Zobacz pełną wersję : czym RAW'y z 20d?
king_nothing
01-02-2005, 22:12
Witam,
ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
pozdr,
Witam,
ciekaw jestem jak waszym zdaniem sprawdza sie Canon Digital Photo Proffesional w porownaniu z Adobe Photoshop Camera Raw i Capture One 3.6? Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d? Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
pozdr,
DPP podobał mi się równe 10 minut, moim zdaniem szkoda czasu także na C1, samo wywołanie z RAW to nie wszystko, więc jak mogę to wszystko robić w jednym programie (PS) to na co mi inne?
Ktory najladniej wywoluje RAW'y z eosa 20d?
Czy Ty przypkiem nie tęsknisz za kompaktem :wink: ?
Na poważnie: co masz na myśli pisząc to co cytuję?
Czy firmware to kompletna porazka czy ujdzie na tle profesjonalnych programow?
Jeśli chodzi o rozdzielczość to raczej tak. Porażka. Mam na myśli DPP.
Kiedyś na dpreview autor BibblePro zapodał sample z różnych konwerterów. Najlepiej wypadł BibblePro, delikatnie gorzej ACR, DPP to była masakra. Wtedy na rynku nie było jeszcze C1. Teraz jest C1 i profile ETC.
Najlepiej będzie jak wypróbujesz każdy. Ściągnij wersje testowe i do dzieła. Trzeba pamiętać o takich kwiatkach jak wplyw ustawień preferencji na wynik końcowy - BibblePro.
BibblePro ma też najlepszy stosunek cena/możliwości. O ile pamiętam tylko $70.
Spróbuj też ACR. Ustaw exposure/shadows na zero i zapodaj krzywą "a'la DPP" Tomka Knolla (0,0) (49,23) (60,40) (96,93) (197,205) (255,255) i zobacz czy wystarczy.
Pamiętać trzeba o bandingu występującego w kanale niebieskim w modelu 20D. Najlepiej z tym radzi sobie C1 3.6
king_nothing
01-02-2005, 23:16
Czy Ty przypkiem nie tęsknisz za kompaktem :wink: ?
Na poważnie: co masz na myśli pisząc to co cytuję?
Nie mialem kompakta wiec nie mam za czym teskinic :wink:
Chodzi mi o wiernosc kolorystyki, przenoszenie szczegolow, psikusy takie jak banding itp.
Chodzi mi o wiernosc kolorystyki, przenoszenie szczegolow, psikusy takie jak banding itp.
C1 plus profile (http://etcetera.cc/pub/index.php/article/articleview/24/1/3/)
Reanimuję temat :)
Pochwalcie się proszę kto czego używa do wywoływania RAWów? Ja używam EOSViewer ale jestem srednio zadowolony - siła przyzwyczajenia.
Bardziej poręczny i dający więcej możliwości jest DPP ale jakość wywołanej fotki - żenada. Canon powinien się wstydzić dołączać tak niedopracowane oprogramowanie :(
A kolejne poprawki nie poprawiają końcowej jakości wywołanej fotki. Efektem końcowym (zdjęciem) EOSViewer bije go na głowę.
snowboarder
29-04-2005, 06:09
Reanimuję temat :)
Pochwalcie się proszę kto czego używa do wywoływania RAWów?
Tylko PS CS2. Niestety Adobe zdecydowalo, ze Camera Raw 3 nie bedzie dzialal
z CS, wiec musisz update'owac do CS2, zeby go uzyc. Z drugiej strony trudno sie dziwic,
bo to najlepsza rzecz w CS2! Bomba. Zapomnij o czymkolwiek innym
(bylem beta-testerem CS2 przez kilka miesiecy, wiec CR3 ma opanowane ;-))
Tylko PS CS2. Niestety Adobe zdecydowalo, ze Camera Raw 3 nie bedzie dzialal
z CS, wiec musisz update'owac do CS2, zeby go uzyc. Z drugiej strony trudno sie dziwic,
bo to najlepsza rzecz w CS2!
Tyle ze CS2 ma byc available "early June" a ja potrzebuje go na JUŻ ! :?
Uzywam BreezeBrowser - sila przyzwyczajenia.
Fileviewer powolny i kiepski, DPP szybki i kiepski.
RawShooterEssentials - wygodny i szybki ale nieco zbyt automatyczny - mozna w nim poklikac, pobawic sie... ale wystarczy troszke z czyms przegiac i juz robi sieczke ze zdjec (nawet z TIFFow)... tak to jest z darmowym softem, Breeze jeszcze nigdy sieczki mi nie zrobil niezaleznie jak mocno przeginalem w nim z parametrami obrobki.
Sieczka = artefakty widoczne po powiekszeniu obrazka, uniemozliwiajace precyzyjny retusz (widoczne przy 70% powiekszenia i wiecej).
C1 - nie moge sie do obslugi przyzwyczaic choc lepszy od Breeza, szybszy, dokladniejszy, ladniej wyostrza i ladniej robi.
Adobe Camera Raw jeszcze nie mialem okazji uzywac - PS Elements go nie obsluguje a na pelnego PSa to czekam na CS2.
Dzięki - właśnie dumam jak i gdzie najtaniej kupić CS2 :(
Vitez zassij trial - bodajże 30 dniowy jest dostępny na stronach adobe.
Moje wrażenia podobne do tych Snowboardera - troszkę upiększone CS plus genialnie działający z 20D ACR. Z ACR 2,4 zdjęcia wyglądały jak trochę wyprane - tu jest GIT.
Nie wspomnę o automatyzacji i możliwości poprawiania zdjęć seryjnie - wygodne i działa :)
Reszta - nie warta zakupu dla posiadaczy CS. Ja nie mam CS więc chyba kupię CS2 - tylko ta cena. W innym wątku już o tym rozmawialiśmy.
Witam,
pozdr,
Chociaz ja mam 350D to jednak sie wypowiem :-)
Mnie ten program rozczarowuje.... nie daje tak naprawde nic wiecej niz File Viewer - mam problem z ostroscia... brakuje zaznaczenia punktu , ktory oznacza taka ostrosc jaka byla ustawiona w czasie robienia zdjecia... w rezultacie mamy potencjometr, ktory mozna krecić ale nie wiadomo gdzie się jest. Poza tym znacznie bardziej obciaza procesor i pamieć ram... testowalem na slabszym kompie i wyszło ze przy konwersji juz do jpg to co File wiever robi w 1,5 min ten robi 15-20 minut.... i wyrzucało ze jest za mała pamiec.
Oczywiscie wiem ze tamten komp był kiepski (Procesor a zwlascza RAM ale daje to pojecie o obciazaniu systemu przez program).
Pozdrawiam
Vitez zassij trial - bodajże 30 dniowy jest dostępny na stronach adobe.
Moje wrażenia podobne do tych Snowboardera - troszkę upiększone CS plus genialnie działający z 20D ACR.
O , trial otwierajacy RAWy z 20D i jeszcze slicznie je wywolujacy. Zycie mi ratujesz! :D
Ja nie mam CS więc chyba kupię CS2 - tylko ta cena. W innym wątku już o tym rozmawialiśmy.
No wlasnie... i dlatego sprobuje z upgrejdem 6.0 .
snowboarder
29-04-2005, 18:00
O , trial otwierajacy RAWy z 20D i jeszcze slicznie je wywolujacy. Zycie mi ratujesz! :D
No wlasnie... i dlatego sprobuje z upgrejdem 6.0 .
Adobe niedawno przegralo pewien proces (szczegolow nie pamietam),
ma to zwiazek wlasnie z upgrade'owaniem do pelnego PS,
o ile sie nie myle, mozesz upgrade'owac z niepelnych starych wersji OEM.
Taka wersja na ebay to mniej niz $30 + $145 (amazon, free shipping)
za upgrade do CS2, dostepny oficjalnie JUZ a nie w Czerwcu.
Tomasz1972
29-04-2005, 21:45
Wprawdzie posiadam 300D a nie 20D , ale problem wywoływania rawów mnie też dotyczy , więc mam małe pytanko : na co zwracać uwagę po wywołaniu do tifa różnymi programami ??? Może to mój brak doświadczenia , ale przy odbitkach 20x30 nie widzę różnicy :-(
Piszę z doświadczeń z 20d (300d nie znam ale myślę, że podobnie):
DPP (Digital Photo Profesional czy jakoś tak) - tragiczna moira w cieniach, brak niektórych szczegółów (również w cieniach).
ACR 2,4 - złe odwzorowanie kolorów (jak gdyby wyprany) wymaga korekty na krzywych.
EOS Viewer - niezła jakość fotki i równocześnie tragiczna funkcjonalność programu.
ACR 3.0 - jak dla mnie bez wad :)
Innych programów nie znam więc ci nic o nich nie napiszę.
ACR 2,4 - złe odwzorowanie kolorów (jak gdyby wyprany) wymaga korekty na krzywych.
EOS Viewer - niezła jakość fotki i równocześnie tragiczna funkcjonalność programu.
ACR 3.0 - jak dla mnie bez wad
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_smile.gif)
mam pytanie czy w ACR 3.0 przy wywoływaniu RAWa w zakładce "Calibrate" masz profil camery ACR 2.4 czy jakis inny??
jak na mój gust to DPP trochę "przeostrza" czy coś takiego. nawet na minimalnym ustawieniu jest to trochę przewalone. no i leci to w stronę o której pisał Vitez - artefakty. myślę, że trzeba by ten program dobrze rozpracować, aby uzyskać z niego dobre efekty. dziwi mnie to, bo jak na program dołączany do droższych aparatów niż 20D powinien być troszeczkę lepiej dopracowany.
przede wszystkim te ustawienia ostrości powinny być w trybie z podglądem a nie w momencie zapisu pliku. (albo ja tego już nie widzę).
brakuje mi kalibracji koloru w tym programie, ustawiania jakiegoś wzorca. co prawda kalibruje to sobie w systemie globalnie (Mac OSX), ale tam aparat jako urządzenie nie występuje :-?
C1 PRO rzeczywiście duuużo lepszy. niestety nie próbowałem tych profili - czy to jest sens kupować? może ktoś postawić fotę bez profilu i z profilem? narazie męczę triala. i tak miło, że w pełni funkcjonalny, a nie tylko możliwość otworzenia i poślinienia się (bez zapisu).
BibblePro bardzo przyjemny. Używam go dopiero parę dni (też fajne że trial działa dwa tygodnie), ale podoba mi się. jest podgląd generowanej ostrości.