PDA

Zobacz pełną wersję : D30 jest The Best!

Robert Falco
02-02-2005, 21:19
Chciałem tylko stwierdzić, żę Canon D30 to najlepszy aparat na świecie.
A dlaczego... bo go mam, bo robi zdjęcia, wygląda super, w dotyku normalnie orgazm.

A tak poważniej to chciałem się podzielić wrażeniami po zakupie DSLR:
(kiedyś miałem Zenitha, potem kamerę, od pół roku kompakta A60, no i od 2 m-cy D30)

1. Wykonanie - naprawdę porządne, mile mnie zaskoczyło.
2. Czarny kolor - dla mnie ważne, poprostu lubię
3. Wizjer - tego mi bardzo brakowało, nie ma porównania z małym ekranikiem.
3a. Tyle się naczytałem o ciemnym wizjerze w DSLR, że aż byłem w szoku -
tam jednak wszystko widać
4. Regulacje - po A60 to naprawdę sama przyjemność, i te kółka świetna rzecz.
5. Instrukcja - długa to dobrze bo lubię jak urządzenie ma dużo funkcji
6. Robienie zdjęć - patrz punkty 1-5 i przede wszystkim:
7. Obiektywy - wymienne!

Wszystkim którzy się zastanawiają co kupić porządnego kompakta czy DSLR
mowię kupujcie lustrzankę!, z tym, że dotyczy to wyłącznie prawdziwych fanów fotografii,
inni mogę się srogo (czytaj drogo) zawieść . Sam dla siebie zostawiłem taniego kompakta A60 bo na imprezy jest nie zastąpiony.

I jeszcze przy okazji to Witam Wszystkim Serdecznie i dzięki za wszystkie wypociny jakie tutaj i na pl.rec.foto zamieszczacie, czytałem je czytałem aż w końcu kupiłem... najlepszy aparat na świecie :D )

Pozdrawiam Robert.

Czacha
02-02-2005, 22:45
czekamy na zdjecia :D

Jurek Plieth
02-02-2005, 22:53
Chciałem tylko stwierdzić, żę Canon D30 to najlepszy aparat na świecie...
Witam. Życzę wszystkim i samemu sobie takiego entuzjazmu jak u Ciebie :D

Vitez
03-02-2005, 01:23
Czytajac te wszystkie twoje punkty... to 10D jeszcze bardziej by ci sie spodobal a 20D to juz w ogole bajka.
Wiec... za te pieniadze ti o D30 rzeczywiscie moze byc najlepszy na swiecie... ale za niewiele drozej masz (uzywany 10D) jeszcze lepsiejszy na swiecie ;) , a jeszcze jeszcze lepsiejszy jeszcze poza zasiegiem finansowym, a jeszcze jeszcze jeszcze lepsiejszy (ot np 1D MkII) tym bardziej :roll: .

gietrzy
03-02-2005, 06:54
Czytajac te wszystkie twoje punkty... to 10D jeszcze bardziej by ci sie spodobal a 20D to juz w ogole bajka.
Wiec... za te pieniadze ti o D30 rzeczywiscie moze byc najlepszy na swiecie... ale za niewiele drozej masz (uzywany 10D) jeszcze lepsiejszy na swiecie ;) , a jeszcze jeszcze lepsiejszy jeszcze poza zasiegiem finansowym, a jeszcze jeszcze jeszcze lepsiejszy (ot np 1D MkII) tym bardziej :roll: .
Taaak, Jurek wiedział co życzy :twisted:

Robert Falco
03-02-2005, 14:08
Wiec... za te pieniadze ti o D30 rzeczywiscie moze byc najlepszy na swiecie... ale za niewiele drozej masz (uzywany 10D) jeszcze lepsiejszy na swiecie... .

...Niewielie?
D30 - 1800zł
18-55 - 350zł
70-210USM - 700zł
Licząc razem 2850 złotego, do tego dokupię 420EX i daje mi cenę używanego 10D (może lekko przekroczy). Czyli w moim wypadku cena body = akcesoriom, i to uważam za sensowne. Prosto mówiąc za 3500 robię zdjęcia i oto mi głównie chodziło. Dopiero z czasem, jak bardziej poznam swoje potrzeby wymienię na więcej pikseli albo 70-200/4. Poza tym żaden BF ani FF mi nie grozi , no i przy wymianie zawsze pnę się do góry :) , a tak miałbym 20D i co dalej...długo długo nic ...dopiero dalej jakieś tam 1D MkII :)

Dokładnie zdaję sobie sprawę z wad i zalet D30 w porównaniu do innych lepsiejszych (czytaj nowszych) aparatów ale naprawdę przesiadka z Zenitha a jeszcze bardziej z A60 jest tak ogromnym skokiem jakości obsługi, że róznice pomiedzy D30 a 20D wydają się znikome.

------------

muflon
03-02-2005, 14:24
(..)
Bardzo mądrze kombinujesz. Jedyna potencjalna dziura jest taka, że D30 możesz dostać lekko zjechane...

Vitez
03-02-2005, 15:31
...Niewielie?

Ano niewiele za wiele. Patrzac proporcjonalnie co za ile dostajesz.

Porownaj sobie roznice w cenie miedzy uzywanym 10D a 20D, a nastepnie roznice w cenie miedzy 20D a 1DMkII - prawda ze przy takim porownaniu roznica w cenie miedzy D30 a uzywanym 10D to niewiele? :twisted:
No i jeszcze D60 sie gdzies tam po drodze placze.... w podobnej cenie co D30 :roll: .

Shadow
03-02-2005, 18:38
Jak się człowiek cieszy to niech tak zostanie, a Wy mu już łyżkę dziegciu serwujecie :)

Robert Falco
03-02-2005, 23:01
Bardzo mądrze kombinujesz. Jedyna potencjalna dziura jest taka, że D30 możesz dostać lekko zjechane...
może ale nie musi, mój zadbany i z USA, chociaż jak go miał jakiś nawiedzony reporter...

prawda ze przy takim porownaniu roznica w cenie miedzy D30 a uzywanym 10D to niewiele? ...

A jak jeszcze do nich dokupić 1200/5.6 L USM to będą w tej samej cenie... :)

-------

A poza tym to D30 jest THE BEST :!: :)

------

Vitez
04-02-2005, 09:07
A poza tym to D30 jest THE BEST :!: :)

A nie bo 10D jest THE BEST ! *tup* :twisted: :mrgreen:

maxpp
09-02-2005, 17:51
i tup tup :lol:

Calliactis
24-02-2005, 17:06
Hmmm.. chyba mogę się dołączyć do tej dyskusji. Ja użytkuję D30 od samiuśkiego początku (cena w Polsce 11tyś zł zaraz jak ten aparat pojawił się w polsce). Moja D30 zrobiła już dłuuuugi przebieg, ma 3 migawkę, ponad 100 tyś fotek na koncie i powiem Wam, że w tym momencie wydaje mi się, że brakuje w tym aparacie następujaych rzeczy:

1) szybszego autofocusa (albo raczej - bardziej czułego)
2) 3MPixele to za mało jak na wydruki powyżej A3 :)... (chociaż.... ;-) )
3) większego wizjera (ale to tak samo wada 'wyższych' modeli)
4) czułości ISO 3200
5) tylko 3fps :cry:
6) podświetlanego LCD'ka

Ale z drugiej strony jakie ma przewagi względem np. 300D:

- współpraca z lampami studyjnymi (i wyższe napięcie spustu błysku - do 24V - ISO)
- lepsze rozmieszczenie przycisków i kółeczko z tyłu
- LCD w górnej części
- ładniejszy wyglad :-) ...
- współpraca z BG-ED3

Zatem - co moze się podobać w D30? Dużo! :) ... Ja mam w moim aparaciku jeszcze jeden 'bajerek' - ale to już moja prywatna rzecz - dziękują za to jedynie pewnej firmie z USA która robi matryce dla Sigmy :-)... - dlatego szybko na 10D lub 20D się nie przesiądę... :)

Ten aparacik mogę ze spokojnym sumienie polecić każdemu początkującemu - i tak jak ktoś wyżej napisał - jest naprawdę dobrą alternatywą dla innych cyfrówek (kompaktów).

Acha... zamieniłem 420EX na 550EX i musze przyznać, że jest jednak duża różnica w kulturze pracy, szybkości ładowania i oświetlenia AF... - na innym poście napiszę jak jednak dorobić sobie 'laserowe wspomaganie ostrości' :) ...
Pozdrawiam wszystkich i miłego focenia każdym cudem Canon'a! :)