Zobacz pełną wersję : error cf w 20d
bartek_8000
16-02-2007, 20:21
mam od niedawna canona 20d z karta pamieci sandisc 2gb II. dzisiaj robilem zdjecia seryjne i po dluzszym czasie robienia seryjek aparat zeswirowal. nie chcial robic zdjec ani nie chcial pokazywac zdjec juz zrobionych. po ponownym wlaczeniu pokazal sie error cf. na poczatku myslalem ze to wina zimna, bo robilem fotki przy ok 0 stopniach (moze bylo nawet ponizej) ale po przyjsciu do domu i ociepleniu sie aparatu dalej to sam. nie wiem co sie dzieje. pomocy
To truizm, ale wygląda na padniętą kartę. Poproś kogoś o inną i jeśli chodzi, to musisz wymienić swoją.
Jeśli taki sam problem jest z inną kartą, to coś nie tak z aparatem i czeka cię kontakt z serwisem.
bartek_8000
16-02-2007, 22:24
przed chwila wrocilem od kolegi. na moje szczescie jego karta dzialala z moim aparatem, wiec chyba padl sandisk. czy mozna jeszcze moja karte uratowac? czy jestem skazany na nowa. jezeli trza kupic nowa to jaka bylabyb dobra. najlepiej szybka i niezacinajaca sie jak ten sandisk (a byla to praktycznie nowa karta)
Jeżeli była to nawa karta to chyba masz jakąś gwarancję - z tego co wiem czasami jest to nawet 10 lat lub wieczysta. Możesz zwrócić się do sprzedawcy lub przedstawiciela producenta i poprosić o wymianę. Ale wcześniej włóż ją do czytnika w kompie, i jeśli się da, przeprowadź pełne formatowanie. Nie wróżę sukcesu, ale próbuj.
Co do marki kart, to twoja była markowa i jak widzisz padła - nie ma reguły. Znajdziesz tu forum wielu entuzjastów Sandisk'ów, bo to bardzo dobre karty. Ja używam dwóch Kingstonów i jestem zadowolony.
Pzdr.
Kolekcjoner
17-02-2007, 12:21
przed chwila wrocilem od kolegi. na moje szczescie jego karta dzialala z moim aparatem, wiec chyba padl sandisk. czy mozna jeszcze moja karte uratowac? czy jestem skazany na nowa. jezeli trza kupic nowa to jaka bylabyb dobra. najlepiej szybka i niezacinajaca sie jak ten sandisk (a byla to praktycznie nowa karta)
Jest jak pisze kolega wyżej. Nie istnieją stuprocentowo pewne karty. Także po prostu masz pecha :(.
bartek_8000
17-02-2007, 21:57
wydaje mi sie ze ja zacielem, bo nie zaczekalem az zapisze do konca sekwencje wczesniejsza a zaczelem robic nastepna. dzieki za pomoc. postarm sie ja sformatowac, moze sie uda.
Arek Piekarz
17-02-2007, 23:12
wydaje mi sie ze ja zacielem, bo nie zaczekalem az zapisze do konca sekwencje wczesniejsza a zaczelem robic nastepna
Nie trzeba czekać na zakończenie zapisywania, od tego jest bufor w aparacie :-) Także jest to dziwny powód padnięcia karty.