Zobacz pełną wersję : Nowy prosi o porade.
Witam
Od kilku dni jestem posiadaczem Canona 350d .
Chce kupic dodatkowe szklo.
Dwa dni studiowalem te forum i jeszcze inne przeczytalem, sporo postow i rowniez wiele podobnych do mojego. Tylu ilu jest tu fachowcow tyle opinii :-D
Potrzebuje szklo do robienia zdjec takich jak:. Budynki z zewnatrz, pokoje i biura z wewnatrz no i zdjecia mojej rodziny (2 synow). Jestem budowlancem i chce robic zdjecia pomieszczen , ktore zrobie lub domy , ktore pomaluje aby pokazac to moim przyszlym klientom, jako wizytowke mojej pracy.Potrzebne mi jest cos co obejmie wieksza czesc pomieszczenia lub domu za jednym zamachem.
Wyczytalem gdzies ze najlepsze do tego celu sa obiektywy o ogniskowej od 16 do 35. poszukalem troche. Pewne jest ze nie stac mnie na szklo typu Canon L, wszystkie inne sa dopuszczalne. Mam nawet typa ale nie wiem czy jest trafny bo przeczytalem troche nie przychylnych opinni o nim [Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical].
Bede wdzieczny za porade . Pozdrowka dla wszystkich
ps:. jestem amatorem :-)
Jeśli nie stać cię na L to chyba ten tamron jest najlepszym rozwiązaniem, ma na pewno swoje wady (choćby AF), ale ma też sporo zalet - wszystko trzeba umieć wykorzystać, no i przy zakupie kupić u pewnego źródła, żeby trafić dobry egzemplarz.
[QUOTE=Mutt;283179]A canon 17-40/4 L ?
Mutt, ale przeciez pisze, ze:
Pewne jest ze nie stac mnie na szklo typu Canon L, wszystkie inne sa dopuszczalne.
Jeśli nie stać cię na L to chyba ten tamron jest najlepszym rozwiązaniem, ma na pewno swoje wady (choćby AF).
AF nie jest tak szybki jak w 17-40 ale nie uznalbym go za "wade" tego szkla.. IMO jest calkiem ok, tymbardziej ze ani budynki ani wnetrza nie beda uciekac ;-) .. do "dzieci" tez wystarczy :-) .. to calkiem przyzwoite szklo i na AF tez nie mozna zbytnio narzekac :-) .. jesli masz mozliwosc - podepnij to szklo, przetestuj i jesli wsio bedzie ok - mozesz smialo kupowac 8)
A ja mam tego tamrona i naprawde nie narzekam, ani na AF ani na nic innego. Jetsem bardzo zadowolony z zakupu
Bierz tego Tamrona, (17-50) najlepiej od Cichego, to sprawdzi Ci i będziesz miał na pewno ostry egzemplarz.
Ostatnio bawiłem sie z kolegą w testy, no i musiałem przyznać że 17-50 na 2,8jest zauważalnie ostrzejszy niż mój 28-75...
Kolekcjoner
17-02-2007, 12:45
Ten Tamron jak najbardziej. W innym wypadku polecałbym /do wnętrz szególnie/ TS-a ale to zupełnie inna bajka :).
W innym wypadku polecałbym /do wnętrz szególnie/ TS-a ale to zupełnie inna bajka :).
i CENA (http://www.allegro.pl/item167354351_canon_ts_e_24mm_f3_5l_tilt_shift_sta n_bdb.html) :sad:
Tamron to kompromis, ale przy dobrym zakupie (czytaj selekcji) to bardzo dobre rozwiązanie. Gorąco polecam zakup u Cichego, mówię to na podstawie swojego doświadczenia - jest to bardzo solidna firma.
no tamron moze byc dobrym wyborem
moj tato ma firme budowlana i czesto robie podobne rzeczy(budynki wnetrza)
powiem ze czesto przydaje sie szeroki kat i tu by mozna zastanowic nad czym bardziej szerokim np Sigma 10-20 ale to szklo nie nada sie do zdjec rodziny ....
ale do tego na poczatek wystarczy zwykly kit;-)
Tomasz Golinski
17-02-2007, 16:16
Rób na razie kitem. Jest wystarczająco dobry do tych celów.
A serio to do fotografii reklamowej, bardziej niż dobry obiektyw, przydałyby się umiejętności. A te można zdobyć kitem. Potem zorientujesz się, co ci w nim nie pasuje i będziesz wiedział lepiej, co kupić.
Najwyżej kup statyw lub lampę błyskową. Zależy jak te wnętrza chcesz focić.
Wielkie dzieki za porade Wszystkim. Co do lampy to wlasnie dostalem dzisiaj poczta lampe Canona SpeedLite 430EX, statyw juz mam (jakis tani ale to zawsze statyw)
W miare czasu bede studiowal teorie na forum odnosnie prawidlowego fotografowania, musze sie tez nauczyc jak ustawiac ta lampe.:)
CZy mozecie mi podpowiedziec na poczatek jak przy pomocy kita robis zdjecia dzieci tak aby byly ladnie wyostrzone?
Tomasz co masz na mysli mowiac [zalezy jak mam zamiar te wnetrza focic] ?
Tomasz Golinski
17-02-2007, 18:07
CZy mozecie mi podpowiedziec na poczatek jak przy pomocy kita robis zdjecia dzieci tak aby byly ladnie wyostrzone?W jakim świetle? Ogólnie: przestawic Autofocus na serwo. Dobrac dostatecznie krótki czas typu 1/200.
Tomasz co masz na mysli mowiac [zalezy jak mam zamiar te wnetrza focic] ?Np. czy w świetle zastanym, czy z lampą. Jeśli w zastanym, to właśnie statyw, duża przesłona w kicie. A z lampą to nie wiem, nie używam ;) Ale jakieś softboxy pewnie się przydadzą, żeby od gładkich powierzchni się nie odbijało (kafelki, szafki, itp.)
Jak z lampą to: przymknąć kita, ISO 400, palnik tak 45stopni w górę i odbłyśnik (wystarczy biała sztywna kartka papieru, i taśma klejąca :) )
Tak jak napisalem wczesniej troche przewertowalem wasze forum i poszedllem za wasza rada i kupilem juz softboxa do lampy od Stofena, niektorzy mowia ze to wywalanie pieniedzy w bloto ale jak bede sie tak nad wszystkim doglebnie zastanawial to popadl bym w paranoje, wiec bez zastanowienia go kupilem , teraz czekam na paczke z tym pudeleczkiem:-)
Mam jeszcze troszeczke czasu na podjecie decyzji w gre wchodzi jeszcze jeden obiektyw CANON EF 24-85 MM f/3.5-4.5 USM ZOOM LENS , ktory powinienem kupic ? Canon czy Tamron.
canon bedzie mial lepszy af ale gorsze swiatlo , przy cropie bedzie oferowal mniejszy kat co moze byc utrudnieniem przy rzeczach ktore chcesz focic(rozumiem ze piszac tamron masz na mysli 17-50 )
ja mimo to wybralbym canona poniewaz ma 430ex wiec swiatlo ma juz mniejsze znaczenie a szeroki kat moze nie bedzie Ci tak strasznie potrzebny ...ale to moje zdanie
Tomasz Golinski
17-02-2007, 22:05
Ja powtórzę: na początek kit, czyl 18-55. Pewnie go masz w zestawie i raczej nie warto na samym początku wymieniac. A jak nie masz to kupisz za 100zł. Ja wciąż nim robie zdjęcia :)