Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Praca z filtrem polaryzacyjnym

elvis700
19-02-2007, 19:26
Witam

1. Mam pytanko odnośnie właściwości filtra polaryzacyjnego już w samym użytkowaniu.
Fotografuje Np. dwa budynki obok siebie, najpierw prawy budynek a następnie lewy czy używając polarki trzeba ustawić pod każdą scenę polarkę czy wystarczy raz ustawić i pstrykać w podobnych warunkach., Np. na podstawie dwóch budynków obok siebie.

2. Czy po obróceniu aparatu np. do portretu też trzeba zmienić ustawienie filtra by było podobne do poziomego ujęcia.

3. Jeżeli używamy osłony przeciwsłonecznej to jak obracać polarką skoro nie ma do niej praktycznie dostępu. Może jest tak że nie jest potrzebna osłona przeciwsłoneczna gdy mamy nałożony filtr polaryzacyjny.

Wydaje mi się że każda zmiana ustawienia sceny prowadzi do korekty ustawienia polarki, nie jestem pewien czy tak jest właśnie dlatego pytam.

Pozdr

Tomasz1972
19-02-2007, 19:32
1. Trzeba przestawic
2. tak
3. palcem lub zdjac osłonę

Dobrze Ci sie wydaje:)

Vitez
19-02-2007, 23:28
Zaloze sie ze nastepne pytanie bedzie "mierzyc swiatlo przed czy po zalozeniu polara bo sciemnia" ;)

elvis700
20-02-2007, 07:58
he he no nie do końca vitez, chodzi o wygode pstrykania bo jadnak każde ujecie to dodatkowo krecenie pierścieniem polaryzacji, a nie zawsze jest na to czas.
:)

Vitez
20-02-2007, 10:31
bo jadnak każde ujecie to dodatkowo krecenie pierścieniem polaryzacji, a nie zawsze jest na to czas.
:)

Wtedy musisz zdecydowac z polarem czy bez. Polar rzadko jest uzyteczny w ekspresowej reporterce, a raczej w przemyslanych kadrach, na ktore jest czas dostosowac sobie swiatlo, kadr, parametry, polara. Jesli nie masz czasu na robienie zdjec z polarem to go po prostu nie zakladaj.

Saurus
04-03-2007, 23:10
A propos filtrów: może nie w tym temacie dokładnie, ale nie chcę nowego wątku zakładać - o ile trzeba wydłużyć ekspozycję przy użyciu polara? Ma to bardzo mocny wpływ na jej wydłużenie? Mam nadzieję że autor wątku się nie obrazi ;)

Edit: nie zauważyłem tego wątku - dzięki za dobre przeniesienie posta.

Pirx
04-03-2007, 23:17
Od 1 do 2 EV