Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić tło pod blue-boxa???
No przydałby się taki kawałek 3m. na 5m., ale kupować coś takiego jako tło fotograficzne to jest kuuupa kasy. Znowu te na Allegro to jest podły materiał- jedno kupiłem kiedyś i tanio znaczy kiepsko...
Innym rozwiązaniem jest kupienie podgumowanego, niebieskiego materiału uzywanego do produkcji okiennych rolet- wychodzi całkiem, całkiem.
Ma ktoś inny pomysł?
Tkanina nie może być podła- będa po niej deptać, będzie ją trzeba transportować i najlepiej żeby zachowywała gładkość i nie wymagała prasowania:mrgreen: przed każdym pstrykaniem.
Tomasz1972
17-02-2007, 09:20
Sorki za OT ale dlaczego to ma byc niebieskie ?
No bo to ma być BLUE - box :D Chociaż teraz w filmach używają tylko zielonych ... :D
Tomasz1972
17-02-2007, 11:13
No bo to ma być BLUE - box :D Chociaż teraz w filmach używają tylko zielonych ... :D
Zastanawiałeś się dlaczego ?
"Blue box" powstał praktycznie wraz z kinematografią , czyli dość dawno .
Niebieski dlatego że stosowano materiały monochromatyczne , które nie rejestrowały tego koloru ( tło zostało automatycznie wycięte ) i wystarczyło skleić dwa filmy jeden nagrany w "Blue boxie" i drugi w realu ( ten w realu na pan lub orto chromatycznym materiale ), a następnie skopiować na kolejną kliszę .
Obecnie jako "Blue box" ( nazwa została i jest myląca ) stosuje się barwy dopełniające do tego co chcemy wyciać.
Jeżeli przedmiotem zdjęcia jest np:
czerwony stosujemy tło niebieskozielone
zielony stosujemy tło purpurowe
niebieski stosujemy tło żółte
i oczywiście odwrotnie :)
Niestety czystych kolorów nie fotografujemy , jednak tło "blue boxa" musi być inne niż fotografowany obiekt .
Jeżeli będzie zgodne z nazwą to nie jesteśmy w stanie szybko odseparować od tła modelki z pięknymi niebieskimi oczami na dodatek w niebieskiej sukience oraz z niebieską kokardą na włosach :)
I ja z torbami pójdę... to ja już wolę wybić z głowy modelce niebieską kokardkę a oczy to nie problem, jak się uzywa Fluid mask.
Pytanie wciąż wisi w powietrzu.
Tomasz1972
17-02-2007, 16:29
6 XB0109K330 TKANINA DRELICH CPN 235G/M2 mb. 1 mb 7.15
http://www.polimex.net/pl_,oferta.php?m_id=58_63_368#1
granatowa... za ciemna...:-(
Sorki za OT ale dlaczego to ma byc niebieskie ?
Blue-box w Polszy a poprawniej w świecie 'blue-screen'. Blue-box to w slangu komputerowym urządzenie do darmowego korzystania z połączeń telefonicznych :mrgreen:
Użyty mógłby być w zasadzie każdy kolor - błękitny albo jaskrawo-zielony używane tutaj są dlatego, że nie występują w kolorze ludzkiej skóry.
Uważaj zatem na tzw. digital hole - to co koledzy wspomnieli wcześniej.
Użyty do malowania tła kolor / lub materiał nie może występować w ubiorze etc. bo zostanie wycięty przez urządzenie do kluczowania - tzw. chroma key.
PS. Jeżeli masz to mieć stacjonarne to może pomalować lepiej ścianę?? Są do tego specjalne farby. Jedno studio mamy właśnie tak pomalowane. Tyle, że pamiętaj o jedym - tło musi być równomiernie i dobrze oświetlone.
To to ja wiem... pracowałem jako reporter w TV kablowej w Pile i się naoglądałem takich rzeczy. A że w użytku była Amiga 2000, genlock i SVHS to inna sprawa.
A że w użytku była Amiga 2000, genlock i SVHS to inna sprawa.
:lol:
Ojciec zaczynał od Amigi 600 :mrgreen:
:lol:
Ojciec zaczynał od Amigi 600 :mrgreen:
Satry... Amiga 600 to już był szczyt miniaturyzacji przy 2000 :grin: w HD w komplecie... ajjjj
Dobra, nie offtopujmy ;-) Sprzęcior był wypas, ale... kto chciałby dziś na nim pracować?? :lol:
PS. Jeśli chciałbyś farbę jednak to mogę zapytać w robocie, gdzie to kupili.
Tylko daj znać, bo jak nie to im **** nie będę zawracał bo coś nerwówka ostatnio :roll:
Tomasz1972
17-02-2007, 20:53
@Zielony : przeczytaj jeszcze raz wątek od poczatku to zrozumiesz że moje pytanie było retoryczne :)
Farba nie wchodzi w grę za bardzo, bo nie mam swojego pomieszczenia. Musi być mobilnie.