Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : piski w nowym 17-40L normalne czy nie?

Carver
19-02-2007, 03:57
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się niniejszym przywitać :) .
Kupiłem kilka dni temu 17-40L (nowy) - na początku euforia i testowanie szkła. Zdjęcia płotów, siatek, drzew pod słońce itp. Wszystko było ok pierwszego dnia. Na drugi dzień test ręcznego doostrzania pierścieniem - czytaj "zabawa". I tutaj pojawił się hmm... problem? Obiektyw po tych "zabawach" zaczął wydawać dziwne, metaliczne piski w trakcie pracy autofocusa - w zasadzie słyszalne w momencie "przejazdu" od bliskiego obiektu na daleki i odwrotnie. Przy małych różnicach odległości obiektów efektu nie ma. Dźwięk przypomina wzajemne tarcie metalowych pierścieni "bez smarowania" :). Jest on krótki, metaliczny o wysokiej częstotliwości i słyszalny. Czasami, gdy ustawię w pewnej pozycji pierścień dźwięk znika. Jednak wystarczy lekko przekręcić i pojawia się znowu. Dodam, że ostrzy w punkt pewnie i celnie. Do jakości optycznej też nie mogę się przyczepić. Generalnie ok, gdyby... nie te denerwujące piski. Czy ktoś się spotkał z czymś takim w 17-40? Czy przejmować się tym? Może się "wyrobi"? Co o tym myślicie? A może to normalne? Czy u kogoś jest może podobnie?
Dzisiaj w południe "wybywam" na 2 tyg. i jeżeli mogę prosić kogoś o słowo na ten temat do tego czasu, to byłbym bardzo zobowiązany.

Kolekcjoner
19-02-2007, 06:05
Jeśli jest mocno słyszalny to raczej nie jest to normalne. Lekkie popiskiwania czasami słychać (akurat mam na myśli 70-200) ale jest to praktycznie pomijalne.
Może się dociera :mrgreen:.
A nie masz możliwości gdzies porównać. W jakimś sklepie na przykład?

Rpoto
19-02-2007, 09:10
Miałem podobną sytuację z 100-400.
Powiem tak.
Jedź i rób zdjęcia. To da sie usunąć, ale na Żytniej. Trochę to trwa.
Wymieniają cały mechanizm AF.
Ważne, aby zdążyć przed upływem gwarancji.
Chyba, że wymienisz w sklepie na inny.

swnw
19-02-2007, 09:28
Mój pracuje prawie bezgłośnie. Przed jego kupnem przeczytałem kilka recenzji, a w nich opisy zaskoczenia tych co kupili - bo działał tak cicho, że myślel,i iż nie działa!
Według mnie wymiana lub serwis.

Pozdrowienia, swnw.

Carver
19-02-2007, 10:20
Miałem podobną sytuację z 100-400.
Powiem tak.
Jedź i rób zdjęcia. To da sie usunąć, ale na Żytniej. Trochę to trwa.
Wymieniają cały mechanizm AF.
Ważne, aby zdążyć przed upływem gwarancji.
Chyba, że wymienisz w sklepie na inny.

Wymiana raczej nie wchodzi w rachubę :(. Sklep internetowy, a ja dzisiaj lecę do Indii (dlatego właśnie ten zakup + fotobank, cf, akku itp.). Obawiam się trochę Żytniej - sporo tutaj przeczytałem na ich temat tj. braku kompetencji. Rozkręcą go i straci swoje zalety (ostrość, celność i szczelność :)). W dodatku dostanę garstkę śrubek :D. Dźwięk jest słyszalny w ciszy ale przez to, że są to wysokie tony - irytujący. Mam trochę doła... nastawiłem się na pstrykanie przyzwoitym szerokim a tu takie coś. Wiecie, takie poczucie zawodu. Coś na zasadzie - kupujesz S Mercedesa i hamulec mu piszczy przy wciskaniu. I niby śmiga, wszystko spoko ale ten niesmak niestety pozostaje. Po cichu liczę na to, że jak dostanie temperatury (tam jest upał) to się wyrobi :D

deejay24h
28-02-2007, 14:28
BTW w s-clas hamulec faktycznie piszczy;p

Kubek
28-02-2007, 16:21
Zdarzają się piszczące egzemplarze
http://canon-board.info/showthread.php?p=217220#post217220
ale skoro słychać go tylko w całkowitej ciszy otoczenia,
to daj mu spokój i rób zdjęcia! :-)
W całkowitej ciszy raczej nie przyjdzie Ci focić zbyt często... ;-)

meian
28-02-2007, 19:04
witam,

przed rokiem kupiłem 17stkę i faktycznie miała podobne objawy do tych co opisujesz ... z ciekawości udałem się do sklepu w którym ją kupiłem aby porównać ją z innymi egzemplarzami - w rezultacie wymieniłem na szt. nie "piszcząca" ;)

Skipper
28-02-2007, 19:56
stary wyluzuj... moja tez piszczy a dzis wydałem furmanke pieniedzy na nowy obiektyw w ktory IS chodzi jak traktor i tak samo chodził w pozostałych 5 obiektywach ze sklepu :D

Kolekcjoner
28-02-2007, 22:41
stary wyluzuj... moja tez piszczy a dzis wydałem furmanke pieniedzy na nowy obiektyw w ktory IS chodzi jak traktor i tak samo chodził w pozostałych 5 obiektywach ze sklepu :D

Na jaki?

Skipper
28-02-2007, 22:50
Na jaki?

70-200 f4 Is

Kolekcjoner
28-02-2007, 23:39
70-200 f4 Is

Myślałem że może ten 100-400 ale to też fajne :). Ciekawe jak z tą ostrością. W testach wychodzi że killer ;):), a jak jest na prawdę?

Skipper
01-03-2007, 10:01
Myślałem że może ten 100-400 ale to też fajne :). Ciekawe jak z tą ostrością. W testach wychodzi że killer ;):), a jak jest na prawdę?

a 100-400 też przyjdzie czas :) choc jeszcze nie wiem bo moze kupie zamiast tego stałke 300mm i tc 1.4 a może jakies 400mm, ale nie ma co gdybac bedzie kasa to sie okaze. Natomiast jesli o parametry chodzi to z lampą wygląda to rewelacyjnie po prostu ale na zewnątrz ciezko powiedziec bonie ma warunków leje i wieje to sie nie chce z domu wychodzic cokowliek robic. pierwsze wrazenie to mały jakis taki dziwnie wygląda przy 30D z gripem... :D jak to snow powiedział ...
mozna sie nabiawic "kompleksu małej eLki" :lol::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

lucas39
01-03-2007, 19:31
w Indiach jak trafisz na duza wilgoc to i tak nie popstrykasz bo nie wiem czemu ale spust zachodzi chyba wilgocia i niechce dzialac jak nalezy ( sprawdzone na roznych aparatach) nie mowie ze to regula ale niestety sie trafia