niż 4600 i dlatego warto wybrać właśnie ten model.
Preskaler
05-11-2008, 08:59
Sam miałem podobny problem z wyborem drukarki. Po długim zaczytywaniu się i ogólnie wybrałem C ip4500 i powiem szczerze jak narazie jestem bardzo zadowolony, szczególnie jakość wydruku zdjęć na dobrym papierze jest naprawdę dobra. Wg mnie drukarka warta ceny, poza tym drukuje na większej gramaturze papieru niż 4600 i dlatego warto wybrać właśnie ten model.
Mnie najbardziej interesuje jakość wydruku zdjęć B&W. Jak takie wydruki wychodzą? No i czy drukowane mogą być tylko tuszem czarnym, kolorowym czy też czarnym i kolorowym równocześnie? Nie jestem pewny ale to się chyba nazywa "duplex".
Tomek S.
07-11-2008, 19:14
Jakiś czas temu (1msc) kupiłem iP4500 drukuje wyśmienicie. Yellow i magneta wyczerpał się maxymalnie. Zostało jaszcze troczę cyjanu 1/2 zużycia. Co się tyczy czarnego do przejść tonalnych 1/3 zużycia. To co pisałem wyżej tyczy się wydrukowania 170 fotek 10X15cm bez marginesów.
A cha byłbym zaponiał do tej całości należy dodać trzy zdjęcia A4 bez marginesów. Uważam że to świetna drukarka jak za te pieniądze. Poza tym cicha i ma druk dwustronny. Drukuję na orginalnych akcesoriach - tusze i papier.
Pozdrawiam Tomek
ile kosztuja cie komplet oryginalnych tuszy do tej drukarki ? oraz ile zamienniki ( mowa o zamiennikach na ktorych da sie drukowac fotki) ?
Preskaler
07-11-2008, 21:05
Tomku! To na pierwszych kałamarzach zrobiłeś te 170 szt.? Bo one zwykle są napełniane tylko do 1/3 pojemności (tzw. rozruchowe). To by się zgadzało bo oficjalne żródła podają wydajności ok. 450 sz.
Tomek S.
07-11-2008, 22:14
Orginały -
Cyjan, magneta, yellow i (czarny - do przejść tonalnych) - 42zł/szt.
Czarny wkład do tekstu PGI-5BK - 48zł/szt.
Ewentualnie zestaw tuszy: c/m/y + 50ark10X15cm - 115zł - http://cp1.pl/cena,5524,canon_zestaw_blekitny_purpurowy_zolty_wk ladow_canon_cli8___glossypaper_10x15_50_str.html
Wszystko do kupienia w tym sklepie internetowym.
Co się tyczy zamienników:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16949&highlight=Canon+Pixma+4500&page=2
post 18-ty.
Wkłady które otrzymałem z drukarką niczym się nie różnią od tych które kupiłem dodatkowo (link do zestawu który kupiłem - podałem wyżej). Przyjechało w jednej paczce. Otworzyłem, zobaczyłem - to samo, 13ml i wszystkie były zapełnione full "te i tamte". Więc nie ma mowy o zestawie rozruchowym.
A co się tyczy wydajności, to uważam że trzeba zwrócić uwagę na parametry wielkości obszaru, jak i wielkość formatu na którym dokonujemy zadrukowania. Co innego 5% pokrycia 10x15cm, a co innego 10% pokrycia formatu A4 - 210x297cm.
Firmy zawsze naciągają ten wynik aby zbajerować klienta - (standardowa procedura :-D:rolleyes:). Więc te 450szt to pewnie 5% pokrycia 9x13cm :twisted: :mrgreen:
Pozdrawiam serdecznie Tomek.
oszczepnik
08-11-2008, 16:20
Mnie najbardziej interesuje jakość wydruku zdjęć B&W. Jak takie wydruki wychodzą? No i czy drukowane mogą być tylko tuszem czarnym, kolorowym czy też czarnym i kolorowym równocześnie? Nie jestem pewny ale to się chyba nazywa "duplex".
Czarno białe bardzo ładnie, przejścia naprawdę ok, jestem przekonany, że na 100% będziesz zadowolony. Na pewno warta ceny, co do tuszy to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć na ile starczą, za krótko ją użytkuję
Preskaler
08-11-2008, 23:58
Dzięki za info! Na razie będę jeszcze wyciskał ostatnie soki ze starej drukary ale myślę już o nowej. Do starej tusz (podróba bo oryginałów nie znalazłem) kosztuje 10 zł i wychodzi mi ok. 80 szt. pocztówek. Ekonomiczniejszej jeszcze nie spotkałem a jakośćkolorowych wydruków jest b. dobra. Niestety B&W jest nie do przyjęcia bo drukuje kolorowymi tuszami i nie można jej ustawić bez zafarbu. Cena C Pixma iP 4500 jest dobra tylko tusze są dość drogie.
Witam
Używa ktoś może Epsona 1400?
Wydaje się bardzo ciekawym produktem, z wyjątkowo korzystnym stosunkiem ceny do jakości. W Polsce ok. 1400 brutto. A tu znalazłem review http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%201400/Page_1.html
Chętnie bym ją kupił, zwłaszcza że można podłączyć ciągłe zasilanie. Czy ktoś ją wypróbował i może podzielić się wrażeniami?
Pozdrawiam
Ja wznawiam pytanie. Czy ktos moze mial okazje uzywac tej drukarki?
Faktycznie ciekawy model, taka r2400 z głowica pozbawiona polowy dysz. Tylko czy ilosc dysz wplywa na jakosc czy tylko czas druku?
Osobiscie niemam o tym zielonego pojecia. Moze wypowie sie ktos kto sie orientuje w temacie ;)
No to ja używam Epsona 1400. Drukuję sobie fotografie rodzinne, na papierze epsona Glossy photo paper - i jakośc jest IDEALNA. Fotografie jak z labu a moze i lepsze. Przy użyciu profilu papieru epsona, kolory zbliżone do tego co pokazuje skalibrowany Eizo 1931. Ale ocena wierności koloru, w moim przypadku, zależy od światła, pory dnia i takie tam - czasem wydaje się, że jast idealnie jak na monitorze. W każdym będź razie przyjemność z wydruków WIELKA... aaa i wydruki fajnie pachną - jak odbitki odbierane w Labie :)
A jakie sa koszty eksploatacji? Probowales kiedys przeliczyc ile kosztuje Cie wydrukowanie jednej odbitki A3?
A jakie sa koszty eksploatacji? Probowales kiedys przeliczyc ile kosztuje Cie wydrukowanie jednej odbitki A3?
Bez papieru to około 6 do 10 zł. Liczy się to tak: Jeden oryginalny atrament kosztuje ok 50 zł. W drukarkach Epsona jest 6 lub 8 pojemników. Wydrukuje się na nim ok 50 fotografii A3.
Ilość dysz ma związek z jakością taki, że im więcej tym są mniejsze i bardziej wrażliwe. A jak część się zapcha to zaczyna drukować w paski. Szczególnie na ten feler podatne są tanie modele z dużą rozdzielczością.
Co do kosztów wydruków, to oceniam, bardzo "na oko", że wydruk A4 z papierem Epsona Glossy Photo Paper to koszt ok. 6-7 zł. Co do zasychania, zapychania się dysz to nie wiem, nie miałem okazji doświadczyć. Drukuję rzadko, kilka-kilkanascie wydruków fotograficznych na miesiąc + klikanaście zwykłych kartek z czarnym tekstem. Tusze zużyłem w ok. rok, tzn. czarny, a pozostałe jeszcze ledwie zipią, i mimo tak rzadkiego drukowania, póki co nic nie zasechło, nie zauważyłem też żeby drukarka jakoś niezwykle przedmuchiwała sobie dysze, nadal drukuje świetnie - mam wrażenie, że lepiej niż w labie.
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Pixmi IP 4600. Jak dla mnie naprawdę super. A kałamarze stanieją i jakoś to będzie.
Kupiłem ostatnio Epsona R800 i jestem zaszokowany jakością wydruków :shock:
Generalnie na papierze Epsona i oryginalnych tuszach naprawdę jest znacznie lepiej niż w jakimkolwiek labie w którym dotąd robiłem (np Profilab)
Ściągnąlem profile Tetenala i będę teraz próbował na papierze Tetenala - zobaczymy jak to wyjdzie
Preskaler
26-11-2008, 09:23
Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
W Ich imieniu z góry DZIĘKI!
Zamierzam kupić drukarkę. Wyczytałam sporo pozytywnych opinii o Canon Pixma iP. W którymś z rankingów Pixma iP 4500 i 5300 zajmowały pierwsze miejsca. Czy te drukarki różnią się znacząco od siebie? sądząc po cenie można by uznać, że tak, ale jeśli spojrzeć na parametry to są podobne. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami?
Przepraszam Pana za zwłokę w odpowiedzi ale mam kulejący internet i dopiero teraz uzyskałem połączenie. Dzięki za naukę! Jestem bardzo potrzebujący w zakresie wiedzy o informatyce. W zasadzie jestem samoukiem w tym zakresie i to głównie moja wiedza bierze się z zasłyszeń i własnych prób i błędów. Postępuję tak bo nie spotkałem dobrej książki (takiej przynajmniej jak kiedyś, z której uczyłem się o fotografii). Zwykle odrzucają mnie od takiej literatury słowa, którymi jest tłumaczony jakiś problem a których znaczenie jest mi zupełnie nie znane. Jest to powszechnie popełniany błąd logiczny polegający na tłumaczeniu nieznanego przez nieznane.
No dobrze, ale czy mógł by Pan odnieść się do problemu wiodącego w tym temacie a mianowicie co może być powodem obcinania zdjęć (przypuszczam, że ustawienia drukarki) i ważniejszej rzeczy – czy można te ustawienia zmienić tak aby to obcinanie było na poziomie poniżej 1%?
Jak już napisałem, sprawdziłem wydruki i w obu przypadkach sposobu drukowania w programie CE-PT Box i bezpośrednio (z paska – drukuj) jest obcięcie lecz z paska minimalnie mniejsze. Oglądałem wszystkie przyciski w ustawieniach i nie mogę znaleźć tego, którym można by to było ustawić.
ustaw w sterowniku drukarki skalowanie na 96% i powinno być git
pozdrawiam
Preskaler
08-12-2008, 13:22
Dzięki "shaqi"! Zaraz spróbuję.
Koniecznie napisz o efektach! Z całą pewnością wiele osób z "Forum" jest tym bardzo zainteresowana.
W Ich imieniu z góry DZIĘKI!
Co do papierów Tetenala jeszcze nie było czasu się tym zająć - ostatnie 4-5 tygodni praca zawodowa zabiera mi praktycznie całość dostępnego czasu. :(
Co do wydruków na materiałach fotograficznych Epsona:
- jakość wydruków kolorowych bardzo dobra
- prędkości wydruku nie oceniam gdyż z założenia nie drukuję na szybkim drukowaniu a czas samego druku nie stanowi dla mnie problemu (dłużej trwa przygotowanie) Generalnie są opinie że jest dość wolna
- należy dość często drukować cokolwiek (raz w tygodniu to za mało) - ryzyko zaschnięcia tuszu na głowicy
- oryginalne wkłady Epsona dostarczone z drukarką nie są zbyt wydajne (po zaledwie kilkudziesięciu wydrukach, poziom niektórych tuszy jest już dość niski). Po pierwszych wydrukach wygląda to zastanawiająco (chyba że oryginalne tusze dostarczane z drukarką nie są pełne? Software Epsona jednak tego nie pokazuje :( )
- przy odwzorowywaniu skóry w cieniu lub szczególnie - niedoświetlonej - są widoczne poszczególne punkty. Rozwiązaniem jest skorzystanie z softu Epsona do korekty zdjęcia przed wydrukiem - jest tam opcja "Smooth skin" :-D (Można to samo uzyskać w samym PS ale nie miałem jeszcze okazji pokombinowania)
Oczywiście - mamy tu lekką utratę szczegółów - dla zdjęcia portretowego nie jest to wielkim problemem, niemniej jednak temat istnieje.
Po zastosowaniu wygładzania skóry- jakość dobra.
- z drukarką nie mamy profili kolorystycznych dla poszczególnych papierów (w sofcie wprowadzone są podstawowe profile dla grup papierów).
- do zdjęć CZ-B raczej się nie nadaje. O ile sama szarość jest dość neutralna, to jednak na powierzchni wydruku widać lekkie różowe przebarwienia gdy światło pada pod kątem.
- soft do obsługi drukarki jest prosty z intuicyjnym interface'm. Występują dwie wersje - uproszczona dla początkujących i zaawansowana pozwalająca na większą ingerencję w ustawienia obrazu.
- sam sterownik drukarki daje dość dużo możliwości ustawień, z których potem można korzystać drukując bezpośrednio z PS
Podsumowując
- zdjęcia kolorowe - super
- skóra i obszary niedoświetlone wymagają korekty przed wydrukiem (aby uniknąć)
- zdjęcia czarnobiałe - niespecjalnie
- oprogramowanie ok
- mozliwość drukowania z rolki
zastosowanie innych papierów - do przetestowania
pozdrawiam
Preskaler
09-12-2008, 14:50
Dzięki "kirkris"!
Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.
Ja mam IP4600 ostatnio drukowalem na papierze EPSONA błyszczącym. Czy mozna gdzies pobrać profile papierów epsona?
Dzięki "kirkris"!
Szkloda, że B&W nie wychodzą dobrze. Ciekaw jestem jak by wyszło porównanie tego "Epsona" z C Pixma 4600 oczywiście cz-b.
Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.
Preskaler
10-12-2008, 12:37
Przy "Epson" R2880 płaci się za format A3, który jak dla mnie jest mało użyteczny ale Pixma 4600 też ma dwa tusze czarne więc powinno być dobrze. Przymierzałem się do jej kupna ale teraz mocno się zastanawiam. Poza tym kłopot jest w nabyciu do niej tuszów.
Co do cz-b podejrzewam że rozwiązaniem jest Epson R2880 - tam są 3 tusze czarne do fotografii co pozwala na uniknięcie tworzenia szarości z całej palety kolorów i tych zabarwień na wydruku.
Kupując drukarkę zastanawiałem się nad tym wyborem ale kwestia ceny przeważyła.
Witam!
Nabyłem Epsona 4880 i mam nast. problemy:
1.Ile atramentu idzie w "kosz" podczas konwersji Blak Photo/Black Matt? Jakis sposób na oszczędzenie atramentu?
2.Czy mozna drukowac na papierze matowym atramentem photo black? Jaki efekt?
3.Czy można drukować papierze błyszczącym atramentem matt? Jaki efekt?
4.Nigdy nie wykonywalem konwersjii atramentów Black Photo/Matt.
a.Po co sa puste pojemniki (3 dodatkowe na kolory Cyan, V.Magneta,Yelow), uzywane podczas zamiany czarnych atramentów?
b.czy podczas konwersji photo/matt zyżywane są kolorowe w/w atrameny? Czy na czas konwersji drukarka wtłacza w/w kolor. atram. do pustych pojemników i potem z nich z powrotem napełnia głowicę?
gkmrtoip
22-12-2008, 00:25
Witam!
1.Ile atramentu idzie w "kosz" podczas konwersji Blak Photo/Black Matt? Jakis sposób na oszczędzenie atramentu?
4b.czy podczas konwersji photo/matt zyżywane są kolorowe w/w atrameny? Czy na czas konwersji drukarka wtłacza w/w kolor. atram. do pustych pojemników i potem z nich z powrotem napełnia głowicę?
ad 1. ok 10%
ad 4b. tak kolorowe atramenty także idą w kanał.
z tego co się orientuję to większość tych drukarek jest użytkowana w parach, jedna do koloru i druga do CZ/B, po prostu szkoda atramentu.
ad 1. ok 10%
ad 4b. tak kolorowe atramenty także idą w kanał.
z tego co się orientuję to większość tych drukarek jest użytkowana w parach, jedna do koloru i druga do CZ/B, po prostu szkoda atramentu.
Jakies doswiadczenia black photo/matt z papierami matt/glossy?
gkmrtoip
22-12-2008, 00:39
musiałbym się zapytać znajomego czy mieszał tusze z papierem, ale wątpię aby tak robił.
Dzięki "shaqi"! Zaraz spróbuję.
i co pomogło? :rolleyes:
Preskaler
24-12-2008, 02:11
Nie! Nie pomogło bo... nie wiem jak to zrobić. Jestem zacofańcem informatycznym i nie wiem gdzie mam szukać tych sterowników ani w jaki sposób je zmienić.:oops:
Witam wszystkich piszących w tym wątku!
Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Jako że photolab w moim mieście nie spełnia moich wymagań (tzn. chcę mieć kontrolę nad wydrukiem od początku do końca, i chcę by wydrukowane zdjęcie wyglądało dokładnie tak jak na ekranie monitora) postanowiłem zakupić drukarkę. Interesuje mnie jak najlepsza jakość wydruku więc myślałem nad Epson Stylus Photo R2880. Zdjęcia które chcę drukować to w większości zdjęcia 8x10 (20x25 cm) pochodzące ze skanów slajdów 35 mm. (Jestem fanem filmów i mam takich slajdów ponad 200, a skanów ponad 400).
Bardzo proszę o poradę, czy ta drukarka spełni pokładane w niej nadzieje? No i pytanie laika: czy papier do takiej drukarki jest na "spodniej" stronie całkowicie czysty? Bo jak byłem w photolabie i mi robili odbitki ze slajdów to na spodzie miałem nazwę papieru np. Fuji. Zależy mi by tego uniknąć.
Czekam na opinie i z góry dziekuję;)
Witam wszystkich piszących w tym wątku!
Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Jako że photolab w moim mieście nie spełnia moich wymagań (tzn. chcę mieć kontrolę nad wydrukiem od początku do końca, i chcę by wydrukowane zdjęcie wyglądało dokładnie tak jak na ekranie monitora) postanowiłem zakupić drukarkę. Interesuje mnie jak najlepsza jakość wydruku więc myślałem nad Epson Stylus Photo R2880. Zdjęcia które chcę drukować to w większości zdjęcia 8x10 (20x25 cm) pochodzące ze skanów slajdów 35 mm. (Jestem fanem filmów i mam takich slajdów ponad 200, a skanów ponad 400).
Bardzo proszę o poradę, czy ta drukarka spełni pokładane w niej nadzieje? No i pytanie laika: czy papier do takiej drukarki jest na "spodniej" stronie całkowicie czysty? Bo jak byłem w photolabie i mi robili odbitki ze slajdów to na spodzie miałem nazwę papieru np. Fuji. Zależy mi by tego uniknąć.
Czekam na opinie i z góry dziekuję;)
Zależy jaki papier - epsona oryginalny jest podpisany, drukarka jest jak najbardziej ok, pytanie: na czym skanowane masz te slajdy? na przyzwoitym skanerze czy na czymś domowym?
Nie no skaner to epson perfection V700 więc jakość miodzio:-) A czy inne papiery tez są podpisywane?
Nie no skaner to epson perfection V700 więc jakość miodzio:-) A czy inne papiery tez są podpisywane?
pewnie zależy od producenta - kupiłem kiedyś jakieś niby super hiper 20x30 dedykowane do atramentówek foto itp. ale w porównaniu z oryginalnym epsonem to było badziewie..
co do papierów które są polecane to zajrzyj tutaj: http://www.czarno-biale.pl/sklep/index.php?cPath=79&osCsid=fe09e78ecb1996abec03adaa26c782f7 - wyniki wydruków na tych papierach powinny cię usatysfakcjonować
Dzieki za linka! Czyli mam rozumieć by mieć zdjęcie 8x10 to takiego papieru także muszę szukać?
Teraz tylko muszę sprawdzić czy np taki papier ma podpis na odwrocie:http://www.difox.com/main/pl/shops/canon-produktecenter/drucker-fax/zubehoer-drucker/druckerpapier/druckerpapier-inkjet/120463/-/Article.html?&bigimg=1
Bardzo proszę także innych forumowiczów o opinie.
Dzieki za linka! Czyli mam rozumieć by mieć zdjęcie 8x10 to takiego papieru także muszę szukać?
Teraz tylko muszę sprawdzić czy np taki papier ma podpis na odwrocie:http://www.difox.com/main/pl/shops/c...html?&bigimg=1
Osobiscie nie widzialem papieru 20*25, musisz kupic A4 i potem docinac na gilonynie. Papiery Canon, Epson i HP chyba wszystkie sa z tylu podpisane. Do tego epsona o ktorym mowisz o polecam papiery epsona i tenetala, ba uzywam z dobrym skutkiem. Sa tez inne dobre jak PermaJet, Ilford ... o tych z najwyzszej polki nie wspominam, bo jak bedziesz ich potrzebowal to bedziesz o tym wiedzial ;-)
No to mnie trochę zdołowaliście z tymi papierami...bo zależy mi na papierach nie podpisanych. A ten tenetal ma podpis na odwrocie?
A ten tenetal ma podpis na odwrocie?
nie, nie ma. Przynajmniej ja nie spotkalem.
Ok, a jeszcze spytam: jak z jakością zdjęć z takiej drukarki? Bo kosztuje ona niemało więc i zdjecia powinny być ekstra ale jak jest w praktyce? Widział ktoś wydruki- zdjęcia z takich droższych drukarek? Jakość taka jak z photolabu?
Ok, a jeszcze spytam: jak z jakością zdjęć z takiej drukarki? Bo kosztuje ona niemało więc i zdjecia powinny być ekstra ale jak jest w praktyce? Widział ktoś wydruki- zdjęcia z takich droższych drukarek? Jakość taka jak z photolabu?
co najmniej porównywalna - to znaczy u mnie jest taka jak z najlepszych kieleckich labów (a naprawdę dobre są 2 lub 3).. jakość z takiej drukarki jest wypadkową 4 czynników:
1. sama drukarka - czyli kalibracja itp.
2. Tusze jakich używamy - czyli jak kupimy taką drukarkę to tusze też powinniśmy mieś przyzwoite - najlepiej orginalne a nie jakieś tanie gówno
3. Jakość papieru - jw.
4. Jakość pliku który drukujemy
I jak powyższe będzie ok to wydruki też będą dobre..
Jakość taka jak z photolabu?
Jak sie przyłożysz, to lepsza ....
kurczakk
29-12-2008, 23:19
Witam po raz pierwszy...
Czytam i czytam i sam już nie wiem jaką drukarkę wybrać do amatorskiego drukowania?! (tak do 1000zł) Może Canon ix4000. Jak się ma stosunek jakości do jej ceny? A może coś z EPSONA? Pomocy...
Ja kupilem ostatnio MP540 Canona za ok. 270zl (zalezalo mi na skanerze, nie zalezalo na duplexie, ktory ma iP4600) i jestem bardzo zadowolony.
Jak ktoś ma wątpliwości to zapraszamy na http://www.swiatobrazu.pl/pojedynek_gigantow_canon_epson_hp.html :)
Jak ktoś ma wątpliwości to zapraszamy na http://www.swiatobrazu.pl/pojedynek_gigantow_canon_epson_hp.html :)
Oo..to może być ciekawe. Niestety w teście nie ma modelu którym jestem zainteresowany- Epson Stylus Photo R2880 (niższa klasa) ale i tak czekam z niecierpliwością. Na razie zakup odłożyłem na okolice lutego więc może drukareczka troszkę stanieje.
kurczakk
30-12-2008, 20:38
I TAK... Zastanawiam się nad:
1.Canon iP4500(ze względu na tusze-zamienniki)
2.Epson Stylus Photo RX585 (dodatkowo skaner)
3.Epson Stylus Photo R800 (Ewentualnie, za max co chcę wydać-czy warta 1050zł?)
Może macie jeszcze jakieś inne propozycje do 1000 (+100zł) ?????
Troche postow wczesniej byla mowa o programie Canon Easy-PhotoPrint. Programik jest bardzo fajny i prosty w obsludze. Czesto z niego korzystam jak potrzebuje na szybko wydrukowac zdjecia.
Cala obsluga polega w zasadzie na wyborze:
1. zdjecia
2. formatu papieru
3. rodzaju papieru
4. formy rozmieszczenia zdjec na papierze
Sa tez dodatkowe (podstawowe) opcje edycji zdjec, ale z nich ja osobiscie nie korzystam. Po wyborze tych 4 parametrow pozostaje juz tylko przycisk drukuj.
Z poziomu programu nie ma w ogole dostepu do ustawien sterownika drukarki! A sterownik (a w zasadzie drukarki serii PIXMA) pozwalaja na wydruk bez obramowania. Przy opcji tej nalezy ustawic szerokosc rozszerzenia zdjecia, aby uniknac przypadkowego "swiecenia" papieru. Dlatego tez przy wyborze druku na calej stronie (bez obramowania) w programie Easy-PhotoPrint program korzysta ze swoich domyslnych ustawien - rozszerza i przycina czesc zdjecia.
Rozwiazanie tego "problemu"? Sa w zasadzie 3:
1. Dodac obryske do zdjecia w jakims programie graficznym
2. Zmienic domyslne rozszerzenie programu Easy-PhotoPrint (Plik -> Preferencje). Mozna nawet ustawic na "Brak".
3. Zmienic program do wydrukow zdjec ;)
Oo..to może być ciekawe. Niestety w teście nie ma modelu którym jestem zainteresowany- Epson Stylus Photo R2880 (niższa klasa) ale i tak czekam z niecierpliwością. Na razie zakup odłożyłem na okolice lutego więc może drukareczka troszkę stanieje.
R2880 pracuje na tym samym zestawie kolorantów co 11880, więc jakość tych drukarek powinna być identyczna, a nawet z R2880 powinno się dać wycisnąć odrobinkę wyższą rozdzielczość (fakt bez większego znaczenia). Choć wynikami podobnych testów za bardzo bym się nie podniecał: raz - że są ustawiane i przeprowadzane niefachowo, dwa - że tak czy owak współczesne urządzenia tej klasy powalają jakością uzyskiwanych odbitek, czy będzie to Epson, HP czy Canon.
Witam. Chciałbym zakupić urządzenie wielofunkcyjne tj. drukarka (A4), skaner, kserowanie. I chciałbym używać tuszy regenerujących wystawianych na allegro, ponieważ tusze b. szybko sie zużywają i są dosyć drogie a ich kupowanie jest uciążliwe. Posiadam Epsona Color Stylus 680 - leciwa drukarka i mało kto ma jeszcze do niej tusze, poza tym chyba wyjątkowo szybko zabiera mi tusz. Jestem lekko uczulony na Epsona, więc nie brałbym tej firmy pod uwagę.
Zależy mi na oszczędności w tuszach i dobrej, aczkolwiek nie jakieś wypasionej jakości w drukowanych zdjęciach. Co byście polecili, jaką markę?
Polecam Canona :twisted:
A może coś więcej na ten temat?
Ktoś używał zestawów regeneracyjnych z allegro? Coś na ten temat wiadomo
Renia239
09-01-2009, 23:23
A może coś więcej na ten temat?
Ktoś używał zestawów regeneracyjnych z allegro? Coś na ten temat wiadomo
Chętnie się podepnę pod to pytanie, jak by ktoś z userów IP 4500 mógł coś polecić z zamienników atramentu i ewntualne jakieś propozycje papieru.
kuzyn ma drukarke 4300, bardzo fajna - ostatnio na allegro kupiłem papier z hurtowni, dałem cos koło 15zł za 50arkuszy - dla nas rewelacja, nic wiecej nie potrzeba, zero róznicy w srosunku do papierów HP czy podobnych z marketów a róznica około 3-4 razy w cenie.
Ja mam jednak pytanko - jaka drukarkę kupić - teraz nie ma juz nowego, mojego dotychczasowego faworyta czyli 4500. Czy w zwiazku z tym brać 4600?
Jak wyglada sprawa zamienników czy też systemów napełniania ciągłego czy jak ten system fachowo się nazywa.
Podpowiedzcie jeszcze czy są jakies fajne gilotynki które pozwoliłby idealnie równiutko ciąć a4 do formatu prawie 10x15? Bo taka tradycyjną gilotynką to średnio mi powtarzalność wychodzi, a nie chciałbym mieć kazdego zdjecia róznej wielkosci i do tego krzywo jeszcze
A więc znalazlem recenzje Epson Stylus Photo R2880. Możecie zobaczyc ja tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=NBoPWV7X5_U
Niestety cena drukarki w kryzysie podskoczyła :( No i myslałem jeszcz nad takim ustrojstwem do drukarki:
http://cgi.ebay.de/H0y9-CISS-for-Epson-Stylus-Photo-R2880-Ink-printer-dye_W0QQitemZ270318714851QQcmdZViewItemQQptZBI_Ton er?hash=item270318714851&_trksid=p3286.m63.l1177
Używał tego ktoś? Opłaca się?
ErnestPierwszy
26-01-2009, 22:28
Chciałbym kupić drukarkę A3 i rozważam model Epson R1900, bo ma możliwość druku z rolki.
Ma ktoś z was taki sprzęt? Jaką trwałość mają wydruki, od czego to zależy?
Wydruki dla mnie i klientów.
Chciałbym kupić drukarkę A3 i rozważam model Epson R1900, bo ma możliwość druku z rolki.
Ma ktoś z was taki sprzęt? Jaką trwałość mają wydruki, od czego to zależy?
Wydruki dla mnie i klientów.
R1900 to bardzo dobra drukarka do zdjęć kolorowych. Dzięki poszerzonemu zestawowi kolorantów ma spory gamut - potrafi zatem zreprodukować bardzo żywe, mocno nasycone kolory.
Zaletą tej drukarki jest dodatkowa kasetka z lakierem, który jest natryskiwany na nadruk podczas drukowania zdjęć na papierze błyszczącym, dzięki czemu uzyskuje się najlepszy połysk dla drukarek tego typu.
Atramenty tej drukarki są typu pigmentowego - w odróżnieniu od atramentów barwnikowych oznacza to, że tusze nie są roztworem farby, a zawiesiną cząsteczek pigmentu - w połączeniu z odpowiednim papierem gwarantuje to wysoką trwałość wydruku, porównywalną bądź lepszą od powiększeń na papierze fotograficznym.
Wadą jest mała pojemność kasetek z tuszem, co przekłada się na spory koszt wydruku - możliwość założenia rolki z papierem w tej drukarce zakrawa nieco na ironię. Nie jest ona również najlepszym rozwiązaniem do druku zdjęć czarno-białych i subtelnych pastelowych, obfitujących w niuanse w jasnych partiach - tu lepiej sprawdza się R2400/2880 z atramentami K3 (standardowe koloranty CMYK uzupełnione o rozbielony C i M, oraz mocniej i słabiej rozbielone K).
ErnestPierwszy
27-01-2009, 16:17
Dzięki za odpowiedź. Nie szukam megawypasionej drukarki, tylko porządnego wydruku za rozsądne pieniądze:) Ten Epson R1900 wydaje się w sumie OK. A może coś od Canona?
PS
Supersprzęt do superwydruków już wybrałem tylko nie mam pomieszczenia gdzie go postawić. Jak znajdę jakieś przytulne pomieszcznie na małe studio to od razu zakupię iPF5100:)
Epsony od R800 wzwyż są drukarkami o sakramencko wysokiej jakości wydruków - droższe urządzenia oferują już praktycznie tylko wyższą wydajność, większy format i niższy koszt wydruków.
Epson R1900 zasadniczo nie ma bezpośredniego odpowiednika u konkurencji. Canon Pro9000 jest raczej konkurentem modelu Epson 1400, natomiast Pro9500 to bardziej odpowiednik R2400/2880, podobnie jak HP B8850/B9180.
Jako alternatywę na poziomie cenowym Epsonki mogę zaproponować HP8850 - ma tusze o 2x większej pojemności i lepiej się nadaje do wydruków czarno-białych.
a czym taka drukarka r800 bedzie się róznic od r285? nie pytam tutaj o dane tabelkowe ale praktyczne aspekty dla amatora foto?
Pierwsza rzecz to R800 jest drukarką z tuszami pigmentowymi, a R285 - barwnikowymi. Różnica jest taka, że tusze barwnikowe to roztwór barwnika, zaś pigmentowe to zawiesina koloidalna drobinek pigmentu. Obecnie w najlepszych drukarkach stosuje się przeważnie tusze pigmentowe z uwagi na większą trwałość wydruków.
Druga sprawa to nieco inny zestaw kolorantów - R285 posiada C/M/Y/K/lc/lm, zaś R800 to C/M/Y/K/Red/Blue +lakier - dzięki temu nieco uzyskuje nieco żywsze barwy (ma trochę większy gamut)
a jak wyglada sprawa dostępności systemów zasilania stałego?
na allegro coś nie widac, nie mniej jednak na ebayu juz jest tego w brud,
jak myslicie warto dołożyć ok 800zl do takiej drukarki?
a jak wyglada sprawa dostępności systemów zasilania stałego?
na allegro coś nie widac, nie mniej jednak na ebayu juz jest tego w brud,
jak myslicie warto dołożyć ok 800zl do takiej drukarki?
Do Epsonów raczej nie ma problemów z dostępnością CIS-ów. Warto się nad tym zastanowić, o ile drukuje się naprawdę dużo zdjęć.
ok, zakładamy, że zdecydowałem się na r285 - jakiego cissa wybrac? jakie tusze? czym tu się kierować aby uzyskac niebanlną jakość zdjęć a przy tym nie pójść z torbami.
Jakies wskazówki?
michal.s
29-01-2009, 01:51
Dobre tusze do cissa to Lyson, poczytaj kilka stron do tyłu.
dzięki, poczytałem właśnie nie mniej jednak nie wiem jaki tusz powinienem wybrać - jedni twierdza ze barwnikowy, inni ze pigmentowy - jak to jest? niby czytałem ze powinien byc taki jak wybrał producent bo sa jakies drobne roznice techniczne po stronie głowicy i drukarka dedykowana jednemu typowi tuszy moze swirowac na innym tuszu.
Jak to jest?
A teraz pytanie z drugiej beczki co lepsze lyson czy ocp? Zasilanie stałe z inks czy agawy czy moze jeszcze cos z allegro? wtedy cena 200zl niższa?
Macie jakieś doświadczenie, porownanie? Dziękuję
dzięki, poczytałem właśnie nie mniej jednak nie wiem jaki tusz powinienem wybrać - jedni twierdza ze barwnikowy, inni ze pigmentowy - jak to jest? niby czytałem ze powinien byc taki jak wybrał producent bo sa jakies drobne roznice techniczne po stronie głowicy i drukarka dedykowana jednemu typowi tuszy moze swirowac na innym tuszu.
Jak to jest?
A teraz pytanie z drugiej beczki co lepsze lyson czy ocp? Zasilanie stałe z inks czy agawy czy moze jeszcze cos z allegro? wtedy cena 200zl niższa?
Macie jakieś doświadczenie, porownanie? Dziękuję
Ciężko będzie znaleźć szaleńca, który pomontował sobie kolejno trzy różne systemy CIS i zalewał je potem co raz to innym świństwem. Kup jak najlepsze a na atramentach raczej nie staraj się oszczędzać - moje eksperymenty z kasetami samoresetującymi i najtańszym atramentem zakończyły się klęską - był to jakiś niesamowity syf, który wogóle nie chciał schnąć (nie mówiąc o odjechanych kolorach).
no to pojde w strone tego co maja w inks.pl maja dobre tusze to moze tez i cena zestawu nie wynika z wysokiej marzy a raczej z wyzszej jakosci zestawu niz to co jest na allegro
czytałem ze powinien byc taki jak wybrał producent bo sa jakies drobne roznice techniczne po stronie głowicy i drukarka dedykowana jednemu typowi tuszy moze swirowac na innym tuszu.
Jak to jest?
A teraz pytanie z drugiej beczki co lepsze lyson czy ocp? Zasilanie stałe z inks czy agawy czy moze jeszcze cos z allegro?
Do Epsonów barwnikowych można lać pigment. Nic się specjalnie nie dzieje, nawet w tanich drukarkach. Trzeba pamiętać jednak że atrament pigmentowy to koloid. Jak stałe cząstki zaschną w głowicy, to kaplica. To jest typ atramentów który źle znosi przestoje, trzeba drukować.
Układy zasilania stałego dystrybuowane przez inks.pl są dobrej jakości. Instaluję takie od lat, nie ma problemu.
Atrament trzeba wybrać raz, dobry, i się jego trzymać. Mieszanie to proszenie się o kłopoty. Resztki poprzedniego mogą zareagować z nowym. Tanie atramenty nie nadają się do niczego. Jednym z najlepszych jest Lyson. Efekt jest tak samo dobry, a może i lepszy niż oryginalne Epson K3. Drukarkę trzeba tylko indywidualnie oprofilować.
czyli co, brac r285, do niej zestaw z inksa i który tusz? bo do konca nie jestem przekonany barwnikowy czy pigmentowy, boję się ze może się okazać ze nie będę drukował duzo i co wtedy?
napisałes ze nie moze zaschnąć - jaki czas jest potrzebny? drukowanie co dziennie czy co godzine czy moze sesja raz w tygodniu wystarczy?
czyli co, brac r285, do niej zestaw z inksa i który tusz? bo do konca nie jestem przekonany barwnikowy czy pigmentowy, boję się ze może się okazać ze nie będę drukował duzo i co wtedy?
napisałes ze nie moze zaschnąć - jaki czas jest potrzebny? drukowanie co dziennie czy co godzine czy moze sesja raz w tygodniu wystarczy?
Mam złe doświadczenia z R285. Mała głowica, często przysycha. Trzema marnować materiał na czyszczenie, a i tak nie jest zawsze idealnie drożna. Skutkuje to prążkami na wydruku nawet jeśli program do czyszczenia pokazuje że jest ok. Znacznie lepiej zachowują się większe oraz, nomen-omen, starsze drukarki o mniejszej rozdzielczości. Większa średnica otworów w głowicy to mniejsza wrażliwość na zasychanie. Wydruk na potrzeby foto nieodróżnialny, a bardziej "gładki".
Pigment zasycha jak drukarka stoi dłużej niż tydzień, dwa. Trzeba wówczas kilka razy uruchamiać procedurę czyszczenia. Jeśli stoi długo, czasem trzeba używać płynu do udrażniania, bo potrafi zaschnąć mocno.
u mnie w gre wchodzi tylko nowy sprzęt, czyli co r800? jednak tu już jest duży przeskok w kasie
u mnie w gre wchodzi tylko nowy sprzęt, czyli co r800? jednak tu już jest duży przeskok w kasie
Znacznie lepsza. Przede wszystkim głowica wykonana tak na w R2400, z czujnikiem optycznym tego co wypluwa, a mechanicznie to całkiem inna para kaloszy.
niby drukarka to zakup na lata, ale powiem ze wbiłeś mi ostrego ćwieka teraz 280 a 1200-1500 to kosmiczna różnica, czy to się da zuważyć na wydrukach i "używalności" tego zestawu?
niby drukarka to zakup na lata, ale powiem ze wbiłeś mi ostrego ćwieka teraz 280 a 1200-1500 to kosmiczna różnica, czy to się da zuważyć na wydrukach i "używalności" tego zestawu?
Różnica jest. Załóżmy kilka tygodniu postoju drukarki + CFS. Chcemy wydrukować trochę fotek z wakacji:
1. R285
Podchodzimy do drukarki, puszczamy test głowicy, są paski, czyszczenie, są paski, drukujemy mimo to, ale są paski, robimy czyszczenie 5x, wsiorbało pół szklanki atramentu, ale nic, nie ma pasków, drukujemy, cholera i tak są paski.
2. R800
Podchodzimy do drukarki, puszczamy test głowicy, są paski, czyszczenie automatyczne z kontrolą, nie ma pasków, drukujemy.